НЯКОИ МИСЛИ И ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ НЕЩА

Гробище за делфини

Когато прекосявате дюните, за да стигнете до плажа на „Корал“, едва ли знаете, че под краката ви са погребани десетки делфини. Звучи зловещо, но е факт.

През последните няколко години заливът, който се намира между Лозенец и Китен, стана популярен не само като място за къмпинг и каране на сърф.

Буквално през десетина дни вълните изхвърлят на брега мъртви делфини. Обикновено това става рано сутрин и спасителите са първите, които откриват животните.

„За да не се занимаваме с цялата тази глупост, да се обадим на 112, да чакаме полиция, която не идва, след това да чакаме РИОСВ, които нямат пари за гориво, за да дойдат от Бургас, затова ние по бързата процедура действаме“, разказва наемателят на плажа Атанас Русев. (вижте разказа му във видеото)

 

 

Неписаното правило тук звучи така: ако делфинът няма следи от насилие, зарови го преди да се събудят туристите.

„Така поне ще си е погребан там, където е живял и няма да мине през целия този ад на бездействието на институциите“. Никой не знае колко точно са умрелите делфини по българското черноморие.

Преди дни Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Бургас съобщи, че за тази година броят им е 68, а само през месец август били открити 30 мъртви делфини.

Преди месец обаче инспекцията съобщи, че броят е 59. Елементарната сметка показва, че поне 20 делфина някъде са се изгубили в статистиката.

„Има много мъртви делфини, за които нищо не е направено – даже не са записани никъде. Миналата година казаха, че по цялото Черноморие са 25, а те само на нашия плаж бяха толкова“, коментира Атанас Русев.

Според РИОСВ – Бургас Черно море изхвърля все повече мъртви делфини. Това било констатирано и по бреговете на Румъния, Турция и Гърция. Причините са основно три – проблеми при ражданията, климатичните условия и… рибарите.

Намаляващата риба в Черно море увеличава конкуренцията между хората и делфините. Често бозайниците преследват мрежите на рибарските кораби или се оплитат в тях. Това обяснява случаите на изхвърлени делфини с отрязани крайници. Какво друго се случва в морето можем само да предполагаме.

И това лято обаче вълните изхвърлиха делфин с големи сини петна, с няколко правоъгълни дупки, с отрязан преден десен крайник. След като престоява денонощие на плажа на „Корал“, делфинът е заровен от общината.

Чак след намесата на медиите, идват представители на РИОСВ, които изравят животното от пръстта, за да направят оглед. „Заключението на експертите е, че няма видими външни следи от насилствена смърт“, гласи официалното съобщение на инспекцията. Миналата година морето изхвърли тук делфин с огнестрелни рани. Заключението на експертите беше, че това са следи от рибарски куки. Това е и единственият случай, който стигна до прокуратура.

Край Черноморец бяха открити застреляни делфин и малкото му. Били се удавили. Дори земеделският министър Мирослав Найденов призна преди година, че рибари е „възможно да са се саморазправили“. Но не последваха по-решителни действия.

Причиняването на жестокост или умишлено умъртвяване на гръбначни животни е престъпление според българския Наказателен кодекс. Законът за биологичното разнообразие пък предвижда глоби до 5000 лв. за физическо и до 10 000 лв. за юридическо лице при посегателство срещу делфини. Въпреки това наказани няма.

публикувано във Vesti.bg3 коментара

  1. когато излезе инфото за „застреляния“ делфин четох че това били изстрели от автоматично оръжие, че бил застрелян от пияна мутра с автомат и други такива свободни съчинения

    на всеки който разбира поне малко от оръжия, както и който е виждал делфин на свобода му е ясно, че няма как да уцелиш с откос от автоматично оръжие делфин, който плува с обичайната за тия животни скорост…

    просто вметка

  2. Делфина го видях , доплува до моята каравана, не е първия умрял в този залив. Лекарите казаха ясно – ЛЕЗИИ-повърхностни рани, най вероятно причинени от чайките, които с часове /преди да го изхвърли морето на брега/ го кълвяха.Чудно ми е , кой вдига този шум, и най вече защо? Концесионера на „Корал“ А. Русев? Да но той е най големия нарушител и рушител на природата в този залив. Или просто, „крадеца вика дръжте крадеца“? Мисля че се мъчи да отклони вниманието от себе си. Той е концесионер на ПЛАЖА, а дава целите дюни и самия плаж под наем, като къмпинг, а няма право. Сложил е химически тоалетни, но хората осраха целия район. Всичко зад палатките и караваните е заринато с боклук, който не се събира достатъчно често. Дал е място за няколко заведения, чиито отпадни води се изливат в пясъка/макар, че едното има някакъв пластмасов бидон за това. И най важното заведенията вдигат невъобразим шум, който кънти на километри. Та искам да попитам – Атанас Русев ли е ЗАЩИТНИК НА ПРИРОДАТА???????????? Не той е един консуматор на тази природа. И унищожител. А делфина? Делфини умират не от както Атанас е концесионер на плажа.

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *