НЯКОИ МИСЛИ И ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ НЕЩА

Снощната полиция и вчерашните политици

Тези думи са за един мъж, когото не познавам. Снощи обаче имах възможност да наблюдавам работата му отблизо. Той ръководеше представителите на „Охранителна полиция“ по време на протеста срещу промените в Закона за горите на Орлов мост в София. Знаете какво се случи – стотици млади хора блокираха движението, няколко от тях бяха арестувани за неизпълнение на полицейско разпореждане. (видео запис тук)

Непознатият за мен мъж е професионалист и се държа страхотно. Нито веднъж не повиши тон, а на няколко пъти лично удържа някои от полицаите да не си превишават правата. Опита какво ли не – първо се надяваха с кордон от двайсетина полицая да спрат хората и да ограничат протеста само на тротоара. Не стана. Когато хората блокираха двете платна покрай канала в посока НДК, дойде първото подкрепление. Преместване, бутане, разделяне на протестиращите на две… целият репертоар. Някои от полицаите се държаха изключително грубо – крещяха и блъскаха неоснователно. Именно непознатият мъж им правеше забележка и успя да прекрати няколко „конфликта“. Но не всички. После хората трябваше да бъдат уплашени с ескорт от мотоциклети, после още каски, после коне, пак разделяне на протестиращите и изолиране на отделни групи, после малко приказки по мегафона, накрая дойде и „катафалката“. Беше много интересно да наблюдаваш целия полицейски спектакъл. И въпреки, че част от протестиращите освиркваха полицаите, намесата им в общи линии беше професионална. Затова този мъж ми направи добро впечатление, както и повечето му колеги. Но пък имаше и неграмотници, които очевидно не знаеха на какво имат право и на какво нямат.

Сега обаче идва по-важният въпрос – Кой и защо му е наредил на този мъж да разчисти кръстовището веднага? Кой – някой над него. Защо – ето тук логиката свършва. Държавата е търпелива към миньори, фермери, работници от соц-гиганти, които от време на време блокират пътища. Но към младите момичета и момчета трябват други мерки, а? Протестът беше замислен като светкавична блокада на кръстовището – flash mob. И ако полицаите нямаха заповед да го разтурят, нещата щяха да приключат за 10 минути. Това само ни припомни нещо, което отдавна си знаем – управляващите се съобразяват с безпросветната маса и ненавиждат просветеното малцинство.

А сега и за политиците – по-рано през деня Народното събрание прие спорните промени в Закона за горите. Представители на БСП, СДС и ДСБ са направили остри изказвания срещу измененията. Нито един от тях обаче не беше на протеста. Защото даже не са вчерашни, те са от много, много преди това.10 коментара

 1. камбо

  Направи впечатление различното поведение на полицията вчера. Всичко беше много културно, хората ту ги освиркваха и когато отстъпваха им ръкопляскаха. А полицията според мен беше в пълно право да разпръсне тълпата, протестът бе незаконен (не-регистриран). А защо никой политик не се появи – според мен не са очаквали да стане нещо толкова голямо, а може и да не са разбрали преди да прочетат вестника днес.

 2. Иване, не съм много съгласен със заключението ти. Да очакваш присъствието на депутати на (по условие „незаконен“ и спонтанен) флаш-моб не е резонно. Тук там по света зелените депутати се включват, но не е обичайно опозицията да излзиа на флаш моб.

  По този закон (за съжаление – за разлика от други) депутатите от СК бяха пределно ясни, активни и със силни и остри позиции.

 3. Belomore

  Интересно какво (хубаво) щеше да стане, ако изведнъж Кирчо Добрев се беше появил с партизански отряд млади социалисти, водени от Мая и Корнелия с полуразголена гръд.
  Какви ли щяха да бъдат коментарите, оценките, впечатленията и прочие.
  Та, внимавайте какво си пожелавате.

  Иначе – браво за протеста.

 4. Хайде сега- по добре и че не са присъствали депутати от опозицията. Нищо по лесно да се сложи гаден етикет на подобен протест. Някои хора само това чакат. А и малко като вица за заека и вълка- „Зайо, ти що пушиш?“ Бой! „А, заек, ти що не пушиш?“ Пак бой.
  Така и с депутатите- ако цъфнат, протестиращите ще кажат, че ги употребяват политически, управляващите ще кажат, че всъщност, това не е граждански протест, а акция на БСП, ДПС, Атака, или екоолигарси, които саботират чрд-то на премиера слънце 🙂

 5. И аз разбрах от присъствали на протеста, че полицията са се държали много адекватно. Днес 14-ти ще има отново и мисля да се включа.

 6. Андрей

  Иване, и на мен този полицай ми направи впечатление, че се държа много мъжки-без да позира, без да се надува …, но финалните ти надписи …, какво да кажа: вярваш ли, че нямаше веднага да се каже, че протеста ни се политизира. И ти, и аз имаме своите пристрастия, сигурно са противоположни, но бяхме заедно да си защитаваме гражданските права. Иначе ми се иска днес да има И депутати-не да говорят, не да позират, просто народните избраници да са сред народа си 🙂

 7. Ако дойдат политици ще бъдат обвинени че яхат чуждият протест!
  Ако са депутати – ще бъдат обвинени в не спазване на закона, протестът не е санкциониран!

 8. Много се радвам, че полицията се държи подобаващо. Това и забараната на пушенето са вид светлина в тунела. Ставаме все по-нормална държава.

 9. Анонимен шубелия

  Г-н Бедров,
  Днес например имаше контрапротест някъде по провинцията с блокиране на междуградски път – АРЕСТУВАНИ НЯМАШЕ! Прави ми лошо впечатление фактът, че за втори път държавата помила децата ни. Най-малкото за втори път. Като първи път визирам протеста от 14.01.2009-та година. Тогава пак имаше ПОЛЕЗНИ за властта провокации. Тогава управляваше БСП (Тройна коалиция). Точно в този ден столичният кмет Бойко Борисов бе „отпуска“ нещо и го заместваше сегашната кметица Фандъкова. Подхвърлиха и нещо за бомба и така без да предупреждават организаторите, набързо ги (по)пребиха…

  Г-н Кънев,
  Ще ме извинявате, но на онзи протест през 2009-та дойде и Мартин Заимов, тогава столичен фронтмен на автентичното дясно! Появиха се и други популярни десни политици, разменихме по две-три думи с тях и си тръгнаха. Макар и за малко, но бяха там! Инак съм съгласен общо-взето с коментара Ви.

  Така поне аз виждам нещата.

 10. Г-н Бедров,
  Напълно съгласна съм с изложеното от Вас в статията. Поздравления за всички ченгета, които не загърбиха човечността си заради малко адреналин. Но не можах да пропусна иронията в избора Ви за начална снимка – мъжът зад волана (за уточнение, в 16:50 от видеоматериала притваря вратите на камионетката)… наистина се надявам, че не той е героят на историята Ви.
  В противен случай ще вярвам в едно нещо по-малко.

  Моля Ви, потвърдете ми, че изборът на фотографията е случаен.

Споменавания

 1. Протестът срещу закона за горите | Блогът на Юруков - [...] от протеста ще намерите при Иван Бедров. Вижте и статията му от днес по темата. Още интересни текстове има…

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *