НЯКОИ МИСЛИ И ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ НЕЩА

За детайлите в новините

Можете да прочетете в новините, че Божидар Димитров е най-желаният мъж от българските жени. Съмнявате ли се? Лесно е. Намирате социологическа агенция, която да попита определен брой българки „С кого от тримата предпочитате да преспите? – а)паметникът на Съветската армия, б) мощите на Светеца Х или в) Божидар Димитров“. Тогава Божидар Димитров едва ли ще има проблем да спечели тази надпревара и заглавието „Божидар Димитров е най-желаният мъж за българките“ е напълно вярно. Е, да, няма да прочетете какви са били другите възможни отговори, няма да прочетете кой, кога и защо е решил да направи такова проучване. Но това не е важно. Важното е, че обективната журналистика е победила, без да си задава въпроси, без да търси смисъла, само като предава обективно поднесената й информация.

В ранния неделен следобед всички български редакции получиха по електронната си поща писмо, подписано от „Д енд Д Агенция за проучване и връзки с обществеността“. В писмото имаше резултати от социологическо проучване на агенция „Афис“, озаглавено „Две трети от българите са „за“ АЕЦ „Белене“. На следващия ден почти всички български национални всекидневници публикуваха тази – според тях – новина, като повечето дори не са променили заглавието на прессъобщението (вж. заглавията в карето).

Всички издания са спестили на своите читатели ключови факти, свързани с това изследване. „Д енд Д Агенция за проучване и връзки с обществеността“ е агенцията, която обслужва „Росатом“ и „Лукойл“, а „Афис“ е на Юрий Асланов – член на Националния съвет на БСП и съветник на бившия премиер Сергей Станишев. Тези детайли са важни – кой както иска да ги тълкува и както иска да ги свързва или да не ги свързва с цитираните резултати от изследването.

В. „Пари“ не публикува това прессъобщение най-малкото по две причини:

1. Резултатите сериозно противоречат на резултатите от други подобни проучвания, което затвърждава убеждението ни, че по тази тема има твърде много пропаганда и твърде малко коректна информация.

2.Някои от въпросите са зададени крайно некоректно и няма как да доведат до коректни отговори.

Гражданите са били запитани „Какво да бъде бъдещето на АЕЦ „Козлодуй“ и повечето са избрали отговора „Да се отворят старите реактори“. Коректното задаване на въпроса би било „Искате ли България да отвори старите реактори на АЕЦ „Козлодуй“ и така да се самоизключи от ЕС, нарушавайки договора за присъединяване“. Но и това не е всичко – към този въпрос няма включен отговор за евентуалното построяване на нови реактори в Козлодуй, въпреки че тази възможност е сериозно обсъждана.

Да питаш общественото мнение за нещо, което би трябвало да е подчинено на икономически разум, е бягство от отговорност. Утре може 2/3 от българите да отговорят положително на въпроса „Искате ли България да победи Германия с 16:1 на футбол“. И какво от това? Затова мисленето не е излишно. Дори и в нашата професия.

Ето и заглавията:
Две трети от българите искат АЕЦ „Белене“
в. „Новинар“
Две трети от българите искат АЕЦ „Белене“
в. „Класа“
2/3 от българите искат АЕЦ „Белене“
в. „Дума“
2/3 искат АЕЦ „Белене“
в. „Стандарт“
64% от българите настояват да бъде довършена АЕЦ „Белене“
в. „Сега“
Две трети от българите са за втората атомна
в. „Монитор“
72% от българите подкрепят референдум за АЕЦ „Белене“
в. „24 часа“
Българите все още подкрепяли „Белене“
в. „Труд“
коментар от в.Пари


18 коментара

 1. След като Deutsche Welle официално пуснаха следното съобщение:

  „След като руснаците се опитаха да спечелят дори българската редакция на Дойче Веле, за да разпространява „положителен“ имидж на проекта Белене (но удариха на камък), можем да си представим с какви средства са ухажвали българските медии…“
  http://www.dw-world.de/dw/article/0,,14983717,00.html

  Сами се сещайте за какво става дума и какви пари се разиграват в българските медии и социологически агенции.

 2. Bloodymirova

  Пак бих предпочела паметника на съветската армия 🙂

 3. Между другото Алфа Рисърч пък изчисли, че само 24% подкрепят АЕЦ „Белене“
  http://www.dnevnik.bg/pazari/2011/03/22/1063740_alfa_risurch_sled_fukushima_poddrujnicite_na_iadrenata/

  Предполага разликата между двете социологически проучвания е „в рамките на социологическата грешка“.

 4. plamenshopov

  „стакмистика“!

 5. Madjarov lazar

  За съжаление г-н Бедров е напълно прав!И не само за случая Беляне,но и за всички скандали,особено на днес управляващите,които се застъпват и престават да бъдат на вниманието на медиите.Най-скорошния случай е този с грамите на американските посланици в София,обект на които е личността на Б.Борисов-минало и настояще ,към момента на тези грами.И не само медиите,но и социологическите проучвания на агенции,доказали се през годините,обслужващи управлявящите.Например тази, на Мира Янова-Радева….

 6. Борис

  леле… „Сега“ не бяха ли свободни… уж

 7. Разбира се, винаги можеш да обявиш резултати от проучване, което не си провел.

 8. николай заяков

  г-не Бедров, прекрасни са нещата ти, дори не толкова пре-красни, колкото точни. не достатъчно убийствени обаче. радвам ти се, но бих искал да те гледам наживо някъде. ако правиш това, напиши къде и кога. и не ги глади с ренде, просто късай живо месо, ако по тях е останало такова.

 9. Стоян

  По този повод ще си позволя да кажа един виц, в който се визира унгарската журналистика, но в пълна сила важи за българската…
  Папата пристигнал на посещение в Унгария. На летището журналистите го попитали дали ще посети някой нощен бар. Папата изненадан от въпроса, попитал „Има ли нощни барове тук?“ На следващия ден всички заглавия били „Папата кацина и веднага попита дали има нощни барове“.
  Позната картинка, нали?

 10. Светослав Бацоев

  72% от българите подкрепят референдум за АЕЦ “Белене” има различен смисъл.

 11. Малко не по темата, но как става така, че никъде и не помислят да си затварят АЕЦовете, там където ги няма пък ги строят, а само у нас се кинат и прекинват да ни плашат и ни уверяват колко добре ще си живеем без тях. Май добре ще си заживеят тези, които за затварянето на АЕЦ ще се сдобият с някоя и друга къща в полите на Витоша и още някоя, я по Черноморието, я по гръцко.

 12. До: Bate Zarko, 09.06.2011 @ 17:43
  Е как така никъде и не помислят да си затварят АЕЦовете?В Германия решиха до 2022 г. поетапно да затворят всичките си АЕЦове.

 13. SILANCE

  Зарко,назад си с информацията – цялото „племе“,действащо
  в полза на сОвеЦката АЕЦ е с по няколко палата не само в София и България,но и в други земи,изключая такива ка-
  то Сибир … ‘що така,а?

 14. Абе какви новини, какви детайли! Това си е жива реалност! У нас политиците правят така, че Бойко Борисов да си е най-предпочитанят български политик!

 15. metalikus

  ти кажи за ретиви пък тогава обяснявай кой кого обслужва или викаш то ще стане леко тъпо ако си кажеш.

 16. sir sven

  Около 10-тина милиона евро са „отпуснати“ от руската страна специално за рушветчета, бонуси, ексурзийки и други благини за родни журналисти и цели редакции, които да прославят АЕЦ Белене и ползите от нея.

 17. Поздравления за статията!
  Те всички статистически проучвания у нас, май са си предварително изчислени. Както прочетох по-горе в коментарите, винаги в полза интересите на управляващите.

 18. Харесвам статията. Както винаги интересна гледна точка на Бедров.

Споменавания

 1. Ново 20 - За детайлите в новините... В ранния неделен следобед всички български редакции получиха по електронната си поща писмо, подписано от…

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *