НЯКОИ МИСЛИ И ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ НЕЩА

Искате ли да забраним данъците и да изтрепем педалите?*

fireworkВие точно може и да не искате, но със сигурност мнозинството от населението иска. Попитайте населението „Кой е виновен за това, че сте бедни?“ и започнете да събирате бисери: македонците, циганите, педалите, американците, руснаците, селяните, софиянците, левскарите, вегетарианците… Толерантност!

Традиционно толерантният българин /извинете за израза, но често го чувате, нали/с удоволствие ще си реши проблема като потъпче някой различен.

Управляващата некоалиция ГЕРБ-Атака щели да правят референдум За и Против новините на турски език по БНТ. Силно се надявам това да са само думи и да не се стигне наистина до подобна дивотия.

Новините на турски език са крайно непрофесионално направени и почти никой не ги гледа. Но ако това ще бъде водещият принцип, дайте да спрем и новините на български език. Значи е нещо друго.

БНТ харчи пари на данъкоплатците. Турците в България също са данъкоплатци. Имат право на свое представителство. Да, точно представителство. Новините на турски език са много повече политически символ, отколкото новини. И като такъв трябва да бъде запазен.

Подобни въпроси имат ясен отговор още преди да бъдат зададени. Тук е така. Тук мнозинството ще огради циганите с бетонни огради, ще вкара хомосексуалните в затвора, ще избие всеки, който се самоопределя като македонец…

Затова подобни въпроси не се задават. Отговорността на политиците е да взимат правилните решения, дори и те да не се харесват на мнозинството. Никога няма да свикат референдум За и Против данъците, защото знаят резултата.

П.П. само не ми давайте за пример Швейцария с референдума за минаретата, нито пък намесвайте отношението си към ДПС в тази история. Разговорът е принципен и позицията ми – също.

* – разбира се, че заглавието е провокация. Моля за извинение засегнатите105 коментара

 1. Toli Uzunova

  До Toli (кой или коя)
  Дали е съвпадение или пишете от мое име? Ако ползвате ник, моля сменете го за да не става объркване.

 2. По голяма простотия на „държавно ниво“ не съм чувал. Какъв референдум, какви 5 лева !? Проблем с новините на турски – няма! Проблем има в това , че голяма част от турските ни съграждани, не разбират български. В Германия проблема е същият. Вече трето поколение турци не разбират немски. Една от причините е, че те живеят и у нас, и в Германия, в затворени общества, не държат на образованието и децата им не получават необходимите езикови познания. Вината е и на двете страни. От една страна е нежеланието на турско говорящите да се интегрират в страните, в които живеят, а от друга страна липсата на дълновидни политики на държавно ниво, стимулиращи езиковата интеграция на тази част от населението. Губещи са и двете страни. По добре е тези 20 мил. да се вложат в тази посока, отколкото да послужат за политически онанизъм на Сидеров и Борисов.

 3. Владимир Дойчинов

  Сега трябва да интегрираме освен циганите ( които между другото на всеки двадесет години удвояват популацията си – 2040 ще са около 3 млн), и турците …
  Разслояването продължава – вместо консолидация.

 4. @Пламен А голяма част от турците не разбират бъкел български? Какво търсят в България тогава? Кое ги прави български граждани?

 5. @Пламен И още нещо. В канада има 2 официални езика – английски и френски и ако там има новини и на двата езика си е съвсем нормално. Но ако има новини на български по националната телевизия ще е доста странно. По същата аналогия – в България имаме официален език български, а не 2 официални езика български и турски. Именно за това би било нормално по националната телевизия да се говори на националния/официален език. Нищо не пречи да си имат своя телевизия, но да си я създадат те и да си говорят, ако искат и на марсиански. Въпросът е принципен и не става дума дали обичаме или не турци.

 6. Иначе и друго предложение имам – да се закрие БНТ. Не разбирам защо е необходимо да има държавна телевизия, за която всички ние да плащаме. И не е ли абсурдно да има телевизия, чиито предавания да зависят от управляващите и т?

 7. Иначе и друго предложение имам – да се закрие БНТ. Не разбирам защо е необходимо да има държавна телевизия, за която всички ние да плащаме и чиито предавания да зависят от управляващите.

 8. Stoilova

  БНТ си е пълна скръб.Ако се проведе референдум “за и против БНТ“ какъв мислите ще е резултата???..Твърдо против новините на турски,но и категорично против референдум по тази тема – ДА ГИ СПИРАТ И ТОВА Е !!!..Ама нали Воленчо трябва и той да се перчи по ТВ!!!..Бойко Борисов ме изненадва доста неприятно напоследък !!!

 9. И аз съм за референдум.Предлагам въпросът да бъде:’Съгласни ли сте да бъде закрита БНТ и с парите, които се дават сега за нея , да се лекуват онкоболни?’Така с един удар-няколко заека….

 10. Изумен съм, че точно в този блог има толкова много „haterski“ мнения. Не трябваше ли тук да списват 1000 та останали либерали в България? Едни и същи простототии се повтарят и притоплят още от времената, когато им върнаха имената на турците и по всякакъв повод свързан с тях. За всички, на които новините им вадят очите няколко елементарни факти. За да я приемат България в Евросъюза, тя ратифицира Конвенцията за защита на националните малцинства. Концепцията на конвенцията е проста – малцинствата и тяхната култура, религия и самобитност са ценност, която трябва да бъде опазвана и подкрепяна с помощта на държавата. Точка. Оттук нататък това е договор за България, който трябва да бъде спазван. Ако искате да излизате от Европейския съюз с отмяна на конвенцията – воала. Но си го кажете в прав текст. Защото не може хем оная работа вътре, хем душата на небето. И още нещо в стилистиката на Бедров – всички международни документи визират традиционните малцинства – такива които са част от съответната страна от векове. Ето защо са глупави аргументите за турците в Германия, арабите във Франция или минаретата в Швейцария. Навсякъде става въпрос за икономическа емиграция, където съответнте хора са се преселили доброволно с ясното съзнание, че отиват в чужда страна и при чужда култура. Що се отнася до аргумента, защо няма новини на други езици, аз бих отговорил със следния конрааргумент, ако не можем да заловим всички убийци, това означава ли че не трябва да накажем хванатите и да ги пуснем на свобода?

 11. а фесове купiхте ли си дупедавци ??

 12. Vozhde, на мен не ми стана ясно, как така този договор ни задължава да имаме новини на турски по националната телевизия?

 13. Държавата се задължава да финансира и полага всякакви други исилия за достъп на малцинствата до култура и образование на родния им език. Всъщност ако говорим сериозно по големия проблем, е защо държават не прави достатъчно по опазването и развиването на културата на малцинствата, а си измива ръцете с тази десетминутка?

 14. За сетен път се уверявам че ББ дествува първосигнално. Промъкнаха се в пресата мнения и на политици, и на журналисти, че ББ и ДПС се сближават, и хоп веднага реакция, ще спрем новините на турски. Колко му е, а ползите големи, хем се тупа в гърдите какъв „голям българин е“ , хем и турското малцинство се втвърдява още повече, че комай турчетата взеха да надават ухо за далаверите на Доган, и току виж взели да гласуват и за други партии.

 15. Ако има референдум ще гласувам против новините на турски език. Някога „в доброто старо соц. време“в Шумен предаваха новини на турски по местното радио.Скоро бях изненадана,когато слуцайно пуснах БНТ и от там ме заля турска реч.Не вярвах на ушите си!Прочетох по-горе, че много турци в България не разбират български.Те и този турск, на който им говорят от екрана толкова разбират.Та с една дума:тези новини да ги НЯМЯ! Не е нужен референдум.Съгласна съм с това, че както не са ни питали дали да ги сложат, така и сега да не ни питат, а да действат.

 16. Иване,разбрали,че в дупка га си ,плюеш по всички.И това минава.Зависи от мерака на човека.

 17. watmark

  Е ентелегенти? Нали си знаехме какво ще стане. Аргументи от ниска проба и националистическо петелчене. Няма новини – няма проблем. Във всеки българин дреме един Волен Сидеров. И с този матерял в Европа… А?

 18. До ентелигента/КГБ И ДС унищожаваха в СИБИР И БЕЛЕНЕ умовете на Русия и България/ за да има смрад която сега до вони в ИНТЕРНЕТ.Тя смрадтта е преходна като лайното,вони докато изсъхне.В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ климатът е сух.

 19. Spirographus

  Присъединявам се към разочерованието на vozhda (в началото на първия му пост) от това, че много от хората които пишат тук са нетолерантни и не-либерални, с което само потвърждават основната теза на автора за „толерантния“ българин…

  Значи искаме Сърбия, Македония, Молдова, Украина и т.н. да се държат нормално с нашите малцинства там, да им позволяват културно развитие и връзки с пра-отечеството им, а ние как бихме се отнесли с турците тук (които са тук от много поколения)? Сигурно ако има референдум „Какво да правим с българските турци“, не Възродителен процес, ами ще ги изселим всички насилствено.

  Новините на турски няма да ги коментирам много, защото това е още един кьорфишек за отклоняване на вниманието. Само ще кажа, че Бедров и тук е прав – те са само един символ и турците не ги гледат, а не ги гледат, защото нашите турци като искат да гледат качествени новини на турски си пущат турските телевизии – по сателита.

  Г-н Бедров, със съжаление виждам как много „толерантни“ български „патриоти“ се втурнаха да спорят с вас дали да има или не новини на турски, а всъщност с това доказаха колко сте прав в същественото…

  Срещал съм такива „патриоти“ – като оня дето говори за фесове. Повечето от тях нито са виждали, ни са чували, ни са „помирисвали“ български турчин…

  Завършвам тая тирада с един цитат от един мой любим поет („патриотите“ може и да са чували за него…):

  Ще да пия на пук врагу,
  на пук и вам, патриоти,
  аз вече нямам мило, драго,
  а вий… вий сте идиоти!

  От един българин роден и отраснал в Кърджали…

 20. Астор

  Само преди няколко месеца от всички медии се лееха сълзи и многочасови предавания за Спаска Митрова,която решила преди 6 месеца да става българка.То не бяха оплювания,тиради за толерантност и човешки права,чудо на чудесата.А сега за туркоезичните българи сме хищни вълци.А според една от хипотезите за произхода на българите са точно тюрките.Дали и тези турци са от там,господ знае,но и до ден днешен никой не знае и ние от кои прапрародители сме./изключвам Божидар Димитров,който контактува с господа/И за да няма разединение на нацията,просто да се продаде т.н. БНТ,а като частни,да си излъчват каквито искат новини,ако финансово им е изгодно.

 21. Коментарът на Астор ме навежда на въпроса: А защо мълчат всезнайковците Божидар Димитров и Вежди Рашидов?

 22. heseling

  „П.П. само не ми давайте за пример Швейцария с референдума за минаретата, нито пък намесвайте отношението си към ДПС в тази история. Разговорът е принципен и позицията ми – също.“
  Що за журналист би написал подобно нещо. Направо нямам думи. Нищо чудно че ви няма вече нито в Бтв-то нито по онази Ре:тв. Това е същото като – не ми давайте този аргумент понеже не мога да ви оборя, аз просто искам да събирам хитове в блога, привиквайки повече разгневени българи,защото масата е против тези новини.А направо като чуя думата толерантост ми се повдига.Толкова се спекулира вече са това понятие.Същите които се пишете либерали и сте за новините, после до един пишете в блоговете си смърт за уличните кучета в София – няма друго решение.

 23. А кому са нужни новините на турски език? На българските граждани от турски произход ли? Те ако се определят като български граждани ще разбират българския език и няма да имат нужда от новини на чужд език. Ако се определят като турски граждани – да си търсят правата в турското посолство. Все пак трябва да се прави разлика между толерантност и своеволие. Има достатъчно сателитни канали, с които да си упражняват майчиния и бащиния език. Аз съм против новини на турски, румънски, гръцки и какъвто и да е бил друг език по БНТ. Който иска да живее в България трябва да се съобразява с нейните ценности!

 24. Mama Mia

  чрез демокрацията мнозинството посочва кой ще ни управлява, а чрез референдумите мнозинството управлява, а мнозинството в крайна сметка е изградено от тъпанари…

 25. Аз съм ЗА още предавания за всякакви малцинства – по националната телевизия. Чудя се дали курсовете по английски и немски, които като малка гледах по Първа Програма са били противоконституционни 😀 Линкът с името ми води до моята позици по въпроса за новините на турски.

 26. Nikoi li ot vas ne osuznava, che tova e pulen absurd?! Ne samo, che trqbva da se premahnat novinite na turski ezik ot Natzionalnata televiziq, no izobshto ne trqbva i da se obsujda tova reshenie!

  Vsichki grajdani v Bulgaria se vodqt ‘bulgari’ po pasport, nezavisimo ot lichnata im etnicheska, religiozna i tn. prinadlejnost! Vupreki tova te se oplakvat, che bivat diskriminirani ili marginalizirani ot obshtestvoto, propuskaiki fakta, che te samite se samoopredelqt ne kato ‘bulgari’, a kato ‘turtzi’ i nosqt suotvetnoto samosuznanie. Za kakvo togava izobshto govorim?!

  Ako tezi hora iskat da se integrirat i da se chuvstvat pulnopravni grajdani, tui kato uj plashtali danutzi, to da zapochnat da uchat bulgarski ezik, koito po edna malka sluchainost e EDINSTVENIQT NATZIONALEN EZIK V BULGARIA! Nima horata ot turski proizhod v Germania imat novini na turski ezik po ARD ili puk tezi vuv Frantzia po CFI? V Bulgarskata natzionalnata televiziq nqma mqsto za novini na chujd ezik, osobeno puk na turski!

  Kakto e trugnalo sled novinite po BNT, serialite i novosuzdalite se dvijenia i partii, sledvashtata stupka she e turskiqt ezik da se obqvi za vtori natzionalen. Dokude shte stignete? Navqrno vsichki vie shte zapochnete da izpovqdvate Islam i shte pojelaete jenite da nosqt poturi i da hodqt zabuleni?! Ami daite napravo da obqvim Bulgaria za turska provintziq i da prikliuchim vuprosa! I bez drugo s taka narechenata si ‘tolerantnost’ ostavqte gorespomenatite hora da vqrvat v tova!

  Osuznaite se navreme! Tova ne sa prosto 10 minuti novini na turski ezik – tova e kulturna invazia!

 27. Астор

  Емилия,в БГ все още не е въведена латиницата.Не мисли,че някой ще те чете.

 28. Уважаеми сънародници !
  Много рядко си позволявам да пиша тук, макар, че винаги преглеждам коментарите.
  Удивен съм, колко много хора са готови без ни най-малка причина да подкрепят една толкова неестествена забрана. Има и други, които съзнавайки колко безумно е да се забранят тези новини са готови да се откажат доброволно от правото си на глас, от най-естествената процедура в една демокрация – референдума !
  Първо бих искал да напиша защо съм твърдо против забраната на тези новини.
  Основният ми довод е, че 10 процента от данъкоплатците имат право на 10 минути новини, на езика, който говорят майките им. Разбирам тези псевдопатриоти, на които този довод не е достатъчен. И искам да им обърна внимание върху факта, че не една забрана ще направи другите, различните – Българи ! Не ! Тази забрана само би ги озлобила и накарала да се чувстват пренебрегнати в собствената си Родина. Както няма да се уморя да повтарям БЪЛГАРИЯ не е само езика и земята ни, България е ИДЕЯ ! Идея която трябва да устояваме и пазим в сърцата си ! Кой може да се нарече и с какво основание по – българин от родения да кажем в Ардино ?! И ако езика в тези 10 минути ни разделя , няма ли хиляди други неща, които ни събират. И не е ли най-важното от тях името, идеята България. Да, някой може би ще кажат „РОБСТВОТО“ ! Вижте , нито моите , нито на който и да е от нас Българите дедите им са били РОБИ ! Роб е бил чичо Том – нямал е собственост , той сам е бил собственост. Моите и Ваши деди са били поданници на османската имеперия, същата тази империя , в която езика на бизнеса е бил БЪЛГАРСКИЯ, същата империя , която за зла участ е станала причина да изчезнем от политическата карта на Европа за близо 500 години. Но и империята, в която никога не сме се претопили и сме съхранили своя дух и самобитност! Една такава забрана би капсулирала и озлобила нашите съграждани от турски произход. Би ги накарала да се чувстват различни, би ги обединила в бедата. Би направила ДОГАН отново ВЪЗМОЖЕН !!!!
  А защо съм ТВЪРДО ЗА референдум ?
  Вярвам, зная, че моя народ ще сьумее да намери сили и да превъзмогне гнева, обидата от това, че някога е бил зависим. Силния е благороден ! Който мисли с понятия от миналото е осъден да няма бъдеще! Омразата към турците е комплекс насаден ни от тези, които не се уморяват да ни наричат роби !!! Не трябва да мразим НИКОЙ, ТРЯБВА да обичаме България и да умеем да отстояваме правата си! В този референдум, който ТРЯБВА да проведем, всички ще покажем, че можем да търпим различността, ще премахнем всякакви причини за съществуване на партии на неестествена основа, ще докажем , че народ , който винаги е успявал да създава Държава и държавност може да живее в хармония и мир. Сега този референдум е необходим, защото непровеждането му би оставил трайна горчивина в душите на хората, които той касае. Кой не би си помислил „Днес ни се размина а утре ?!“ Непровеждането му би означавало, че сме стреснати от международния отзвук, от обаждането на Ердоган, от Европейската комисия и дявол знае кой още ! Ние НАРОДЪТ за втори път в своята история сме длъжни за малко време да пораснем и надмогнем, клишета, омараза, страх …… Да покажем ясно на света , че можем да решаваме САМИ и справедливо нашия живот и съдба !!!!
  И нека БОГ е с нас !

 29. Венко

  Само за протокола искам да отбележа, че съгласно чл. 7 от закона за радиото и телевизията, БНТ не е държавна, а обществена телевизия.
  Не че има кой знае какво значение де.
  А

 30. Венко

  А иначе аз искам най-напред да се направи референдум с който да се забранят простотиите. Например в телевизиите, но най-вече по пътищата. Защото те ми пречат много повече от 10 минутни новини в програма, която рядко гледам, защото не са забранени простотиите в нея.
  А като забраним всипростотиите в държавата, можем да направим и тая простотия като референдума за новините на турски, колкото да докажем, че в България дори с референдум нищо не може да се забрани.

 31. Нека не свързваме новините на турски,с данаците на тютюнопроизводителите.Те са непрекъснато на дотаций от ДЪРЖАВАТА БЪЛГАРИЯ и ако са излъгъни да си търсят парите от доган.

 32. Божидар Хинков

  Г-н Бедров,

  Отговорете, ако обичате, на следните три простички въпроса:

  Първо: Известно ли ви е кои, и какви точно българи ни представят като народ в Швейцария, и ако да, не мислите ли, че „простите“ швейцарци реагират адекватно?

  Второ: Нима не знаете, че статистиките в България са манипулирани, следователно – много неточни, и циганите у нас са повече от турците, особено след изселване на голяма част от последните? Знаете, разбира се, и не знам защо си мълчите.

  Трето, което следва от второто: на какво основание се фаворизират българските турци /с моите и вашите пари/, и се дискриминират българските цигани, арменци, евреи и т.н., които, представете си г-н Бедров, сигурно също биха искали да гледат и слушат новини на майчиния си език?

  Очаквам да ми отговорите тук, за да запазя уважението си към вас, като към способен и обективен журналист.

 33. безпартиен

  Да забраним организираната престъпност вкл. политическата!

 34. akademik nedelchev

  Ще ги забраним и ще ги избием но първо ще започем с „журналистите“.

 35. Красимира Карамфилова

  Поредните ‘задкулисни’ комунистически игри, на които необразованият(за което гореспоменатите се погрижиха) се връзва. Нация България, държава България, да мразим Турците, щото всичкото другото ни е наред. Щото майка не знае как да си възпитава дъщерята и я пуска на училище с гол кръст и червило в 6-ти клас, но после всичко е от чалгата, щото тати едно време не му се е налагало да учи и сега е дипломиран Инженер, ама не става за нищо, само че дай да обвиняваме държвата,циганите и турците.. едно време беше по-лесно, нали? Особено за некадърния мързелив син/щерка на член на партията. И сега какво? Манипулират ви като мъпети, а вие даже се гордеете от това! Комунистиески вълци в националистически кожи ви промиват мозъците. Махнете новините на турски.. и после какво? Ще сте по-горди, че сте Българи, прибирайки се вечер вкъщи гледайки Сървайвър, защото е най-близкото нещо до идеята ви за „вълнуващо преживяване“, и си легнете спокойно в леглата, защото сте Българи, и по телевизията ви (която вие между другото гледате само на Нова Година, когато Първанката си изнася речта)няма новини на Турски. Ех мама му стара.. колко е хубаво да не носим отговорността за живота си на нашия собствен гръб!

 36. Писна ми от псевдо интелектуалци, кефещи се на Слви Трифонов на Бойко Борисов, застъпвайки се за „българищината“. @Божо .. отговорът на „защо да няма и за евреите, е… Bulgarian 83.9%, Turk 9.4%, Roma 4.7%, other 2% (including Macedonian, Armenian, Tatar, Circassian) (2001 census)*

  * CIA World Factbook (2010)Bulgaria: People [Online] Available at: https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/bu.html (Last Accessed Sunday, May 23rd, 2010)

 37. this is the fourth time i go through your website, great article as always! thanks, Resan

 38. What’s the purpose of this article if you don’t mind me inquiring?

 39. Yolande Eheler

  An additional issue is that video games can be serious as the name indicated with the primary focus on understanding rather than entertainment. Although, it comes with an entertainment aspect to keep your children engaged, each and every game is frequently designed to improve a specific expertise or curriculum, such as mathmatical or scientific research. Thanks for your write-up.

 40. It’s genuinely very complicated in this busy life to listen news on Television, therefore I only use world wide web for that purpose, and obtain the newest information.

 41. You got to push it-this esteasinl info that is!

 42. Hey there! I’m at work browsing your blog from my new apple iphone!
  Just wanted to say I love reading through your blog and look forward to all
  your posts! Carry on the fantastic work!

 43. Admiring the persistence you put into your website
  and detailed information you offer. It’s good to come across a
  blog every once in a while that isn’t the same outdated
  rehashed information. Great read! I’ve saved your site and I’m
  including your RSS feeds to my Google account.

 44. Hi to all, the contents existing at this site are truly amazing for people experience,
  well, keep up the good work fellows.

 45. I like reading a post that will make people think.

  Also, many thanks for allowing for me to comment!

 46. Pero lo que más me ha gustado, es el hecho de alojar sus propios MP3 y de reproducirlos a
  buena velocidad.

 47. I don’teven know the way I finished up right here, but I believed this submit was once great.
  I do not know who you are however definitely you’re going to a well-known blogger for those
  who aren’t already. Cheers!

Споменавания

 1. умни хора по актуални проблеми…. @ ivanbedrov.com « Мое местенце - [...] - ivanbedrov.com [...]
 2. Харта 2013 – Тотално присъствие | ANONYMOUS BULGARIA - [...] Бедров е и заклет „анти-комунист“ и защитник на правата на малцинствата и „различните“: Портретът на престъпника, Искате ли да…

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *