НЯКОИ МИСЛИ И ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ НЕЩА

Т.нар. новини и т.нар. Дядо Николай

orig_180666_bgВ ден на национален траур най-важното нещо, за което трябва да внимаваме, е мярката. Мярката винаги е важна, но в дни като тези прекрачването й горчи. 15 души загубиха живота си при ужасно глупав инцидент. Останалите можем само да се молим за душите им и да се опитаме да разберем как точно се е стигнало до инцидента. И не от излишно любопитство, а от желание да направим така, че в бъдеще да не умират хора по толкова глупав начин. А мярката ни е необходима, за да спрем още преди да се качим на тази трагична сцена и преди да се опияним от собствената си неадекватност и глупост.

Мярката, както винаги се случва, беше изпусната. Някои публични фигури, в стремежа си да станат още по-забележими, забравиха какво е чувство за мярка, забравиха за това, че са хора. На фона на този глупав инцидент да търсиш кой колко е платил за екскурзията; да обвиняваш хората, че предпочитали по-евтиното пред по-скъпото; да правиш сметки колко пари са спестили от отстъпката в груповия билет – всичко това е крайно нехигиенично и самоцелно. Лесно можем да произведем някаква т.нар. Новина, но това не ни доближава до отговора на основния въпрос – Защо?

Техническо състояние, контрол при издаването на разрешителни, спасителна екипировка, инструктаж на пътниците – това са важните въпроси, които могат да ни доближат до избягването на подобни инциденти в бъдеще. За колко лева са спали туристите – това е жълт детайл, в който някои, за съжаление, откриват новина. Но това е нищо на фона на изказването на Пловдивския митрополит Николай. Само и единствено чувството ми за мярка в този траурен ден ме спира да кажа откровено какво мисля за този човек.

По неговата логика хората са загинали от Божия гняв, защото концертът на Мадона не бил отменен. Тези 15 човека от Антон и Пирдоп вероятно не са били на концерта. А онези 50 хиляди, които бяха на концерта какво да очакват? Да се сбогуват с роднините си? Но с подобно безумие едва ли има смисъл да се води спор. Остава въпросът дали след тази грозна постъпка гражданите и медиите ще продължават да гледат сериозно на подобни герои.

снимка: в-к „Стандарт58 коментара

 1. Ника

  Хм,ще трябва да те разочаровам.Никога комунистическата партия не ме е харесвала.Макар ,че беше въпрос на престиж .Но явно не ми е било писано да бъда в редиците и.
  Бях от поколението ,което „хвана“ ком .партията.Мога да кажа ,че това ,което внасяше в човека беше роботизиране и чувството ,че всичко върви по план .
  Да,да ,ама не.
  Християнската църква не е просто къщи ,имоти ,попове и попадии.
  Ако позволяваш всичко това да те ръководи ,ще трябва да се лишиш от фокуса -БОГ.
  Ще каканижеш ,кой какво направил,ще спекулираш за такъв или онакъв слух .Ккаво си чул ,пък какво са ти казали…Пък накрая едно няма нищо.
  И не забравяй ,че църквата е създадена от хора от плът и кръв.
  Някакъв монах ,попитал своя старец от манастира:
  „Учителю,защо вече толкова години разпъвам егоизма(плътското) си на кръста ,а все още той шава?.
  Ех ,умирането на плътта и пощявките и е бавен ,процес чадо,мое -отвърнал стареца.“

 2. Панков , освен да ти кажа : „Моли се и твърдо вярвай..“

  Абе същата тази реформираща се католическа църква се обяви против едно художествено произведение : „Шифъра на Леонардо“. ТИ сляп ли си какъв си ?
  Ами хитлер ако беше жив и се беше извинил за евреите и какво да правим … да му простим?

  “Не си прави кумир и никакво изображение, на това що е горе на небето, що е долу на земята, и що е във водата под земята, не им се кланяй и не им служи.”

  Какво са иконите тогава?!?!

  Да те питам и тези в „задморските” владения .. не са ли били ближни?

 3. Виж ся, аз не съм супер религиозен, или нещо от този род – ама, бозата наречена Шифърът на Леонардо и аз бих се обявил против нея, ясно?
  По отношение на иконите, знам, че звучи нелогично – но не ми се влиза в теологичен спор на тема „иконоборство“
  За съжаление, народът наистина приема иконите като идол, на който се покланя, а не просто като изображение. Това е проблем, но най-вече в православието, където иконите имат по-голямо влияние.
  А по отношение на Хитлер, няма място за сравнение.
  Звучи грубо

 4. Апропо, и да се ровим в миналото – все тази. Ние живеем в настоящето. А за другите, пострадалите, от действията на църквата – има си виновни, определени хора от плът и кръв, които ще понесат наказанието си.

 5. Ufff, първо не мога да разбера, защо продължаваш да теглиш всичко към Католическата църква? Ние не сме католици и нямаме непогрешим папа. Нали за това сме ПРАВО-СЛАВНИ (Orthodox). Самото наименование ти подсказва, че ние спазваме правата вяра (подразбиращо се, за разлика от католиците и прочее). Същият този митрополит Николай, е заключил амвона на Александър Невски и не е пуснал Папата да влезе вътре.

  Но теб си те дърпа да обясняваш за католиците, защото там детските ти аргументи „хващат дикиш“.

  „Шифърът на Леонардо“ е бълна бозица, и би могло да е интересно само за тотално неграмотни хора. Църквата протестира, защото този филм е гавра с историята и пропагандира неверни неща.

  За иконите мога да ти отговоря и ще го направя след малко с две думи, но ми се ще да те питам първо – наистина ли мислиш, че няма отговор на такъв въпрос и че с такива аргументи би могъл да водиш сериозен спор, с който и да е било?

  Християните вярваме, че когато човек физически умре, той не престава да съществува. В този ред на мисли – представи си една икона на светец например като снимка на твой любим човек, която пазиш. Детско обяснение, на детски зададен въпрос..

  Също така, когато се молиш на някой светец, ти го молиш за застъпничество пред Бог – чувал си за „светец покровител“. В този ред на мисли, това не е идолопоклонничество.

  Дано те удовлетворяват отговорите.

 6. Да да , знам , че ти вярваш , че след като умреш ще стоиш упоен и ще чакаш второто пришествие за да дойдат с големия калкулатор и да ти смятат греховете…

  „Шифъра на Леонардо“ е преди всичко булеварден роман без историческа стойност. Защо тогава и ортодокса от Москва скочи против него?

  На тези „снимки“ на светии на който хората целуват направени от ламарина ръце…на всичкото отгоре и пари оставят. Това не е ли идол?

  Би ли ми обяснил и какво значи „Не лъжесвидетелствай против ближния?“. Това нещо за в съда ли става дума или какво ?

 7. Задаваш ми едни и същи въпроси по два пъти. Остави го тоя шифър – не е интересен нито съществен.. пък и вече ти отговорих мисля, ..а си могъл и сам да си отговориш ако се позамислиш..

  ИКОНАТА НЕ Е ИДОЛ – дадох ти елементарно обяснение, какво е иконата. Ако някой я превръща в идол, то той постъпва грешно.

  Дай да не превръщаме тука коментарите в богословски спор – а и двамата не сме на нивото да водим такъв. Намесих се само, за да контрирам някой явни безсмислици, които беше написал на всеобщо достояние.

 8. Бе, дали сме ПРАВОславни, или сме католици, или протестанти – няма никакво значение (Всъщност за неекуменическите църкви, като БПЦ има значение).
  После непознаването на материята (теологията) понякога ни прави леко смешни и непдоготвени, щото съм убеден, че в дискусията не участват теолози 🙂
  по отношение на иконите, за съжаление се наблюдава идолопоклонничество, но това не е по вина на доктрината, а поради това, че вярващите не са запознати с катехизиса (независимо дали е ортодокс или католически). Но да, факт е, че е налице това идолопоклоничество, макар БПЦ да го отрича?!? Тя не си дава труда да разяснява, че това е просто образ, и не бива да се почита толкова много.
  От една страна, това си е чист инструмент на всяка Църква да държи повече хора до себе си (чрез свещените реликви), хората обичат реликвите.
  Но Църква – трябва да има, и много ми се ще да е адекватна.

 9. Won… Прав си на 100%! Тиквиниците все повтарят прзе ред, че било 21 век и вече не било модено да вярваш… дето викат: всичко ни е на ред като тиква на плет.

Споменавания

 1. “Малко по-различно звучи, нали..” – какво всъщност е казал митрополит Николай. « КОМЕНТАТОР - [...] на блога на Иван Бедров изпепеляваща критика срещу митрополит Николай. В коментар под друга статия по темата, но на…
 2. Политика в България » България » Т.нар. новини и т.нар. Дядо Николай - [...] Т.нар. новини и т.нар. Дядо Николай [...]

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *