НЯКОИ МИСЛИ И ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ НЕЩА

Къде е мястото на полицая?

Предишната публикация Какво е това и къде се намира? беше само предястие към следващата история. Магерницата /кухня/ на Рилския манастир е рядко място, което е впечатлило не само мен. Личи си от бързите и правилни отговори, които получих. И след като едно място е толкова впечатляващо и ценно, най-логичното нещо е то да бъде охранявано. Защото винаги се намират олигофрени, които искат да си издраскат името върху стената. 

rsz_s5002139Така и станало. Стените на Магерницата са като тийнейджърска тетрадка с автографи. 

 

 

 

 

 

 

 

rsz_s5002141Спаска сигурно е много щастлива, че всеки посетител ще се сети за нея. И за майка й…

 

 

 

 

 

 

 

rsz_s5002140Това безумие сигурно е впечатлило и някой от екип на CNN, който е помислил, че това си е в реда на нещата в България и е решил да увековечи световния новинарски лидер. Или пък Гуньо от Гинци е най-големият клюкар в селото и прякорът му е Гуньо Сиенена.

 

 

 

rsz_s5002143Тенджерките ми се сториха малко големи. Но добрата новина за тях е, че не са „изографисани“ като стените. Макар и символична, преградата очевидно дава резултат. Такава обаче няма покрай стените.

 

 

 

 

rsz_s5002145Мърлящината не изненадва. Но пък и решението е просто: още няколко въженца и няколко човека, които да наблюдават туристите. Такива в манастира няма. А оставеният без надзор простак е стихийно бедствие.

 

 

 

 

rsz_s5002146За сметка на това извън стените на манастира полицаите са на всеки десет метра. Ръкомахат и не спират да се движат. След секунди разбираш каква е целта на занятието: полицаите са тук, единствено и само да насочват шофьорите към платените паркинги и да следят да не би някой да си намери място и да паркира безплатно. 

После туристът си плаща 4 лева за паркинг, влиза в манастира и започва да си драска на спокойствие по стените. Платеният паркинг се оказва много по-ценен за охраняване обект отколкото магерницата. Тъпа работа.14 коментара

 1. Просто не ги е подсетил някой , какви пари могат да се смъкнат от хванатите на местопрестъплението !

 2. Христо Велев

  Не знам дали имат съгласие с Игумена да влизат вътре, ама тва е от край време, можеха да го оправят 1000 пъти досега. И не е само там така – на Провиралката също, и с тия полепени стотинки по стените, не е културно хич, меко казано 🙂

 3. Люба Митева

  Добре написано. И много жалко че е факт. До колкото знам подобна е съдбата и на скалните рисунки в Магурата…….

 4. Много добре казано.

 5. Ха та Ти още нищо не си видял в Светата Рилска обител! Ами, светената вода по 1 лв. във фабрично бутилирани бутилки; монаха който настанява в хотелската част и кйто е по-неприветлив и от контрольор в градски транспорт; ресторантите до манастира където сервитьорите откровенно надписва и без това високите сметки (нещо което го няма вече и по черноморието и още много други „милички и свидни ни българщини“
  Е разбира се има и много хубави неща, мястото е наистина невероятно, ако успееш да наемеш стая в хотелската част, може да се изживее една наитина истински спокойна вечер, мекицици от фурната до манастира, музея за който мога да кажа че така трябва да изглеждат всички музеи в България и цената на входа от 8 лв наистина си заслужава има и др. хубави неща, но лошите изпъкват и дразнят.

 6. за съжаление в Бачковският манастир е дори по-лошо особено в параклиса в съседния на двора на манастира където се извършват кръщенета. Там са унищожени самите икони.

 7. Любо Първанов

  На 04.05.09 г. бях за първи път в Рилския манастир.Невероятно място, излъчващо респект,невероятно.Бях впечатлен от факта, че в момента, в който извадих цигара в двора (не бях видял указващата табела на входа), дойде служител(сякаш от нищото) и съвсем вежливо ми каза да не паля. Супер добро впечатление ми направи. Служителите в музея – също.Е, не е същото в местата за хранене наоколо.Там не е манастир, там вече е Бг( не написах България нали?)

 8. Малко по-иновативно мислене трябва от старшинката (или какъвто е там в полизията) 😉 – един катаджия вътре … както си му е реда – с палката и скътан зад тенджарите (вижте колко удобно са поставени – идеални са за целта, ако случайно липсва храст в манастира). Кисне си там и дремуца, по някое време изкочи и хоп – „ко пайм, гражданино“.
  -разглеждаме 🙂
  -а, разглеждате, ама името ви е на стената… o_0
  – ма това не е мойто име :/
  – Гошо пише !
  – Обаче аз съм Драган ;(
  – Драган, Петкан – все тая, келеш :X Дай 20 лева, да ти не свитна акта …

  Примерно, нали … важното е да има ефект в крайна сметка. А и докато се подпират по стените в следобедна дрямка тамън ще позабърсват прашоляка.

 9. На предстоящите избори ще видите какво мацане по стените ще падне! Политическите олигофрени ще си изтипосат там мордичките и именцата, а не разбират, сиромашките, че тези пропагандни дивотии, са отживелица от миналия век, която НИКОГО не впечатлява и НЕ ВЛИЯЕ ПО НИКАКЪВ НАЧИН върху изборните резултати.

 10. Асеновата крепост – същото положение.

 11. България 🙂

 12. Ладислав

  Имената на глупците висят по стените. Но ми се иска да кажа нещо за случващото се в тази обител. Миналата година си търсехме място, където да се направи снимка, показваща как хората обикалят църква. Идеята е да се снима на ниска скорост и хората да станат като грееща вълна, заради свещите в ръцете им. Любезно попитах един свещеник за разрешение да се качим на терасите и какво. Яви се някакво лице от музея в Рилски манастир и ни поиска по 100 евро на човек. Никакви аргументи, че сме журналисти, че се опитваме да направим нещо красиво не сработиха. Плащаш и снимаш в двора на манастира. Нещо, което по принцип е абсурд.

 13. За съжаление напълно си прав, по отношение на простащината – тя е навсякъде в България. Лошото е, че пак се търси сензация, а виновен е пак бедния български полицай. Така Ванка не се прави журналистика….

 14. Галин Иванов

  То в Б-я всичко и навсякъде е така. Ако започнат да се записват всички случаи има да се пише с години наред. Живея в голям град и колко такива случки има тук не е истина.

Споменавания

 1. Интересни публикации – 11 май 2009 « Светът около мен - [...] Къде е мястото на полицая? – …при вандализмите върху българските паметници на културата? [...]

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *