НЯКОИ МИСЛИ И ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ НЕЩА

Упражнение по стил

Стилно, елегантно, с чувство за мярка. Такива неща харесвате, нали?

Тогава не ходете в хотел Каза Домини в Рибарица. Никога не съм бил в този хотел и вероятно никога няма и да бъда. И причината не е само цената. Въпреки че 1000 лв. на вечер за кралския апартамент си е леко безумие за място като Рибарица. /между другото такава цена е прекалена и за топ място в Манхатан/

За първи път научих, че съществува изобщо такова място от сайта на ДСБ и тяхното искане Парламентарната комисия за борба с корупцията да разследва имотите на Ахмед Доган. Дали посочените имоти са на Доган, дали не са негови, дали са само тези имоти и т.н. – въпроси, чиито отговори няма да научим. За съжаление.

Сега обаче обърнете внимание на интериора на въпросния хотел в Рибарица. Ретро-ориенталски стил, който сигурно се харесва на някои хора. Но селянията прозира отвсякъде. Илюзията за скъп разкош е допълнена от дискретния чар на климатика за 500лв.; на платковото радиаторче, което дори не топли; на тънкия черен кабел, който тръгва от контакта към лампата, която би трябвало да е свещник; на евтините хотелски чаши, които висят от стената в уж безумно скъпата, но пък неудобна баня.

Типично селяндурско отношение към клиентите – дай да им вземем 1000-та лева, а пък те няма да забележат евтините чашки и радиаторчета.14 коментара

 1. Надя

  миналата седмица бях в мартинели и си говорехме с едно от момчетата там точно за този хотел – всичко вътре е от тях, но китайска серия, имитации 🙂

 2. Anonymous

  каквато политиката, такъв и бизнеса – имитация. Много е странен опита да се вмъкнеш в чужда култура възползвайки се от пари или власт. Ясно е за всеки, че подобни опити са обречени на неуспех. За един човек е въможно да надскочи собствената (първоначалната) си среда, за партия или групировка – това е невъзможно.

 3. Anonymous

  „Дали посочените имоти са на Доган, дали не са негови, дали са само тези имоти и т.н. – въпроси, чиито отговори няма да научим. За съжаление.“
  Много бързо свалихте гарда. Ами тогава към израза ВЪПРОСИТЕ ИМАТ ОТГОВОРИ добавете ОСВЕН КОГАТО ТЕ СЕ ЗАДАВАТ НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ. Така ще бъде по-честно и по-верно.

 4. Иван Бедров

  Разбира се, че имотите са на други лица. Обществена тайна е, че те са близки до Доган. Но точно техните отношения, зависимости, уговорки – устни или документирани – тези неща няма как да бъдат установени. Нека бъдем реалисти. Много по-лесно е да се заиграем с думите.

 5. Anonymous

  Да се говори,че ДОКУМЕНТИРАНИ отношения, зависимости, уговорки няма как да бъдат установени е просто нелепо. Сега ви разбрирам като казвате,че много по-лесно е да се заиграем с думите.

 6. Anonymous

  Иван

  А обърнахте ли внимание на „картините“:))))))

 7. Иван Бедров

  А когато документът е един и е притежаван от скрития собственик? Как го установяваш това?

 8. Anonymous

  Документите с правна сила не се издават в един екземпляр – копия от тях винаги остават в държавните институции,които ги издават.
  С това приключвам чата.

 9. Mr. Mahony®

  Ха ха ха ….. браво г-н Бедров, понякога се чудя от къде ги намирате тези готини нещица.

  Истината е, че кичът е на мода не само у нас, но и на други места. Но у нас …. е повече от мода. Да не говорим за г-н Доган. Достатъчно е да се види в какъв стил е хотелът и навсеки е ясно, че ….. това е на Доган. Той е цар по кича.

  Другата истина е, че това място е само за селчни, които се правят че са станали граждани, но ще си ходят там на седенки и после ще се хвалят не как са прекарали, а колко с аплатили. Освен това за тях това не е кич, а Чалго-Мутренска естетика.

  Разбира се, че и аз няма да отида и благодаря, че ми отворихте очите за това гнусно място.

 10. Anonymous

  Има един „СПА ХОТЕЛ СТРИМОН“ в КЮСТЕНДИЛ, който е в подобен стил.Някакви габровци го правиха.Жалко, че градът ни е толкова древен.Имам чувството, че и там е обзаведено в доганов стил.

 11. roujkabg

  Иване, не смятам, че точно ти трябва да свършиш всичката работа на всичките ти колеги и съм убедена, че в държавата ни има закони, които се нарушават и то както знаем най-вече от управляващите и врастимеющите.

  Има закони, които дават възможност на разследващата журналистика да има достъп до интересуващи ги данни, но няма такъв закон, който да гарантира тяхната неприкосновеност и безопасност.

  Има начини да се установи истината, но няма начини да се опази човек сам себе си, когато е казал на глас някому неудобна истина.

  Отдавна МВР работи не в полза на обществото, а на отделни овластени негови членове и щом още невлезлият в кабинета си министър на МВР Михов,заяви, че нямало Мафия то е ясен знак, че няма кой да пази живота на гражданите.Като доказателство за това е вчера отвлеченият президент на „Литекс“.

  Неуважавам журналистите, превърнали се в обслужващ персонал на властта с цел облаги.Определено не си от тях.

  Но не мога да упреквам и ония, които предварително знаят, че труда им да се ровят в мръсните сделки, корупция и далавери ще бъде забелязан само и единсвено от засегнатите и живота им ще виси на косъм, който може да бъде изтръгнат.

  Щом това общество не може и не иска да гарантира ничий човешки живот, то няма право на истината.

 12. roujkabg

  Като гледам интериора не всичко е от Китай. По- скоро от Дубай. 🙂

 13. Anonymous

  Анонимния горе; много документи с правна сила нямат копия у държавата. Всеки договор между частни лица например. Съществува и понятието „акции на приносител“, което позволява скриване на действителния собственик.

 14. kliment

  В Девин се издига един друг хотел на Доган. И там подходът е същият, но на по-ниска цена – кич за средната класа! Бях там по празниците за 1 май. Жалко, че тогава реших, че не си заслужава да хабя снимки за него, иначе щах да ти малко изпратя за попълване на колекцията! 😉

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *