НЯКОИ МИСЛИ И ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ НЕЩА

Някой се готви за нещо

Zapalen-tyutyun-655x353Основното искане на безпрецедентните като продължителност антиправителствени протести още не е постигнато – седем месеца след началото на бунта оставка все още няма. Недоволните обаче постигнаха друг неочакван успех – наложиха своя дневен ред. Вече всички питат: КОЙ? Досега темата за задкулисието беше външна за партиите, а днес е на път да се превърне в център на вътрешнопартиен дебат в БСП. Искането за нови парламентарни избори доскоро бе оценявано като „национално безотговорно“, а днес представители на управлението коментират предсрочния вот като напълно реалистичен вариант за сваляне на напрежението и като част от решението на проблемите.

Партиите на власт БСП и ДПС, както и „Атака”, която не спира да отрича, че ги подкрепя, извършват видими движения в посока на разграничаване от немислимата управленска формула, която сами създадоха. Социалистите все по-често преиграват в стремежа си да оправдаят всеки свой неуспех с „трудните коалиционни взаимоотношения“ с ДПС; институциите станаха изненадващо ефектни срещу Волен Сидеров, а той самият отново е в любимата си роля – сам срещу всички; Станишев и Местан вече имат отговор на всеки упрек за заиграване с екстремистката партия: „Ето, ще му свалим имунитета“, а ДПС отново предвожда бунтове и се представя за опозиция, нищо че е на власт. Точно като преди избори.

Да запалим по тютюн

Жителите на село Вълкосел в родопската община Сатовча протестират срещу забавеното изкупуване на произведения от тях тютюн. Блокират пътя, спират децата си от училище, палят изсушения тютюн. Темата е основна за всички медии, а лидерът на ДПС Лютви Местан, който не всеки ден е на екран, се включва извънредно в сутрешните блокове, за да засвидетелства загриженост. Пред Министерството на земеделието протестиращи също палят бали с тютюн.

Но както във всяка история, и в тази е важно кой говори. Протестите в Родопите са предвождани от председателя на Съюза на производителите на ориенталски тютюн Арбен Мименов, който случайно или не е вече четвърти мандат кмет на община Сатовча. Избиран е винаги от ДПС. Балите пред министерството бяха запалени не от друг, а от Ангел Славчев – едно от лицата на движението на бившия журналист Николай Бареков. Това политическо движение е промотирано от ТВ7, с която депутатът от ДПС Делян Пеевски отрича да има нещо общо, но чийто дневен ред удивително съвпада с този на издигналата го партия.

Сценарият не се разиграва за първи път. Зададат ли се избори, лидерите на ДПС по правило получават удобни случаи да демонстрират загриженост за избирателите си, чиито проблеми не успяха да решат за цели осем последователни години в управлението. Още през 2003 година кабинетът прие програма за алтернативно земеделие в Родопите. Дори субсидиите за тютюна през последните години са оформени като помощ за преориентиране към друга заетост. Днес няма нито алтернативно земеделие, нито преориентиране, но отново има проблем, който плаче за предизборни обещания.

Всички питат: КОЙ?

Намерението на бившия президент Георги Първанов да се яви с отделни листи и на европейските, и на националните избори вкара БСП в ускорена предизборна кампания, каквато лидерът Сергей Станишев едва ли е планирал. Месеци наред той бягаше от въпроса на улицата: КОЙ?, но сега започна да го чува и от свои съпартийци. Първанов попита: Кой е този, който разпъва медиен чадър над Станишев? – и дори даде жокер: „отговорът на този въпрос ще даде отговор на въпроса кой направи злополучната номинация за шеф на ДАНС“. Червеният дисидент проф. Георги Близнашки също попита: Кой предложи на Първанов да предложи Станишев за лидер на партията? А евродепутатът Илияна Йотова отиде още по-навътре в задкулисието: „Когато през 2001 година се взе решение една част от БСП да участва в правителството на НДСВ, питам тогава къде беше прозрачността? Ние научихме от медиите“.

Така поставеният от протестиращите въпрос за прозрачността на политическите решения и за отхвърляне на задкулисието бе подет и вътре в БСП. Където най-после осъзнават колко прави са били всички, които недоволстват от лятото на миналата година насам – такъв тип управление, създадено по този начин и губещо ежесекундно доверие, е невъзможно. Затова и активисти на „Позитано“ бяха цитирани да настояват за избори, само и само да потушат по-бързо пожара в собствената си къща. ДПС е показало, че работи еднакво добре и с двете крила в БСП и затова движението се фокусира в подгряване на собствените си избиратели, а скаченият съд „Атака“ прави всичко по силите си да консолидира своите привърженици и да плаши със същата цел мюсюлманите. Бареков демонстрира неограничен ресурс, създават се нови медии, отново започнаха да летят записи на подслушани разговори. Темпото се покачва, някой харчи много пари и се готви за нещо. Едва ли е за Първа пролет.

DW64 коментара

 1. This website is very nice. Congratulations!

 2. Very nice and interesting post! I will share it.

 3. Готвя се да посетя инфинити клиник за да направя своята епилация след като свърши лятото. Нямам търпение.. така де, нали ме питате? 🙂

 4. This website is very nice. Congratulations!

 5. Congratulations!

 6. Very nice and interesting post! Congratulations!

 7. Хайде публикувайте нещо, г-н Бедров! Така все едно се сърдите на нас, вашите почитатели.

 8. Браво страхотна статия !

 9. Интересен блог, жалко че не е обновяван отдавна!

 10. Очаква ли се да има нови дискусии и статии през 2020 ?

 11. goooood site. thank you

 12. Thats something fishy….

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *