НЯКОИ МИСЛИ И ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ НЕЩА

Груба игра без правила

1009343_660_В един петъчен ден директорът на Института за развитие на публичната среда Антоанета Цонева е неприятно изненадана от поканата да даде показания в отдел „Убийства“ на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) заради жалба срещу нея. Подател е отговорният редактор на вестник „Политика“ Кристи Петрова. Тя е изпратила до главния прокурор сигнал за психически тормоз, след като в два телефонни разговора Цонева се опитала да разбере защо се е превърнала в главен герой в серия от негативни публикации на вестника, без нито веднъж да е търсена за позиция.

„Не e имало физическа заплаха и аз съм го уточнила. Нямам никаква представа защо сигналът ми е разпределен в СДВР“, обяснява жалбоподателят Петрова. Преди това Цонева е прочела за себе си във вестник „Политика“, че е „кукловод“ на протестите, член на „хора на омразата“, „снежанка на олигарх“ и т.н. и се опитала да попита на какво основание са тези твърдения, защо не се спазват журналистическите стандарти и защо не е потърсена за коментар. След две позвънявания авторката се почувствала тормозена. Но историята не приключва дотук.

КОЙ се страхува?

Антоанета Цонева дава показания пред разследващия и накрая е принудена да подпише предупредителен протокол, че по никакъв начин няма да упражни физическо насилие над г-жа Петрова, нито ще наеме други лица да го направят. Цонева е поискала в протокола да бъде уточнено, че все пак тя не е отправяла такива закани, нито е имала такива намерения, но получила категоричен отказ. „След като мога да бъда обект на отдел „Убийства“, значи ние живеем в „1984“ на Джордж Оруел“, коментира Цонева. Според нея този случай показва „колко те се страхуват от свободните граждани“.

Вестник „Политика“ е част от „Нова българска медийна група“, чийто собственик е Ирена Кръстева – майката на депутата от ДПС Делян Пеевски. Кръстева е и член на Българския медиен съюз (БМС), който на 18 декември прие своя Професионално-етичен кодекс. Единствената характеристика на този кодекс е, че е неоткриваем. Той не е публикуван никъде, нито е раздаден на работещите журналисти в изданията. Неизяснен остава и въпросът с правото на отговор, няма и работещ механизъм как засегнатите от публикации лица да търсят правата си.

Източници от БМС увериха, че в близките дни кодексът най-накрая ще бъде публикуван, а към него ще има и правилник, който предвиждал етична комисия, съставена от собственици, журналисти и независими членове. На теория оттук нататък всеки засегнат ще може да се обърне към бъдещата комисия, а докато тя заработи, всеки опит за търсене на правата може да завършва в отдел „Убийства“ на МВР.

Разместване на пазара

Успоредно с този сюжет „Медийна група България Холдинг“ (МГБХ), която издава вестниците „Труд“, „24часа“ и редица други, напусна Съюза на издателите в България – първата подобна организация, която бе напусната от много издатели в посока на новия БМС. „Причината да напуснем Съюза на издателите е разединението на медийната общност, издателските войни и появата на втори етичен кодекс“, обясни управителят на „МГБХ“ Венелина Гочева.

Изразът „медийни войни“ навлезе по време на публичното противопоставяне между кръга на Делян Пеевски и бившите собственици на „МГБХ“ Любомир Павлов и Огнян Донев. Оттогава новият медиен съюз набъбва, а старият – оредява. Председателят на СИБ и съсобственик на „Икономедия“ Теодор Захов коментира, че основната причина за напускането на Гочева е, че „като член на СИБ има вероятност да се окаже в позиция на конфронтация със съюза на Делян Пеевски и контролираните от него издания и разпространителски фирми (напр. „Лафка“), което по обясними причини тя не желае да ѝ се случва“.

Венелина Гочева обаче декларира, че изданията ѝ ще продължат да спазват правилата в приетия от СИБ Етичен кодекс на българските медии. По същото време екип на германско-френския телевизионен канал ARTE снима репортаж за протестите в България, в който Делян Пеевски е показан като символ на това, срещу което хората протестират. Следва изявление от майка му Ирена Кръстева, в което тя отхвърля изложените факти относно сина си, „като на същия не е предоставено и дължащото му се в случая според журналистическите стандарти право на отговор“. Остава да видим дали в бъдещия професионално-етичен кодекс на Българския медиен съюз ще е предвидено право на отговор за засегнатите лица или това ще остане само претенция към другите.

DW8 коментара

 1. Расим

  Това което се е случило с А. Цонева е притеснително и то не просто притеснително а много притеснително защото по същото време се случват и други подобни случки. Водачи и активисти на футболни агитки от София и Пловдив са привикани или „закарани“ в полицията където са подписвали предупредителни протоколи че няма да участват в митинги и протести.
  „Закараните“ просто са „отведени“ от полицията пред очите на децата, семействата и съседите си като утешителното е че не са били арестувани.
  В Пловдив има две „луди“ агитки но са „отведени“ в полицията само хора на едната.
  Как се нарича това не знам, доскоро „полицейщина“ се казваше на по-грубо проведени арести.

  А как се нарича това което става във вестникарския бизнес нека кажат специалистите и разбирачите, „мачкането“ вече го гледахме.

  Най-важното е че на 15.01.14г С. Станишев потвърди че са ни е „върнали държавата“ и като един скромен човек за да се предпази от заслужените благодарности опаса сградата на Парламента с тежка жандармерия.

 2. Every weekend i used to go to see this website, because
  i want enjoyment, for the reason that this this web site conations actually nice funny data too.

 3. Поръчайте продукти от САЩ бързо, лесно и сигурно с uShoppr!

 4. Много интересно.

 5. Show Muito interessante

 6. Muito bom economizar

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *