НЯКОИ МИСЛИ И ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ НЕЩА

Имунитетът няма значение, Сидеров вече победи

SIDEROV2-737x1024„Политиците са стадо грухтящи прасета и безчувствени топки лой“, каза Волен Сидеров при първото си изказване от трибуната на парламента през лятото на 2005 година. Тогава останалите депутати бяха втрещени, защото до онзи момент никой не си беше позволявал да им говори така. Днес обаче подобна реплика не би направила впечатление, защото грубостта и агресията станаха част от пейзажа.

За осем години и половина в българския парламент лидерът на „Атака“ Волен Сидеров може да се похвали с какви ли не „подвизи“. Предвождана от него група нападна молещи се мюсюлмани пред софийската джамия Баня баши; самият той нарече известна актриса „проститутка“; изкърти бравата на вратата на Министерския съвет; крещя на президента и провали заседание на Съвета по национална сигурност; появи се с полицейска палка в сградата на парламента; разхожда се въоръжен по улиците; преследва и заплашва всеки несимпатичен му журналист; депутатите му нахлуха и в трите национални телевизии; компанията му замерва с тапи сервитьори в Брюксел; обграден от мутри, притиска за извинение когото си избере; използва думи, от които всеки друг би се срамувал; посяга на стюардесите на борда на самолет на „Луфтханза“; вдигна скандал на френски дипломат; удари в лицето полицай във Варна.

Широко затворени очи

Да, събрани накуп „подвизите“ на този човек изглеждат стряскащи. Сега вече има опашка от възмутени. Но нима всеки отделен инцидент беше по-малко стряскащ? Когато Сидеров започна наказателните си акции срещу отделни журналисти и медии, не видяхме прeдставителите на абсолютно всички медии да протестират задружно пред парламента. Когато нападна мюсюлманите пред джамията, не видяхме хиляди мюсюлмани да настояват за гарантиране на правото на вероизповедание. Не видяхме и политическото им представителство да е загрижено. Когато се разхождаше въоръжен и нападаше полицаи, нямаше реакция от достойните български офицери, които продължиха да пазят него, а не нападаните от него. Когато прекъсна заседанието на Съвета по национална сигурност, не видяхме президента да го помоли да напусне, но видяхме как лидерите на БСП и ДПС изкривиха вратовете си, само и само да не виждат какво се случва.

Толерантността към нетолерантността ни доведе дотук. В началото всеобщото стряскане вършеше работа и Волен Сидеров бе избягван от медиите. И докато журналистите водеха вечния спор дали да изолират екстремистките гласове или да ги показват, защото били част от реалността, обиждането на различните, нетърпимостта към чуждото мнение, както и агресивната реч на омразата започнаха да бъдат приемани просто като различно мнение. Разпадна се съгласието, че толерантността трябва да бъде част от живота ни. „Ама те хората са го избрали“ е най-често използваният аргумент за допускането на екстремизма в публичния разговор.

Предай нататък

Проблемът нямаше да съществува, ако Волен Сидеров бе останал единствен представител на подобно поведение в публичния живот. Отказът на останалите политически сили да изградят санитарен кордон около „Атака“ позволи заразата. Отказът на институциите да прилагат закона спрямо Сидеров още повече стимулира заразата. Днес вече подобно поведение е едва ли не задължително, ако искаш да бъдеш забелязан.

Уличното преследване на хората с различно мнение се доразви в контрапротести. Агресията срещу всичко небългарско и нехристиянско се усъвършенства в граждански патрули срещу бежанците. Теориите на конспирацията за „световния заговор срещу клета майка България“ и обвиненията в „антибългарска дейност“ към правозащитните неправителствени организации стигнаха до абсурда ВМРО да поиска от данъчните проверка на Българския Хелзинкски комитет и няколко дни по-късно проверката вече да е факт.

Сега цялата държава се занимава с поредната проява на лидера на „Атака“ и последвалото искане за сваляне на имунитета му. Самият Волен Сидеров определи това като заговор: „Над прокуратурата е оказан политически натиск за свалянето на имунитета ми. Извършена е политическа поръчка на ГЕРБ, БСП, ДПС и СДС“. Краткосрочният политически контекст е по-малкият проблем – Сидеров може да изгуби имунитета си, може дори да бъде осъден, може дори и правителството да изгуби мнозинството си в парламента. Може изненадващото този път задействане на институциите също да не е случайно. Проблемът обаче е другаде – отново няма еднозначна и категорична позиция на останалите партии срещу екстремизма. Затова няма никакво значение какво ще се случи със Сидеров. Вече си имаме нови сидеровци и никой друг не ни е виновен.

DW26 коментара

 1. Живко боев

  Русия не може да избегне съдбата си на суровинен придатък на икономиките на ЕС и източноазиатските тигри. И това не е ясно само на зомбираните от двувековната руска пропаганда в българския прованс, които вярват в някаква „чутовна“, „извънмерна“ руска мощ. Но като ги попиташ какво у тях, у дома е руско, започва едно нечленоразделно мърморене или позоваване на някакви само на тях известни страхотни, страшни едва ли не, руски оръжия, което и да беше вярно, с нищо не може да подобри мизерното съществуване на руската провинция. Та тези хорица са проблемът на България. Те с неграмотноста си, неосъзната при това, са лесна жертва на контролираните от руски подлоги медии. Те избират волен сидеров, те ще изберат всяко леке, което им пробутат от „ТЕЛЕВИЗОРА“. Независимо дали е дудук, дали е усвоилия проевропейска лексика дорогой валя. Така, че ПОБЕДАТА не е за волен сидеров, по същество това си е победа за руската пропаганда.

 2. Сидеров е проблем за тези, които са гласували за Атака. Аз обаче съм гласувал за ДСБ и искам оставката на Радан Кънев, който освен с Кунев, напоследък се заиграва и с Борисов. Оставка!

 3. Расим

  Опа-а JD, кристално прозрачен, чугунено твърд а бе, не човек а стомана.

  Иначе и от космоса е видно че Сидеров, правителство, областна власт и парламент, БСП, ДПС и задкулисиЯТА са проблем ЗА и НА цяла България не само на „хорицата“.

 4. волен сидерое е единствения политик който не е бил в управлението , нямал е министри , не е мал никога повче от 21 депутати. няма собственост , няма имоти , живее под наем .Единственият който защитав суверенитета на българия и кава в очите и на нашите и на чуждите алчни неоколониалисти … погна да разследва герб в комисията по корупция .. сам оче прокуратурата не се сазира за тези неща и за офшорките на плевнелиев.Прокоратурата и хората са се захванал ис волен сидеров, трябва да бъде отстранен , прече им на далаверите …. само че няма да успеете .. ТОЙ СИДЕРОВ ГО КАЗА– ,,аз и със и без имунитет ще продължа да правя това коет осъм правил, ще разобличавам политическата мафия , ще работя срещу нея ихората които м ивярват ще ме следават.И СЛЕДВАЩИЯ ПЪТ ВЕЧЕ , ЩЕ ТРЯБВА ДА МЕ ЛИКВИДИРАТЕ ФИЗИЧЕСКИ ,ЗА ДА МИ ЗАТВОРИТЕ УСТАТА… НЯМА ДРУГ НАЧИН,,

 5. Живко боев

  Имаше един нахакан туземец, Уго Чавес го именуваха, бог да го прости, почина от рак, даже и „изключителното“ кубинско здравеопазване не можа да му помогне. Така му било писано. Та тоя нахакан туземец, президент, по-скоро самодържец, по силата на обстоятествата, на една от най-богатите петролни държави – Венецуела, успя да убеди народа, където не успя да го убеди се наложи със сила, че за всички неудачи, които се случват във Венецуела са виновни американците. То, говореше пламенно той, ако изгоним американците, които изсмукват богатствата на страната ни, живота ше тръгне по хубав от песен…, едва ли не! Няма нужда да работим, едва ли не! Ще изгоним мафията, ще вдигнем заплатите до…, едва ли не. И… народа му повярва…, и сега се чуди защо на пазара липсват неща от първа необходимост, започна да се запознава с непонятното за петролна държава понятие – бедност, бъдещето е неясно…
  В България сме имали злато, само да изгоним канадците, и хоп, хиляда лева минимална заплата и петстотин лева минимална пенсия. И лумпениадата верва ли, верва. А „националистът“, който си е чиста проба руска подлога, вместо да пие вода на ВАРДАРО, пие водка на ВАРАДЕРО!

 6. Расим, не съм прозрачен, а го казвам директно и съвсем ясно. За мен е недопустимо в ДСБ да има хора, които желаят да преговарят с членове на БКП за каквито и да е съвместни действия. Оставка на Кънев!

 7. Расим

  JD, оставка за хора като Вас !!!

  Оставете Кънев и ко да се еманципират от Костов и сие и най-накрая се сложи край на този абсурден театър.

 8. Направо не знам как този Болен Лидеров има морала и лицето,за да продължава ден през ден да се явява по медиите.И как така 10% гласуваха за фашизоидната му партия през май,а сега биха гласували само 1%?Ето това е причината да се държи като победител,защото си крепи властта без да му дреме.А бил богослов!Дано да го изметем дружно от парУамента!

 9. Румен

  Всичко беше добре, докато не стигнах до следните редове;

  “Теориите на конспирацията за “световния заговор срещу клета майка България” и обвиненията в “антибългарска дейност” към правозащитните неправителствени организации стигнаха до абсурда ВМРО да поиска от данъчните проверка на Българския Хелзинкски комитет и няколко дни по-късно проверката вече да е факт.“

  Ако автора досега не е разбрал кои са инструментите в гео-политическата игра то;
  – или страда от тотално безхаберие
  – или се прави на умряла лисица.
  И в двата случея, мен ме загуби като читател!
  Бай, бай!

 10. I don’t even know the way I stopped up right here, however I assumed this post was once good.
  I do not understand who you might be however definitely you’re
  going to a well-known blogger if you happen to aren’t already.
  Cheers!

  My web site – kolikkopeli

 11. fantastic submit, very informative. I’m wondering why the
  other experts of this sector do not understand this.
  You should continue your writing. I am sure, you have a
  great readers’ base already!

  Here is my webpage kolikkopeli

 12. Силвия Драганова

  Браво, г-н Бедров!Много добра статия.Харесва ми стила Ви и проблемите,които засягате.Напълно споделям написаното.Сидеров трябва тотално да бъде изолиран,а не медиите да отделят време за налудничавите простотии на този окончателно превъртял човек.

 13. This excellent website truly has all of the info I needed
  concerning this subject and didn’t know who to ask.

  web site (Margret)

 14. мария начева

  Г-н Бедров, ако получите повиквателна от военните, ще ОТИДЕТЕ ЛИ ДА ВОЮВАТЕ СРЕЩУ РУСИЯ?

 15. Расим, не съм прозрачен, а го казвам директно и съвсем ясно. За мен е недопустимо в ДСБ да има хора, които желаят да преговарят с членове на БКП за каквито и да е съвместни действия. Оставка на Кънев!

 16. You should for sure continue your writing. I am sure, you have a
  great reader base already.

  Keep up the good work please! 🙂

 17. Ама само каква снимка..

 18. I certainly agree to some points that you have discussed on this post. I appreciate that you have shared some reliable tips on this review.

 19. Оставете Кънев и ко да се еманципират от Костов и сие и най-накрая се сложи край на този абсурден театър.

 20. Расим, не съм прозрачен, а го казвам директно и съвсем ясно. За мен е недопустимо в ДСБ да има хора, които желаят да преговарят с членове на БКП за каквито и да е съвместни действия. Оставка на Кънев!

 21. Казано преди почти 4 години, а все още толкова вярно…

 22. Сидеров е проблем за тези, които са гласували за Атака. Аз обаче съм гласувал за ДСБ и искам оставката на Радан Кънев, който освен с Кунев, напоследък се заиграва и с Борисов.

 23. Sr. Bedrov, se você receber uma ligação dos militares, você irá contra a Rússia?

 24. Thanks for this!

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *