НЯКОИ МИСЛИ И ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ НЕЩА

БСП не управлява. КОЙ тогава?

640_144aa45e849500f8aef4e445dec762f9„Ангажиментът практически е изпълнен“ – така в първото си интервю за годината премиерът Пламен Орешарски отговори на въпроса за очакваните и обещани от БСП преди изборите данъчни промени. С това той на практика заключи чекмеджето с предизборната програма на социалистите, която лично беше представил миналата година. Наред с ангажиментите в данъчната сфера БСП забрави и за редица други свои обещания. А отказът всеки път се обяснява с липсата на съгласие от страна на партньорите от ДПС.

Водещата партия, която осигурява най-много депутати за мнозинството, която дори е излъчила министър-председателя, на практика не управлява. Популярни лица от левицата твърдят, че ръководните органи на партията почти не заседават, а когато все пак това се случва, те не се занимават с управлението. Представители на местни организации алармираха, че в регионите се случва същото и БСП е в положението на заложник. Точно както в онази петъчна сутрин на 14 юни, когато Сергей Станишев изведнъж съобщил на своите депутати: „Или гласуваме Пеевски, или правителството пада“.

Обещано и неизпълнено

БСП обеща още от тази година премахване на плоския данък от 10% и замяната му с прогресивна ставка за облагане на доходите. Не го изпълни. Обеща въвеждане на т.нар. данък „богатство“, при който удръжката за доходите над 4500 лв. месечно да стане 20%. Идеята обаче беше сериозно променена и „богати“ се оказаха всички с доходи над 2700 лв., а предложеният данък падна от 20% на 15%. Дори и това обаче не беше направено след удобното скръцване със зъби от страна на ДПС.

БСП обеща и нулева ставка за най-ниските доходи. Това обещание беше видоизменено и сега най-бедните продължават да плащат всеки месец данък, но след една година биха могли да поискат държавата да им го върне. Обещано беше и семейно подоходно облагане, но премиерът обясни, че вече изобщо нямало смисъл това да се обсъжда. Обещаха и отмяна на приетата от предишното правителство пенсионна реформа, която предвижда постепенно увеличение на възрастта за пенсиониране. Отмяната се превърна в „замразяване“ само за една година, а социалният министър Хасан Адемов (ДПС) предупреди, че обещаните социални жестове могат да доведат до там, „че да не можем да плащаме дори и ниския размер на пенсията“. И тази серия от обещания беше пратена в чекмеджето.

Социалистите не отмениха 10-процентния данък върху доходите от лихви, а само го намалиха на 8%. Подобно символично изпълнение на предизборно обещание се случи и с партийните субсидии – те бяха намалени от 12 лева на 11 лева годишно за получен глас и пак остават нахално огромни. Обещаното строителство на АЕЦ „Белене“ също вече е някъде в коша. Обещаната либерализация на режима за пушене все пак беше внесена в парламента и социалистите спокойно могат да казват на своите избиратели „Е, опитахме, ама не стана“.

Има ли такава партия?

Пълното разминаване между предизборни обещания и управление не е патент само на БСП. Винаги досега обаче в годините на т.нар. преход в тази партия е имало дебати. Конгресите драматично приемаха завоя към пазарна икономика и необходимостта от приватизация, по-късно и ориентацията към НАТО, след това съгласието за настаняване на американски военни бази, дори на Станишев му се налагаше да обяснява пред съпартийците си защо БСП въвежда плосък данък. Днес дебати няма, а партийният актив научава от медиите какво прави или не прави собственото му правителство. Само Румен Петков от време на време припомня, че като не можеш да изпълниш ангажиментите си, или признаваш, че си излъгал избирателите си, или „отиваш на избори, за да искаш по-силна подкрепа и да изпълниш обещаното“. Също негова е оценката, че „БСП се държи като присъдружна организация“. Самият той има за какво да си връща на Сергей Станишев, но това не прави констатациите му по-малко верни.

Дори и поднесеното между другото извинение от червения лидер за насилственото преименуване на турците, т.нар. възродителен процес, не е резултат от обсъждане и преоценка в рамките на самата партия. Просто защото такава партия вече няма. Станишев застана на трибуната пред докараните с автобуси хора, реши да поднесе извинение, а Лютви Местан реши да го приеме. Без обсъждане нито преди, нито след това. Нито в БСП, нито в ДПС, но за вторите това не е новина.

През годините дори и противниците на левицата признаваха, че БСП е единственият устойчив политически организъм в България, който води активен партиен живот. Днес дори и сред активистите на партията трудно може да откриете някой, който все още да вярва в това.

DW13 коментара

 1. Расим

  Дайте вече да се разберем Г-н Авторе, Вие лично подкрепяте ли тезата БСП и ДПС че вече е постигнат успех, след като са отрязали пътя на Борисов към власта, при положение че следват пътя на Дянков и това което правят в социален аспект е просто ЛЕКА козметика както и Вие го описвате във вашите материали.

  Г-не, аз много добре си давам сметка на каква територия се намирам и просто ще, как да го напиша, цитирам-перефразирам „И. Бедров напиши СИ го: „ВСИЧКИ СРЕЩУ ТИЯ ТРИМАТА и няколкото зад тях“ т.е.ДА СЕ СПАСИМ ОТ ТЕЗИ КОИТО НИ „СПАСИХА ОТ мутрата“

 2. Расим

  Цитат:
  „Ангажимента практически е изпълнен“

  И още един цитат:
  Какво повече да напише ПРОСТИЯ Расим:
  -„нормално е в началото на годината да се емитират заеми /бел. моя: че за тия винаги е нормално/… Правителството работи в правилна посока“/ от интервю на ИВАН Костов на Ивановден по БНР, цитат който подарявам на Живко боев, задочен мой приятел/

 3. jdjdjd

  Расим, ето ви точния въпрос и отговора на Костов от въпросното интервю:

  Водеща: Вече като че ли става традиция да започваме годината с нов дълг, с оправданията че трябва да се плати на зърнопроизводителите. Такъв дълг взехме и миналата година, при управлението на ГЕРБ. Това се случва и сега, в началото на тази година, при управлението на БСП и ДПС. Виждате ли нещо притеснително в това?
  Костов: Не, това е нормално. Вижте, последното нещо от което трябва да се притесняват хората е, че България ще натрупа дългове, които няма да може да плаща. В момента такъв риск няма.

  В същото интервю липсват думите на Костов, които вие му приписвате „… Правителството работи в правилна посока“. Ето ви и препратка с аудиозапис, за да се убедите сам: http://bnr.bg/Audio.aspx?lang=1026#http://bnr.bg/sites/horizont/Shows/Current/12plus3/Politic/Bulgaria/Pages/0701Kostov.aspx

  Расим, като бивш член на БКП, вие сте живото доказателство, че бивши комунистически боклуци нама!

 4. Извинете за объркването на името в горния коментар. Той е мой.

 5. Живко боев

  Ха дано сте прав, г-н Бедров, но вече свикнахме в нашата страна да ни се случват само лоши неща, та ми е трудно да повярвам, че така от само себе си, без борба, без африкански глад, без тотална разруха, ще ни се случи такова прекрасно нещо като разпадането на комунистическата партия. Това, че турската фракция на комунистическата партия печели някакви предимства, все още не е сигурна индикация за магинализирането на основната клика – БСП. Все пак не бива да забравяме, че комунистите имат огромен резерв (мимикриращ като европейска партия за някакво развитие), резерв от милиционери и тъпанари, който е готов да изпълни с радост всяка прищявка на общия им господар от Кремъл. Справка – похарчените пари за „Белене“, радостта да подпишат за Южен поток, общите мафиотски назначения в съдебната система и безброй други по дребни простотии.
  П.с. Ако Иван Костов най-после се е научил да не им подсказва решения, а ги остави да се давят в собствената си некадърност, аз ще съм много благодарен. А, ето и един цитат от Красен Станчев – БСП ще падне от власт не когато пожелаят протестиращите, а когато обърка нещата в енергетиката!

 6. Мечо Пух

  По отношение управлението всичко е ясно:шефът Доган управлява с позитанските патерици и златният бастун на Волен.
  Относно тегленето на заеми-опасно е не тегленето на заеми,а че бързо се открадват.
  А за Дянков запомнете-НАЙ-високопоставеният българин ЕДНОВРЕМЕННО в САЩ и Русия!Сегашното фин.министърче е дребосъче спрямо него.Орешко също.Огромна разлика в класите.

 7. Расим

  JD, то е ясно че манипулацията край няма,това което аз писах в някои сайтове дори бе изведено като подзаглавие но майната му, дори и да греша то „вашата Свещена крава миналата пролет много ясно си показа рогата“.

  Проблема сте такива като вас, такива които заблудата така е завладяла че няма да позволите Кънев и сие да се еманципират от „мамата“ та дори и лелеяната идея за конструктивната опозиция да си остане „идея невъзможна“.

  Колкото и да ми припомняш миналото то не ми е проблем и мисля че преди време ти отговорих и то по начин на който ТИ не можа да реагираш. Така че този въпрос за мен е приключен.

 8. „Колкото и да ми припомняш миналото то не ми е проблем…“
  Точно това твърдя и аз – Няма бивши червени боклуци!

 9. Расим

  JD А ТИ КАК бе, ПИЧ СЕ ОВАРДИ „чист като сълза“ или си най-обикновена МИШКА което е най-вероятно видно от коментарите ти.

 10. Расим

  JD, извинявай пропуснах една „ , “ .

 11. Расим, не знам за вас какво е видно от моите коментари, но е сигурно едно – доказах с факт (запис на интервю) че най-нагло лъжете, което не е кой-знае каква новина, като се има предвид членството ви в БКП.

 12. Г-Бедров,всичко е вярно което публикувате и казвате в ефир.Нашата страна е на път да стане руска република.Ние нямаме лидер като г-н Виктор Орбан,който организира 1,5 милиона унгарци,живеещи в чужбина да гласуват на последните парламентарни избори в Унгария.Последиците са очевидни.

 13. Hey there I am so thrilled I found your weblog, I really found you by accident, while I was browsing
  on Digg for something else, Regardless I am here now and would just like to say thank you for
  a remarkable post and a all round interesting blog (I also love the theme/design),
  I don’t have time to browse it all at the moment but I have bookmarked it and also added your RSS feeds,
  so when I have time I will be back to read much more,
  Please do keep up the great work.

  web page; Dexter,

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *