НЯКОИ МИСЛИ И ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ НЕЩА

Санитарен кордон около медиите-бухалки

imagesДнес присъствах на едно странно събитие, чиято полза е широко дискутирана. Президентът реши да организира публична дискусия за състоянието на медиите, която се превърна в сеир по много причини. Предпочитам да гледам позитивно – все пак за тези проблеми вече се говори пред публика. Накратко моята теза, която не знам дали успях да изкажа ясно:

Никога през последните двайсет и кусур години медиите не са били толкова масово превърнати в бухалки. Медийните бухалки се използват за разчистване на сметки с политически, бизнес или обществени опоненти. Не сме малко хората, които четем лъжи и клевети по свой адрес, без никой да ни е потърсил за мнение.

Етичният кодекс е забравен отдавна.

Проблемите са известни – онези пари в онази банка, която финансира онези медии; дупки в регулациите относно печатните и онлайн медии; непрозрачното раздаване на европарите за медии;

Но много по-голям проблем е търпимостта на обществото към медиите-бухалки.

Затова призовах всички популярни лица от политиката, бизнеса, анализатори, актьори, музиканти, писатели… всички популярни лица да бойкотират медиите-бухалки и мислещата част от обществото да изградим санитарен кордон между човеците и бухалките. Това призовах. И то ми се струва по-важно от конкретната трибуна.8 коментара

 1. Когато Пеевски работеше в полза на шефа на олигарха Плевнелиев, същия смяташе, че няма никакъв проблем в медиите (5:12 мин.):
  http://www.youtube.com/watch?v=VQgtc8V7-uc

 2. Ники

  @JD Сигурно си прав че е било така. Но това не значи, че сега трябва да си затваряме очите. Не харесвам такава теза „щом преди сме търпяли, ще търпим и сега“. Не защитавам „олигарха Плевнелив“, но ние живеем сега и това че публично се назовават проблемите е стъпка в правилната посока.

 3. Гери

  Опитах се да погледам малко вчера, много странен формат. Винаги съм мислила, че дискусията предполага обсъждане, диалог, аз кавам – ти отговаряш, а това беше по-скоро хвърляне на мнения от типа „дайте да си кажем к’вот ний на сърце, че да ни олекне“. Жалко, защото много способни и разумни хора имаше там. Чуха се полезни мнения. За съжаление, присъстваха и някои полупсихиатрични случаи като „професор“ Божидар Попов (да не се бърка с известния диетолог със същото име; за справка, виж „Из делниците на един луд“ на Тони Филипов), който с всяко свое появяване все повече увеличава сумата, която неговият „революционен план за развитие“ ще донесе на България. Май сега стигна 90 млрд. И водещата/надзирател/доминатрикс не правеше особено добро впечатление.
  Но все пак, извън очакваните гафове, начинанието е похвално. По-добре да се говори, отколкото нищо. И сте прав за бойкота. Само че не само известните, а и обикновените хора трябва да го правят. И активно да убеждават своите колеги и приятели да правят същото. Както се казва в един филм „можеш да свалиш един зъл диктатор като му отнемеш ресурсите“.

 4. Антони

  Мафията в България превърна всичко в една лафка – медии, банки, телевизии и вестници, чрез които лъже хората, манипулира общественото мнение и с нашите пари си купуват власт, още банки, сайтове, вестници и телевизии, за да ни лъжат още повече и за да печелят още повече пари. Всичко това ние го плащаме с нашите пари, защото ние сме техните „толкова скъпи клиенти“! Нека да спрем с това веднъж за винаги и да ги оставим сами да си гледат скапаните телевизии, скучните сайтове и гнусните вестници, сами да си пазаруват от лафката. Игнорирайте ЛафНюз!

 5. В. Петков

  Тук сте абсолютно прав, г-н Бедров. Пишете по-често.

 6. Теодор Шишманов

  Бойкотирам ги отдавна. И не само тях. Купувам и чета само „Стършел“. Гледам само новини (по БНТ и понякога по Нова), „Вяра и общество“ и „Клуб История“. Понякога Григорови и „Господарите“.

 7. Димитър Цивнев

  „Пръвия“ коментар много ме изкефи!! Спомних си съветският отговор: А Вие защо биете негрите??!!?? „Скъпи“ товарищи и товарищутки, червените „ви“ душички веднага лъсват!!!

 8. Малко са сигурните и доказани начини човек да изкрава пари от вкъщи по интернет.
  Но все пак има няколко световни сайта,
  които предлагат подобно нещо.Един от тях е UpWork (бившия oDesk).
  Написа сме няколко статии по темата, които
  се надяваме да ви бъдат от полза.

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *