НЯКОИ МИСЛИ И ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ НЕЩА

Някои уточнения по някои опущения

deutsche-welle-logoПрез последните дни получих много обаждания по телефон, електронни писма, съобщения в социалните мрежи; срещаха ме непознати хора на улицата с въпроси; прочетох си името стотици пъти на стотици места; трябваше да отговоря и на питанията на много приятели.

Разбира се, че става дума за прекратяването на отношенията ни с Deutsche Welle.

Затова ТАСС е упълномощена да заяви следното:

1.Няма „уволнение“. Моля ви, не използвайте тази дума, защото тя няма нищо общо със случая. Няма как да бъдеш уволнен без да си назначен преди това. Основното ми занимание е съвсем различно и няма нищо общо с Deutsche Welle. Държа това уточнение главно на прекрасните хора, с които работя всеки ден.

2.Писането на един текст седмично за Deutsche Welle беше хоби, от което нямаше да се откажа сам. Не е имало договор. Никога не е ставало дума за пари, а за възможността свободната и критична журналистика да достига до повече хора. Знам, че този мотив ще се стори за много хора неразбираем. Приятелите обаче ме разбират.

3.На 12 септември в късния следобед получих на мейла кратко писмо за прекратяване на взаимоотношенията, защото „не отговарям на стандартите“. По същото време Еми Барух е получила абсолютно същото съобщение.

4.Затова заедно върнахме едно и също запитване – ко? защо сега? кои стандарти? кои текстове? а вярно ли е, че има писмо от онази банка? И двамата все още не сме получили отговор.

5.На 20 септември на сайта на Deutsche Welle се появи съобщение „От редакцията„, което повечето от вас са чели.

Какво научих за себе си и за колегата и приятел Еми Барух:

1.Някаква банка ни е посветила дълго писмо и ни е заподозряла в революционни дейности срещу султана.

2.Обвиненията на банката се оказали неоснователни.

3.Но нашите коментари били прецакали стандартите – „стриктното разделяне на мнение от информация или пък подкрепянето на твърдения с доказуем фактически материал“. В предишното изречение най-важната дума е „коментари“. А кои твърдения, какъв фактически материал? Отново няма отговор.

Скоро ще научите много повече по тази история, в която става дума за свобода, за пътя на България и за подкрепата или неподкрепата, която обществото ни получава от нашите западни партньори.

Благодаря на всички ви. Изобщо не очаквах да усетя такава силна солидарност.

 

П.П. а какво по дяволите означава „опущения“ 🙂32 коментара

 1. Ангел

  Аз съм на 62 години. Десетки години преди 1990 г. получавах информация основно от Свободна Европа и Дойче Веле. След 1990 постепенно се пренасочих към български медии. След това постепенно изоставих всички медии и започнах да чета само блогове. Преди две години започнах отново да получавам информация основно от Дойче Веле, този път интернет изданието. Не мога да повярвам, че медията която ми беше опора в социализма и в боково време успя да прекрати взаимоотношенията си с Еми Барух и Бедров. Не мога да направя друго освен и аз да прекратя отношенията си с тази медия, но това не може да премахне съмненията ми дали и тогава преди 90 година тази медия е преследвала мислещите и честни журналисти и не ме е маниполурала.

 2. веско

  не си само ти така ангеле.
  даже преоткрих това старо/ ново стихотворение.
  web

  Нека носим йоще срама по челото,
  синила от бича, следи от теглото;
  нека спомен люти от дни на позор
  да висне кат облак в наший кръгозор;
  нека ни отрича исторйята, века,
  нека е трагично името ни; нека
  Беласица стара и новий Батак
  в миналото наше фърлят своя мрак;
  нека да ни сочат с присмехи обидни
  счупенте окови и дирите стидни
  по врата ни още от хомота стар;
  нека таз свобода да ни бъде дар!
  Нека.

 3. Един

  Не харесвам това което пишете Вие и г-жа Барух, дори и рядко Ви чета, но съм възмутен от начина на „запушване“ на устата на журналисти и то от такава медия! Подкрепям Ви!

 4. Г-н Бедров, опущение е малко старовремска българска дума, употребявана доста във времената преди 09.09.1944 и означава грешка, пропуск, недоглеждане и т.н. Ше Ви дам еин типичен пример от Вашето горно съобщение:
  „Затова ТАСС е упълномощена да заяви следното:“… – следват Вашите обяснения по случая. Много ми е интересно, ако ТАСС научат затова какво съобщавате от тяхно име как биха реагирали!
  Но ще Ви дам също и друг пример от публикация във Вашия блог, не знам дали същото е излязло и в Дойче Веле. Става въпрос за едни снимки от селото на загиналия в Бургаския атентат български шофьор близо до Якоруда. Аз разбиртам желанието Ви да защитите тезарта си но от обектива Ви упорито отбягва новта им джамия със позлатените минарета, както някои от новите им къщи, (макар и недостроени) но по-големи от средна градска прогимназия. И това, го казвам не защото: „а кажи си, кажи си…“, а защото снимката на тази джамия я има забита, като с пирон на картата на България в „Гугъл Земя“ и се вижда от цял свят! Не знам доколко финансово, но решението на Дойче Веле е доста тежък морален удар по вас. Защото малцина са тези които ще кажат нещо като: „Дойче Веле беше една от малкото ми информационни опори, но от днес вече преставам да и вярвам“. Може и нещо с приятелството Ви с Еми Барух да ги е подразнило, защото според мен решението към нея, което абсолютно приветствам поукрепи поразклатените позиции на Дойче Веле в моите очи. Съжалявам!

 5. Стефан Ацев

  Бих желал да опонирам на GB, мисля, че решението на DW да се откаже от сътрудничеството с Иван и Еми е по-скоро морален удар върху DW. След като може една медия претендираща за обективност си позволява да бъде „натискана“ започва да не заслужава внимание. Относно „никнещите“ джамии: ако бяха построени с „държавни“, в което се съмнявам, следва да се възмущавате, но ако Вие държите на Вашата вяра, ми постройте си храмове.

 6. 00422213894040 беше телефонният номер на DW през комунизма. Още го помня. Всеки ден по 2 пъти търсих честоти и слушахме новини от свободния свят. Безкрайно е разочарованието ми, че свободния свят всъщност е преживял катарзис.

 7. Гой Фокс

  „Опущение“ е същото като „пропуск“ – и двете идват от стария български и славянски корен „пуск(ам)“. Само че опущение е късна заемка от руски. В този смисъл, ако бяхте употребили по-българската дума „пропуск“, г-н Бедров, в заглавието ви нямаше да има рима.
  П.П. „Опущение“ не бива да се бърка с „отпущение“ – църковнославянска дума от същия корен, но със съвсем друг библейски смисъл.

 8. Към Стефан Ацев. Много слаб сте в опонирането. Надявам се, че който трябваше ме разбра. Аз дадох конкретен пример и това няма нищо общо с вярата. Можех да дам и друг пример, като алегория: Например окло земята обикаля една луна. Тя не винаги се вижда на нощното небе и могат да се направят стотици снимки, от които ясно да се вижда, че няма никаква луна. Но няма такъв конкретен повод от публикациите в този блог. Колкото до мнението Ви за „моралното самоубийство на DW“, то е направо смешно. Идете го обяснете на хилядите, които го ползват по света! Не вярвам да му обърнат гръб след Вашия коментар. Не вярвам дори някога да узнаят за него. Но вяр5вам, че са досататъчно отговорни, защото иначе нямаше да имат името и репутацията си.

 9. Наум Дишев

  Ако не беше много тъжно, можеше и да е смешно… С всичките ми резерви към Еми Барух и Иван Бедров и с всичкото ми уважение към българската редакция на „Дойче Веле“. Тъжно наистина!

 10. За каквото и да говорят да знаете че става въпрос за пари, в случая за много пари.Колкото до Дойче Веле моите наблюдения специално за българската секция са че, доста глупости се пишат покрай добрите статии. Вероятно има някакъв субективизъм породен от взаимовръзки между някой отговорен кадър там в някой директорски кабинет и представителя за България. Там където присъства кадър от бившия соц. лагер всичко е възможно да се случи!

 11. Станков

  Г-н Бедров, дейстията на ДВ срещу вас са типична маневра на задкулисието в българската политика с цел задушаване свободата на словото! Не съм очаквал подобна реакция точно от страна на ДВ. Пожелавам ви кураж и нестихваща вяра в Свободата!Като свободен в мислите и действията си гражданин Ви подкрепям.

 12. Марио

  това е като „уволнението“ и от коментарните рубрики на „Вести“….свободата на словото има нужда здравите сили да я пазят….от свободно несвободни коментари

 13. Маргарита Кръстева

  На 25 авг 2013 Иван Бедров в шести коментар на „Треска за избори“: „Като журналист пиша анализите си, спазвайки световно признатите стандарти в професията.“ Е, каква стана тя? На 22 септ. след по-малко от месец вече “не отговаряте на стандартите“. Ама пък през май „взехте“ властта в ДСБ, не сте все едни и същи изкупителна жертва/козел опущения/. Вас май не само по време на избори ви тресе.

 14. BG´´´WC

  Май БГ е най-прав!
  Случаят явно е субективизъм, но пък говори за явно недоглеждане или подценяване от немска страна. Тия хора не виждат ли,какво става тука? Нямат ли психолози, анализатори и т.н.? Не виждат ли, че всички правителства след промените са на социалистите – власт, чрез всякакви средства. То не беше театро, не беше чудо – поставените от червените артисти – Костов,Добрия Цар, „антикомуниста“ бивша мутра Бойко,Сидеров (баш московското чудо)и т.н. Е, хора готови на такива пируети и завладяли и икономиката (ама цялата) със свои предани червени „назначени“ бизнесмени, такива хора дали разбират от демокрация? Защо немците правят бизнес с тях ? Защо по този начин ги легитимират? Няма ли ксй да каже, че ни управляват бандити ? Защо не го проучат тоя банкер, как си е придобил имуществото и с чия помощ ? Докога Запада ще се прави, че обикновените хора, без пари, без партия, която да ги спрлотява,без помощ от Европа, без никакви средства могат да се справят с тая полувоенизирана машина, която си е купила престъпниците и съда заедно?

 15. ясминка

  Е, г-н Бедров, погледнете го от добрата страна – името ви вече няма да е така силно обвързано с пропагандната машина на новата стара фюрерка.

 16. Симеон В.

  Ами той, Владимир Буковски, навремето още ни осведоми (мисля, че беше около 1992-93г.), че най-лютите предупреждения в Москава срещу един евентуален процес срещу комунизма са дошли от…Западна Европа. Левичарите на Европа са били ужасени какво би могло да излезе на един нов „Нюрнбергски“ процес срещу комунизма и са стигнали до заплахи срещу Елцин, ако той се осмели и тръгне към един такъв съдебен процес. Така че …какво чудно с Дойче Веле.

 17. Маргарита Кръстева

  Немците са назначили Бедров и Барух на хонорар, за да пишат определен тип статии. Каквo са направили тогава двамата, за да ги махнат? Deutsche Welle имат ясен критерий, стил и начин за формулиране на статии, който те не са спазили. Точно това е проблемът и когато вървиш против правилата, то ти си занимаваш. Сериозно ли си мислите, че немския таблоид ще се остави някой да му се бърка в сметките и решава кой да остане на работа и кой не?

 18. Стефан Ацев

  На вниманието на GB: http://offnews.bg/index.php/246145/aleksandar-andreev-imidzhat-na-dojche-vele-e-uvreden
  „странно“ и други споделят моето мнение!

 19. Мартин Ганев

  Aко беше лесно да си достоен, всички биха били…. Don’t stop!

 20. Лилия

  Към GB. Аз пък не само вярвам, но съм сигурна, че Вие никога не сте слушал Дойче Веле, нито педи, нито сега четете техния вебсайт. Вярвам също,че вие сте отявлен комунист, който мрази, DW и който е готов с цената на собственото си достойнство да защитава един очевиден мошеник и български изменник, само защото той служи на имперските интереси на Русия.

 21. Към Лилия,
  Нещо не ви разбрах! Сигурна ли сте, че се обръщате към мен? Защото аз изразих одобрение на решението на Дойче Веле, за отстраняване на тези двама наши негови кореспонденти и се опитах да посоча на Г-н Бедров някои негови грешки (опущения)! Чета го рядко в интернет(българската секция защото не знам немски) Отбягвах го защото мнения като това на Еми Барух само ми вдигат кръвното. Не знаех, че съм „отявлен комунист, който мрази, DW и който е готов с цената на собственото си достойнство да защитава един очевиден мошеник и български изменник, само защото той служи на имперските интереси на Русия.“ Това е нещо съвсем ново за мен, просто излиза, че не съм се познавал досега! И бихте ли ме просветлили, ако обичате кой е този очевиден мошеник и български изменник, когото защитавам с цената на собственото си достойнство, щото като прочетох вашите обвинения ми иде направо да се гръмна?

 22. Пак към Лилия,
  Между другото забравих да спомена по-горе, че не познавам по-прикрит и по-опасен у нас журналист обслужващ имперските интереси на Русия от Еми Барух. Но не си спомням да съм я зашитавал и то с цената на собстввеното си достойнство!

 23. Живко боев

  Германия е най-скъпоплатената фаворитка на Путин, която за осигурени търговски предимства продава и предава интересите на ЕС инеговите граждани, най-малко пък им пука за някаква борба за морални ценности в България и това, че с руски капитали се контролира една банка, която пък контролира медийте в страната.Останали са ни само „шепа независими блогъри“, но и на тях им стягат примката около врата! Дали в българската редакция са взели от парите на цигането, или са получили заповед от някой „другар“, на когото не могат да откажат – все едно. Просто изтриваме DW от списъка на свободните медии, и я вписваме при медиите на Делян Пеевски!

 24. Верицата й спасовска 🙂
  Така е то, първо Франс интернаионал, сега Дойче Веле…
  Желязната завеса се спуска бавно и със скърцане, но сигурно.

 25. В раздел „Партньори“ на DW е посочен и http://www.vesti.bg. След като Делян Пеевски купи този сайт, спрях да го посещавам. Може би това обяснява част от загадката с КТБ.

 26. strasho

  Верица Спасовска е сътворила тоя гаф с „уволнението“. Предполагам само с какво удоволствие е прочела оплакванията от КТБ към българската редакция и колко й е било кеф да нарита двамата си колеги от София.

 27. Цеко Минев

  Дръж се!

 28. Маргарита Кръстева

  За мен лично е смехотворно да се правят внушение от типа, че някакъв си роден банкер има властта да диктува редакционната политика на институция като DW. А журналист с претенции като Бедров да го твърди също е още по-смешно. Червената журналистка Барух пък е излишно въобще да се коментира.

 29. Обещание

  Г-н Бедров,

  Кога ще настъпи това СКОРО, когато ще научим много повече по тази история, в която става дума за свобода, за пътя на България и за подкрепата или неподкрепата, която обществото ни получава от нашите западни партньори?

  „СКОРО” по българските стандарти най-често означава никога, по германските – следва уточнение кога точно, а по стандартите на свободните и критични журналисти може би е „Когато си поискам”…

  Смея да се надявам все пак, че това ваше обещание не беше само един опит за сплашване на Дойче веле, а беше зачитане на нас, читателите. Дойче веле може и да забрави за вашите опущения, г-н Бедров, но свободните читатели не забравят опущенията на обещанията.

  Смея да се надявам все пак, г-н Бедров, че разговорите на Дойче веле с вас по повод на възобновяване на сътрудничеството ви с тях няма да доведат до вашата пълна амнезия относно това обещание. Или?

  Смея да се надявам все пак, г-н Бедров, че вашето обещание да ни разкриете много повече няма да се изпари внезапно след извинението, което ви поднесоха от Дойче веле, и поканата да пишете отново там. Или?

  Или всичко това е въпрос на свободно мнение, на свободен избор, а, г-н Бедров?

 30. Бай Петьо комшията

  За мен бедров е антибългарин, наглец, невъзпитан и отвратителен.

 31. Бай Петьо комшията

  И ако някой си въобразява, че медиите в Германия са свободни, той е пълен глупак.

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *