НЯКОИ МИСЛИ И ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ НЕЩА

Какво преживя Орешарски в Пловдив

e0950ca3d0d0a932cb0e64d15e502236Стотина метра площад. После гвардейски части с вдигнати щикове. Следва плътна редица от полицаи, а между тях – охранители от НСО. После метални ограждения. И чак тогава хората, дошли в Пловдив за честването на 128-та годишнина от Съединението. Но това не е всичко. Гражданите бяха не само отделени с метални решетки от т.нар. официални лица, но и обградени от три страни от така популярните напоследък съоръжения. Целта – половината пространство да бъде запазено за автомобилите на хората от властта, за да не им се наложи да изминат пеша сред хората дори и няколко метра. И не защото ги мързи, както знаем всички.

Невидимият

От началото на антиправителствените протести на 14 юни Пламен Орешарски не се беше появявал пред толкова много хора. Избягваше масовите прояви, екипът му потвърждаваше посещения едва в последния момент, превърна се в невидим. Има го по телевизията, няма го на живо. В празничната вечер в Пловдив Орешарски беше докаран с бронираните автомобили буквално на метри от мястото на церемонията. Когато мъжете с черните костюми се запътиха към стъпалата на паметника, между тях и гражданите вече бяха заели местата си гвардейските части. Видимост нямаше. Но имаше много униформи и много железни решетки. Докато част от хората скандираха „Орешарски вън“, човекът с това име се загледа в другата посока. Зарята в края на церемонията дойде като спасение – премиерът насочи взор нагоре, докато стотици граждани пред него скандираха „Оставка“.

Формулата „всички са маскари“

Не всички българи научиха истината за случилото се на площад „Съединение“ в Пловдив. БНТ показа на зрителите си церемонията на живо. Но само церемонията – с камери и микрофони, насочени към официалните лица. бТВ показа скандиранията „Оставка“ и скандал между присъстващи граждани. Мнозинството информационни сайтове обаче или премълчаха случката, или съобщиха на своята аудитория как в Пловдив „освиркаха и президента, и премиера“.

А фактите не бяха такива: няколкостотин души освиркаха Пламен Орешарски – уточниха го поименно с плакати и със скандиране. По време на изявлението на президента Плевнелиев мълчаха, а след края му го аплодираха. Освиркаха обаче всички парламентарни групи, които бяха изредени при поднасянето на венци. И всичко това беше гарнирано с невиждани мерки за сигурност. За част от медиите обаче и този път фактите не бяха важни – те избраха подхода „ако не го съобщим, не се е случило“. А ако все пак не можем да премълчим, тогава ще го доукрасим до пълна промяна на смисъла. „Освиркаха властта“ – анонимно, общо и банално. В случая и лъжливо.

А следващия път?

Медийното затъмнение и мерките за сигурност ограничиха донякъде пораженията от сблъсъка на премиера с народа. Нямаше ги дори и дежурните в подобни случаи масови потрисания от „опорочаването на националния празник“. Не знам, не чух, не видях – такова нещо изобщо не е имало. С едно изключение: „Освиркванията са неуважение към националните символи“, коментира лидерът на управляващата партия Сергей Станишев, който не уважи честването на Съединението, но пък уважи събора на русофилите на следващия ден.

Преживяното от Орешарски в Пловдив показва, че оттук нататък управляващите не могат да се появяват спокойно на улицата. Предстоят още празници, на които традиционно присъстват и държавници. Веднъж може и да се измъкнат – както направиха лидерите на парламентарните партии в Пловдив. Втори път ще заминат на изключително важен международен форум. На третия път обаче ще им се наложи да застанат на живо пред хората. Производителите на метални заграждения да се готвят – скоро държавата ще поръчва още и още.

Между управляващи и граждани вече има разлом. Доскоро беше просто недоверие, днес е невъзможност за обитаване на една и съща територия. Обграден от охранители, полицаи и метални решетки, Пламен Орешарски си постави оценка петица по шестобалната система. Всъщност, ако увеличат загражденията с още един-два реда, нищо не му пречи да си постави и седмица.

Вижте видео от случката.

DW

снимка: Боби Тошев, БГНЕС7 коментара

 1. Живко боев

  Ако разломът беше между управници и управлявани щеше да бъде много лесно и просто! Разломът е другаде, и това е много лошо… Разломът е между СЪЗДАТЕЛИТЕ на блага и услуги и ПОТРЕБИТЕЛИТЕ на материални блага и услуги. И точно тук е проблемът, че „потребителите“ не могат да осъзнаят, че бремето върху „създателите“ става непоносимо, претенциите спрямо тях ескалират ежедневно. Реалното положение е такова, че на всеки „създател“ се падат по трима потребители – ПЕНСИОНЕРИ, които много са работили, но резултатът от техния труд са панелките, неефективните мастодонти с руски технологии, банкрутиралите още при социализЪма „те-ке-зе“та, ЦИГАНИ, усвоили професията безработен и „производството“ на нарастващ брой безработни, пукаща се по шевовете общинска и държавна администрация, цяла армия от безлична и безпомощна полиция и т.н. и т.н., списъка, както казват, е безкраен. И правителство, което води „социална“ политика в интерес на „потребителите“, като не забравя едни други интереси… И всички, почти всички усещат, кой с разума си, кой с интуицията си, че предстои сгромолясването на системата.

 2. чичака

  Иване, мръсниците пуснаха пипалата си чак до Дойче веле и оттам те изгониха. Щом и това стана, страх ме е да мисля какво са ни подготвили в идващите седмици и месеци, след като бавно и полека си осигуряват медиен и политически и магистратски комфорт, по-стабилен отколкото по времето и на Тиквата…

  Дано да не се предаваш! Че Любка Русева вече се пре(о)даде („и тя деца храни…“ е уж вярно, но дълбоко аморално). И адашът ти Бакалов – и той… Та затова и написах горното безутешно изречение за идващите месеци…

  Бъди здрав и Бог да те пази!

 3. А какво преживя Иван Бедров в Дойче веле?
  Затова ли няма коментари за следващите посрещания на другаря председател пред БНТ и УНСС? В момента май имате проблем с едни другари от ДС? Ако проблемът е довел действително до отстраняването Ви като сътруднук на ДВеле, задължително е да се организира всякакъв вид отпор. Сега е моментът такава гнусна атака да се използва като оръжие за обратни действия. Да се разнищи кой е замесен и да се изправи пред общественото мнение. Затова не си мълчете, не изчаквайте, защото по схемата, по която действа ДС, сега те ще ви атакуват с лични компромати, за да заглушат възмущението от действията си.Сега е моментът за контраатака.

 4. Живко боев

  Тия от ДС уредиха пълномощнника на Путин за Задунайская Губерния, негово Нищожество Сергей Дмитриевич за лидер на ПЕС-вете, та няма да елиминират някакъв журналист от DW!

 5. Марго

  Има коментар на Живко боев от 12.09.2013год.Тъжен-но абсолютно точен!Осъзнаваме, че Държавата върви към закриване….НО КАКВО ДА НАПРАВИМ,КАК ДА ПРОТИВОДЕЙСТВАМЕ? Да протестираме – кой чува ? И какво от това…?
  Да търсим по-добър живот извън България ? А ако искаме да останем!!!
  Вече сме много близо до ръба – какво да направим, за да не се сгромолясаме????

 6. Живко боев

  @ Марго
  благодаря, че правилно сте разбрали смисъла на това, което искам да кажа. Не искам да приличам на човек, с винаги готови отговори, но опитайте се да възстановите гражданския си инстинкт за самосъхранение, винаги приемайте със съмнение това, което виждате по „телевизора“ и ще разберете по какъв елементарен начин ви лъжат. Най-пресния пример е от тази вечер, „ЛИЦЕ В ЛИЦЕ“ на Сладуранка Оризова и наивитетните и въпроси към златотърсача Сидеров и неговите наивни отговори на „загрижен“ за благото на народа и националното достойнство човек.Виждате какво ни пробутват по „американската“ би-ти-ви! Която си е както всички останали – руска. А действителността каква е? Нали не сме забравили как доскоро Боленчо, екзалтиран от платената тълпа олигофрени се биеше в гърдичките и изпод пласмасовия си бункер (спомняте си пародията с издигнатата над главата му пластмасова маса), заплашваше и раздаваше правосъдие като фюрер същи. Та един журналист възкликна: – какъвто бункерът, такъв и фюрерът. И на това леке „би-ти-ви-то“ осигурява „маса“ телевизионно време! На това леке, което направи страната за резил пред света като не стана на крака на химна на Европа, на тази руска подлога се крепи правителството на мафията! Но на това леке българският, така наречен народ,(и много мъдър) осигурява депутатска заплата и скъпи воаяжи с младата му любовница, пребиваване в петзвездни хотели… Много мъдър, „така наречен народ“!

 7. Нещо г-н Бедров не е съвсем обективен. Виковете „Оставка“ съвсем не бяха през цялото време, не бяха и през повечето време, а се чуваха от от време на време – има голяма разлика, нали? Бях там и въобще не съм убеден, че скандиращите имаха стотина човека – според мен повечето скандирания се правиха от не повече от 20-50 човека, и да се е случило да викат 100 човека, то не е било повече от 1-2 пъти. Хората като цяло спазиха благоприличие – все пак това е не само национален празник, но и празникът на Пловдив. А и голяма част от хората бяха дошли с малки деца да гледат зарята. Въпреки че точно в Пловдив БСП със сигурност не е на почит.
  Г-н Бедров или не е бил на място и е получил информацията от ненадежден източник, или умишлено изкривява нещата. И в двата случая не говори добре за него като. Ако коментара му е породен от репортажи на телевизия като БТВ не се учудвам от разминаването.
  Надявам се че или аз се бъркам, или това е единичен случай на изкривена информация fj kehf. Това е първия негов коментар, за който имам сериозни съмнения, при това в обективността. Надявам се да не се случи скоро пак.

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *