НЯКОИ МИСЛИ И ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ НЕЩА

Българският контекст на сирийската криза

Станишев1-300x199Каквито и да са детайлите в плана на Запада за реакция срещу използването на химическо оръжие в Сирия, България няма да има възможност да се сниши и да не заеме позиция. Колкото и силно да им се иска това на част от управляващите. Като член на НАТО и на Европейския съюз страната предстои да се подпише под серия от становища и решения, които ако не подкрепят изрично, поне няма да се противопоставят открито на планирата от Съединените щати и съюзници операция. И това е най-малкото. Предстои да научим дали част от българската военна инфраструктура ще бъде потърсена за помощ, както това се случи при акцията срещу Саддам Хюсеин преди 10 години. А това никак, ама никак няма да се хареса на избирателите на БСП, които за момента са почти единствените привърженици на правителството.

Да живее международното положение!

В писмено изявление по повод химическата атака в Сирия премиерът Пламен Орешарски каза, че „извършителите на това тежко престъпление трябва да понесат своята отговорност“. Официалната позиция на България е, че решението трябва да бъде търсено в рамките на Съвета за сигурност на ООН, но за всички е ясно, че съгласие в този формат няма да бъде постигнато и тази позиция на страната ни няма да остане последна.

Международната криза се случва в точно определен български контекст: след началото на всекидневните антиправителствени протести, БСП се обърна към най-твърдите си избиратели. Протестиращите бяха обрисувани като „платени от американците русофоби“. И това даде резултат – социолозите отчетоха сплотяване на редиците в социалистическата партия. Скоро на червените лидери може да им се наложи да обясняват защо позицията на българското правителство не съвпада с тази на приятеля на сирийския режим Владимир Путин и не отрича категорично тази на президента на Съединените щати Барак Обама. А както написа наскоро вестник „Дума“ – да се противопоставяш на Русия е „антибългарско“.

Не по-лесно ще бъде на лидера на „Атака“ Волен Сидеров, който влиза в трети пореден парламент с лозунга, че България няма път на Запад и трябва да се обърне към Русия и вече открито предлагания на страната ни „Евразийски съюз“. А дали Волен Сидеров няма да се изкуши да напусне потъващия кораб и да върне част от подкрепата си, като организира антивоенни и антиамерикански протести? Станишев и Местан със сигурност не искат да се сещат за тази възможност.

Твърде различно

Очакваната операция в Сирия ще бъде третата криза в последните години, която пряко поставя на изпитание българското правителство. За трети път, най-вероятно, българската и руската позиции ще се разминат. През 1999 правителството подкрепи операцията на НАТО срещу режима на Слободан Милошевич в бивша Югославия. През 2003 България се включи в „Коалицията на желаещите“ срещу Саддам Хюсеин в Ирак. Сега отново е време за труден избор. Приликите обаче свършват тук. Значимата разлика е в това кой управлява и кой понася отговорността за позицията на България.

И през 1999, и през 2003 БСП и свързани с нея организации поведоха антивоенните протести. „Агресори“, „Империалисти“, „Yankee go home” – лозунгите са познати и със сигурност вече отново се пишат някъде. Но едно е да протестираш срещу Иван Костов и бившия цар Симеон Сакскобургготски, съвсем друго е да скандираш под прозорците на Пламен Орешарски и Сергей Станишев. Няма да им бъде лесно на техните избиратели. Объркването става още по-голямо като добавим факта, че Станишев е председател и на Партията на европейските социалисти, а най-голямата управлявана от социалисти страна – Франция, също подкрепя по-остра реакция срещу Асад.

В собствения капан

Позицията на страната по сирийската криза предстои да бъде обсъдена от парламента. Каквото и да си мечтаят тайно, управляващите не могат да си позволят да се дистанцират от позицията /или позициите/ на съюзниците – България все пак е част от евроатлантическата общност. По нищо не личи обаче социалистите да са калкулирали подобно развитие. В противен случай нямаше с такава лекота да експлоатират най-консервативните настроения на избирателите си – винаги лошата Америка и винаги добрата Русия. Сега ше им се наложи да взимат трудни решения и да изказват неудобни обяснения. Но нямат друг избор.

DW7 коментара

 1. „На лъжата краката са къси“ казва една българска поговорка. Все някога трябва да се разбере, че всичко свързано с тази партия е лъжа. Нито са левица, нито са партия даже. Съществуват благодарение на незаконно натрупаните ограбени от народа ни огромни парични обеми и подкрепят законово това натрупване. Това прави социалната им политика чисто декларативна, а използват конспиративни методи за решаване на организационни проблеми. Например заиграването им с пенсионерските клубове, които са си очевидно клубове на БКП. На 1 ноември например те поставят цветя на гробове на партизани, вместо на народни будители. Внушават носталгия по „спокойните години от времето на бай Тодор“ и експлоатират тази носталгия жестоко. Няма да се учудя ако започнат да избиват „врагове на народа“ или да вдигат във въздуха църкви. Те трябва да бъдат забранени. Там нормални хора няма. Или са стара, добре охранена, нуменклатура или изгубили верния път склеротирали л

 2. СЪСТРАДАНИЕ – СЪЗНАНИЕ – СЪЧУВСТВИЕ – СЪЕДИНЕНИЕ – СЪТВОРЕНИЕ – СЪЛЗИ – СЪКРОВИЩЕ – СЪН – СЪЧИНЕНИЕ – СЪСТЕЗАНИЕ – СЪМНЕНИЕ – СЪТВОРЕНИЕ – – Някой някога да е чувал, от устата на човек от БСП, КАКВАТО И ДА БИЛО ЛЯВА ИДЕЯ И МИСЪЛ. БСП е пример за дясно мислене, за десни идеи, и за дясна партия. Ромни и Рон Пол им завиждат, а Сара Пейлин се черви, че лидерите на БСП са толкова добри в дясното. Те са капиталисти, и буржоазен елит. Няма да правят комунизъм, спете спокойно, буржоазни деца. Техните деца. Антикомунисти са поне от 45 години, марксизма беше заплаха за елита на соца. “Стената” – фашизма в хората и държавата – дясното, това е криптофашизма. Всеки, който е повече успял в обществото, се мисли че е вложил повече усилия или е с по-добра генетика. А най-успелите са статуквото, което прави всичко възможно, да запазят себе си, с образование, армия, икономически правила, и забрани на свободата. Това е дясното! НАРИЧА СЕ ДЯСНО! КРИПТОФАШИЗЪМ! Лявото се бори с това явление, християнството също. Христос ни учи, да сме равни, за да не сме зли и да имаме любов помежду си. дясното мислене е завист а лявото мислене е състрадание БИТИЕТО ОПРЕДЕЛЯ СЪЗНАНИЕТО

 3. илия илиев

  преди минути се опитах да направя коментар, но се оказа, че без регистрация не става
  исках да ви обърна внимание, че през 1944 год. ни беше обявена война, а не виждам коментари по въпроса
  иначе ви чета с интерес

 4. илия илиев

  аз не държа да ме публикувате, просто исках да ви напомня за нещо, което според мен е важно

 5. Времето минава и трябва да се гледа напред.

 6. И напред да гледаж ако щеш и звездите да ти говорят неможеш да промениш нищо!

 7. Много задълбахте. Трябва да се гордеем че сме Българи и да си отстояваме правата.

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *