НЯКОИ МИСЛИ И ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ НЕЩА

Стената още си стои

1294349_10153177842550510_403581998_oТрябва да е било в средата на 80-те, когато един приятел „внесе“ в квартала „Пинк Флойд“. „Стената“ бързо се превърна в любимата ни касетка, а по-късно напълно завладя учениците от подготвителния клас в Английската гимназия. Научихме наизуст всички текстове от албума, пишехме ги по чинове и по стени. От уста на уста разменяхме факти за групата, верни или неверни, кой какво образование имал, какво му се е случило и т.н. – нещо като устна Уикипедия. Знаехме защо Роджър Уотърс проявяват специален интерес към Втората световна война, но антивоенният му плам остана по-скоро неразбираем за нас. Предпочетохме да се заразим от бунтарството му.

Виждахме, че в живота около нас нещо не е наред, макар и в началото да не бяхме наясно точно какво. Трябваше да учим повече от някои други, защото те получаваха бонус върху оценките си заради „работнически произход“. Трябваше да внимаваме кой е в компанията, защото подозирахме кой ни издава на училищното ръководство. Трябваше да се крием от възпитателя, когато слушахме най-новите рок парчета от шоуто на Ани Арнолд по „Свободна Европа“. Трябваше да сме „прилично подстригани“. Това за нас беше Стената и ние я събаряхме всеки ден с дребни хитрини, които преживявахме като големи победи. Например пускахме по-дълги коси, които прикривахме с фиби, когато минавахме проверката на входа на училището. Е, номерът не минаваше всеки път.

„Оставка“-та и Стената

Може и да преувеличавам заслугите на четиримата музиканти, но техните текстове бетонираха вярата ни, че ние сме правите, а не другите. Че свободата и достойнството са по-важни от конюнктурното добруване. Ако слушаш „Пинк Флойд“, значи не приемаш системата – това беше знак. Детинско, ама така се получи. Вероятно по същото време други момчета, в друга среда са се радвали на новата касетка на Хисарския поп и разгърдения плакат на Лепа Брена, донесен от съседа-тираджия.

Днес пак сме разделени. От едната страна на Стената хората вярват, че свободата, достойнството и справедливостта са най-важни. Че човек изразява позицията си, защото вярва в нея. Вярват, че управлението трябва да служи на хората, а не обратното. Роджър Уотърс така ни учеше. От другата страна на Стената хората се чудят как така някой ще прави нещо, без някой друг да му е платил за това. Не вярват, че изобщо нещо по света е възможно да се случи без дълбока конспирация зад него. Не вярват, че свободата, достойнството и справедливостта са по-важни от няколко стотинки подаяние.

Намеса във вътрешните работи?

Фенове на Уотърс има както сред противниците на правителството, така и сред привържениците му. Не е необходимо да споделяш всяка негова политическа позиция, за да го харесваш. Крайно левите му на моменти изказвания, силната ангажираност на страната на палестинците в близкоизточния конфликт, острите му думи по адрес на световни политически лидери звучат спорно за мнозина. Безспорно е, че всичко това е мнение на един свободен човек, който е издигнал в култ достойнството и справедливостта. Точно неговите свобода и бунтарство опияняват толкова много хора по света.

Затова въпросът дали Роджър Уотърс ще подкрепи протестиращите трети месец българи беше риторичен. Единственото неизвестно беше как – избра да го направи с напдис „Оставка“ върху Стената на националния стадион. Част от коментарите после: „Намеса във вътрешните работи“, „Платена акция“, „Чужд сценарий“. Вълната от нискочели реакции освети огромната стена, която разделя обществото. Роджър Уотърс платен?

Още по-неуместни бяха опитите Уотърс да бъде изкаран като объркан човек, който хем бил ляв, хем поискал оставката на ляво правителство. Хем се поклонил на гроба на британския майор Франк Томпсън, който бил на страната на комунистите, хем после искал оставката на наследниците на комунистите.

Всеки почитател на Роджър Уотърс, който се е чувствал объркан от жестовете на музиканта, може би е време да си спомни кога и как се е влюбил в „Пинк Флойд“. Защото Уотърс все още е там – при свободата, достойнството и справедливостта. А ние все още имаме Стена за събаряне.

DW

Снимка: Илиян Ружин8 коментара

 1. Някой някога да е чувал, от устата на човек от БСП, КАКВАТО И ДА БИЛО ЛЯВА ИДЕЯ И МИСЪЛ. БСП е пример за дясно мислене, за десни идеи, и за дясна партия. Ромни и Рон Пол им завиждат, а Сара Пейлин се черви, че лидерите на БСП са толкова добри в дясното.

  Те са капиталисти, и буржоазен елит. Няма да правят комунизъм, спете спокойно, буржоазни деца. Техните деца. Антикомунисти са поне от 45 години, марксизма беше заплаха за елита на соца.

 2. „Стената“ – фашизма в хората и държавата – дясното, това е криптофашизма. Всеки, който е повече успял в обществото, се мисли че е вложил повече усилия или е с по-добра генетика. А най-успелите са статуквото, което прави всичко възможно, да запазят себе си, с образование, армия, икономически правила, и забрани на свободата. Това е дясното! НАРИЧА СЕ ДЯСНО! КРИПТОФАШИЗЪМ! Лявото се бори с това явление, християнството също. Христос ни учи, да сме равни, за да не сме зли и да имаме любов помежду си.

 3. градинко

  Малко глупаво се почувствах като разбрах (наскоро), че на Пинк Флойд Стената няма никаква връзка с политиката и стените в обществото, ами била защитната реакция на хлапе понеже баща му умрял. Едва ли щях да му обърна някакво внимание в училище, ако знаех, че всичко е лична драма.

 4. Ама те не казаха, и, че баща му е член на комунистическата партия и адепт на Работническата.

  И, чи има албум „ЖИВОТНИ“, където казва, чи капитала е свиня – елита е прасе – превърнало хората в животни.

 5. 10 стинки

  Хубаво че не съм ходил на училище с вас, дето коментирате тука. Щяха да ми намалят поведението, щото съм ви набил канчетата, понеже ме дразните с глупостите си…

 6. В средата на 80 те не само албума бяхме слушали но и филма гледали и дискографията на „Пинк Флойд“ записали на касетки Интересно ми е защо се хващате като удавници за сламка споменавайки правителството и сакралните думички оставка при условие че когато беше изписана тази мантра на другия край на екрана цъфна многозначителното НЯМА НАЧИН /на английски/А и да припомня пасажа :Mother should I run for president
  Mother should I trust the government.Та какво да кажем за президента или той е свещена крава която е забранено да се дои .Начина по който подходи Уотърс дава възможности за различни тълкувания и ако се смятатае за единствени апологети на истината горчиво се лъжете.

 7. There’s a terrific amount of knogeldwe in this article!

 8. Pink Floyd е страхотна група

Споменавания

 1. Mehr als sechs Millionen Syrer auf der Flucht | - PRESSEBLOG - - [...] http://ivanbedrov.com/?p=3594 [...]
 2. Пещерата на неандерталеца » Tear down the wall - [...] Комитата Георги Грънчаров Герберът Уотърс от от e-lect Стената още си стои от Иван Бедров И да…

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *