НЯКОИ МИСЛИ И ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ НЕЩА

Треска за избори

barekov_peevski_vasilevС навлизането на протестите в третия им месец отговорът на въпроса кога ще бъдат изборите изглежда все по-труден. Управляващите удържат властта и героически отричат възможността за скорошни избори, но това, което се вижда е, че нещо се готви. Познати и непознати лица се прегрупират, основават партии, формират коалиции и отново обещават да сменят системата. Общото между тези активности са участвалите в различни управления стари муцуни, последователни в своята непоследователност политически фигури и бързината, с която въпросните играчи се появяват от една конфигурация в друга. Целият този водевил предизвиква всичко друго, но не и усещане за автентична политическа дейност.

„Държавата е наша и гората е наша“

След седмица предстои учредяването на новата партия на бившия земеделски министър Мирослав Найденов и на бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров. Представители на горския сектор публично казваха, че по време на предишното управление нищо при тях не е се случвало без Димитров. Негова е и репликата „Държавата е наша и гората е наша – ще правим каквото си искаме, с вас и без вас!“, произнесена пред недоволни от непрозрачните правила бизнесмени от сектора. Негова е и главната роля в несъстоялата се политическа организация начело с футболната легенда Христо Стоичков, която бе заявена пред няколко хиляди души, докарани с автобуси в най-голямата спортна зала в страната.

Сега тази гарнитура се готви за избори заедно с ВМРО и движение „Модерна България“ на Борислав Цеков. Трудно могат да бъдат изброени както коалициите на ВМРО през годините, така и публичните самоличности на Цеков. От царски депутат, отцепник в „Новото време“, през пръв помощник на Меглена Кунева до почитател на „публичния“ избор на членове на Висш съдебен съвет и главен прокурор.

Цеков беше на първия ред на протестите срещу назначението на Делян Пеевски, а после започна да обсъжда изборните правила със заместник-председателя на парламента Мая Манолова от БСП, когато повечето утвърдени неправителствени организации отказаха поканата.

„Не гласувайте за нас“

След като активно се включи в кампанията на БСП в полза на АЕЦ „Белене“ в началото на годината, ВМРО издигна за водач на листата си във Варна популярния Емил Димитров-Ревизоро, който не влезе в парламента, но се озова като главен секретар в Областната администрация на Плевен в правителството на Пламен Орешарски. Преди това за кратко ВМРО се обвърза с бургаската партия „Средна европейска класа“, която е известна с две неща: че събираше кандидатите си по обява и че малко преди изборите един от нейните кандидати призова „Не гласувайте за нас, ние сме схема“.

Днес „Средната европейска класа“ е в нова конфигурация заедно с националистическата партия на телевизия СКАТ и ГОРД на евродепутата Слави Бинев. Последният пукаше балони с лика на Бойко Борисов, когато беше негов конкурент за кметския пост през 2007 година. После отиде в Европейския парламент с бюлетината на „Атака“, която безрезервно подкрепяше ГЕРБ. После заведе рапъра Мишо Шамара в Европейския парламент, за да говорят за „диктатора Борисов“. Сега Бинев е в нов националистически блок, а Шамара организира контрапротестите в подкрепа на правителството.

Българската СИРИЗА

Прегледът на активизиралата се политическа фауна няма да е пълен без медийното острие на Пеевски Николай Бареков. След като в продължение на няколко месеца изучавал програмата на гръцката популистка сензация от миналата година СИРИЗА, днес Бареков основава ново политическо движение и директно поиска властта. Заявката му предизвиква усмивки сред едни и чувства за дежа вю сред други – след като Волен Сидеров успя да влезе от телевизионния екран в парламента, защо и Бареков да не успее.

Общото между всички описани лица и организации е доказаната им висока търпимост към силните на деня, които и да са те. Очевидно сигналът за създаване на шум в системата е даден. На този фон изоставането в организацията на протестиращите и на Реформаторския блок е натрапчиво. Откроилите се лица и групи от първите все още нямат отговор на въпроса биха ли се включили по някакъв начин в предизборния процес. А за вторите Кисинджър би казал, че все още нямат телефонен номер, на който да звъннеш, ако искаш да разбереш каква е позицията им.

Това поставя всички пред следния парадокс: тези, които най-настойчиво искат оставката на правителството и бързо провеждане на нови избори, изостават значително в подготовката си в сравнение с тези, които демонстрират близост със силните на деня и с радост ще се превърнат в патерици на единия или другия крак от днешното статукво.

DW13 коментара

 1. rasim53

  Чудесна статия с един много малък, ама мнооого малък пропуск, почти микроскопичен, нищо не се казва за ГОЛЯМОТО ЗАДКУЛИСИЕ срещу което „на ужким“ се протестира. Това което създаде „левите“ в лицето на БСП и ДПС а сега злобява РБ от непремирими до скоро противници.
  Това ЗАДКУЛИСпИЕ което „пенсионира“ Иван Костов и не МУ позволи да се еманципира , което към „матряла“ прибави и красивата думичка ЛОШ, това ЗАДКУЛИСИЕ което чрез Цв. Кънчев и Бат Сали раздели цинаните т.е.ромите между БСП и ДПС и т. н. и за още много други неща които НИ наложи.

  Просто в статията е пропуснато „умишлено или да“ ЗАДКОЛИСИЕТО което иска да въведе в България двупартийно управление за да може ТО да е „винаги на власт“ / кеф ти ЛЯВО и готово – БСП и ДПС, кеф ти ДЯСНО няма проблем – Реформаторите, че били влезли някак ви други 15-20 няма лошо, все пак трябва и да има малко демократичен ЦВЯТ и МИРИС.

  ИЗВИНЯВАЙТЕ, пропуснах гадовете като; Сорос, Тиквоний, любимия на някои Цецо Убавецо/тоя пък освен че майка му го е родила грозен то взе че и Господ го наказа – кастрофирал е един от експертите по делото му/, Волен Сидеров /макар че се видя че може И да е полезен като имам впредвид „и преди , и сега“/, ЕС/€/, Турция, Македония, дори и САЩ, професор Вучков и др.

  Съвсем съзнателно пропускам /като ЗАДКУЛИСИЕ/ и Мечо Пух, Малкия Принц, Али Баба и , и пълнолунието!:-)

 2. „Това поставя всички пред следния парадокс: тези, които най-настойчиво искат оставката на правителството и бързо провеждане на нови избори, изостават значително в подготовката си …“
  Най-настойчиви в искането за оставка са ГЕРБ. А тези като мен, които имат надежди свързани с Реформаторкия блок, трябва да са наясно, че „избори веднага“ са възможно най-лошия вариант.

 3. Статията ви показва неразборане на политическите поцеси. Методът на истовическия анализ не ви помага да се ориентирате в ситуацията. Ще ви се наложи да се обърнете и към фундаменталния анализ и той ще ви да де отговорите които све още не сте задали. А именни: КАК ШЕ СПЕЧЕЛИ ИЗБИРАТЕЛЯ ОТ ТОВА

 4. Mnogo dora statiya.Dano poveche hora da chetat,za da mogat da se orienirat v slojnata obstanovka.A i komentarie,zashto ne.Az lichno kazvam blagodarya.

 5. анализатор

  Не мога да проумея как някой разумен човек би подкрепил реформаторския блок. Една формация, подкрепена от Плевнелиев винаги е много съмнителна и обвързана с олигархията. Лица като Меглена Кунева, Касим Дал и Иван Костов са в основата на всички проблеми на българите, така че мислете преди да гласувате. Относно Бареков, той никога не е бил в политиката, така че няма как да го свързвате със „старите муцуни“, опропастили всичко, за което са се борили нашите прадеди. Изборите сигурно ще са през март месец, но до тогава има още много какво да се случи

 6. Драги Бедров, Всичко което описвате е точно така, и тревогата, която биете е много навременна. Особено важно е да го прочетат политиците от Реформаторския блок. Репликата на Кисинджър, че все още нямат телефонен номер, на който да звъннеш, ако искаш да разбереш каква е позицията им е много лаконично, но изключително точно охарактеризиране на тяхното положение. Убягва Ви само едно. Всичката тая „политическа“ измет, която описвате по – горе не се самоорганизира, а бива ортганизиране от същите „дизайнери“ или както е популярно „кукловоди“ на нашия многострадален „преход“. А за така наречения Реформаторски блок остават само две възможности: Или са кръгли идиоти, или трябва да бъдат включени в групата на така добре описаните от Вас наши политически измекяри.
  Поздрави!

 7. Маргарита Кръстева

  Откакто през май възкликнахте „Взехме властта в ДСБ!“ не ви чета мислите и някои други БЕЗинтересни неща. Но тук бих ви попитала, Вие от коя конфигурация сте? Най-настойчиви в искането за оставка са ГЕРБ. За РБ „избори веднага“ са най-лошият вариант.

 8. Към г-жа Кръстева,

  1.Не съм от нито една „конфигурация“ и не желая да бъда. Като журналист пиша анализите си, спазвайки световно признатите стандарти в професията. Заповядайте да спорим по написаното, а не по схемите в главата ви.

  2.С г-н Кънев се познавам извън политическата му битност и шега в затворен кръг е шега между приятели. Не дължа обяснение на други. Странно как вие имате достъп до нещо, което е публикувано в непубличен профил.

  Успех!

 9. Диана

  Хубав, премерен анализ и направен съвсем навреме. Обаче някои от коментарите след него са „световни“! Костов докарал всички злини на България, Костов опропастил всичко, за което се били борили техните деди, РБ били идиоти или марионетки и тем подобни. Горките червени мафиоти, които управляват чрез кървав диктат от 1944 година насам почти непрекъснато – невинни агънца, със светли идеали, ама тоя Костов като от бебе вилнее из социалистическата Родина, как да ги осъществят тия идеали! Аман от некадърни манипулатори, аман от шарани, дето им се хващат на въдицата, аман от гьонсурати и престъпници, дето един къдърен човек да се появи на хоризонта, в капка вода ще го удавят! Отврат!

 10. Маргарита Кръстева

  Няма нищо странно господине, facebook е публична медиа и „шегата“ ви отдавна не е тайна за много хора. Не правите добра услуга на приятеля си, но гузен негонен бяга, това първо. И второ, вашата пристрастност и от кой затворен кръг сте не ме интересува изобщо. Вие няма как да знаете, какви схеми има в главата ми и не ми се спори с вас. Останете си със здраве.

 11. чичака

  До Маргарита Михнева – Другарко, ти не си ли отдавна за пенсия, а?!

  Същият въпрос е и към ДС, за която Маргарита Михнева работи всеотдайно (нали така се казваше, а Миче?) – Другарко, ти не си ли отдавна за пенсия, а?!

 12. От всичко дотук какво следва? – че страната ни в момента НЕ Е ГОТОВА за избори. Ако се удовлетворят исканията на умните, красивите, младите и богатите и ВЕДНАГА се свали правителството и се проведат избори, задължително ЩЕ СЕ ПОВТОРИ статуквото, срещу което те уж се борят. Тогава защо са тези викове, топурдии и думкания до увреждане на слуховите им апарати – техните и на децата им, щом като за тях е важен само един резултат – веднага да се свали правителството, а какво ще стане след това, тях не ги интересува.

 13. Живко боев

  На всички герберасти и болшевики много им се иска да вярват, че при избори „задължително“ ще се повтори статуквото. И как методично се опитват да ни убедят, че тези, които искат избори са ГЕРБ! Ама не е вярно, бе товарищи! Ето днеска Аецка Цачева каза, че ГЕРБ влизат със свои хора в комисиите на НС и работата си тръгва… (това разбира се след като отново беше „сезиран“ гл. прокурор за Мишо Бирата – в.Репортер пон. 25 авг.) Е, отдавна е ясно, че прислугата от герберчета и да иска и да не иска, и да мрънка и да не мрънка ще послуша своите господари. Почти сигурно е, че износената от прекалена употреба руска подлога В. Сидеров ще бъде сменена от нова подлога, неупотребявана, но отново „сделана“ в России – дорогой Валя (да не се бърка със золотой Валя) Но се очаква през стегнатите комунистически редици да се промъкне и някой друг, макар още да няма телефонен номер.

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *