НЯКОИ МИСЛИ И ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ НЕЩА

Два факта и няколко случайности

LED-TV-Deals-300x292Първи факт: От тази сутрин българските зрители за първи път не могат да гледат „Тази сутрин“. Сутрешният блок на най-голямата телевизия в страната – бТВ, спира за първи път в 13-годишната история на медията. Ваканцията е неочаквана както за публиката, така и за екипа. Едните го научават преди три дни, другите – ден по-рано. Решението е спуснато от днес за утре. И това е за първи път.

Този факт можеше да си остане вътрешнокорпоративен въпрос, ако не се случваше точно през лятото на 2013 година. Всекидневните протести срещу правителството навлязоха в своята осма седмица, социологическите проучвания показват сериозно разделение сред обществото, очакването за развръзка е засилено, а единственото място за диалог в ефира на най-голямата телевизия излиза във ваканция. Не е нужно да имаш сериозен опит в тази сфера, за да си наясно, че това решение противоречи дори и на частния интерес на телевизията – доверие, рейтинги, приходи…

И други случайности

Преди няколко седмици всички министерства са получили устна препоръка да бавят довършването на договорите с медиите по европейските програми. От няколко източника научих, че са започнали срещи с представители на големите медии за „обсъждане“ на въпроса. Това на практика означава, че медията Х все още има да получава по-голямата част от сумата по сключения договор за излъчване на клипове по някоя от оперативните програми – и сега текат „разговори“ по темата.

Преди по-малко от месец правителството публикува справка за това кои медии и кои рекламни и ПР-агенции колко европари са договорили с държавата от началото на програмния период през 2007 година до днес. Най-голяма част от тези 66 млн. лв. са за най-големите медии, което е напълно очаквано и нормално – огромната аудитория е предимство. Правителството публикува и предстоящите медийни договори, за които все още не са избрани изпълнители – още 12 млн. лв. очакват своите нови собственици и то до края на програмния период, тоест – до Нова година. Разбира се, няма абсолютно никаква връзка между това и споменатия в началото на текста Първи факт.

Спомени от яхтата

Втори факт: На третата седмица от началото на протестите кабелната телевизия Канал3 спря директното излъчване на демонстрациите и го замени с актуално talkshow. Този малък телевизионен канал се наложи като място за излъчване на живо – публиката знае, че ако нещо се случва в момента, може да го проследи по Канал3. Вече не е точно така, а журналистът Сашо Диков, който наложи този модел на ниско бюджетна свидетелска телевизия, вече не е част от екипа.

Канал3 си има нов собственик – съпругата на Любомир Минчев, съдружник на прочутия бизнесмен от Лондон Спас Русев, чиито приятели сформираха икономическия екип около бившия цар Симеон Сакскобургготски. Минчев е едно от лицата върху снимките от яхтата в Монако, която събра на едно място застрелян контрабандист, осъден за пране на пари, двама министри и един депутат. Друго лице от тези снимки – Милен Велчев, днес управлява представителството на руската банка ВТБ, която има общи проекти в България с КТБ на Цветан Василев. А пък последната банка е финансовият гръб зад Делян Пеевски, който му позволява да засмуква българския медиен пазар. Разбира се, няма нищо общо между това и цитирания по-горе Втори факт.

Разни „тайни“

Опитите за разкриване на зависимостите в българската медийна среда понякога стават изненадващо излишни, защото ключови участници си признават всичко публично. Бившият министър на културата и настоящ депутат от ГЕРБ Вежди Рашидов разказа как се обаждал в най-големите вестници, за да си иска интервюта. Потвърди в прав текст всеизвестната тайна как управлението на ГЕРБ засили концентрацията на държавни пари в КТБ, чиито медии днес разкъсват Бойко Борисов и ГЕРБ със същото усърдие, с което доскоро ги величаеха: „По мое време г-н Борисов направи голяма грешка. Какво направи той – на него му трябваше медиен комфорт“, чистосърдечно обясни Рашидов. А ден по-късно самият Бойко Борисов още по-чистосърдечно потвърди схемата: „Да, тогава всеки имаше нужда, както и сега… Кой политик не обича да не го атакуват медиите?“.

На фона на свиващия се рекламен пазар държавата се превърна в основен играч – и чрез еврофондовете, и чрез държавните пари в КТБ. Въпрос на демократични ценности е дали едно управление ще злоупотреби с тази си власт. Не знаем какво се случва зад кулисите, но виждаме какво се случва на екрана: зрителите ще получават все по-дисциплинирана информация за гражданското недоволство – колко са протестиращите, какъв е маршрутът им днес, но няма да получават обмяна на мнения и сблъсък на позиции, защото предаването е в отпуска. А хората от страната няма да могат да наблюдават на живо какво се случва по софийските улици, защото кабелната телевизия има нов собственик. Разбира се, всички споменати факти нямат нищо, ама абсолютно нищо общо помежду си.

DW11 коментара

 1. В БГ няма нищо случайно, както и пари там не се крадат – само си сменят собственика! Вервайте ми! 😉

 2. rasim53

  Значи, ето какво си е мислел Орешарски докато си чешеше „орехчетата“ в ефир!

 3. jack mayer

  интересно е, че всички пишат с недомлъвки за случващото се в българия!все още не съм видял една ясна позиция /и ясен анализ на днешната ситуация/.моите уважения,г-д Бедров,но май всички ви е страх/или неудобно/да посочите основното-а именно,че в б-я има много силна и агресивна пета колона,която се стреми да отдалечи страната от ЕС.Чета внимателно пресата и непрекъснато виждам неистова омраза къмСАЩ,колко към зле отива ЕС,и нито дума за това,какво става в Русия!А вие /аз съм сигурен/прекрасно знаете .А народа няма прдстава.

 4. К. Иванов

  Още един факт (дали има нещо общо?): Г-н Миков ще закрива общественото мнение. Какво е общото между българския социализъм, комунизма и националсоциализма?

 5. Много са жалки коментиращите при Бедров и Инджев. Чакат от бик, мляко. А са доста надяващи се. Жалка картинка.

 6. rasim53

  СТОРИ, покажи някаква класа , моля!

 7. Не е вярно, че двата факта нямат абсолютно нищо общо помежду си. Ето някои от общите неща:
  1. И двата факта се случват по едно и също време – началото на Август 2013.
  2. И двата факта се случват на едно и също място – София, столица на една и съща страна наричана кой знае защо не Задунайская губерния, Алиса в страната на чудесата или пък Абсурдистан, а България!
  3. Като следствие от първите два това става при едно и също „управление“, доколкото политиката на разграбване и унищожение може да се нарече управление и ерго при едно и също „правителство“, доколкото мафиотска шайка може да се нарече правителство.
  4. И двата факта се струпват на главите на едиин и същи „народ“, доколкото зрителите на телевизия могат да се нарекат народ.
  5. И двата факта са с негативни последици както за телевизиите така и за зрителите, ерго „народа“.
  6. И двата факта се случват не телевизии собственост на едни и същи лица, доколкото гъзовете могат да бъдат лица.
  От всичко казано до тук следват няколко извода:
  1. Още веднъж е потвърдено, че както подозират някои велики учени в природата нищо не става случайно.
  2. За пореден път се доказва се правотата на Айнщайн, който е казал, че не вярва Господ да си играе на зарове.
  3. Доказва се и едно ново правило Комунистите също не си играят на зарове, с което за пореден път се потвърждава плановостта на техните действия. Но това все още не потвърждава че са на страната на Господ защото е възможно и Сатаната да действа по план. Това може да послужи за отделно изследване по този въпрос.
  Случаен е само фактът, че точно ние сме се родили в тези условия и в тази страна, което само потвърждава библеиската теза, че са неведоми пътищата Господни!

 8. Живко боев

  „Това на практика означава, че медията Х все още има да получава по-голямата част от сумата по сключения договор за излъчване на клипове по някоя от оперативните програми – и сега текат „разговори“ по темата.“
  Напълно в стила на Сергей Дмитриевич Станишев и естествена проява на факта, че той е продукт на друга култура. Култура (руско-азиатската), при която силовото въздействие се възприема не като нещо нередно, недемократично, деспотично, а като признак на мъжество (Станишев и мъжество – ха, ха), на добро управление и т.н.

 9. rasim53

  Да-а, неведоми са пътищата Господни, каквото и да се случи на политическата сцена в държавицата ни накрая пак стигаме до Банкянската Тиква.

 10. КОТЛЕНЕЦА

  Априлското въстание се е случило и без телевизия или радио,нали!Имало е критична маса от хора, които са били решени да променят нещата.Отбелязвам КРИТИЧНА МАСА ОТ ХОРА !!! На февруарските протести имаше един лозунг:Това не е протест,това е ПРОЦЕС!Именно това е процес и той е неизбежен.Свободата изгражда свободни хора,но се иска време.Трябва да бъдем по-търпеливи,без да преставаме да протестираме срещу ПОСРЕДСТВЕНОСТА!Там е проблема,ПОСРЕДСТВЕНОСТА е повсеместна,в политиката,журналистиката,политологията и т.н.,не е проблема БСП или ДПС или ГЕРБ.В България „дясно“ няма,къбе да се роди и изгради като позиция,по време на 50 години планова икономика и липса на свободен пазар? Колко време е необходимо,при положение че имаме налице среда за поява на дясно мислещи хора?Едно поколение,две,три? Като няма дясно от къде ще дойде „ляво“? Ще си го внесем,както се опита Д.Благоев? При положение,че България е земеделска държава,основното население са оземлени дори и с малко,селяни.Липса на развита промишленост,от там и липса на „класа на наемния труд“,къде е пролетариата на Маркс,той липсва.Да не говорим за СССР,най-големия социален експеримент в света за всички времена!!!
  Това за което трябва да се преборим е здрави закони,които да се спазват.Изборен закон,който да гарантира народни представители с утвърден морал.Твърда позиция по отношение на външнополитическите приоритети – ЕВРОПА!!! „ДЯСНОТО“,“ЛЯВОТО“ и т.н.,ще дойдат с времето!

 11. Доста неприятно е тази случайност.

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *