НЯКОИ МИСЛИ И ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ НЕЩА

Следваща спирка: Хаос

3av31b_27Не, това не е прогноза за развитието на събитията в България. Това е неприкритата цел на тези, които не искат промяна. Последователната атака срещу единствената стабилна институция в страната, медийните залпове срещу всеки по-свободен глас, отклоняването на вниманието към излишни теми, както и интригантстването по повод дори на най-малките опити за формиране на политическа алтернатива, разкриват плановете на олигархията: колкото по-зле, толкова по-добре; колкото по-объркано, толкова по-безопасно за нея самата. Разбира се, че подобен план спасява статуквото само краткосрочно. Той обаче е достатъчен, за да вкара страната в период на политическо безплодие, който да отнеме част от демонстрираната всекидневно енергия и воля за промяна.

Туморът

„Избори – да! За президент“ – това е заглавието на редакционен коментар във в. „Дума“, издание на Българската социалистическа партия. Поводът е известен: президентът Росен Плевнелиев каза, че мафията е туморът на българската демокрация и че в ситуации като днешната „единственият демократичен изход са изборите“. Броени минути по-късно БСП, ДПС, „Атака“ и медиите на Пеевски започнаха координирана стрелба срещу президента. Бил нарушил Конституцията, започват процедура по импийчмънт. И разбира се – искал да вземе властта заедно с олигарсите. Олигарсите викат: Дръжте олигарсите! Буквално. Споменатият вече вестник публикува и коментара „Хайде да си мерим олигарсите“. Цинично…

Атаката срещу президента няма да постигне обявената цел – да се стигне до импийчмънт. За повдигане на обвинение пред Конституционния съд трябва да гласуват две трети от депутатите, а БСП, ДПС и „Атака“ нямат толкова. Макар и да си е оставил вратичка да разглежда отделно всеки конкретен случай, съдът все пак вече се е произнасял по подобен казус: през декември 1995 г. конституционните съдии решиха, че „Държавният глава не е деполитизиран държавен орган. Той може да издава актове със съществени политически последици, да прави изявления и обръщения с важно политическо значение“.

Въпреки това истинската цел на атаката срещу президента вече е постигната – да се оцапа целия пейзаж, да не остане и капчица доверие към нито един политик и дори събудените хора да повярват отново, че „всички са маскари“. На площада няколко хиляди граждани аплодираха президента. В пъти повече българи обаче са потребители на медиите на Пеевски, според които всичко е сценарий и свободната воля няма значение.

Много, много грозно

Пропагандната машина на олигархията се обедини около конспиративните теории – Джордж Сорос плащал на протестиращите и на дръзналите да предложат решение; олигарси (не от нашите, разбира се) изпращали насила свои служители на площада; западни посолства вербували журналисти. В същото време медиите на Пеевски открито призоваха за уволнението на конкретни колеги от националните телевизии, защото се появили на протестите. А превзетият от тях сайт на Съюза на българските журналисти разпространяваше доносите им.

Никога досега пропагандата на статуквото не е била толкова грозна. Всички са продажни, набиват в главите на хората въпросните медии, а в останалото време хвалят действията на правителството „Орешарски”, което ритуално раздава стотинки на най-бедните. БСП, ДПС и „Атака“ вече не говорят от името на избирателите си, а от името на Групировката. Лидерът на ГЕРБ пък обяви, че опитите за създаване на политическо представителство на протестиращите били под режисурата на Цветан Василев и Иван Костов. Който е бил на площада, знае, че това твърдение е абсурдно. Който не е бил обаче, не знае.

И за да е още по-объркано всичко, на сцената отново се появи „спасението“ мажоритарни избори. В парламента се организират публични обсъждания, някои медии го превръщат в основна тема, а организирани групички в рамките на протеста се опитват да наложат промяната в избирателната система като универсален мехлем за всякакви болежки.

В тази какофония всяко смислено усилие много лесно се размива. Всяка светлинка в тунела бързо се зацапва. Всеки разумен глас е поставен под съмнение – този ли, бе, нали знам сестра му… В това време „правилните” хора превземат на абордаж енергетиката, здравната каса, медиите. Тази тактика дава на олигархията още време. Време, в което да краде. Сигурно е, че и хаосът няма да спаси тези хора дългосрочно. Но пък кой е казал, че да крадеш е дългосрочна цел.

DW7 коментара

 1. А нима Плевнелиев не бе поставен от мафията на този пост?
  Ето какво мислеше той по въпроса, преди да получи нареждане от шефа си: http://www.youtube.com/watch?v=lxDFKYlAqqA

 2. ivelina

  Петата колона толкова се е уплашила от протестите,че е активирала всякакви дъревчета,волгинчета ,кънчовци,кольовци,калинаандроловци и др.подобни да мятат кал върху нормалността,да умаловажат ,да унищожат,обезкуражат,да манипулират,това добре го умеят.

 3. Живко боев

  Все пак трябва да признаем, че г-н Президента направи крачка към катализиране на процеса на очистване на страната, по скоро на онова ниво, където се вземат управленски решения, от мафията. Дано да е бил искрен.

 4. Николаи Кова4ев

  Колко ли глупав трябва да си ,за да не разбиращ културната и ценностна еднаквост на един народ и управляващите го.Колко заблуден трябва да си ,за да съчувстваш на сам биещ се с пръчка/Сугарев/,а не на пребиваните с пръчка насила/гладуващи от недоимък и отчаяние/.

 5. rasim53

  @Николай Кова4ев, само Сугарев ли ти прави впечатление а не хората които чакат само на държавата /т.е. на мен и теб / ако е така значи не разбираш живота?
  Само факта че пишеш ТУК, в този блог, точно сега и точно по този начин Е много показателен!

  МНОГО се надявам да си ме разбрал правилно, иначе ние коментиращите ТУК се радваме на особена свобода и аз съм доказателство за това?

 6. Капиталът е колективен продукт. Ако занесеш какъвто и да било капитал в пустинята, на Марс, или останеш сам на Земята, и няма кой да се интересува от капитала ти – ТО ЗНАЧИ НЯМЯШ КАПИТАЛ!! а собствеността на капитала е държавен продукт!

  НАРОДА ДА СТАНЕ И ИЗМЕТЕ БУРЖОАЗНИЯ ПРОТЕСТ И ОРЕШАРСКИ

  .. .. народа все повече олевява – ОБЕДНЯВА И ВЕЧЕ НЕ Е ЕГОИСТ – ДЕСЕН, СПАСЕНИЕТО Е КОЛЕКТИВНО – ХРИСТИЯНСКО

 7. rasim53

  А тогава ми кажи как става тази работа, 1989г паркинга пред блока беше пълен, после за няколко години се изпразни наполовина а сега е сега е препълнен? Да не гововори за местата за паркиране, проблем за всеки град, да не говорим за хората по кръчмите, да не говорим за парите давани на телефонните измамници, НЕ ЧЕ ЗА УПРАВНИЦИТЕ НИ няма какво да кажем?

  Какво, КАКВО искаш да кажеш @стори?

  Аз знам че НЯМА ДА СЕ ВЪРНЕШ И ДА ОТГОВОРИШ, за това няма да ти платят, и не само това САМИЯТ ТИ няма какво да кажеш! ! !

Споменавания

 1. Мръсната игра на властта - [...] П.С: Повече за необявената война на управляващите срещу обикновените хора можеш да прочетеш при Виктор, Марфа, Нервната акула и…

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *