НЯКОИ МИСЛИ И ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ НЕЩА

Протестът вече победи

1012098_10151472421809109_1923027446_nПравителството на Пламен Орешарски все още не е подало оставка, но протестите вече постигнаха резултат: гражданите успяват да изолират всеки опит за манипулация и да демонстрират позитивно, европейско и толерантно поведение. На пръв поглед звучи като нещо толкова естествено, че изобщо не трябва да го забелязваме. Поредицата лумпенизирани, яхнати и манипулирани протести обаче е толкова дълга, че този път хората на улицата наистина заслужават “Браво!”

Мутрите

Всяка вечер на площада пред Министерския съвет идва една малка групичка здрави мъже и това предизвиква единствено стреснати погледи от околните и шушукания: “Виж, виж – мутри”. На петия ден обаче няколко десетки яки момчета с бръснати глави пристигнаха под строй и това вече не остана без последствия. Протестиращи и журналисти ги засипаха с въпроси: “Какви сте вие? Кой ви докара?” и призиви да се връщат там, откъдето са дошли. Хората започнаха да скандират: “Провокатори”, и да настояват полицаите да изолират здравите момчета.

Разбира се, че всеки е невинен до доказване на противното и никой не може да обвини без доказателства тези мъже, че са планирали сблъсъци. Бдителността на гражданите обаче е толкова засилена, че изолират всеки, който им се стори малко по-съмнителен. Споменът от агитките, които замерваха полицаите с камъни и бутилки през зимата, е прекалено пресен. Урокът е научен.

#ignoreVolen

Професионалният производител на скандали Волен Сидеров успя да се превърне в главен герой в третата и четвъртата вечер на протестите. С ясното съзнание, че шествието на част от гражданите минава и покрай централата на “Атака”, той организира провокация с контрамитинг и принуди всички медии да се занимават повече с него, отколкото с исканията на протеста. А към този момент главното искане вече бе формулирано върху плакатите “Олигарски, върви си!”

За по-малко от денонощие социалните мрежи бяха залети от идеи как войнстващият ентусиазъм на Волен Сидеров да бъде изолиран и той да престане да бъде централната тема. Хаштагът (кодова дума за постинги в Twitter и Facebook по една и съща тема) #ignoreVolen се превърна в парола за хиляди. Игнорирането на Волен Сидеров се изразяваше в призиви да не се споделят новини, свързани с него, както и да не се протестира пред централата на “Атака”. На площада пред партийния дом дойдоха хора с тениски с отпечатано #ignoreVolen, а листовете хартия със същия надпис бяха стотици. Сидеров беше успешно изолиран.

Офицерска чест

Нали си представяте какво се разгаря в главата на един офицер, когато му изпратят за директор някой като Делян Пеевски. Погледите на полицаите по улиците са красноречиви – те са заедно с протестиращите. Сградата на Министерския съвет е опасана от униформени, но точно пред входа  демонстративно е поставена крехка и красива руса полицайка. Хората разчитат тези знаци и когато времето стана горещо, започнаха да оставят бутилки с вода пред полицаите.

Декларацията на един от полицейските синдикати срещу превръщането на служителите на МВР в актьори в шоуто на Волен Сидеров е безпрецедентна. Това на практика е политическо изявление, вземане на страна, което в друг случай би изглеждало недопустимо. Понякога правилните решения не са точно по процедура, но полицаите държаха да кажат на хората: “С вас сме!” След това дойде съвсем естествено и решението на Столичната дирекция на вътрешните работи да отцепи по-голяма зона около централата на “Атака” и така да не допусне сблъсъци.

Туй или онуй

Въпреки, че още в петък Бойко Борисов призова депутатите от ГЕРБ да не участват в протестите, те не го послушаха. Снимките на Лиляна Павлова и Делян Добрев от площада станаха изключително популярни в социалните мрежи. След като лидерите на БСП и ДПС няколко пъти обвиниха протестиращите, че са платени участници в сценарий на ГЕРБ за връщане във властта, се появиха нови лозунги. “Не искаме и ГЕРБ” беше дописано на плакатите от първите дни, а някои разпространяваха разпечатки на колаж с надпис “Не гоним туй, за да дойде онуй”. Като под “туй” е снимката на Делян Пеевски, а под “онуй” – на Искра Фидосова.

Не мина и номерът “среща с представители на протестиращите”, който управляващите пробваха в началото на седмицата. Класически метод за разделяне на недоволните, използван дори и от Реджеп Ердоган преди дни в Турция. Когато Пламен Орешарски покани “представители на протестиращите” в 15 часа в Министерския съвет, най-често срещаното съобщение в социалните мрежи беше: “Ще закъснея, на работа съм. Ще дойда в 18:30”. И протестът вечерта бе по-многолюден от предния ден.

Всичко това е толкова различно от традиционното ни самосъжаление – колко наивни били българите, какви мрънкачи били, как нямали усещане за общност, а чувството за справедливост пък не го познавали изобщо. Видяхме, че това не е вярно и това е най-голямата и вече постигната победа на протестиращите.

Труд

снимка: Васил Гарнизов51 коментара

 1. Георги Павлов

  Протестът вече е само софийски. Това забелязва ли се на Ларгото?

 2. Протеста може и да победи, но … системата ще си остане същата.

  Като се погледне от високо масовата сцена – изглежда, че средната класа се е обединява. Когато потърсим в детайли идеите за бъдещото – всичко си е по старому – всеки дърпа чергата към себе си и този, който е по-гласовит, по-красив, по-богат или по-(остро)умен я дърпа по-силно.

  В олигархията може да станат рокади, може дори цели структури да бъдат сменени от други, но концентрацията на Капитал ще продължи, ще продължи и зависимостта от чужд Капитал.

  Какво му е лошото на това статукво? Ами ето три проблема:
  1. Има хора (в т.ч. деца), които живеят изключително зле в този момент в нашата родина;
  2. Има талантливи хора (в т.ч. деца), които не могат да развият и покажат таланта си и да бъдат полезни на сънародниците си;
  3. Има вероятност след време да останем само като географско понятие;

 3. Пази боже, сляпо да прогледа и ултраси да ни управляват.
  http://www.youtube.com/edit?video_id=XY6amwwaWiI&video_referrer=watch&ns=1

 4. Специално този протест никога не е бил някъде другаде извън София. Агитките на ВМРО, РЗС и Атака в Пловдив и Благоевград са друг жанр

 5. История

  Бойко има голям опит
  в манипулирането на
  масите. Това е учил.
  Когато беше Танковете
  да Дойдат беше време
  на пълна власт над медиите от Луканов, а
  заснелият кадрите е
  учил в КГБ. Тогава
  Луканов сплотяваше
  партията чрез
  виковете червени боклуци,
  провокирани, викове
  и дейсвия под
  контрола и
  манипулацията на
  червените барети с баскетболни якета
  като модерни
  граждани. Само овцете
  си мислят че когато се
  сменя овчаря се сменя
  стопанина.

 6. История

  @MilenG

  Ти си в десен сайт. Дясното не е против олигархията. Те са против лявото. А ти си ляв. Имаш леви виждания. Дясното е криптофашизъм. Бедните и работници за тях са идиоти. Дясното когато твърди че е за средна класа това е само маска Кожа от овца сложена от вълк. Примерно те не са консерватори повечето от тях тези с десен характер защото на Исус характера е ляв Та тези с десен характер са атеисти материалисти физиократи. Но внушението е че десните са консерватори и значи трябва да са против гей хората. Всъщност десните проповядват егоизъм. Ето защо Сорос беше дал пари на Мартин Захариев да направи едно списание Егоист. Егоизъм и Индивидуализъм казват те. Лошо е колективното. Обединението било лошо. Еднаквият морал бил лош. Тоест истинските десни са за това да има гейове. Абе каквото и да ти говорят винаги става въпрос за пари. Световната олигархия на чело с Американсата олигархия се опитват да задържат положението си. А то е доста хлъзгаво. Капитализма винаги се дъни с ликвидността на банките и настава криза която може да ги събори. И затова мислят всякакви начини и икономики за да се спасят. Последният път когато комунизъм беше доста напред, а и лявото в европа, те дори премахнаха напълно златният стандарт и печатат пари за да спасят банките и потреблението си Един вид Командна система. Но важното е да спасят Елитарноста си.. Хората да не повярват в либертарпия комунизъм.

 7. трезвен

  Протеста успя да се развие дотук, отблъсквайки огромни атаки и да остане контра-протест. Впечатляващо израстване на гражданското общество, без съмнение.

  Въпроса който всички си задават е – как той ще бъде обърнат в про-протест? Нека не се залъгваме, трябва да гледаме малко по-далеч във времето. Няма парламентарна сила, за която хората да гласуват. ДСБ никакви ги няма и нищо все още не са променили. Това правителство е пътник, въпрос на време е да се махнат. А после накъде?

 8. трезвен

  А и още нещо-вече цяла една седмица, след всичките тези вълнения, няма и един ред в западната преса – защо така? Къде е поне Ралица Василева от CNN? Ние черна дупка ли сме?

 9. Жоро

  Към МиленГ

  Исус е ляв колкото аз съм римокатолик.

  Тотална заблуда за това що е дясно. Тотална заблуда за това що е МОРАЛНО.

  Истински дясното е и библейско и морално – гласи:
  Който НЕ работи НЕ трябва да яде!

 10. Victory

  „Защото десните пътища Господ наглежда, а левите са развалени“, Библия, Стар Завет, Притчи Соломонови, 4:28. 🙂 Но не това е важното сега! Поздравления за Иван Бедров! А за протестиращите воля, за да довършат делото си!

 11. Свилен

  Протестът не е само в София ! Не говорете глупости ! Продължава да има много хора в цялата страна.

 12. стори

  Христос е ляв. Сатаната е десен. Те са същността на двете понятия. Дървеният социализъм се е опитал да каже че може да има ляво без Христос. Хората в социализма трябваше да знаят че не всичко е пари. Десните казват че светът трябва да се изгради на основата на взаимната изгода, егоизма, отношенията да бъдат само на парична основа. Исус е колективната душа. И е бил за плащане на данъци. Дясното е било създадено в подкрепа на олигархията. Когато Сатаната е показал на Исус Христос царствата на светът, му е обещавал да го направи олигарх – тоест да не е равен на бедните, вместо братсво да има господарство. Когато Сатана е изкушавал Исус да превърне камъните в хлябове, това е подтик към дървен комунизъм. Исус е искал да нахрани бедните, и го е правил. Но целта е вечно щастие и заедност. Душите пропадат в Ада защото се самоизолират с индивидуалнос и егоизъм, и отиват при себеподобните. „Истина ви казвам, богат мъчно ще влезе в царството небесно… по-лесно е камила да мине през иглени уши, нежели богат да влезе в царството Божие“
  Не съдете по изглед, но съдете справедливо. Евангелие от Йоан 7:24

  Всяко царство, разделено против себе си, запустява; и никой град или дом, разделен против себе си няма да устои. Евангелие от Матей 12:25

 13. стори

  На десният, Бог и спасител не им трябват, те са уверени в това царство, което Христос ще превземе.

 14. стори

  Фарисеите са консерватори, Пилат е десен.

 15. стори

  Дебилчета ненагледни, каде пише че демокрация и равно на дясно? Точно обратното е.

 16. стори

  Дебилчета ненагледни, каде пише че демокрация Е равно на дясно? Точно обратното е. ДЯСНО Е РАВНО НА ДЕМОКРАЦИЯ? КОЙ ВЕЛИК УМ ГО Е КАЗАЛ? КЪДЕ ГО ПИШЕ. ???

 17. rasim53

  Лелееееееееееееееееееееее, малеееееееееееееееее по-по-по-мощщщщщщчччшшшшсссссссс!

 18. Христо Тамарин

  Не може да се каже, че сме победили, ако ние, протестиращите, не предизвикаме оставката на правителството на Орешарски. Ако не постигнем това, все едно нищо не сме направил, зарязали сме си конят и каруцата в калта и е бил прав поетът, като е писал, че не сме народ, а мърша.

  Свалянето на правителството на Орешарски е задължително, ако искаме протестите да имат поне някакъв ефект. Другото задължително нещо е да опазим авторитетът на президентът. Без тези две неща – оставката на правителството и авторитетът на президентът – тежко ни и горко!

 19. Христо Тамарин

  Нататък.

  Да речем, подал е вече Орешарски оставка и авторитетът на президентът е съхранен. Все още не бива да спираме протестът. Напротив, протестът трябва да получи ново начало, конкретно срещу полититически отговорните хора – Борисов, Станишев, Местан и Сидеров. Лозунгът трябва да бъде ЧЕСТНОСТ, ПОЧТЕНОСТ, Fair Play.

  Не трябва да позволяваме да избират ново правителство с по-малко от 121 депутатски гласа – това би било акт на непочтеност спрямо избирателите. До случаят Орешарски такава арогантност у нас още не беше проявявана. Президентът на всеослушание трябва да изиска това от депутатите. Акт на добра воля от страна на депутатите по този повод би бил лека промяна на конституцията с необходимият за това консенсус.

  Не бива протестът да спре, преди да постигнем още едно – декларация от парламентът, че новоизбраното правителство ще си подаде оставката след няколко месеца, така че заедно с предстоящите догодина избори за европейски парламент да се проведат предсрочни избори и за нов български парламент. Като опция – не обикновен парламент, а велико народно събрание.

 20. Христо Тамарин

  Аз протестирам срещу БСП не защото БСП е лява (в същност, аз се съмнявам, че наистина е лява), а защото е неморална. България има нужда и от лява партия, но нека тя да не е БСП.

  Всеки човек е творение Божие и има ценност apriori.

  Обаче за идеите, делата и творенията на хората не може да се предполага, че имат някаква ценност. Може да имат, може да нямат. Може да са вредни.

  Партиите нямат никаква ценност в сравнение с държавата и нацията.

  За един истински патриот е достатъчно обосновано съмнение, че една партия, например БСП, е вредна за България, за да престане да й служи или да гласува за нея. Иначе, той не е патриот, а партиот, или пък партидиот, ако в упорството си да служи на партията се позовава на някакви си идеи.

 21. Rumjana

  Е, добре! Ще свалим правителството на Орешарски на всяка цена. И ще сме много щастливи, че сме свършили голяма работа. А после? Плевнелиев ще назначи временно правителство от верни гербери, няма да бъде приет нов „по-добър“ изборен закон и ББ ще се върне на бял кон и ще продължи политиката си на рязане на ленти и чудовищно обедняване, на доунищожаване на остатъците от икономиката и т.н. И след това – пак отначало. И пак протести, и пак ББ ще вдигне кръвно и ще се измъкне от създадената от него суматоха и пак ще изчака, и пак ще се върне… и така до края на света. Освен протести, не е ли необходимо и нещо по-конкретно? Да махнем олигарсите – питайте протестиращите кои са олигарсите. Те никога не излизат на светло. Да сменим статуквото – попитайте конкретно какво е сегашното статукво и какво искат да бъде другото. Попитайте ги още дали са гласували или са чакали някой друг да свърши тази работа вместо тях. Попитайте защо не се обидиха и не протестираха, когато ББ ги сравни с кучета, които трябва да се държат на каишка. Защо не се сърдеха на безкрайно безпринципните еднолични назначения. Защо не протестираха, когато се кадруваше в съдебната власт и ЦЦ назначаваше лични приятелки на отговорни постове. Когато се протестира, трябва да се знае какво се иска в замяна и да се отстоява, а не да се връща който вече е бил и който е обявил:“връщам се и ще им…… майката“. Внимавайте какво си пожелавате…

 22. Катя

  Хайде да обясни Иван Бедров как така протестът е само софийски и за какви агитки на ВМРО, РЗС и Атака в Пловдив и Благоевград говори. Защото аз съм всеки ден на протеста в Пловдив, разлики със софийския не намирам, поне по това,което виждам по тв и снимки. Същите хора, същите послания, същите усмивки, деца, кучета, добри полицаи и т.н. В Пловдив се е стигало и до 10 000 души протест. Също така нито един път не съм чула анти-турски или етнически обиди, нито съм видяла агитатори тип мускулести момчета с тесни тениски, като тези, за които се говореше в София. Та затова ми стана интересно какво има предвид Иван Бедров и дали съм го разбрала правилно.

 23. @История

  Q: Ти си в десен сайт.
  А: Знам.
  Q: Дясното не е против олигархията.
  А: Всички са против олигархията.
  Q: Те са против лявото.
  А: Ами ако държиш на ни наричаш „десни“ – да, ние сме против „левите“ идеи.
  Q: А ти си ляв. Имаш леви виждания.
  А: Съвсем не.
  Q: Дясното е криптофашизъм. Бедните и работници за тях са идиоти.
  А: Не. Бедните работници са хора със слаба воля. Който е способен на жертви за да осигури бъдещето си няма да остане беден.
  Q: Дясното когато твърди че е за средна класа това е само маска Кожа от овца сложена от вълк.
  А: Не. Дясното не дели на класи – всички са индивиди.
  Q: Примерно те не са консерватори повечето от тях тези с десен характер защото на Исус характера е ляв
  А: Моля? Какво общо има Исус? Състраданието не може да е функция на държавата – то трябва да е в хората. Уважавам състрадателните хора, но никого не задължавам да бъде такъв.
  Q: Та тези с десен характер са атеисти материалисти физиократи.
  А: Атеисти – да, но не всички. Материалисти – не мисля че има някаква корелация. Физиократи (трябваше да го видя в уикипедия) – съвсем не, може би отделни единици.
  Q: Но внушението е че десните са консерватори и значи трябва да са против гей хората.
  А: става дума за консерватизъм в икономиката и държавните структури, свободата/либерализма на индивидите си е на почит.
  Q: Всъщност десните проповядват егоизъм. Ето защо Сорос беше дал пари на Мартин Захариев да направи едно списание Егоист. Егоизъм и Индивидуализъм казват те.
  А: Не го проповядваме, просто не го осъждаме като вас. Хората са свободни сами да решават дали да са егоисти или самаряни.
  Q: Лошо е колективното. Обединението било лошо. Еднаквият морал бил лош.
  А: Лоша е колективната отговорност. Лошо е принудителното обединение. Не знам как делите морала на добър и лош – за мен или го има или не.
  Q: Тоест истинските десни са за това да има гейове.
  А: Не знам дали съм „истински“ десен, но нямам нищо против гейовете.
  Q: Абе каквото и да ти говорят винаги става въпрос за пари.
  А: Това си е твое мнение, за което липсва каквато и да е аргументация. Повече няма да си губя времето с твойте глупости.

  Социализмът е вечна опасност,
  тлееща в човешката душа защото обещава постижения без усилия и придобивки без отговорности.

 24. Живко боев

  ВЪПРОС към г-н Бедров:
  Демократичното отношение задължава ли ни да търпим и четем тъпизмите на „ИСТОРИЯ“ и др. под. То ако излизаха всеки път под едно и също име – лесно, просто ще ги прескачаме, ама са овладели основната способност на партията си – да мимикрират – от комунисти на уж социалисти, от атеисти избили десетки свещеници до набожни християни, в зависимост от това какво са им поръчали от Кремъл. А иначе са толкова гола вода горкинките, че не могат да послужат за дразнител даже.
  Но аз искам да пусна една

  О Б Я В А
  Търси се БЯЛ КОН – красив, сресан, подкован! Добрата обездка е предимство.

  (Дали при тези протести, или при следваща безисходица, когато крилатата фраза (или проклятието) на Бил Клинтън – „Икономиката, глупако“ застигне и последния нафукан некадърник, ще ни трябва бял кон за да доведем ИВАН КОСТОВ да спаси България),
  Защото:
  IN KOSTOV WE TRUST!

 25. rasim53

  „….. БЯЛ КОН – красив, сресан, подкован!“ ЗВЕЗДОЧЕЛ, задължително / малка, червена звездичка на челото /

 26. Д. Желязков

  За Анания и Сапфира (Деяния на апостолите. 4-5)

  33. Апостолите пък свидетелствуваха с голяма сила за възкресението на Господа Иисуса Христа, и голяма благодат беше върху тях всички.
  34. Помежду им нямаше ни един, който да се нуждае; защото, които притежаваха земи или къщи, продаваха ги и донасяха цената на продаденото
  35. и слагаха пред нозете на апостолите; и се раздаваше всекиму според нуждата.
  36. Така, Иосия, наречен от апостолите Варнава, което значи син на утеха, левит, родом от Кипър,
  37. който си имаше нива, продаде я, донесе парите и ги сложи пред нозете на апостолите. Св.ап. Варнав

  ГЛАВА 5.
  1. А един мъж, на име Анания, с жена си Сапфира, като продаде имот,
  2. скри от стойността, със знанието и на жена си, а една част донесе и сложи пред нозете на апостолите.
  3. Но Петър каза: Анание, защо сатаната изпълни сърцето ти да излъжеш Духа Светаго и да скриеш от стойността на нивата?
  4. Докато беше непродадена, не беше ли твоя, и като я продаде, стойността не беше ли в твоя власт? Защо вложи в сърцето си това нещо? Ти излъга не човеци, а Бога.
  5. Като чу тия думи, Анания падна и издъхна; и голям страх обзе всички, които чуха това.
  6. А младежите станаха, покриха го, и, като го изнесоха, погребаха го.
  7. След като минаха около три часа, влезе и жена му, без да знае, какво се е случило.
  8. А Петър я попита: кажи ми, за толкова ли продадохте нивата? Тя отговори: да, за толкова.
  9. Но Петър й каза: защо сте се наговорили да изкусите Духа Господен? Ето, при вратата са нозете на ония, които погребаха мъжа ти; и тебе ще изнесат.
  10. И тя веднага падна пред нозете му и издъхна. Като влязоха младежите, намериха я мъртва, изнесоха я и погребаха до мъжа й.
  11. И голям страх обзе цялата църква и всички, които слушаха това.

 27. Към „История“,
  Не пишете глупости, като “ Дясното не е против олигархията. Те са против лявото.“ Въпреки ника си нищо не разбирате от дясно и ляво и в главата вие мътилка. Дясното драги е за справедливост, чрез възможност за равен старт на всички и за стриктно (консервативно) спазване на законите еднакво от всички и без изключения и преференции. Лявото е соцжиално ориентирано към по-слабите и засегнатите от последствието на неспазването на принципите на дясното. Защото принципите са едно, но реалното им отстояване е другои това най-вече се наблюдава изразено у нас в България. В благородно желание за защита и реабилитациоя на слабите левите допускат регулации и преразпределения, което пак е отстъпка от спазването на законите и принципите на пазара, но в посока обратна на десните. И в баланса и навременното прилагане на двете политики се крие разковничвето за просперитета на нацията и страната. Къде е тук олигархията, къде с мутрете и т. н. тоест всичко ставащо у нас. У нас на практика няма нито дясно, нито ляво. Всичко е пълен абсурд и за5това е протестът. За завръщане към нормалност.

 28. student

  Какви Исус и сатана ви гонят, бе? Какво ляво и дясно? Не е нужно протестът да е про-активен. Това е удар за управляващите, които и да са, шамар през лицето. Това наказание за опита за гавра с нас! Урок е и цели да покаже, че вече няма място за грешки, няма гратис период! Сгрешиш ли, подведеш ли народа – тръгваш си по този грозен начин! Протестът не е на средната класа и на красивите и само умните.
  Истината е, че протестът трябва да е много по-грозен и бесен, за да се уплашат боклуците! Той трябва да им пречи и да ги хвърли в паника. Засега им е все още спокойно.

 29. rasim53, вие сте нагледен пример, че няма бивши комунисти. Впрочем кога захвърлихте книжката на БКП, веднага след промените, или изчакахте малко за да видите, че със сигурност нещата ще станат по-зле за вас? Питам не защото се интересувам от вашата личност, а за да добия представа за психологията на хилядите комунистически *, които ни тровиха живота толкова години.

 30. Радост

  На 21.06.вечерта бях на протест в Пловдив. Наистина беше по- малоброен отколкото в София, което ме натъжи, но не мисля, че беше организиран от някаква партия. Имаше хора от всякакви възрасти- млади с бебета в колички и по- възрастни като мен. Хората се държаха спокойно и нямаше провокации- за жалост бяхме малко. Не мисля, че сме победили. Радва ме, че хората са на улиците, но докато не си подаде оставката Орешарски не трябва да се отказваме. И хайде без заплахи- ама като си тръгнат БСП после накъде. Това като го чуя и подкачам. Много е глупаво да търпим тази безпринципна, мутренска коалиция и да казваме- ама без тях накъде. Ами- цитирам баронеса Тачър- ИМА ДВА ПЪТЯ– ЕДИНИЯТ Е ДЕСЕН„ А ДРУГИЯТ-ГРЕШЕН.

 31. rasim53

  JD, чувствам се освободен от заблуди и това е единственото което ме вълнува и радва.
  Отскоро и особено днес този форум нагледно ти показва до какво води сляпата убеденост, разстоянието между безкритичната убеденост и заблудата е колкото дебелината на лучената ципа.

  “ НЕ ПРИНИЗЯВАЙ ЧУЖДИЯ ЖИТЕЙСКИ ОПИТ ЗАЩОТО НЕ ЗНАЕШ С КАКВА ЦЕНА Е ПЛАТЕН!“ И понеже това си е ЛИЧНО МОЯ мисъл я споделям с тебе и дано ти помогне да си направиш психопортрета на „бившия“ комунст като много се съмнявам че си в състояние да успееш.

  По-добре се заеми с нещо по -прозаично, като например ДА ПОТЪРСИШ МАГАРЕ все пак Спасителя е влязъл в Ерусалим на МАГАРЕ! :)))))))))

 32. Живко боев

  Не расимчо, ние си предпочитаме бял кон, дори само за това, че няма как да бъде звездочел. Но привиждането на звездички, особено червени, дори по челата на конете говори много за усърдно формирано подсъзнание в определена посока.
  То човек ако се замисли, още е твърде рано, хляб има, долара не е станал 3000лв, чиновниците и пенсионерите имат редовни доходи, даже Олигарски се пъне да подхрани циганите с някой и друг лев, зер им е длъжник. Но-о този уют, мизерен, но все пак уют не се знае до кога ще продължи. Идва момента когато ножа опира до кокала и тогава се пита КОЙ? Тиквоний и СерГЕЙ са ясни, може би Снахата на Прехода, Светльо Витков или Бахура от Карлово? Може би Златотърсачите на Болен?

 33. Живко боев

  Ето част от коментара на BGFILS, като продължение на моите мисли. „Да отнемеш и сринеш вярата и мечтите на хората е най-тежкото посегателство, именно това направи БСП, чрез своите подмолни трикове и говорители. Погледнете Волен Сидеров. Волен Сидеров е най-непримирим и най-брутален спрямо Костов, приватизацията през 97-ма, чатната собственост, Европа и САЩ, сините и т.н. Той скоро обяви, че ако Костов се върне във властта шял да поведе партизанска война. Какъв е този националист и патриот, който денонощно плюе срещу опозицията на БСП/БКП и мъли за времето, когато България на практика беше изгубила своя суверенитет ? Днес, вече стана ясно какъв е и с каква цел съществува. Той е тук, за да не би случайно някой пак да повярва в синята идея, в Костов, в сините, в някаква истинска опозиция на БСП/ДПС и алтернатива на ГЕРБ. Това е ужасно за БСП/ДПС и Волен Сидеров ще направи всичко възможно това да не се случи“
  Е,някои се трудят на по ниско или на по низко равнище „това да не се случи“

 34. rasim53

  Абе ЖивЧо, ти приятелю въобще виждал ли си ЖИВ кон? Според цвета на косъма им народа им дава и имена: Дорест- червеникокафяви; Алест – като дорестия но по-светли /Алчо/ т.е. с по-малко насищане на кафявото; Шарколия- шарен; Арап- черен и т.н.
  Често едноцветните коне имат петно на челото от друг цвят тях наричат „Звездочели“ и стопаните им много се гордеят с тях. Този цветен белег го има и при други животни най-малко се среща при свине, кози и магарета, и понеже не Му прилича на спасителя ви да дойде на пръч или нерез затова ви препоръчвам Н.В. Магарето щом Христос може то и Костов ще го може.

  Защо ли тия дни /когато му се печеше „яйце на гъза“ / Станишев се беше замечтал за опозицията на „автентично десните“ и изрази надежди че точно с хората на Костов и неговата помощ ще се възроди ЗАБЕЛЕЖИ, „Автентичната ОПОЗИЦИЯ“.

  Виждаш ли какво се получава?
  Вас БКП ВИ РОДИ, сега БСП ЩЕ ВИ ВЪЗРОДИ с едничката цел, ДА СТЕ удобните ! У Д О Б Н И Т Е ! ! ! У-у-у!!!

  СРАМ и ПОЗОР!!!

 35. rasim53, кажи де, изчака ли няколко години, както направи Борисов, за да прибереш партийната книжка на БКП в задния си джоб, или си по-схватлив от него и няколко месеца ти бяха достатъчни за да разбереш накъде духа вятъра? Интересна ми е тази метаморфоза от комунист и борец против фашизма и капитализма, в демократ, обвиняващ тези, които никога не са членували в БКП в слуги на комунистическия идеал. Оправданието, че навремето си бил тъп и си се подлъгал, но сега вече си бил умен е меко казано смешно. Няма бивш комунист, rasim53, няма!

 36. rasim53

  JD, смешното е че потвърждаваш баналното правило че, „като свършат доводите идва ред на обидите“, аз достатъчно съм написал за себе си, а ти, точно ти ми дължиш отговор, „как така успя да се увардиш от комунистическата идеологическа поквара?“/мисля че за трети път те питам/.

  Е, и аз си имам редовни въпроси ще ти ги припомня:
  – защо през цялата предизборна кампания Костов пригласяше на Станишев?
  – колко пъти се определи като алтернатива на БСП?
  – защо това бе най-вялата кампания която са провеждали ДСБ?
  – защо изглеждаше толкова жалък като си подаваше оставката? /т.е. КОЙ му Я изиска – БОСа ли?/
  – какво беше или от кого беше „посланието с нападението над дома му“

  Сам се чудя на ума си, от какъв праз ти задавам тези въпроси след като от космоса е видно че нямаш капацитет да ми отговориш. Спорт какво да пра’йш:-) графоманска краста:-)

 37. rasim53, от вашата комунистическа пропаганда ме опази възпитанието в моето семейство. Да, rasim53, семейство! Семейство от нормални и честни хора, в което комунизъм винаги е било мръсна дума.

 38. rasim53

  А пък аз JD, съм се старал по никакъв начин да не въздействам на децата си освен за формирането на общочовешките им морални ценности, защото от опит знам цената на „Свободата Санчо, свободата“.
  Неслучайно по-горе ти писах нещо за житейския опит, това е нещото което ни прави личности иначе ще сме общество на мекотели и безхаберници възприели чуждите клишета за живота, бягащи както от въпросите така и от отговорите.

  Не знам дали точно от мен можеш да си направиш психопортрет на „бившия комунист“ но ТИ /ВИЕ/ си ми ясен почти 90%!:))))))))

 39. Интересно, rasim53. По времето на комунистическия режим ви бях ясен на 100%, а сега „почти 90%!:))))))))“

 40. rasim53

  JD, и на мен ми е интересно как виждате в мен бившия – враг а с настоящите играете „анблок“‘ може би щото са социалисти, а на вас ви харесва да сте удобните.

  Чудно с каква лекота си печелите враговете, навред ги вижда те както алкохолиците виждат бели мишки и черни буболечки.

 41. Bane : ++++++++++ ….. 🙂

 42. Бог да пази България!

  Важно е да тръгнем в правилната посока! Няма да се случат нещата веднага, но това гражданско общество ще бъде коректив на всяка антинародна власт! Няма аналог на бкп/бсп, дпс и атака! Производните партии от комунистическата матрица са и дсб на костов и куневата партия и каракачановото вмро! Борисов показа на сатанишев как се работи за България, как се печелят проекти, как може и без да се краде! Затова предстъпниците на прехода се обединиха срещу него! Въпреки, че в партията на Борисов има още спящи клетки, влезли с тази цел – да рушат, партия ГЕРБ трябва да участва в политиката на държавата! Добре е да се състави онлайн дясна партия, която да работи с Борисов за просперитета на държавата!

 43. Живко боев

  Расимчо, няма бял кон с тъмно петно на челото, обратно, има много коне с тъмен цвят и бяло петно на челото, което прилича на звезда, но не това е важното разбира се, спора в тази насока се опростачва – дето се вика откъде тръгнахме докъде стигнахме, все едно сме последователи на Тиквоний – от пазвантин на бай Тошо и най добър в разтриване на ушите му, през СИК и най правоверен комунист, отказал се от партията майка не при първа възможност, както повечето нормални хора, а чак 95-та, та до пръв ленторезач на демократичната република ( срам ме е да призная като жител на тази страна, че този неграмотен тъпигьоз ни е бил министър председател). Не знам, кои проекти е спечелил Тиквоний, но ако имаш впредвид ( не напредвид, както казва Цветанушка), усвояването на ЕВРОФОНДОВЕТЕ, има една безмилостна класация и най обективен измерител – мястото, което заема страната в сравнение с другите европейски страни и тази класация е следната:
  по време на тройната коалиция страната заемаше 14-то до 16-то място, по време на Властта на простаците (т.нар. ГЕРБ), започна стремително движение надолу, както във всяка друга област, изключая контрабандата, и се озовахме на незавидното 26-то, предпоследно място по отношение на УСВОЯВАНЕТО. Факт! Така, че Тиквоний нека си показва каквото си иска на Станишко, те са си своЯ работа, с общ началик, заедно си строиха Белене, май Боко даде повече пари за там, каза, че ако не го построим токът ще поскъпне 18(осемнадесет) пъти, добре, че дойде Хилари Клинтън и го удари с канчето по кухата глава, та уж спря тая простотия, без да я приключи юридически, разбира се, но веднага подписа на руснаците да си прекарват тръбите за Ю.П. безплатно. Абе, кога с мутри е имало прокопсия, та и при Тиквоний! „Ало-о, Танов, виж изкарай ги оттам, бе, обещал съм на човека, Първанов ми се обади…“
  Съгласно НК на Република България, за злоупотреба с власт – 3 до 5 год. затвор.
  Ало-о rasim 53, ало-о! А Чакъра, съдът в Страсбург, ало-о!

 44. rasim53

  Живчо къде бе чедо, в моите писания видя някакви проекти и статистики че ми ги навираш в муцуната, каквото не ти хареса в този форум все на мен го джиросваш, явно „средният ми пръст“ яко те е сръчкал.
  Много ти БЛАГОДАРЯ че ни ми приписа и ония по-горните непонятни и за мен „брътвежи“. Знам че протестираш /за което ТЕ ПОЗДРАВЯВАМ / но жегите са големи така че повече мин. вода и хладни душове могат да ти помогнат да не ти се привиждат разни гадини.

  Колкото до Чакъра и Страсбург не ме вземай за канарче, на теб ако ти харесва можеш хвъркаш и чуруликаш колкото искаш.
  В едно обаче съм съгласен, крайно време е за тия загубени дела в Страсбург някой да поема някаква отговорност макар че доколкото съм чувал това не е само български проблем.

  Малко по-горе едни мои констатации съм оформил като въпроси, макар и да съзнавам че те за теб нямат нужната тежест / не са като брътвежите на „чичо“ Венци/ те, са нещата които ме вълнуват и интерисуват, всичко друго е ала-бала.

 45. @История:

  Аз не разбирам много от ляво, дясно, Христос или Сатана. Не мога да разбера как ме определяш, че съм ляв, при положение, че в последните 20+ години съм предприемач/капиталист.

  Това, което виждам е, че в България има:
  1. Една много голяма олигархия (около КТБ)
  2. Няколко по-малки монопола (в т.ч. и с чуждестранни собственици)
  3. Неголямо (?) количество малки и средни предприятия (като моето) поставени в пазарни условия.

  Много голяма част от икономиката е съсредоточена в (1) и (2). Каквито и протести да има, каквото и правителство да дойде, ако не се направи национализация, пак основната част от:
  – печатните медии ще се разпространяват от (1)
  – цифровите телевизии ще се разпространяват от (2)
  – голяма част от телекомуникациите ще минават през (1) и (2)
  – ще се пушат цигарите на (1) (на закрито или не)
  – ще се зарежда гориво от(2)
  – ще се купува ток от (2)
  – по-ценните метали/руди ще се изнасят от (2)
  – много от (3) ще работят за (1) и (2)
  ………

  Всяко правителство (ляво, дясно, средно …) ще се съобразява основно с (1) и (2).

  Има вероятност разбира се, някой от (2) да стане толкова голям, например с помощ по метода „Костов“, че да конкурира (1). Това обаче малко би променило положението в страната, просто едни некадърници ще бъдат заменени с други (може и по-големи).

  Най-хубавото би било (но е невероятно) дялът на (3) в икономиката, да бъде толкова голям, че (3) да са определящи за политиката, защото там е истинската еволюция, където по-добрия оцелява …

  Пак да повторя: протестът ще победи, статуквото ще остане.

 46. Живко боев

  До расимчо!
  Ето цитат от по горен негов постинг от 25 юни. „Борисов показа на сатанишев как се работи за България, как се печелят проекти, как може и без да се краде! Затова предстъпниците на прехода се обединиха срещу него! Въпреки, че в партията на Борисов има още спящи клетки, влезли с тази цел – да рушат, партия ГЕРБ трябва да участва в политиката на държавата! Добре е да се състави…“ Ето сега „статистиките“, които му „навирам“:
  Не знам, кои проекти е спечелил Тиквоний, но ако имаш впредвид ( не напредвид, както казва Цветанушка), усвояването на ЕВРОФОНДОВЕТЕ, има една безмилостна класация и най обективен измерител – мястото, което заема страната в сравнение с другите европейски страни и тази класация е следната:
  по време на тройната коалиция страната заемаше 14-то до 16-то място, по време на Властта на простаците (т.нар. ГЕРБ), започна стремително движение надолу, както във всяка друга област, изключая контрабандата, и се озовахме на незавидното 26-то, предпоследно място по отношение на УСВОЯВАНЕТО. Факт! Така, че Тиквоний нека си показва каквото си иска на Станишко, те са си своЯ работа, с общ началик, заедно си строиха Белене, май Боко даде повече пари за там, каза, че ако не го построим токът ще поскъпне 18(осемнадесет) пъти, добре, че дойде Хилари Клинтън и го удари с канчето по кухата глава, та уж спря тая простотия, без да я приключи юридически, разбира се, но веднага подписа на руснаците да си прекарват тръбите за Ю.П. безплатно. Абе, кога с мутри е имало прокопсия, та и при Тиквоний! “Ало-о, Танов, виж изкарай ги оттам, бе, обещал съм на човека, Първанов ми се обади…”
  Съгласно НК на Република България, за злоупотреба с власт – 3 до 5 год. затвор.
  Ало-о rasim 53, ало-о! А Чакъра, съдът в Страсбург, ало-о!
  Разбира се, когато говорителите на Тиквоний говорят и фактите трябва да замълчат! Даже и тия от Стасбург много, много да не знаят, че ако наш Тиквоний се разсърди и се оплаче на Пашата! Айде бе, ще се заяждат с наш Бойко-Геройко.Вместо да извика танковете, той нали си е герой само с РПГ-та.

 47. Живко боев

  А, допуснал съм формална грешка, нали пиша по нощите. То коментирания от мене коментар не бил на rasim53, просто по стил и начин на мислене е същия като расимчовите умозабълбуканици, но грешката е моя и аз дължа поне формално извинение.

 48. rasim53

  @Живко боев, впредвид състоянието на обърканост в което си изпаднал много те моля да не се чувстваш задължен да отговаряш на моите „умозабълбуканици“. Искрено съм загрижен за състоянието ти щом моите скромни коментари толкова те затрудняват та чак да измислиш и спецеална дума за тях, иначе съм съгласен че по някога е много трудно да отговориш на прости въпроси без да направиш компромис със съвеста си.

  Вярвай ми че въпреки ироничните ми закачки никогга не съм искал да обидя някого…Не това е „банална“ учтивост, не струва!

  Не съм броил колко коментара имаш под тази статия но май че този път ще се разминем без някой от скъпоцените ти цитати на И. Кстов /това определено ми липсва ….. вече, не не си във форма, съчувствам ти/

Споменавания

 1. #дансwithme ден 7 at Smiling - [...] протестът вече победи [...]
 2. Краят на Орешарски - [...] тук. И накрая при Иван Бедров можеш да хвърлиш око на този текст, с който изцяло се солидаризирам, а,…

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *