НЯКОИ МИСЛИ И ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ НЕЩА

Протестът вече победи

1012098_10151472421809109_1923027446_nПравителството на Пламен Орешарски все още не е подало оставка, но протестите вече постигнаха резултат: гражданите успяват да изолират всеки опит за манипулация и да демонстрират позитивно, европейско и толерантно поведение. На пръв поглед звучи като нещо толкова естествено, че изобщо не трябва да го забелязваме. Поредицата лумпенизирани, яхнати и манипулирани протести обаче е толкова дълга, че този път хората на улицата наистина заслужават “Браво!”

Мутрите

Всяка вечер на площада пред Министерския съвет идва една малка групичка здрави мъже и това предизвиква единствено стреснати погледи от околните и шушукания: “Виж, виж – мутри”. На петия ден обаче няколко десетки яки момчета с бръснати глави пристигнаха под строй и това вече не остана без последствия. Протестиращи и журналисти ги засипаха с въпроси: “Какви сте вие? Кой ви докара?” и призиви да се връщат там, откъдето са дошли. Хората започнаха да скандират: “Провокатори”, и да настояват полицаите да изолират здравите момчета.

Разбира се, че всеки е невинен до доказване на противното и никой не може да обвини без доказателства тези мъже, че са планирали сблъсъци. Бдителността на гражданите обаче е толкова засилена, че изолират всеки, който им се стори малко по-съмнителен. Споменът от агитките, които замерваха полицаите с камъни и бутилки през зимата, е прекалено пресен. Урокът е научен.

#ignoreVolen

Професионалният производител на скандали Волен Сидеров успя да се превърне в главен герой в третата и четвъртата вечер на протестите. С ясното съзнание, че шествието на част от гражданите минава и покрай централата на “Атака”, той организира провокация с контрамитинг и принуди всички медии да се занимават повече с него, отколкото с исканията на протеста. А към този момент главното искане вече бе формулирано върху плакатите “Олигарски, върви си!”

За по-малко от денонощие социалните мрежи бяха залети от идеи как войнстващият ентусиазъм на Волен Сидеров да бъде изолиран и той да престане да бъде централната тема. Хаштагът (кодова дума за постинги в Twitter и Facebook по една и съща тема) #ignoreVolen се превърна в парола за хиляди. Игнорирането на Волен Сидеров се изразяваше в призиви да не се споделят новини, свързани с него, както и да не се протестира пред централата на “Атака”. На площада пред партийния дом дойдоха хора с тениски с отпечатано #ignoreVolen, а листовете хартия със същия надпис бяха стотици. Сидеров беше успешно изолиран.

Офицерска чест

Нали си представяте какво се разгаря в главата на един офицер, когато му изпратят за директор някой като Делян Пеевски. Погледите на полицаите по улиците са красноречиви – те са заедно с протестиращите. Сградата на Министерския съвет е опасана от униформени, но точно пред входа  демонстративно е поставена крехка и красива руса полицайка. Хората разчитат тези знаци и когато времето стана горещо, започнаха да оставят бутилки с вода пред полицаите.

Декларацията на един от полицейските синдикати срещу превръщането на служителите на МВР в актьори в шоуто на Волен Сидеров е безпрецедентна. Това на практика е политическо изявление, вземане на страна, което в друг случай би изглеждало недопустимо. Понякога правилните решения не са точно по процедура, но полицаите държаха да кажат на хората: “С вас сме!” След това дойде съвсем естествено и решението на Столичната дирекция на вътрешните работи да отцепи по-голяма зона около централата на “Атака” и така да не допусне сблъсъци.

Туй или онуй

Въпреки, че още в петък Бойко Борисов призова депутатите от ГЕРБ да не участват в протестите, те не го послушаха. Снимките на Лиляна Павлова и Делян Добрев от площада станаха изключително популярни в социалните мрежи. След като лидерите на БСП и ДПС няколко пъти обвиниха протестиращите, че са платени участници в сценарий на ГЕРБ за връщане във властта, се появиха нови лозунги. “Не искаме и ГЕРБ” беше дописано на плакатите от първите дни, а някои разпространяваха разпечатки на колаж с надпис “Не гоним туй, за да дойде онуй”. Като под “туй” е снимката на Делян Пеевски, а под “онуй” – на Искра Фидосова.

Не мина и номерът “среща с представители на протестиращите”, който управляващите пробваха в началото на седмицата. Класически метод за разделяне на недоволните, използван дори и от Реджеп Ердоган преди дни в Турция. Когато Пламен Орешарски покани “представители на протестиращите” в 15 часа в Министерския съвет, най-често срещаното съобщение в социалните мрежи беше: “Ще закъснея, на работа съм. Ще дойда в 18:30”. И протестът вечерта бе по-многолюден от предния ден.

Всичко това е толкова различно от традиционното ни самосъжаление – колко наивни били българите, какви мрънкачи били, как нямали усещане за общност, а чувството за справедливост пък не го познавали изобщо. Видяхме, че това не е вярно и това е най-голямата и вече постигната победа на протестиращите.

Труд

снимка: Васил Гарнизов51 коментара

 1. Живко боев

  Пак бъркаш, бе rasim53, изобщо не се чувствувам длъжен да отговарям на твоя милост, ни най-малко даже, не си придавай толкова важност, по едно време пускаше интересни, по скоро самобитни коментари, но откак реши да заместиш Мечо Пух с неговите тъпанарски словоблудства по отношение на И. Костов и ДСБ, се чувствувам длъжен да защитя истината, защото нали – „за да успее неправдата е достатъчно почтените хора да не правят нищо“. Не, че е смислено занимание да опонираш на комунисти и тяхната прислуга за органическата неприемливост между ДСБ и БСП, даже повечето от разумните хора го смятат за безмислено, но пък и да оставиш нещата просто ей така!

 2. Христо Тамарин

  Петиция:

  http://www.peticiq.com/2013_05_12

  Моля, подпишете я и придумайте близки и познати да я подпишат и те.

 3. Все повече заглавието на тази статия не се връзва с действителността.

  Стратегията да се постави рекорд на Гинес за най-дълъг протест, противоречи на моя житейски опит, че когато имам препятствие насреща си, трябва да събера и концентрирам всичките си сили в малка точка от времето и пространството, за да го преодолея. Ако не ми се получи, се отдръпвам събирам нови сили и пробвам на друго място по-късно.

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *