НЯКОИ МИСЛИ И ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ НЕЩА

Орешарски на конци

zx450y250_2081578Министър-председателят Пламен Орешарски прави все по-странни и нелогични движения. Този път дори няма старание да се прикрият въжетата, с които се управляват куклите на конци. Това ражда освен срамно-комични ситуации за самия премиер, така и непредвидимост за управлението на държавата – правителството може да падне след 5 минути, но може и да изкара пълен мандат. Задкулисието вече не се съобразява с елементарната политическа логика. Тече пренареждане.

Държавата е като закрит държавен завод, който не произвежда нищо, но все още представлява интерес, тъй като има какво да се плячкосва. Официално имотът си има ограда. Неофициално едните мутри са се разбрали с другите мутри кой да открадне желязото, кой – тухлите. Официално обектът си има пазач, даже са го нарекли министър-председател. Неофициално той нито пази, нито иска да опази нещо. От Пламен Орешарски нищо не зависи – знае го и той, знаем го и ние.

Това отдавна си е мое

Изборът на Делян Пеевски за председател на ДАНС определено е най-яркият скандал и като такъв той успя да отклони вниманието от ускореното превземане на ключови позиции и изпълзяването на разни олигархични схеми. Премиерът назначи 17 заместник-министри и 9 областни управители. В близките дни се очакват и останалите. Голяма част от тези хора се завръщат на работните си места след един мандат пауза. Абсолютно същите хора на абсолютно същите места.

Само три примера: Бюрхан Абазов, замесен в скандални продажби на държавни имоти в защитени територии по морето, отново ще бъде заместник на земеделския министър. Чавдар Георгиев отново ще бъде втори в министерството на екологията, след като негов подпис стана една от причините Европейската комисия да започне наказателна процедура срещу България във връзка с Общия устройствен план на Царево. А Анна Янева, дясната ръка на Румен Овчаров, отново ще ръководи енергетиката.

Всички тези назначения са направени с подписа на Пламен Орешарски, но нито едно от тях не е негов избор. Дори министрите не са имали правото сами да посочат своите заместници. Тази привилегия е запазена единствено за централите на БСП и ДПС. Няма политическа логика двете партии да предложат лица, които са очевадно свързани с конкретни олигарси. Няма политическа логика и областните управители на Пловдив и Варна да са излъчени от ДПС. Няма логика, но няма и премиер, който да обясни тези назначения.

Не бях аз…

Бягството от отговорност е на път да се превърне в етикет на това правителство. Случаят с Пеевски е показателен. Предложението било лично на премиера Орешарски. После се оказа, че било на двете партии – БСП и ДПС. А кой го е предложил на двете партии? Кой е поискал изборът му да е под формата на блицкриг? Дори изразената готовност за избор на нов шеф на ДАНС идва от нищото. Пеевски бил готов за това, премиерът пък одобрявал. Червени депутати пишат във Фейсбук, че се срамуват, но иначе гласуваха за този избор. Отдавна български политици не са изглеждали толкова жалки. Засега единственият печеливш е Георги Първанов, чието триумфално завръщане на „Позитано“ изглежда само въпрос на време.

Колкото повече Пламен Орешарски се държи като отсъстващ, толкова повече безобразия ще се случват и толкова по-нестабилна ще става държавата. Елементарната логика изисква той да си пожелае повече власт. И повече да зависи от него. Все пак лицето и подписът му стоят зад всяко действие на правителството. В противен случай той би трябвало да пожелае успех на БСП и ДПС и да си тръгне.

Орешарски обаче не демонстрира неудобство от ролята си на подписвач на решения. Не демонстрира и срам от това, което се случва. Засега ролята на отсъстващ му помага, защото многохилядните протести не се фокусират лично срещу него. Но преди да е побързал да се зарадва на това, някой трябва да му каже, че задкулисието много по-лесно ще пожертва него, отколкото някого от доказаните анонимни схемаджии, които сега го принуждават да назначава.

DW

снимка: Анелия Николова, Дневник20 коментара

 1. „Засега единственият печеливш е Георги Първанов, чието триумфално завръщане на „Позитано“ изглежда само въпрос на време.“
  Не само доносника Първанов е печеливш, бившия комунист Борисов също. Те двамата отдавна го планираха този вариант, сега остават само подробностите.

 2. anonymous

  е връщането на цървула начело на бсп ще бъде край на държавата.

 3. rasim53

  В неделя гледах Станишев в директно предаване по ТВ а вчера по обед „Лице в лице“ повторение от пеък, е класически пример на шизофрения, и като притурим неадекватния Орешарски, труднонамиращия вече думи сладкодумец Местан и Сидеров /който е ясен за всички/ какво друго можем да очакваме освен „простия но зъл гений“ ББ и великия комбинатор “ Гоце“!

  Блазе Му на И. Костов че отпадна от парламента, как ли щеше да се чувства в компанията на луд, зависими и откровено прост „гений“?

 4. Когато премиерът на една държава започне да се оплаква – „Ама не съм го избирал аз“, то положението е ясно. Ти си премиер, по дяволите, не си портиера. Ти решаваш…

  …уж.

  Цялата тази сволоч в парламента трябва да бъде изметена. И мутрите от ГЕРБ да дойдат, пак по-добре от тази безумна Тройна коалиция. Пък ако наистина се случи народът да изгони и тези продажници, то следващите може би ще опитат да свършат 2-3 неща за нас. Знаейки, че все пак имаме някаква сила като народ…

 5. rasim53, знам, че в сравнение с теб Борисов е гений, а Първанов велик комбинатор, но въпреки това смятам, че ще можеш сам да си отговориш на един елементарен въпрос, на който попаднах днес: Кой постави всички държавни пари в една банка?

 6. rasim53

  JD, e щом си кастр.. опа , исках да кажа с оперирано чувство за хумор и неможеш да усетиш иронията ще трябва да обяснявам моите мисли по вашите брътвежи. Точно хора с твоето мислене или немислене го определяте ту за прост, ту за гениален интригант според това което ви изнася а аз за разлика от Мечо Пух не се връзвам а просто се забавлявам с недокваканите ви умозаключения, определението на агента е също от речника на вашите среди!

  Все пак блазе Му, иначе картинката в парламента ставаше „ГрамАфон свири, майка плаче“ не мислиш ли? /по този въпрос нищо не казваш или нямате инструкции да коментирате такива „срамотни“ неща/

 7. rasim53, нямаш представа за нашите среди, защото там не допускаме настоящи и бивши комунисти.
  Та кой казваш сложи повечето държавни пари в една банка? А тази банка коя медийна империя поддържаше? А тази медийна империя коя политическа сила подкрепяше? Май същата политическа сила, която сложи държавните пари във въпросната банката, а? Е, кръга се затвори.

 8. Живко боев

  Имаше една лекция на Иван Костов, мисля, че беше пред клуб четвъртък, където той зададе въпроса към присъстващите – какво иска да каже Станишев с издигането на Орешарски за министър председател? Имаше най различни предположения – от това, че той лично не смее да поеме отговорност, до това, че той, Орешарски бил добър експерт, някой май каза, че бил добър икономист. А Костов само се усмихваше…, накрая заяви:
  „С издигането на Орешарски Станишев иска да каже на олигарсите – не се бойте, вашият човек е отново тук!“ Е, както чудесно е показано в статията на г-н Бедров, вече е ясно и доказано, че И. Костов е бил прав…, както винаги междувпрочем.
  п.с. Днешното издание на „Референдум“ на БНТ ще се запомни с това, че комунягите за пръв път от началото на прехода признаха, че не знаят какво да правят – чакали милите нов субект вдясно за партньор, от олигархичната десница нямало полза (вече), тя не иска да прави реформи, а само магистрали, ако има откъде да взима пари разбира се…,а, и да реже лентички.Ама това е една хилядна от това, което се очаква от едно правителство, може би една стохилядна.

 9. стори

  Днес в парлаМЕНТА.. За БСП, демокрацията била против преразпределението? А субсидиите какво са? А синдикатите за какво са? Солидарното подпомагане на развитието на обществото КАКВО Е? Разпределението е естествената ентропия. А преразпределението е рационалното противопоставяне на ентропията. ЯНАКИ Е КАЛИНКА ПРОСТА!

  „В края на годината ако не са изразходвани парите от здравната каса, те влизат в републиканския бюджет. Такъв е закона.“ ?? така е защото бюджета издиша от неолиберален натиск! Десните, и левите-в-кавички, не протестират срещу такива закони. Десният морал е морала на злото. Гордост и предрасъдъци. Е дясното – криптофашизма. Протестите са организирани от Герб от тях протестиращи 25% и 75% са пресъединили се от избирателите на ДСБ – целият им електорат. Нещат евтин ток, БЕДНИТЕ да забогаттеели. Медиите и експертите на прехода изпитват оргазъм от протеста. Протестиращите се отвращавали от февруарските протести, както се отвращаваха експертите на прехода и медиитЕ. Челвени боклуци, вероятно значи десни боклуци, защото всички политици в олигархична държава са десни.

 10. Живко боев

  Я, пролича си, че БКП, (не БСП) дойде на власт. Явно руският Самодържец е поразвързал царската кесия за комунетата списувачи.

 11. rasim53

  JD, стойте си в кошарката и се радвайте на свободата си която ви позволява овчаря, на мен и така си ми е добре. Колкото до банката по добре за себе си обясни генезиса на Стопанска банка, как Костов я получи, как си назначи за шеф един ресторантьор, как като сдаде власта сдаде и банката, как новия стопанин пък си назначи за шеф една преводачка и т.н. и т.н.ё

  Сега е твой ред, сигурен ли си че „парите на държавта“ са в КБ от времето на Борисов а дали не са от по- отрано, как ще си обясниш мазненето на Д. Пеевски и компания , обясни си и защо ДПС търпяха това поведение на един от своте „ДОВЕРЕНИ“, обясни си как така за една вечер се еманципираха , последвалата злоба и гняв Пеевски и глупоста Станишева и Местанова и днешните им „извинения“ и т.н.

  Много неща ще ти са ясни ако си свободен да мислиш и разсъждаваш / не искам да съм по-конкретен за да не те обидя неволно/

 12. rasim53, не знам защо реши, че говоря за Борисов, но щом си тръгнал да го защитаваш, значи има защо, нали така?

 13. Мечо Пух

  Разликата между Бойко е Дмитриевич е ПО-голяма отколкото между Рейгън и Ким Чен Ур/или както и да се казваше тоя примат/.

 14. rasim53

  JD, „Елемнтарно Уотсън“.
  Тази елементарност е обидна и за двама ни! “ Ако си мислиш че спориш с идиот, най-вероятно в същото време и той си мисли същото“.

  Пожелавам ти, лек и спорен ден!

 15. Версия Пеликан

  Г-н Бедров, следя Вашите публикации и Ви аплодирам горещо.
  Снощи гледах по Канал 3 интервюто на Михнева със Славчо Кънчев – бащата на Д.Пеевски.
  Две са нещата които ми направиха дълбоко впечатление, ако перифразирането ми не е точно – извинявам се предварително:
  1. Г-н Кънчев заяви, че преди няколко дни е дал интервю за НОВА ТВ, като същото това интервю е трябвало да бъде публикувано в 168 часа.
  Това не се е случило, като ообяснението дадено от тези медии е цитирам „ТОВА НЕ МОЖЕ ДА СТАНЕ БЕЗ РАЗРЕШЕНИЕТО НА СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ И МАЯ МАНОЛОВА“.
  2. Г-н Кънчев каза, че всичко случващо се на политическата арена у нас е дирижирано и финансирано от един, условно казано Финансов и властови център. Бяха загатнати имената на Ц.Василев и А.Доган, но и ясен намек че те са само част от членовете на този център.
  Моля за Вашия коментар.

 16. rasim53, нали не мислиш, че ме интересува мнението на един член на БКП за мен? Учудващо е обаче, че комунистите продължавате да си мислите, че заслужавате отношение като към нормални хора.

 17. rasim53

  JD, преди време те питах “ как си се увардил “ от почти масовата зараза, започвашта от детски ясли с името „Лиляна Димитрова“ Е, и?

  И къде точно видя „мое мнение за теб“?

 18. Живко боев

  Ако се опитате да задържите котка по гръб, тя започва да драска и да хапе. Инстиктивно! Първосигнално! Дори ако с тази ръка сте я хранили. И обикновено си заслужава шута.

 19. Rumjana

  Защо се възмущавате от това какъв е парламентът? Да сте гласували. Беше подчертано, че при ниска избирателна активност резултатът ще е такъв. Само че, някои смятат, че е по-интелигентно да не гласуват и даже да се хвалят с това. С какво право след това протестират, след като оставят други да им избират представителите? А какъв резултат ще има при разпиляване на гласове за повече от 40 партии. Такъв лукс даже и „много по-малката“ от нас Америка не може да си го позволи. А сега започват да се появяват и нови партии /на Цветелина, на Раева и т.н./ Добре, нека бързо да си ходят сегашните. Какъв смятате, че ще е резултатът при сегашния изборен закон?

 20. Христо Тамарин

  Петиция:

  http://www.peticiq.com/2013_05_12

  Моля, подпишете я и придумайте близки и познати да я подпишат и те.

Споменавания

 1. Доведи приятел - [...] П.С: Още за събитията от последните дни можеш да прочетеш при Янислава, Жюстин, Дзвер и Иван Бедров. [...]

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *