НЯКОИ МИСЛИ И ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ НЕЩА

Запознай се с нашите

X_varianti(Преди да започнете да четете, погледнете надясно и гласувайте в анкетата)

Връща се мъж от командировка и заварва съпругата си с друг. „Спокойно, скъпи, той е от гражданската квота“, обяснява жената. Този виц се роди още в началото на протестите през февруари, когато новопоявилите се говорители на улицата поискаха гражданска квота в ДКЕВР, в министерствата, в парламента, навсякъде. Изразът „гражданска квота“ стана част от звуковия фон, а част от партиите решиха, че е задължителен. Резултатът е, че този израз вече нищо не казва, но пък е много удобен параван за прикриване на зависимости между „граждански“ кандидати и партийни ръководства, както и за обясняване на решения, които иначе не могат да бъдат обяснени.

Най-голямата гражданска квота „отпусна“ Яне Янев, който застана пред камерата, изпъна се на входа на Народното събрание, отвори вратата и покани гражданите да влезнат вътре. Янев дори се охарчи, за да може повече хора да видят този забавен клип и да разберат, че той жертва 60% от местата в листите си в полза на гражданите. После нищо.

БСП тръгна по обратния път и вместо да кани гражданите, направо ги показа. И тогава стана още по-забавно. Бивши червени депутати, близки сътрудници на министри от тройната коалиция и придворни интелектуалци бяха опаковани като гражданска квота. ГЕРБ игра по-консервативно и ограничи кражданската си квота до няколко спортисти и бивши полицейски шефове, нещо като цивилни униформени.

После дойдоха двойното гражданство на оперния певец Калуди Калудов и двойната партийна самоличност на шампиона по бокс Детелин Далаклиев. Поне тройни се оказаха партийните пристрастия на Мартин Захариев, но той остана, а Калудов напусна листата на БСП, където и без това не се вписваше сред доказани в боя верни другари.

Бившият зам.-министър на образованието в правителството на Сергей Станишев Кирчо Атанасов също е етикиран като гражданска квота. Бившият шеф на Комисията за финансов надзор, и той избран от тройната коалиция, Петър Чобанов също е в списъка на гражданската квота. Преди парламентът да го избере на този пост през май 2009 г., Чобанов оглавяваше Агенцията за икономически анализи и прогнози към Министерството на финансите. Коректно е социалистите да го броят не от гражданската, а от квотата на Орешарски.

На 8-мо място в червената листа в 23-ти район в София е Добромир Задгорски. Също от гражданската квота. Този „новопривлечен гражданин“ вече два пъти е бил депутат от листата на „Позитано“. Този път лидерът на националистическата организация ОКЗНИ (Общонароден комитет за защита на националните интереси) не е в качеството си на коалиционен партньор, а на… гражданин. На европейските социалисти вероятно ще им е интересно да прочетат братските изказвания на Задгорски пред форуми на „Атака“.

На второ място в Габрово като гражданин се явява Георги Терзийски, който през 2009 г. беше избран за депутат от обявилата се тогава за дясна консервативна партия РЗС. После Терзийски стана независим, но прехвърли субсидията си към БСП. Като добавим изказването на Румен Овчаров от есента на 2009 г., че БСП е участвала в създаването и подпомагането на РЗС, нещата си идват на мястото. Терзийски се завръща вкъщи с табела „гражданин“ на врата.

Гражданката д-р Анелия Клисарова е на четвърто място във варненската листа на червените. Тя е уважаван лекар, два мандата е била ректор на Медицинския университет във Варна. В момента обаче д-р Клисарова е общински съветник от БСП и председател на комисията по здравеопазване в местния парламент. Става дума за същия общински съвет, който десетки хиляди варненци поискаха да подаде оставка, но той пък не подава.

В ГЕРБ не говорят толкова често за гражданска квота. Листите им са като класация на най-влиятелните хора в администрацията – министри, заместници, областни управители, депутати… Гражданската квота при тях се оказа физкултурна квота. Шампионката по борба Станка Златева е кандидат-депутат в Сливен, а шампионите по гребане – Румяна Нейкова, и по бокс – Ивайло Маринов, очакват подкрепа от избирателите във Варна. Малка подробност е, че Нейкова е съпруга на министъра на спорта в правителството на ГЕРБ Свилен Нейков и така квотата става гражданско-семейна.

Сред непартийните кандидати е и шуменският директор на МВР Любомир Христов, но и той не е толкова от гражданската, колкото от квотата „Килърите“. Тази квота осигурява бързо израстване на участниците в делото. Дори и Цветан Цветанов представи Христов в „Арена Армеец“ именно с успеха му по „Килърите“. Прокурорката Ася Петрова вече е зам.-главен прокурор, полицаят ще става депутат, само съдията чака още. В Ямбол начело е баскетболният треньор Иван Чолаков, който макар от две години да е общински съветник от ГЕРБ, все още се води като гражданска квота.

Така приключи поисканото от улицата отваряне на партиите към гражданите. Приключи преди да е започнало. Най-верните, проверените, нашите. Нищо ново, нищо различно, поне в листите на двете най-големи партии. А когато не е удобно публично да обясним, че едикойси е от нашите и защо е от нашите, тогава го пишем от гражданската квота.

снимка: припомнете си как се пише хиксче според указанията на ЦИК

Труд15 коментара

 1. 10 стинки

  Добре е да се знае.

 2. Чудесен,коментар г-н Бедров!

 3. Иван Ст. Иванов

  Знам, че не е по темата, така че може да махнете коментара ми. Но не може ли в анкетата да сложите малко лаишкото: „Искам си сегашния кабинет и след изборите“?

  Благодаря,
  Иван

 4. Мечо Пух

  Всъщност,понятието „гражданска квота“е тъпизъм роден на лумпениадата.Болшинството от тях бяха с IQ под 50.В случея политиците просто им се подиграха,ама онея така и не разбраха.Но все пак най-ловък бе Станишко,който успя да присламчи в коалиция цели ТРИ партии на гражданите-цигани.За да може легално да ги купува….

 5. Кога ще поканите социолог да публикува и коментира резултатите от анкетата, в някоя национална медия?Голямо гракане ще падне.

 6. Цветка

  Много ме радва анкетата. Знам, че ви четем предимно поклонници на Костов и не е обективно, но пак ме радва 🙂

 7. Б.Павлов

  Обективно погледнато, никоя от опозиционните партии не спечели онова, което очакваше, от падането на правителството. Бягството от властта, три месеца преди редовните избори, облагодетелства единствено управляващите.

  „Бунтът на улицата“, започнал като протест срещу ЕРП-тата, някак много бързо стигна до кулминацията си. „Кръвопролитието“ се случи тъкмо когато „гневът на народа“ започна да се обръща срещу правителството и бе най-удобният предтекст ГЕРБ да напусне властта. Изглежда, че „статуквото“ имаше скрита, „гражданска квота“ сред протестиращите – с по-ясна цел и много по-точен сценарий.

  „Левицата“ се готвеше да оспори резултатите от предстоящия вот защято допитването за Белене показа, че влиянието ѝ се е свило до най-твърдия ѝ електорат. За по-шумна подкрепа тя можеше да разчита на Атака и ДПС, но това трябваше да се случи след отхвърлянето на резултатите от изборите. Само че БСП бе изпреварена.

  Доброволният отказ на Борисов от властта отне на социалистите възможността да се обявят за жертва на изборна манипулация; продължаващите размирици наливаха вода в мелницата на „националистите“; никое от „лицата на улицата“ не подхождаше на европейския грим на столетницата, а хората с маски си останаха анонимни. И протестите почнаха да заглъхват.

  На практика бунтът срещу системата бе използван за целите на статуквото. Все едно дали това ни харесва или не, реалните лица на „протеста“ ни срещу „прехода“ са Борисов, Станишев и Сидеров.
  Фалшивите десни, мнимите националисти и левите милионери, парцелирали помежду си политическото пространство, са олицетворение на нашия отказа да се разделим с миналото.
  Ние не чувстваме нуждата от демокрация, ние бленуваме „здравата ръка“ – стига ни дори спомена за нея – защото, след десетките години подтисничество, се боим от свободата си.

  Защо това е така е тема за друг разговор. Ще си позволя само да предположа, че загубата на рефлекса ни за свобода може би се се дължи на половин вековното ни отделяне от отговорността да сме собственици. Всенародната омраза към „частниците“ би трябвало да ни покаже, че гръбнакът на демокрацията – средната класа – няма шанс скоро да се появи. Това прави средата в която живеем нездравословна за европейци.

  „Граждани на Европа“, досущ като нас, ще бъдат избрани да „развиват“ страната ни след предстоящите избори. Така нашата неосъзната цел ще бъде постигната – отново ще сме институциализирали „правото“ си да сме недоволни от себе си.
  Изглежда, че само проектираната на самоомраза ни крепи. Чудно ли е тогава, че сме най-нещастните европейци?

 8. У нас нищо няма да се промени , даже и след още 25 години , а може би и след 100 … Защо да гласувам ?!… Да намажа филията с масло и мед на някой лумпен , който ще се окаже , че е братовчед , роднина или нещо от тоя род на някой от тези , които ни управляваха ?! … Защо да се самозалъгваме , че може да има пролет там , където даже и дървета като хората не са останали на крака ?! Нищо ново под небето : пак ще хвъчат кебабчета , ще се лее бира ( три дена ихо , след това – тихо!) … И след това ще им сърбаме попарата , докато ни хване запек , а те ще се дрискат и подвизават , както са си го правили и преди ! …

 9. 10 стинки

  Който за квото е учил.

 10. rasim53

  БСП от години ползва тази псевдодемократична, неприложима за нашите условия практика и само доказа че “ нема такова животно! “ И правилно няма животно, дьлго от главата до петите 5 педи, и от петите до главата 3 педи, доказва го партисторията на Танчето /Т. Дончева /. След като се взе много на сериозно и да си играе на вьтрешна опозиция и натиснаха бутончето “ шьт даун “ и сега нищо друго не и остава освен да ни досадя от телевизора и да празнослови на политико-криминални теми. И другите от този списьк са си сьщата бира и едва ли публиката помни имената им а камо делата, толкова безлични че ми става тьжно за С. Банкова и М. Христов помните ли ги и каква помия и л…а трябваше да изядат за да са граждани.
  Колкото до ГЕРБ то там всички освен ББ и ЦвЦв са граждани които празнуват “ независимост “ всеки ден, имат толкова непознати че спокойно могат да ги обявят за квота от протестиращите, и така да сложат в джоба си дори РЗС.
  За ДСБ не знам, ако знаех с присьщата си скромност щях да сьм “ за “ с две рьце и нямаше всеки ден да се питам “ да сьм или не “ Е може и да не се хареса на всички, но тия които са в партера така и не разбраха защо последния обединителен проект пропадна в последния момент и дежурното “ че от ГЕРБ са провали ли нещата “ или този пьт миризмата е друга? То бива демокрация бива, но чак до толкова да знаем всичко няма да е здравословно, особено за запазване шансовете за обединение след изборите.

 11. Мечо Пух

  Б.Павлов прави обективен анализ.От всичко бих откроил „Всенародната омраза към частниците“.Това е точно така и показва генетично увреден човешки материял,колкото и грубо да звучи това.Съветският социализъм тотално е деформирал мисленето на хората.

 12. Христо

  Интересно, защо по сайтовете и блоговете никой не прави анализи и прогнози за третата (и според мен винаги най-определяща в праламента и правителствата за последните 18 години) партия ДПС?

 13. Хванах се за главата… бедна ми е била фантазията.
  Гражданска квота … смях!

 14. Вместо да се занимават с нещо интересно през свободното си време като спорт, разходки в планината те се занимават с глупости. Е щом го правят явно имат изгода от това.

 15. Трябва да се прави повече любов и секс, а не омраза

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *