НЯКОИ МИСЛИ И ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ НЕЩА

Пред зала „Фестивална“ вече няма трева

2013-03-26 09.00.56 2013-03-26 09.01.47 Районът на зала "Фестивална" днес

Пред зала „Фестивална“ доскоро имаше трева. Вече няма. Това, което виждате на трите снимки, е нещо като навес. Очевидно заведението, което е в самата зала, се готви за топлия сезон. В това няма нищо лошо. Сега стигаме до обществения интерес.

Зала „Фестивална“ е собственост на „Академика 2011“ ЕАД, която е еднолична собственост на Министерството на физическото възпитание и спорта. Независимо дали бастисаната тревна площ е собственост на общината или на спортното министерство, тя е наша собственост – на данъкоплатците.

Не съм зелен фундаменталист и подкрепям свободната инициатива и частния бизнес. Точно това обаче е недопустимо – има хиляди примери на разположени върху зелени площи маси, чадъри и т.н. без конструкции от стомана и бетон.

Изпращам публикацията на Министерството на физическото възпитание и спорта, на „Академика 2011“ ЕАД и на Столичната община. Всички заедно очакваме отговори от министър Петър Стойчев, от изпълнителния директор Борис Тодоров и от кмета Йорданка Фандъкова.

UPDATE 27 март – 24 часа след като изпратих писмата, все още нямаме нищо. Чакаме.

П.П. а това е снимка от Google Street View, за да видите как е изглеждало мястото доскоро.

Untitled14 коментара

 1. Николай Иванов

  Отново ми мирише на „свинщина“….или съм предубеден,и аз ще следя с интерес какво ще Ви отговорят отговорните лица.

 2. Аз пък съм твърдо против „свободната инициатива и частния бизнес“ върху малкото останали държавни и общински зелени площи. Като човек се разхожда из градини и паркове на запад от Сърбия, веднага се набива на очи колко малко подобни заведения има там. Парковете и спортните съоръжения са места за почивка и спорт, а не за жулене на бира. Зелените площи са място за добре поддържана зеленина, а не за грубо сковани и с нищо нехармонициращи архитектурни чалгарии с маси. Напълно съм за който иска да си прави заведение на негова си земя. Освен това в София заведения има бол, а зеленина почти никаква. Само тиквите в Общинския съвет все още са зелени.

 3. 10 стинки

  Аа пък тез дръвчета направо ми дразнят окото. Малко сол в основата и до налято да се махат… Всяко дърво – на летви!

 4. Спорт

  В Закона за устройство на територията пише: чл 62(2) Озеленените площи, които представляват публична собственост, не могат да бъдат продавани, преотстъпвани и обременявани с вещни тежести, както и да бъдат използвани за други цели.
  (3) Съществуващи озеленени площи, представляващи публична собственост, се устройват и опазват като защитени територии по смисъла на чл. 8, т. 4.
  РДНСК да направи една проверка за строеж в защитена територия. Сега е модерно, не че има някакъв видим и финансов ефект.

 5. Живко боев

  Мисля, че г-н Бедров адресира въпросите си на неточен адрес. Според мене точния адрес е: кмета на община студентска, или както там се води административно територията, заедно с подопечния му мафиот, грешка исках да кажа подопечния му архитект, ако ли не, да се търси главния мафиот, пак грешка, исках да кажа главния архитект на София – П. Диков. Това са хората, които превърнаха симпатичното академично градче в гето на проституцията, пиянството и чалгата. Пък после се чудим, защо „студентите“ избрали „доктор“ Стоичков за лице на протестите.

 6. не ни трябват Зали и Ферстивали, ориентираме културата към бира и кебапчета

 7. И главния архитект! Не го забравяй

 8. Идеята, разбира се, е временната конструкция да прелее постепенно в конструкция, която само по документи е „временна“

 9. А що не ми ядете…да не казвам мишки

 10. Милла

  Ах, ах, ах, г-н Бедров, снимката от гугъл явно е направена в най-тучна пролет. Живея в този квартал от 32 години и почти всеки ден минавам през въпросната „градинка“ на път за парка, където си разхождам кучето. Та позволете ми да отбележа, че този общински квадрат беше само едно пресъхнало, пълно с кърлежи бунище, за което никой не се грижеше. Сигурна съм, че и сега, ако отидете, ще видите колко боклуци има върху продължението на тези „зелени площи“ покрай Коперник. И повярвайте ми, седят си там от години (въпреки че в онази част поне има дървета, та поне наистина е зелено). Ако това разрешително им е дадено с условие да облагородят другата половина от „градинката“ пред залата, напълно приветствам инициативата…

 11. ели

  Ами въпросната временна постройка вече е факт. Отново тихомълко и под сурдинка. Омръзнаха ми тези мизерници и бандити, няма ли край тази наглост????

 12. Идеята, разбира се, е временната конструкция да прелее постепенно в конструкция, която само по документи е „временна“

 13. Кристина Костова

  Доволна съм, че имаме такова прекрасно заведение в квартала.Смятам, че няма много такива в Гео Милев и Редута.
  Sweet не пречи по никакъв начин, а както и някой по-горе беше писал, на това място зелените площи са неподдържани бълхарници за ужас на живеещите в квартала.Била съм 2 пъти там, но ми направи впечатление многото хора, които го бяха предпочели-и в студения ден даже вътре беше пълно, и в горещините – приятна обстановка за всякакъв случай.
  Не одобрявам злобарите, които са против!:)

 14. priport

  НА МЯСТОТО НА ЗЕЛЕНИТЕ ПЛОЩИ ИМАШЕ ЕДНА СТАТУЯ ПОДАРЕНА НА ЗАЛАТА И БЪЛГАРИЯ ОТ МЕКСИКО. ТАЗИ СТАТУЯ Я НЯМА.

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *