НЯКОИ МИСЛИ И ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ НЕЩА

Училището има нужда от мощен шейк (без Харлем)

HS_Underwater_480x360„Какво е това, бе! Бийтълс. Ще ви дам аз на вас едни бийтълси. Какви са тия маймунски танци, не ви ли е срам!? Ако искате забавата да продължи – валс! Я извъртете един валс, бе, покажете, че сте млади хора!“

Няма българин, който да не помни думите на учителя по математика Баръмов от филма „Вчера“. Който ги беше забравил, тези дни си ги припомни. След случката от Пловдив, където учител беше изгонен от работата си, защото се снимал заедно с учениците си в „маймунски танци“, сравнението между реалността и филма стана популярно. Има обече няколко разлики:

Нито Харлем шейк има нещо общо с Бийтълс, нито онези години от филма имат нещо общо с времената, в които живеем днес. Манията по т.нар. танц Харлем шейк успя само за няколко седмици да залее планетата. Качените клипове в мрежата скоро ще станат половин милион. Световното забавление се разпространява със скоростта на светлината. Също с подобна скорост и ще изчезне. Това не е Бийтълс, няма нужда изобщо от спор.

Въпреки това реакцията на учителя Баръмов от филма е логична за времето си, а реакцията на училищното ръководство спрямо учителя Христо Данев от Пловдив е нелогична за времето си. Докато задачата на образованието тогава е била да произвежда начетени и безгласни служители за комунистическата система, задачата пред образованието днес е да произвежда мислещи граждани. Или поне така би трябвало да бъде.

Българското образование не произвежда мислещи граждани. Ако такива все още има, това е заслуга единствено и само на семействата им. Резултатът от този дефицит го виждаме всекидневно. Напоследък и по улиците.

Някъде между възторга от масовите протести и разочарованието от тяхната безцелност се крие нерадостната констатация: огромна част от младите хора не знаят къде живеят. Може да знаят коя е силната мутра в техния град, кога Николета Лозанова ще ражда, къде е пътят за Испания. Но не знаят как работи държавата, как функционира икономиката, какво пише в Конституцията.

Лозунгът „Трябва ни гражданско образование“ е станал толкова банален, колкото само един лозунг може. Смисълът обаче остава – българските деца не учат как е устроено обществото, в което ще им се наложи да живеят. Не става дума само за закони, а и за ценности – не учат, че свободата е най-висшата ценност след живота, че всички хора са равни независимо от цвета на кожата или сексуалната им ориентация, че частната собственост е неприкосновена.

Не са го учили и родителите им, сред които просветените също са малцинство. Илюзия е да си мислим, че изведнъж ще се появят млади, смели, мислещи и свободни хора, след като в голямата си част и семейната, и образователната среда ги учат на точно обратното. Не, няма да се забавляваш с учениците си, това е вредно! Уволнен си! Утре на мястото на учителя Данев от Пловдив ще седне друг учител – опрятен, строг и необщителен. Честито!

В едни други общества децата пишат есета – избират си сами каква позиция искат да защитят, а учителите ги учат да могат да събират и подреждат логически аргументите, да формулират ясни тези и да стоят зад думите си. У нас все още караме децата да учат наизуст какво ли не, а дори и да пишат есета, то бързо ги научаваме, че трябва да внимават каква теза си избират да защитават.

Случаят с Харлем шейк в Пловдив е пример за разрива между учителите на статуквото и учителите на промяната – свободата не е ценност, униформата е ценност. Засега статуквото побеждава. А има нужда от един мощен шейк (shake – разтърсвам), който може да дойде само отгоре, от управлението. Докато това не стане, младите и обичани от децата учители ще бъдат редки изключения, които рано или късно напускат системата. Къде по свое желание, къде не съвсем.

Vesti.bg20 коментара

 1. Господин Бедров СТРАХОТЕН АНАЛИЗ! Искам да добавя, че съм силно възмутен от желанието на властите и БПЦ да въведат дисциплината „Вероучение“ или „Религия“ в училищата, вместо да се помисли за въвеждането на „Сексулната култура“. Децата трябва да се превръщат в Христофор Колумб/откривателя за да разберат термини като хомо/трансфобия, ХИВ/СПИН и къде съответно могат да се тестват за ХИВ….но явно образователната система върви към периодите на килийните училища в които се преподава религия – отхвърляща абортите, ЛГБТ хората и използването на контрацептиви.

 2. В.Антонов

  Анализът наистина е стахотен! Но, г-н Илиев, недоумявам защо трябва да се противопоставят религия и сексуална култура и свобода на мисълта?
  Трябва да има вероучение и религия и сексуална култура. Иначе си е жив комунизъм, чиито простофили ни докараха до нищета – материална и духовна!

 3. г-н Антонов, не знам как две толкова противоречиви дисциплини като Религия и Сексуална култура могат да се изучават едновременно. Най много да настане объркване. Да не говорим за позицията на църквата по въпроса с асистираната репродукция, която неминуемо би влязла в дисциплината сексуална култура. Кое е по рационално да се изучава според Вас, защото аз не смятам че двете са съвместими. Може би трябва да се даде шанс на учениците/родителите сами да изберат….

 4. Димитър Димитров

  При добре възпитани умения за критическо мислене съм ЗА изучаването на религия. Аз съм атеист, гнус ме е от това, което става в църквата и излиза от устите на нейните служители. Въпреки това критичният прочит на подобни исторически документи би бил безкрайно полезен, още повече при противопоставянето му на модерни схващания. Как да се научи човек да гради своя истина, ако не знае как да борави с информация… Факт е обаче, че сме много далеч от използването на религиозни текстове по този модел. От модерно здравно и гражданско образование нуждата е неописуемо наболяла. Чудим се защо учениците излизаме „полуграмотни“ от училище. Никой не ни учи да боравим с информацията. Учат ни да я възпроизвеждаме. А за тази цел хората са създали справочници. Но от къде пък да научим как да ги ползваме….

 5. ники

  ОТВРАТИТЕЛЕН ФИЛМ,МОМЧЕТАТА МОТИВИРАЛИ АВТОРА ДА ГО НАПИШЕ ТОЯ СЦЕНАРИЙ,РАЗСИПАХА ТАЯ ДЪРЖАВА,ЕДИНИЯ НИ НАТРЕСЕ ТИКВАТА,ДРУГИЯ НИ НАТРЕСЕ ЦАРЯ

 6. … и въпреки това не смятам че религията има място в образованието (или политиката). Ще съм честен – не съм чел Библията или Корана. Не знам как непроменени с хиляди години религиозни четива биха „възбудили“ критическото мислене на подрастващите (те са подрастващи, и попиват всичко което им се каже/все още няма критическо мислене). Още повече че също не съм сигурен колко едни 13-14 годишни тийнейджъри биха се вслушали в тях. Всички виждаме позицийте на религиозните институции по политически и социални въпроси – дали тези институции са най – добрия пример за децата. Група „атрактивни“ психолози, или допълнителен час по История според мен биха свършили по добра работа. А относно честността, добротата, и т.н. – те не трябва да се втълпяват като религиозно задължение, а като социална отговорност.

 7. за „религия“ и „сексуална култура“ не знам, мисля че горепишещите се отклоняват значително от темата на Иван Бедров за мислещите и можещи ученици. и двете неща нямат нито пряка, нито косвена връзка с тезата. едно добро начало според мен е организирането поне веднъж месечно на класовете в нещо като „тиймбилдинг“ сред природата за по един ден! сравнително лесно постижимо на този етап, и мисля че с подходящите учители и малка финансова инжекция от родителите ще има голям ефект върху развитието на децата ни. само идея предлагам, виждал съм ефекта й върху децата от класът на сина ми.

 8. 10 стинки

  Каквото и да се въведе за учене, ще е поредната тъпотия, като военното обучение. Тябва да се въведат нови мозъци в тиквите на учителите, на директорите, на министъра. Мухлясала работа е цялото нещо(система, ква система бе!) Откъм отношение, откъм послания и мото училището е леш.

  Малко маркетинг може да оправи нещата. Ама не маркетинг както го разбират наште – даваш 6 млн лв. за популяризиране във фейсбук. Маркетинг отвътре, обновяване на идеите, целта, ролята като цяло. Щото преди сто години е било единственото МЯСТО, където човек да се научи да чете и да смята с числа по-големи от десет. Сега дори и думичката МЯСТО е остаряла, ограничаваща и мухлясала.

 9. бат' Любо

  Мисля,че коментарът е напълно уместен.Отвратен съм от учебниците,напирсани на високо(псевдо)научен стил,като в края на краищата учениците не запомнят почти нищо.Не че трябва да се учи само фактология,но като не знаеш ключови дати от (българската) история,да речем кога са били световните войни,Априлското възстание и т.н. за какво си учил този предмет.И идваме до заключението на Пипи-дългото чорапче за ходенето на училище и „таблицата за уморение“…

 10. евстати

  За да накараш учениците в днешно време да пожелаят да научат нещо, е необходимо да спечелиш доверието им. И ако цената е висока, както в случая, сам преценяваш струва ли си да я платиш и дали ти стиска.
  Защото след толкова години на промяна, Системата не се променила грам. На нея са и нужни овце и тя овце си произвежда.

  А за Ники ми е жал.

 11. за евстати

  да не земеш да ревнеш са

 12. Владо

  Има и друго мнение на психолога Иван Тричков: „Ако днес учениците танцуват Харлем шейк облечени, след 10 години ще искат да са голи“ http://ow.ly/2vpvbd

 13. евстати

  Ами, г-н Тричков да затвори за малко учебниците и да излезе на улицата и да види децата, да види реалността.
  За това как ТРЯБВА да изглеждат, как ТРЯБВА да бъдат възпитавани и какво ТРЯБВА да се направи, може да говори всеки. Всъщност, политиците ни толкова години само това правят – мажат ни очите с поредното „трябва“.
  Път може да покаже всеки, но колко ще могат да последват избора си и да тръгнат по този път, след като са го показали?

 14. Б.Павлов

  И според мен психологът Тричков е прав. Все пак не говорим за действия на подрастващ, а за изявата на педагог, чийто манталитет както изглежда е съизмерим с този на възпитаниците му.

  Трябва да погледнем и „естетическата“ страна на деянието. За мен бездарният танц на филолога си заслужава наказанието, дори само заради лошия вкус :))
  PS
  Сравнението на чалгата Харлем шейк с „дисидентският“ Бийтълс приемам като ирония 🙂

 15. Живко боев

  Беше отдавна…, при една от първите стачки на учителите, децата ми бяха малки, не ходеха на училище. Мислех на другия ден да подкрепя справедливите искания на учителите. По новините дават нещо за стачката. И какво да видя, о – две бивши мои съученички, взели инациативата, говорителки на стачкуващите. Ама, тия ли празноглави к–-та са станали учителки!? Погледнах децата си, разбрах, че трябва да се търсят алтернативни форми на обучение. Затова, спасението е частни училища, вероучение, морал, който да замени комунистическата посредственост и безогледния нагон към хедонизъм.

 16. Към Христо Илиев,
  Вие честно заявявате:“не съм чел Библията или Корана. Не знам как непроменени с хиляди години религиозни четива биха “възбудили” критическото мислене на подрастващите…“
  Ами прочетете ги и ще разберете! Но за да ви помогна най-кратичко да ви кажа, че именно религията обяснява най-просто основните принципи на устройството на обществото. И само ако попрочетете нещичко ще разберете, че има вечни и непреходни ценности и неща, които не остаряват и не могат да остареят. Били са винаги „модерни“ и винаги ще си останат такива. Имам в предвид религията, като наука не схоластичното и догматично православно вероучение. Религията не пречи на нито една от другите науки и изобщо няма конфликти със сексуалнот възпитание. Няма място за противопоставяне на едното за сметка на другото, както няма никакъв смисъл да се иска повече обучение по физика за сметка на биолигията или обратно. Религията е в основата и на най-общата и основна наука философията (не научния комунизъм) или фундамента на човешкото мислене. Поставила е най-тежкият философски проблем „Проблемът на Злото (Дявола)“ Потърсете в Гугъл „The problem of evil“ и ще се убедите, че и най-великите философи са силно затруднени. Тогава само бихте разбрали какво всъщност е атеизъм и защо редица хора, изтъкващи се като атеисти са всъщност вярващи без самите те да го осъзнават. И изобщо не налагайте мнение за неща, които не познавате или за които сте си съставили погрешно мнение по недобросъвестни обяснения на други.

 17. Ясен

  Г-н Илиев, личи си, че познавате религията от телевизията!

 18. Наред с доста добри неща, които много се радвам най-после да прочета във вестник, статията изказва две постановки, които няма как да подмина:

  „Не учат, че свободата е най-висшата ценност след живота”

  Извинете, най-висшата след кое? Какво се има предвид тук под „живота” – оцеляването ли? Друг начин да се каже това е „най-висшата след хляба” или, както народът го е казал, „никой не е по-голям от хляба”. А уж величаем хората, изписали на знамето си „свобода или смърт”! Свободата е висша ценност, точка. Именно това е коренният проблем не само на нашето образование, а на нашето общество – че величаем апостола на свободата, но не се придържаме към принципите му. Именно това лицемерие е причината децата ни да изгубят каквото и да е уважение не само към учители и възрастни, но и към самите национални герои, чиито висящи по стените портрети са се превърнали в символ на лицемерието. Без свобода няма човеци, а просто скотове.

  „А има нужда от един мощен шейк (shake – разтърсвам), който може да дойде само отгоре, от управлението.“

  Наистина ли г-н Бедров смята, че промяната, че свободата ще дойде „отгоре”? Досега промяна няма, защото все чакаме някой да ни я „спусне” и да ни „оправи”. Промяната, свободата, ще дойде само тогава, когато гражданите осъзнаят, че те са единствените, които могат да я донесат, и нещо повече – те, а не властта са единствените, които е редно да я донесат.

 19. Извинявам се – имах предвид да прочета публично, а не „във вестник“.

 20. Рядко имам възможността да чета толкова добри статии.

  Мерси!

Споменавания

 1. Кольо Терориста или защо нямаме нашият Oh, Captain, My Captain | К+ - [...] Харлем шейк от родители и ученици и накрая стигна до сравнение с Баръмов и „Вчера“ - от всичкото това взе сериозно…
 2. Bulgariens Schulen sind uncool | ostpol - [...] Shake” getanzt und auf Youtube veröffentlicht hatte.   Wir crossposten die Verärgerung von Blogger Ivan Bedrov über die Borniertheit…

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *