НЯКОИ МИСЛИ И ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ НЕЩА

Кратък ядрен наръчник за избиратели

На 27 януари предстои първият референдум в демократична България. В последните дни питам почти всеки, когото срещна, дали знае какъв точно е въпросът, който е зададен на избирателите. Не се изненадах, че повечето не знаеха. И аз живеех с идеята, че ни питат дали да има или да няма нова ядрена мощност. Всъщност не е така.

Какво означава гласуване За, Против или бойкот? Чух различни версии. Питах и хора, които са против проекта АЕЦ „Белене“, как ще постъпят – дали ще отидат да гласуват Против или ще бойкотират референдума като нещо безсмислено. Ако отделите още минута за този текст, ще разберете, че говоренето на повечето политици по темата няма за цел да изясни картината, дори напротив.

Разбира се, че е безкрайно популистко да прехвърляш върху избирателите отговорността да вземат решение по конкретен инвестиционен проект. Глупостта обаче вече е сътворена, затова по-важно е да се ориентираме какви възможности и рискове ни носи тази ситуация.

Въпросът е следният: „Да развиваме ли ядрена енергетика в Република България чрез изграждането на нова ядрена електроцентрала?“

Никъде не се споменава Белене, както настояваше БСП в първоначалния въпрос: „Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка „Белене“?“ Но какво от това! Питат ни за нова ядрена електроцентрала. Разбира се, че тя може да е в Белене, където част от работата вече е свършена, а не в Банкя зад къщата на премиера. Ясно е – ако сте привърженик на този проект, гласувате със За.

Ако сте избирател на БСП, също ви е лесно – гласувате За. Ако сте избирател на ГЕРБ, тогава не мога да ви помогна. Премиерът каза, че ще гласува против Белене, Цецка Цачева каза, че ще гласува За, а партия ГЕРБ е записана наравно с БСП като инициатор на референдума.

По-трудно е само за тези, които искат да има развитие на ядрената енергетика, но не харесват проекта АЕЦ „Белене“. Ако гласувате За, ще плащате години напред за руския проект. Ако гласувате Против, зачерквате възможността за нова централа в бъдеще, дори и да е американска, китайска, марсианска и т.н. Хитро, нали?

Ако сте противник на ядрената енергетика или просто мислите, че вече има по-безопасни и достъпни алтернативи, тогава разбира се ще гласувате Против. Но и в този случай има клопка. Планираното от правителството строителство на нов блок в Козлодуй не е нова „ядрена електроцентрала“ и дори глас Против не го спира. Изглежда объркването остава.

И сега противно на очакванията ви, ще ви призова да гласувате. Целта и на БСП, и на ГЕРБ с този референдум е въпросът да остане нерешен, за да може всяко следващо правителство да продължи непрозрачното харчене на парите ни. Затова ако сте Против, участието ви е важно.

За да успее този референдум, т.е. да задължи държавата да строи нова централа, трябва да участват повече от гласувалите на последните парламентарни избори 4 345 450 души. Това е изключено да стане. Но в закона има един детайл – ако над 20% от всички избиратели се включат и от тях повече от половината са За, тогава въпросът се внася в Народното събрание и темата за „Белене“ отново се отваря.

Една пета от избирателите е малко над 1 милион и 400 хиляди души и е напълно реалистично референдумът да привлече толкова участници. Само БСП събра над 700 хиляди подписа все пак. А после Народното събрание може да приеме каквото си иска решение, а следващият парламент да го промени както си иска. Затова ако сте Против, независимо по какви причини, има смисъл да участвате, а не да бойкотирате. В противен случай мъглата ще остане, а в нея нашите общи пари ще продължат да изчезват.

Vesti.bg30 коментара

 1. гаsim53

  Затова значи в медиите вьпроса се коментира около, ЗА, НЕ и евентоален бойкот, и хитричко се премьлчава тьнкия момент с 20-те %.
  Вьпросьт сега е, кой иска да ни изпьрзаля?

 2. Живко боев

  @ rasim53 Право в десетката! Браво! Точно това е въпросът, КОЙ СЕГА ИСКА ДА НИ ИЗПЪРЗАЛЯ, а не да се развива, или да не се развива ядрената енергетика, това изобщо не зависи от нас, това го пише и в закона за безопасното използване на ядрената енергетика – „…приоритет на министерски съвет“. И това изобщо не е записано случайно от законодателя, особено след Чернобил и Фукушима! Но да се върнем на истинския въпрос – КОЙ СЕГА ИСКА ДА НИ ИЗПЪРЗАЛЯ? Ами отговора е пределно ЯСЕН – Тези, които ни ПЪРЗАЛЯХА до сега! Като се започне с Величеството, който възстанови проекта АЕЦ Белене (неслучайно сега Пръмовата снаха се таи като бълха у цигански гащи), основно Р. Овч. и вечно гладните за обществени пари негови съпартийци, та и новонастървените Гербери . Само един пример: Ако приемем, че хората, които създават брутния продукт в България са около 1,8 млн. души, не вярвам да са повече, то енергиината мафия е гепила от всеки по 1000лв. Е, те тия убавци, се опитват да баламосват човеците, мамка им.

 3. ники

  И заБЕЛЕН е,И неБЕЛЕН Е,ЗА МЕНЕ ВСЕ СИ Е……..,само дето,ще развържеме ръцете на оправниците,утре да построят ядрена мощност, където си поискат,И КОГАТО НЯКОЙ ОТ ВАС РЕШИ ДА СЕ ПРОТИВОПОСТАВИ,отговорът ще е,СУВЕРЕНЪТ ГО Е РЕШИЛ ЗАТОВА НЕ СЕ БЪРКАЙТЕ!!!СЛЕДВА ДА ПОПИТАМ,КОЙ Е НАЧИНА ДА ГО ПРОВАЛИМЕ РЕФеРеНДУМА,НЕ ЧЕ СЪМ ЗА, ИЛИ СЪМ ПРОТИВ,ПРОСТО ОПАСНО Е ДА ДАВАМЕ ТАКОВА МЕГАТОННО ОРЪЖИЕ В РЪЦЕТЕ,НА ТИЯ ХОРА,КОИТО ОТДАВНА ДОКАЗАХА ЧЕ ИЗОБЩО НЕ ИМ ПУКА ЗА ТОЯ НАРОД,И КОИТО СА ГОВОВИ ДА НИ СВАРЯТ В СОБСТВЕННАТА НИ ПОТ,САМО И САМО ДА УГОДЯТ НА ТОЯ ИЛИ ОНЯ

 4. Венко

  Хайде и тук:

  Съгласен съм с извода, че всъщност нас не ни питат дали, а как да развиваме ядрената енергетика, като бих добавил, че така по един не особено честен начин се предрешава въпросът „дали“.
  Не е съвсем точно обаче, че ако се гласува против се зачерква възможността за нова централа.Съгласно закона, при това положение нов референдум по същия въпрос може да се свика след 2 или повече години. И тогава ако обстоятелствата са различни, да се вземе друго решение.
  Съгласен съм и със заключението, че целта на инициаторите на референдума е въпросът да остане нерешен. Тук е мястото аз пък да формулирам и моите цели: От всичко, което е възможно да се случи, според мене най-добре да си остане сегашното положение, при което е в сила декларацията на парламента в подкрепа на решението за спиране на АЕЦ Белене и референдумът нито задължава, нито дава повод на парламета да преразглежда това си решение и да излиза с ново. Защото 3-4 месеца преди изборите не очаквам по-приемливо решение от популисткото мнозинство в него.
  Съгласявайки се с извода, че е изключено в референдума да гласуват 4 345 450 души, това което желая аз може да стане или ако са гласували под 20% от имашите право, или ако са гласували над 20%, но повече от половината е против. Второто за съжаление ми се струва много по-трудно достижимо, да не кажа невъзможно.

  Със заключението, че постигането на 20% е реалистично ще се съглася, но с уговорката, че няма да е никак лесно. Най-напред БСП събра не 700 000, а 540 000 гласа. За останалите беше доказано, че са фалшифицирани. Според мене и половината от тия 540 000 гласа бяха фалшифицирани, само че по-умело, защото не е никакъв проблем да изровиш имена и ЕГН на най-различни хора, да ги препишеш в тетрадки и да ги подпишеш. До преди няколко години такива списъци висяха преди избори по стените на училища и клубове и който е мислил за измами се е запасил. Но това е друга тема. Дори да са половин милион, тези подписи бяха събирани 3 месеца през лятото и ранната есен. А сега, сред зима, когато не малка част от електората на БСП не си е на село, където му е адресната регистрация, а е прибрана на топло по градовете от деца и внуци, мобилизацията на електората на БСП ще е още по-трудна и без активната помощ на тези, които са против, 20-те процента според мене няма да бъдат прехвърлени.

  Затова считам, че всички, които са против е много по-разумно да бойкотират референдума. Така вероятността да се прехвърлят 20-те процента е още по-малка. А и една кампания в тази насока, изтъкваща уловките във въпроса и лъжите, вплетени в него би отказала и доста колебаещи се, които иначе като противодействие на агитацията „против“ биха гласували „за“ ако не за друго, защото „Костов продаде Балкан и Кремиковци за 1 лев, а сега агитира против АЕЦ заради ТЕЦ-овете си“. Такива струва ми се са не малка част от електората на Герб, чиито лидери по традиция и по този въпрос ги направиха разногледи.

  Ще изтъкна още една причина тези, които са против да бойкотират референдума: Според мене резултат с милион и двеста хиляди „за“ и 30 000 „не“ е много по-добър, от резултат милион и двеста хиляди „за“ и 600 000 „не“. В първия случай спокойно ще обявим, че процентно резултата е като от референдума за живковата конституция, а над 80% от българите са разбрали измамата, скрита във въпроса и каква всъщност е целта на референдума, затова са бойкотирали тази тази подигравка с пряката демокрация, а на измамата са се вързали само тези, дето още тъгуват по чл.1. Пък тези, които са призовавали за бойкот ще излязат победители. Докато във втория случай ще ни обясняват, че над 2/3 от българския народ си иска ядерената централа, а тези, които са призовавали да се гласува „против“ ще са претърпяли поредното си поражение.

  И накрая на тези като г-н Костов (при цялото ми уважение и симпатии към него), които казват, че трябвало да се гласува, защото бойкотът бил липса на позиция, ще припомня бойкота на 39-те, сред които беше и той.

  Ето тези аргументи г-н Бедров ме карат да мисля, че решението да се гласува „против“ е неправилно. И мисля, че не е късно да се ревизира позицията. Кампанията официално започва на 27 декември. По-добре е тези, които ще го направят да преживеят сега леката конфузия, отколкото да преживеят големия провал след референдума. Специално за ДСБ и Сината коалиция пък този референдум може да бъде или крачка към възраждане, или предпоследното поражение. Ето защо трябва много повече разум, отколкото спекулации че не можело като Кунева и кабанезнамкой си. Възможните опции са много по-малко от участниците, така че която и да избере човек, все ще е с някои от тях. Затова ако иска да се различава от тях не трябва да търси различната, а разумната опция.

 5. Светослав Бацоев

  Мдам, така мисля да направя и аз, ще гласувам „против“.

 6. Мечо Пух

  Подкрепям мнението на Венко.Референдумът трябва да се бойкотира.Тогава абсурдно е да гласуват 1.4 млн.И на носилки да ги носят от позитано,техният максимум е 6-700 хил.И разните сидеровчета,каракачанчета -общо макс.1.2млн.А ако никой не гласува против-няма и 1млн да се съберат.В т.н. подписка сигурно повече от 250-300 хил ДЕЙСТВИТЕЛНО подписали се НЯМА.

 7. Мечо Пух

  мисля,че и стратегията на Бойко е референдумът да се провали.За това той казва -няма да гласувам,но пуска други да казват-ще гласуваме ЗА.Но да не забравяме,че хората слушат него,другите не ги броят.Ако поддържа тази позиция от ГЕРБ ще излязат макс 50 хил.Ако и той каже ЗА,тогава положението е неспасяемо.

 8. Според мен, комунистите от ГЕРБ и БСП могат да бъдат спрени само с гласуване „против“.

 9. Коцеru

  Заедно с кампанията за цифровизация и кампаниите около избори , финансирането на партии и служебни коли, бонуси – на вятъра, ето откъде може да се набавят пари за заплати, пенсии, здавеопазване и.т.н , а не от данъци и спестявания.
  Въпросът нито е ултимативен и нищо не се решава от него.
  Това е все едно за или против леките наркотици? Кои са леки?
  Ако кажа да, ще се дострои ли Белене? Няма. Може да се направи нов блок в Козлодуй, ама за него не се пита.
  Ако кажа не, ще затворят ли Козлодуй, защото Не на ядрената енергетика означава да се откажем.
  Друга бира е ,че изобщо няма да се събере активността.
  ИДИОКРАЦИЯ и ОХЛОКРАЦИЯ.

 10. Живко боев

  Всяка позиция, различна от „против“ означава най-малко две неща – или, че сме малоумни и не можем да разберем „кой ни пързаля“ или, че сме толкова малодушни, че не смеем да се изправим срещу отбора бандити на Р.Овч. и националните предатели от петата колона.

 11. Жоро

  За мен въпроса е „ИСКАТЕ ЛИ ДА ЖИВЕЕТЕ ДО РАДИАКТИВНО ЛАЙНО В СЛЕДВАЩИТЕ СТО ХИЛЯДИ ГОДИНИ“ Както казва един известен индиански вожд „природата не е наша ние сме я взели на заем от потомците си“
  Така че ПРОТИВ не само БеляНЕ а и против ядрената енергетика!!!

 12. Венко

  JD, не подценявайте комунистите. Ако комунистите можеха да бъдат спрени с гласуване „против“, те нямаше да инициират референдума.

  Съгласен съм с Коцеru, че въпросът нито е ултимативен и нищо не се решава от него. Въпросът е обтекаем и манипулативен. Костов твърди, че в него е скрита не една лъжа и аз съм съгласен с него. Но не мога да разбера защо трябва да участвам в нея.

  Г-н Боев, малоумен според мене ще е този, който се върже на играта на р.овч.
  Ако броят на участвалите е над 20%, за съжаление със сигурност гласувалите „за“ ще са повече от гласувалите „против“ и само малоумен може да допусне, че популисткото мнозинство в парламента 3-4 месеца преди парламентарни избори ще гласува някакво решение, противоречащо на желанието на „мнозинството от българския народ“. При това положение според мене е по-добре да си остане в сила сегашното положение, когато е в сила декларацията на парламента в подкрепа на спирането на АЕЦ Белене. Затова е по-умно да не помагаме на р.овч. да достигне тия 20%. А ако не сглупим, комунистите нямаш шанс, особено сред зима.
  И не мога да приема обвиненията в малодушие. Това да не участваш в една лъжа според мене не е малодушие. 39-те, дето гладуваха на жълтите павета и не подписаха конституцията според Вас малодушни ли бяха?

 13. Според мен въпросът е можем ли да си позволим на „На гол гъз- чифте пищови?“… По време на криза трябва да мислим и да спасяваме „Софтуера – хората“, да инвестираме в заплати, пенсии, социални помощи…Понеже това НЕ се прави- достигнахме до положението да имаме най-ниския жизнен стандарт в Европа. Няма европейска класация в която да не сме на дъното! И резултата не закъсня – младите хукнаха „На запад- да гонят михаля“, старите поизмряха, а новораждащите се българчета (по паспорт) са основно афро-азиатски индианци, неразбиращи езика който им се говори в училище.
  Всякакви инвестиции във Хардуер- магистрали, АЕЦ, айфон, айсиктир… след като премине икономическата буря!
  Народа го е казал мъдро: Кораба потъва, а глупаците хукнали да спасяват байрака…

 14. гаsim53

  боев, нарочно си оставих коментара недовьршен, досещам се какво имаш впредвид “ с петата колона “ но моето определение е КАСТА. Да, поллитиците, но не вьобще а политическия елит, тези които имат претенциите че правят или определят политики, били са или са в парламента защото те знаят законите.
  НЯМА наши няма ваши, как хубаво си знаят за какво се критикуват и кога умно и най- важното ДРУЖНО да ПРЕМЬЛЧАВАТ.
  Това е мрьсното на политиката а не номерата които си погаждат. Циниците мрьсни.
  Сега трябва да си прзная че моят вьпрос беше една уловка, те не искат да ни изпьрзалят, ТЕ НИ ИЗПЬРЗАЛЯХА. Ха честито!

 15. Живко боев

  rasim53, че ни изпързаляха, изпързаляха ни, ама това беше едно пързаляне по тънкия лед на Ариана, ако обаче им се вържем по някакъв начин, има да ни пързалят по Сибирски ледове не само нас, а и внуците ни. Защото елементарната аритметична сметка показва, че само лихвата по кредита е около 1млрд. евро годишно. Защото единствените, които са склонни да отпуснат кредит за АЕЦ-а са руснаците при 10% лихва и ипотека активите на НЕК! При шест години строителен срок … само лихвите са шест млрд. евро докато заработи руския ядрен москвич!И Ви моля rasim53 не поставяйте всички в парламента под един знаменател – точно това е тезата на бандитите и национални предатели – да ни убедят, че всички са маскари за да ни отнемат надеждата и да ги оставим да правят каквото си поискат.
  Венко, убеден съм, че това, което казвате е абсолютно вярно, по това не може да има никакъв спор. Даже първоначалната идея на ДСБ беше точно такава – да се бойкотира референдума, за да не могат онези от ядрената мафия да реализират резултат. Но, няма за какво толкова да им се плашим на комунягите, този път са в неизгодна позиция, те даже биха отбой и свиха знамената, предчувствайки, че този път ще ги замерят точно с това, което са изакали, че ще се разкрият лъжите им, ще им се наложи да мънкат по въпроси, които смятат, че са заметени под килима. Кога, ако не сега трабва да им дадем едно сражение? Още повече, че тоя път няма да бъдат подкрепени активно от своята прислуга от ГЕРБ.

 16. Посветаиунас

  Целта на Бкп-то, Герб и БСП е да се строят и преброят преди изборите и понеже Росатом ги натиска, видите ли народа сега ще реши, ама точно обратното, нищо няма да се реши.
  Колко по-умно щеше да е да не се затварят блоковете в Козлодуй.
  А дали сме готови да произвеждаме възобновяема енергия-слънчева , вятърни перки и .т.н Не сме готови , понеже все още чрез Козлодуй крепим положението. Франция , Германия не са се отказали и има защо.
  Японците и те няма да се откажат.
  Страни като Норвегия, Швейцария,Австрия и Холандия си имат възобновяеми източници и икономика.
  Обаче една Южна Корея продължава да строи атомни централи и просперира.
  Друг е въпросът след като Белене е почти готова , какво правим ако не я довършим. Събаряме я като мавзолея и потъват милиарди.
  Белене никога не е била замисляна да бъде довършена и пусната в експлоатация, за да се краде от там и пак няма да я достроят.
  Но задайте си въпроса откъде ще черпим енергия и ще изнасяме и изобщо дали няма да стигнем до режим на тока, ако затворим и Козлодуй?

  Едни въпроси за смъртните присъди, излизане от ЕС, излизане от МВФ, намаляване на ДДС, увеличение на минимални заплати и стимулиране на малък бизнес са далеч по-важни от този въпрос, кой даже не е въпрос а гатанка.

 17. гаsim53

  ……….иунас, посочи ми примери за мальк бизнес който освен прехрана може да осигури и останалите дьржавни проекти и разходи.

 18. Андрей

  Посветаиунас: „Франция , Германия не са се отказали и има защо..“ Вие защо заблуждавате форумците, като не знаете? Германия, една от страните в челната петорка на света, се отказа още преди 20 години. Нейният енергиен сценарий беше до 2020 г. да се ликвидира ядрената енергетика. Меркел искаше само да продължи срока на използването й, но след Фукушима се отказа от тази лоша идея. Франция е производител на реактори, само затова още не се е отказала, но го обмисля, а и развитието на ВЕИ вече явно самичко ще реши въпроса, без политиците. 60-милионна Италия се отказа на референдум, с 95 % „НЕ“ (тя и досега си няма нито един реактор). Същото направиха Швейцария, Литва. Ето, вижте сам какво е бъдещето, което в Германия, както винаги, започват да градят преди другите глупаци да са се усетили: http://economymagazine.bg/news/12946/1/1/Zeleniyat-tok-e-prichina-za-rekordniya-iznos-na-Germaniya.html

 19. Съгласен съм напълно с Венко и Коцеru. Бойкот на референдума – дори мъртвите души в избирателните списъци, които по принцип играят от противниковия отбор, този път са спечелени за каузата.

 20. Живко боев

  @Посветаиунас До там ли стигнахте – да не смеете да агитирате „за“, а само „пас“. Това е добре. Пак я карате по изпитания начин – малко истина повечко лъжа,по този начин им измъкнахте на текезесарите 1.8 млрд., защо да не им гепите още 18млрд.

 21. bisotipa

  При намаляващо население и доста гласували за по 20-30лв. на последните избори,просто масовката е ясна и безсмислена.Няма да има необходимия брой гласували избиратели. А това , че никой инвеститор не желае да влага собствени пари, а търси държавни гаранции, показва ясно, че се касае за една зле уредена планова икономика.

 22. Магдалина

  Задължително ще гласувам „Против“!

 23. С. Корчев

  „И сега противно на очакванията ви, ще ви призова да гласувате. Целта и на БСП, и на ГЕРБ с този референдум е въпросът да остане нерешен, за да може всяко следващо правителство да продължи непрозрачното харчене на парите ни. Затова ако сте Против, участието ви е важно.“

  Защо смятате, че очакваме да ни призовете да не гласуваме? Защото е правилно и защото следващото Ви твърдение „Целта и на БСП, и на ГЕРБ с този референдум е въпросът да остане нерешен“ НЕ Е ВЯРНО! Целта на БСП е въпросът да бъде решен ПОЛОЖИТЕЛНО. И това ще стане, ако се отиде да се гласува.

  Защо аз НЯМА ДА ГЛАСУВАМ? Защото съм против референдума. Защото съм против практиката въпроси от компетентността на еколози, атомни физици, икономисти и прочее специалисти да бъде решаван по подобен, меко казано, дивашки начин.

  И още един въпрос „Какво е становището на банката HSBC – консултант за АЕЦ „Белене”?“
  Защо отговорът не се прави широко обществено достояние в целия му обем? Защо трябваше да се харчат тези пари?

 24. С. Корчев

  В отговор на Венко:

  „И накрая на тези като г-н Костов (при цялото ми уважение и симпатии към него), които казват, че трябвало да се гласува, защото бойкотът бил липса на позиция, ще припомня бойкота на 39-те, сред които беше и той.“

  Беше, Венко, беше, но докога:

  „Когато СДС взе решение да изтегли депутатите си от парламента и да не подпише Конституцията, Иван Костов също участва в тази инициатива и не я подписа. Освен, че не я подписа, направи сума ти тежки изявления срещу новата Конституция, като например, че с приемането й БКП узаконява ръководната си роля в прехода. И до ден-днешен никой не му е задал въпроса дали по-късно не е положил подписа си под нея?!
  Същото важи и за министрите Димитър Луджев и Иван Пушкаров!

 25. гаsim53

  И на мен вьпроса с подписите под Конституцията ми е интиресен и мислех че истината ще излезе преди някои избори, и вече има индикации това да се случи имено сега 2013г. Неслучайно се пусна тази приказка точно сега отново и силно се надявам номера с договоркитте този пьт даа не проработи.
  Ако е гнусно да си доносник на ДС не е ли още по-гнусно това да подпишеш на тьмно нещо срещу което си стачкувал за да се докопаш до власт, пари и да узорпираш правото на морален сьдник ( лошото е че не го правят лично, а за мрьсната работа си имат лейтенанти.)

 26. Поли

  Аз съм категорично против ядрената енергетика. Въросът е колко гласа ще успеят да купят рублаждиите, които отсега обикалят по катуните и по оределите ни села. Този път офертата ще е доста висока и ако в един катун живеят няколко хиляди гласоподаватели, преценете сами колко общо ще се съберат от всичките цигански гета и от бедните селски махали. Така или иначе няма съмнение, че купените гласове ще са много. Дали не е по-разумно да бойкотираме референдума, за да не могат да се съберат нужните им проценти?

 27. ЗБИЯЕ, Доп. разпоредби, Точка 53. (изм. – ДВ, бр. 80 от 2010 г.) „Ядрена централа“ е електроцентрала, в която енергията се генерира от един или повече ядрени реактори и която може да включва прилежащите съоръжения за управление на радиоактивни отпадъци и отработено ядрено гориво, разположени на една площадка, за които са предвидени обща физическа защита и аварийно планиране.

  Ето защо, г-н Бедров, и Вие, и Иво Инджев, не се връзвайте на лъжата на политиците, че гласуването е само за Белене. „Един или повече реактори“ е и 7-ми блок в Козлодуй, това „да включва прилежащите съоръжения …“ е незадължително, защото за него имаме условна категория „МОЖЕ“.

  Затова дали се гласува с НЕ, или с ДА, всичко е ЗА! Козлодуй, ще видите, че там ще иде този ядрен реактор, а и това ядреното лоби отдавна го искат. Важни са комисионните при централизираното строителство, а не къде е площадката. Защото от ВЕИ на Вашия, моя и т.н. покриви, няма как да си вземат ‘своето’.

  И още, заради кумулативния ефект от изхвърляните от комините на АЕЦ в атмосферата радиоактивни аерозоли и др. http://grupa-geo.blogspot.com/2008/01/blog-post_21.html, по-разумното е да не се удължава агонията на Северозападналия район… Вижте и се поучете Германия какво прави, и други немафиотски държави.

 28. Венко, Поли, Г-н Корчев, не се заблуждавайте, че като се „снишите“ и бойкотирате референдума, няма да се съберат 20% и той ще стане невалиден. Една проста сметка показва, че БСП ще изкарат под строй техните около 500 000 гласа, ДПС ще им удари едно рамо с около 200 000. За енергийната мафия не е проблем да „инвестира“ 10 милиона, за да купи чрез БСП 300 000-400 000 цигански гласа. Гербаджиите заявиха, че ще гласуват „За“. Ето защо всеки глас „Не“ е много важен, тъй като това са гласовете на умните, образованите и отговорните за бъдещето на страната ни хора. Не забравяйте, че зелените са „против“, въпреки че не ги регистрираха. Не сме чули позицията на младите хора-на студентите. Дори и гласовете „За“ да се окажат повече, едно е съотношение 80%-20%, друго е 60%-40%. Така, че ясно и категорично трябва да се каже „Не“ на измамата Белене.

 29. Мисля, че въпроса с отговора на въпроса е не ясен!Кой Ви каза,че червените баби ще гласуват ЗА?Тук ще стане автогол.Твърдо против и то мисля,че 80% от гласувалите ще бъдат против?И ко прайм тогава?Ох!Кой да знай,че да купи няколко стотин гласа ЗА в последния момент?Ако повечето кажем Не – имаме две години отсрочка -нали так?След две години мисля, че умните ще са повече.Австрийчите на референдум при това при готова построена сентрала казаха НЕ! НИЕ ПО ГЛУПАВИ ЛИ СМЕ ОТ ТЯХ?
  ИЗВОД Агитация да се гласува против – сред колебаещите се.
  ПИШЕТЕ И АГИТИРАЙТЕ БРАТЯ!

 30. Бедров, много ти се подава червената фанелка, мой човек 🙂

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *