НЯКОИ МИСЛИ И ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ НЕЩА

Портретът на престъпника

Напоследък твърде често ми се налага да припомням, че вече 12 години действа Законът за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен. Законът е твърде кратък – само 4 члена, а чл.3 (2) гласи:

Българската комунистическа партия е била престъпна организация, подобно на други организации, основаващи се на нейната идеология, които в дейността си са били насочени към потъпкване на човешките права и демократичната система.“

Независимо дали ви харесва или не, този закон е в сила. Затова е необяснимо как и политици, и журналисти се правят, че такова животно няма. В социалните мрежи се разпространява репортаж на кореспондента на БНТ във Враца, който е излъчен в обедната емисия днес. Кметът на село Бели извор Кирил Илиев махнал знамето на Европейския съюз от площада и в замяна закичил сградата на кметството с плакат на Тодор Живков. Надписът под лика на диктатора гласи: „Тодор Живков обичаше хората и остави една силна и уважавана България“.

Да, обичаше хората. Обичаше тези, които изпрати в лагерите на смъртта. Обичаше българските турци, чиито имена смени насилствено, а после ги прокуди зад граница. Обичаше и Георги Марков, когото Държавна сигурност уби като подарък за рождения му ден.

По силата на Закона, Тодор Живков е престъпник. По същия начин въпросният кмет може да си сложи и портрет на фоторобота на заподозрения за атентата в Бургас. Няма реакция от областен управител или от прокурор. Няма критично отношение и от медиите. Няма и да има. Случаят във врачанското село е различен – това не е поредният носталгик, който си е сложил портрет на Тодор Живков на къщата. Това е кмет, т.е. длъжностно лице, част от администрацията, а ние му плащаме заплатата.

А ако на управляващите днес не им харесва приетия през 2000 г. закон, могат да го отменят. Лесно е.

На снимката е билбордът, който посреща посетителите на Несебър.39 коментара

 1. Георги Павлов

  Човек ще си помисли за момент, че кметът на Бели извод е от ГЕРБ 😉 Не е казано, ама… той управлява, те управляват…

  По същата схема Буш и Чейни внушаваха, че Саддам е замесен в 9/11. И той, и терористите все от Близкия Изток…

 2. Кметът е от ВМРО, но ГЕРБ не са имали кандидат и са го подкрепили. Областният управител обаче със сигурност е от ГЕРБ.

 3. Георги Павлов

  Да предположим, че кметът не е от ВМРО, а направо от БКП-ГЕРБ.

  Какво правим със свободата на словото или тя не играе в случая?

 4. Имаме плакат поставен от длъжностно лице върху институция. И действащ закон. Ако беше портрет на Хитлер, щеше да има възмутени, нали

 5. Георги Павлов

  МК: „Който проповядва фашистка или друга антидемократична идеология или насилствено изменяне на установения от Конституцията на Република България обществен и държавен строй, се наказва с лишаване от свобода до три години или с глоба до пет хиляди лева.“

  Тодор Живков идеолог ли е? Признаваме ли приносът към марксизъма?

  Трябва много да внимаваме, когато искаме ограничаване на политическо слово. Утре може да се обърне срещу нас.

 6. Упорито пропускате да прочетете някои редове. Става дума за длъжностно лице, сграда на институция и действащ закон. Свободата на словото няма нищо общо. Повече няма да участвам в този пинг-понг

 7. Георги Павлов

  Борбата с комунистическата носталгия е политическа борба, а не криминално разследване.

  Иначе всяка баба казала „при бай Тошо добре живеехме“ е за затвора…

 8. Георги Павлов

  НК не прави разлика между длъжностно лице и обикновен гражданин.

  Или законът вече няма значение?

 9. Петър

  Бедров, още в първата лекция в СУ ни казваха кои са стълбовете на демкрацията – честни избори, върховенство на Закона, разделение на властите, плуралистична партийна система, някои добавяха и свободата на словото и вероизповеданията. Изборите ли са честни, властите ли са разделени, закона ли е върховен за всички… демократична страна ли сме тогава!?

 10. Георги Павлов

  „Кметът е от ВМРО, но ГЕРБ не са имали кандидат и са го подкрепили.“

  Упс. Според ЦИК кандидатът на ГЕРБ е Тошо Ставрев Младенов:
  http://results.cik.bg/tur1/listi/0610_03438.html

 11. Марин

  Малко офтопик @Георги Павлов: Вие всъщност харесва(х)те ли времето на комунизма, когато начело на държавата беше Т. Живков? Законът за престъпната организация БКП не Ви пречи да отговорите.

 12. voivoda

  Принципно сте прав , г-н- Бедров , духът на закона безспорно е нарушен.Буквата едва ли , защото ще се намерят хиляда врътки. Интересно ми е друго – ако кметът на Бели извор е прегрешил като длъжностно лице и трябва да бъде даден на прокурор , то какво да е отношението към лидерът на ГЕРБ и министър председател г-н- Бойко Борисов , който не един път е славословил Тодор Живков и неговото управление.Цитирам само едно изречение.Материал в нета и пресата има обилно.
  „Една стотна от направеното от Живков да построим, ще е огромен успех“.

 13. Щом са носталгично настроени по комунизма, значи в момента тъпите болшевики живеят зле. Аз нямам нищо против, а вие?

 14. Светослав Бацоев

  Трябва да дойде един Георги Жеков на власт и няма да има нито билбордове, нито паметници на комунисти.

 15. Марин

  @Светослав Бацоев: Пропуснал съм да гледам Георги Жеков. Намерих едно много интересно негово интервю от 2008 с професор Ботьо Тачков (светла му памет). Дано не разводнявам темата на Иван Бедров, но ще пусна линк. http://vbox7.com/play:8deae1af

 16. Ramadan Mehmedov Kehaiov

  ima zakon,no nema pravilnik za negovoto prilojenie.komonagite sa hitri g-n Bedrov

 17. димитр касабов

  За тях може да е „длгогодишен рководител“ – за мен и близките ми е помияр и УБИЕЦ

 18. димитр касабов

  изв нещо ъ то ми се губи

 19. Георги Павлов

  @Марин

  Братът на дядо ми е убит без съд и присъда след 9ти септември. Реабилитиран 1990г.
  Сестра ми имаше проблем да се ожени за пожарникар (т.е. МВР) – казаха му, че кариера няма да има.
  Не посмях да кандидатствам МИО, защото се искаше препоръка от ОК на БКП. И с право – прочетох си един ден характеристиката за военен отчет: отчайваща,

  Така че: да, не понасям комунизма, но не понасям и призивите за разправа с инакомислищите – дори да са комунисти. Мисля, че свободата на политическо изразяване е изключително важна.

 20. Марин

  @Георги Павлов: Как предлагаш да разчистим наследените злини от комунизма? По разни държавни учреждения все още начело има много бивши комунисти и ДС-ари, т.е. те ни управляват и те решават колко пари да ни платят. Трябва да се култивира в обществото чувство на несъгласие с чествания на заробващи България дати. Комунистите и ДС-рите трябва да усетят, че вече не са управляващи. Свободата на политическо изразяване е важна, но през погледа, че комунистическият режим след 9-ти септември е престъпление. Нека хората знаят и помнят, че това е бил престъпен режим.

 21. чичака

  Към по-меките или по-твърди привърженици/ защитници на комунистическия сатрап ТЖ:

  Is it ignorance or apathy that is destroying society?
  If you don’t know and/or you don’t care, then fuck off!

 22. Георги Павлов

  @Марин

  Престъпен е режимът, няма спор. Това трябва да се изразява политически и научно, а не полицейски. Полицейщината е проява на слабост.

  Мисълта не се контролира със забрани.

  Трябва хората да говорят за това. Ето да видим колко десни ще говорят на 9-ти септември. Колко направиха усилия да се намерят и съберат имената на хилядите избити след преврата. Колко направиха усилия да се финансират изследвания, монографии и учебници на тая тема.

  На един Христо Христов и Ивайло Знеполски ли ще чакаме?

  Имаме десетилетна пропаганда срещу нашата теза. Какво изправяме срещу това?

  Областният управител и прокуратурата?!

 23. Г-н Бедров, вместо да спорите безсмислено с Георги Павлов и подобни защо не изпратите едно открито писмо за коментар до премиера Г-н Борисов, до Главния прокурор на България Г-н Велчев и до Президента на България Г-н Плевнелиев и техните (евентуални) отговори да бъдат публикувани?

 24. Стефан

  Има закон, а той е за спазване. Сградта на ОБЩИНСКА администрация има собственик и това не е кмета на населеното място. Има и ред за поставяне на символи, има и отговорности и пълномощия кой и какво може да поставя редом с националния флаг и герба на държавата. Държавността не слободия, а ред и той няма нищо общо с потъпкване на човешките права и свободи. Именно в конкретния случай се потъпква човешкото достойнство на засегнатите от онези години, когато на обществена сграда се заявява от длъжностно лице, че техните тегоби са незначителни. Дали някой иска да каже, че родителите им отново са престъпници за държавата, както по законите от времето на Тодор Живков, щом ще се реабилитира от администрацията!? Кметът може да поставя каквото си иска на собтвяния си дом, тогава да му търси сметка партията и избирателите!

 25. GB, а ти защо не го изпратиш, вместо да даваш акъл?

 26. Както на цигарите задължително трябва да пише, че са вредни за здравето, така и на въпросния билборд на снимката би трябвало изрично да пише, че въпросния Тодор Живков дългогодишен ръководител на „Майка България“! е също така и дългогодишен ръководител на една партия обявена за престъпна по силата на Закон (…): параграф (…), алинеи (…), за да се разбере, че става въпрос за рекламна пропаганда на нещо, което е опасно за (политическото) здраве! В противен случай билборда е престъпление по силата на закона с особено вредни последици!

 27. Бих могъл и аз да го изпратя, но мисля, че ми трябва съгласие на автора. Освен това аз не съм в България и мога да пратя само маейли с атачменти, ако ми пратите съответните адреси. Но това не би било достатъчно публично.

 28. Другарят кмет,ако иска, може да си облепи с живковски тапети целия дом /включително и тоалетната/ и да им се наслаждава по всяко време и при всякакви активности от негова страна, но не и да ги поставя на видни обществени места.

 29. Георги

  Ако комунистическата партия е била престъпна ( нещо с което донякъде съм склонен да се съглася) , то какви са тогава БСП, СДС, НДСВ , ДПС ?
  Та тези партии разпродадоха България – най-доходните предприятия бяха купени за жълти стотинки или разколачени за да не работят . Земеделие , здравеопазване , образование , култура , ценностна система – всичко това беше буквално сринато до основи.
  Г-н Бедров , вместо да гърмите с конфети и да пишете евтини сензации – вземете и издирете истинските престъпници на нашето време . Костовци , Станишевци , Догановци , Филип Димитров и още една камара продажни престъпници- всичките достойни за разстрел . Това са истинските престъпници и до ден днешен никой нито ги посочва като такива нито ги е обвинил за пъклените им дела. Говорите за изгонените турци – има няма 300 000. Кажете колко българи избягаха от България защото животът вече е нетърпим ? Има – няма 2 милиона а ? Кое е по-лошото според вас ? Човек от хубаво не бяга да ви кажа аз. И аз не от хубаво се пръждосах от родината си.
  Хората не са толкова прости и с толкова къса памет г-н Бедров. При Живков имаше много лоши неща , но макар да съм едва на 31 помня и много хубави неща от онова време. Това при положение ,че родителите ми не са били нито активни борци нито назначени на сладки длъжности с някакви високи протекции. Бяхме просто част от останалите хора.
  Помислете си над тези неща г-н Бедров следващият път преди да пишете евтини сензации. Много съм уморен да чета глупости за онова време и колко било лошо. Защото сегашното време е в пъти по-лошо. Геноцидът върви всеки ден , а вие ми говорите колко бил лош един мъртвец и един кмет ,който окачил негов портрет.

 30. Коце

  Добре, бай Тодор е построил магистрали, недовършени, всички от Царя през Костов ,Станишев,Първанов и Бойко му подражават.
  Имайте уважение към Живков, дори да го мразите.
  Аз не съм живял в онова време, но народ , който не си почита историята,няма бъдеще.
  Стига сте му глозгали костите.

 31. Крум

  Kто чета коментарите за мен най-страшното е, че никой се не сеща за морала, истината, разграничаване на злото от доброто, нетърпимост към лъжата, нетърпимост към подли постъпки.Под всякаква критика е написаното, че Живков обичал народа. Този който го е написъл няма капка морал и такъв за една сребраница майка си ще продаде, както неговия идол е искал да продаде обичания от него народ на СССР за няколко сребреника за да се справи с финансовия банкрут тогава. За обичния си народ пусна ток по границите, построи концлагери и направи за жилище да се чака 30год. същото и за кола, а за хляб Стара Загора/единствения бял/ да се блъскаме на опашките и не стигаше за желаещите, вода Хисаря се купуваше с връзки и т.н. и т.н. За това нашият народ, ако беше поне малко израснал с добри навици и не търпимост към лъжата щеше още първия ден да махне тоя пискюл. А какво на практика: тази гавра с паметта на народа от някой психопат е приемаме с усмивка. Те това е най-трагичното и тоя народ винаги ще има най-простите управници.

 32. „Те това е най-трагичното и тоя народ винаги ще има най-простите управници.“
  А според теб дали ще е справедливо, най-простия народ да има най-умните управници?

 33. Марин

  @Георги: … на 31 помня и много хубави неща от онова време …
  Някой навярно нещо ти е разказвал за евтините и гарантирани почивки на морето, май само това хубаво си спомням и то защото тогава съм бил малък/млад.
  Аз не съм се „пръждосал от родината си“ и искам истината да се каже с висок глас и да се повтаря на всеки 9-ти септември:
  Комунизмът беше престъпен! Висши членове (Политбюро и ЦК) на БКП и ДС-ари нямат право да участват в сегашното управление на държавата!

 34. Към Коце,
  Коце що не си смениш първата буква от К на Г?

 35. Светослав Бацоев

  @Георги, че от тия дето ги изброи има ли един дето да не си е продавал душата на комунистите?
  Костов е подавал молба за членство в БКП и е приет.
  Станишев си е откровен комунист, потомствен при това.
  Доган – агент Сава.
  Филип Димитров се гордее с родството си с партизани, които са убивали невинни хора при завземането на властта.

 36. Иван

  Този закон е доста абсурден – не може отведнъж 45 години история да се отрекат като грешка. Ако наистина трябва да се спазва според мене трябва да се изгони голяма част от чиновницте с ръководни функции които са започнали кариерата си при онези „престъпници“ а както и част от БСП трябва да си подадат оставките защото са били в структурата на бившата БКП. Но явно на никой не му пука. А защо тогава е приет закона?

  Колкото до кмета той е избран с директен вот, така че не виждам как областния управител ще му налага политически решения.

 37. Портретите на бългаските престъпнеци никога няма да бъдат побликувани!Бай Тошо е само върхът на айсберга.Докато ние скачахме по трибуните,онези хитреци си оплетоха холдингите.За съжаление това продължава исега.Трябва ни явно изстинска революция!

 38. Коцеru

  Към ГБ… А ти защо не си смениш на Гробар от партия Гроб

Споменавания

 1. Харта 2013 – Тотално присъствие | ANONYMOUS BULGARIA - [...] защитник на правата на малцинствата и „различните“: Портретът на престъпника, Искате ли да забраним данъците и да изтрепем [...]

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *