НЯКОИ МИСЛИ И ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ НЕЩА

Барозу на български

Най-лошото, което направиха тържествата в севернокорейски стил, е че отнеха възможността на повече хора да се порадват на откриването на още една линия на софийското метро. Новините ни информираха, че комунизмът е построен. Няколкостотин държавни служители бяха строени да ръкопляскат на премиера, а той произнесе тържествено, че „когато имаш подобни инфраструктурни проекти, това е самочувствие на нацията, това е демокрация“. За който не е разбрал – метрото е демокрацията, а демокрацията е метро. Цялата тези нелепица стряска разума. А стреснатият разум отвлича вниманието. Колкото и парадоксално да звучи, поднасяйки ни това представление, Бойко Борисов ни отне момента, в който можехме наистина да се поздравим с нашия успех. Да, нашия. Само за последните две години ние, българските данъкоплатци, сме дали близо 700 млн.лв за разширяването на метрото. Европейските данъкоплатци пък са дали дори повече. Затова властта можеше да ни остави да се порадваме на създаденото с нашите пари, вместо да ни натяква своята божественост. Защото да имаш метро в града си е чудесно, дори и да е чак през 2012 г.

Всъщност целта на тази стимулирана еуфория нямаше нищо общо с метрото. Целта беше да видим усмихнатия председател на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу как реже лента заедно с българския премиер и изобщо да не разберем какво ни казва. А понеже Барозу типично по брюкселски говори дипломатично, затова и оценките му на пръв поглед могат да заприличат на потупване по рамото. Но това изобщо не беше потупване по рамото. Колегите от в. „Труд“ сполучливо синтезираха посланието в едно изречение: “Браво за метрото, сега оправяйте съда!“ Сега ще отида по-далеч в превода.

Председателят на Европейската комисия директно отхвърли твърдението, а вероятно и убеждението на премиера, че демокрацията се изчерпва със строителството на магистрали и метро. „Справедливо е да се отчете напредъкът на България, но реформите във важните сектори като съдебната и пенсионната система, администрацията, борбата с корупцията и с бедността трябва да продължат. Това е основното ми послание към премиера Бойко Борисов,” каза в петък Жозе Барозу. Това преведено от езика на Брюксел на разбираем за всички език означава: „Браво, мой човек! А не смяташ ли да направиш нещо за съдебната система, за пенсионната, да модернизираш администрацията, да ограничиш корупцията, да реагираш на кризата? Не мислиш ли, че е крайно време, а?“

Председателят на Европейската комисия напомни колко е важно какъв Висш съдебен съвет и главен прокурор ще бъдат избрани. Има и причина да го каже. Членовете на Висшия съдебен съвет няма да бъдат избирани пряко, мнозинството номинира своите кандидати на тъмно, публични изслушвания не се предвиждат, всичко е контролирано. В съдебната палата от няколко месеца се обсъждат няколко любимци на вътрешния министър Цветан Цветанов и вече се правят залози за това кой от тях ще бъде избран за следващ главен прокурор. Преди да дойде в България председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу подробно е бил информиран за всичко това. Затова неговите думи означават: „Знаем какво направихте и това лято. Хайде стига вече игри!“

„Важни стъпки бяха направени, но е необходимо усилието да дойде не само от правителството и парламента, но и от съдебната власт, от медиите, от гражданското общество“, каза още Барозу. Поставянето на съдебната власт, медиите и гражданското общество в едно изречение не е случайно. Ние може и да сме забравили, но в Брюксел не са забравили начина, по който беше атакуван Съюза на съдиите в България – една от малкото организации, които се противопоставят на силовашкия щурм към съдебната власт. След като показно уволниха председателката на организацията – съдия Мирослава Тодорова, властелините на статуквото обвиниха Съюза, че е получавал пари „от една чужда държава“. Следващата стъпка води към новия закон в Русия, който обявява финансираните от други държави неправителствени организации за „чуждестранни агенти“. И това също е в детайли познато на Европейската комисия. И масовото изкупуване на медии чрез поставени лица, и почти тоталния контрол над информацията, и това е познато. Доста меко Барозу напомни: „Виждаме, всичко виждаме“.

Управляващите много добре си превеждат думите на председателя на Европейската комисия. Проблемът е, че нищо не следва. И преди, и сега. Защото и следващия път езикът ще бъде дипломатично мек. Барозу не казва нищо по-различно от това, което Брюксел пише в редовните си доклади по напредъка на България в областта на правосъдието и вътрешните работи. Вече много добре знаем, че властта тук се впечатлява само от директен натиск и винаги се прави на разсеяна, когато някой се опитва да бъде дипломатичен и да говори с намеци. Посещението на Жозе Мануел Барозу за пореден път показа, че директен натиск от страна на Комисията на можем да очакваме. Все пак това е Съюз от независими държави и големите промени в България могат да станат само като резултат от вътрешен, а не външен натиск. Всъщност и това ни го намекна Барозу: „Когато вземат решение къде да инвестират, чуждите компании гледат дали в съответната страна има върховенство на закона“. Т.е. ако искате да живеете по-богато, вземете сами да си подредите държавата.

написано за в. „Труд

снимка: Sofia Photo Agency15 коментара

 1. Ама след американския посланик сега и Барозу ли ще включат в цирка: снимки, лентички, усмивки? Барозу за това ли е дошъл в България? О, Боже!

 2. Много добре нарисAно.

 3. 🙂 Бай Барозу, бай Барозу … Върховенство на закона, казваш.
  Ето ти пример за върховенство – преди време работих за една компания, чиито собственици я продадоха. Името на новия собственик излиза при проверка в нета и се свързва с разни далавери. Към момента на продажбата компанията имаше вземания за около 3-4 000 000 лв по различни проекти от чужди фирми – основно 1 немска и 1 италианска.
  В интерес на истината и двете фирми се правеха на приятно разсеяни по въпроса с плащането, това не мога да не го призная. Но пък реакцията на нашия тарикат беше повече от показателна – пиша една статия в Стандарт, давам ги на прокурор в България и отивам в Германия да си взема парите – да знаят, че в България те са вече в съда, на прокурор.
  Те ето ти върховенството на закона, байо. И за нас, и за вас.

 4. Георги Павлов

  Много спекулативен коментар. Да не кажа нечестен.

  Барозу казва: „реформите … трябва да продължат“. Бедров го разбира като „смяташ ли да направиш нещо“.
  Извинявайте, ама „реформите трябва да продължат“ означава, че те са почнали и следователно нещо е направено. Има забележка, но определено не е на нивото представено от автора на блога.

  Барозу казва: „Важни стъпки бяха направени, но е необходимо усилието да дойде не само от правителството и парламента, но и от съдебната власт, от медиите, от гражданското общество.“
  Обикновен анализ показва, че са направени стъпки, ама от правителствоти и парламента и трябва да дойде усилие и от съдебната власт, от медиите, от гражданското общество. Барозу казва точно ОБРАТНОТО на Бедровата интерпретация. Прав ли е, не е ли прав, ама това казва!

  Барозу казва: „необходимо е усилието да дойде … и от … гражданското обществото“.

  Барозу критикува нас, дами и господа!

  (И не, БГ данъкоплатците не са дали 700 милиона, а към 400 милиона за втората метролиния и разширението на първата до Цариградско шосе.)

 5. kalamutnik

  По повод:“коментара“на Георги Павлов:
  Не съм чел до сега по-искрен коментар на статия на Иван Бедров.За първи път ми се случва да видя още в първото си изречение коментиращият да определи коментара си толкова точно.Спекулативен и нечестен.
  Позовава се на“обикновени“анализи.Те дали са еквивалент на обективните,че не разбрах? Някакви стъпки се били направили/дали в ляво,дали в дясно-през…!/.И понеже,файда-никаква,виновно било гражданското общество.А за забележките,дето не били на нивото на представеното?!! Е,този израз ме срази!Ех,Бойко,ех,Борисов!Поне една запетайка да сложат,че да се знае,че подписват чужди приказки!

 6. Георги Павлов

  Направил съм анализ на казаното от Барозу – както е правил авторът на блога. Дали НАИСТИНА са направени важни стъпки, дали реформите са стартирали, дали е имало усилия от страна на правителството и парламента – това не съм коментирал. Но Барозу е казал ТОВА.

  Да го кажа пак: не коментирам дали Барозу е бил искрен или да ли е бил прав.

  Намирам за интелектуално нечестно да се изкривяват думите на Барозу (политически съмишленик на ББ впрочем) и да му се вменяват критики, които той не е отправял.

  Може да ги е отправял насаме, може да ги е демонстрирал с поведението си, може да ги мисли, но в тези изказвания критиките, които са му приписани, липсват.

  И това е много често срещан проблем – да търсим подкрепа за мнение си навсякъде. Да вярваме, че всички разумни хора (Барозу например) мислят и говорят това, което ние мислим и говорим. А ако не го мислят и говорят да ги заклеймим.

  Моят пост се позовава на цитати и анализи. Твоят е чиста емоция. Без доказателства, чиста ирония.

  Направил съм си труда да се аргументирам именно, защото уважавам Иван Бедров.

  Ама уважението е дефицитна стока тези дни…

 7. Георги Павлов

  А тезата на ББ „инфраструктура=демокрация“ е.. това си е Байтошовата теза: „суверенитетът народът го разбира да има ядене, да живее“. Гнусна история.

  Но за съжаление ТЖ може и да е прав…

 8. Н. Тенев

  Абсолютно вярно е, че никога нищо не следва от думите на Барозу.http://ned3.blogspot.com/2012/03/quo-vadis.html

 9. Петър

  Брюксел няма да ни избърше на…… .ъз, докато не посегнем към кофата с водата…

 10. temerut

  Към г-н Георги Павлов:
  Много добре оценявате и интерпретирате думите на Барозу…. от семантична гледна точка. Чисто лексикално те означават това, което твърдите че казват. Но когато са на фона на нищоправенето на правителството в посочените от него сфери, те означават точно това, което авторът казва. Мога да оправдая позицията ви само ако не живеете в страната и не виждате реалното състояние на нещата.
  Казвате „реформите са почнали, важни стъпки са направени от правителството и парламента…“ Къде видяхте (освен в популистки изказвания и платени репортажи) започнали реформи в образованието, здравеопазването, борбата с корупцията, правосъдието…?! Всъщност в последните две сфери има промяна – сред критериите за оценка на един съдия вече е личното благоразположение на Цветанов, а БОРКОР започва дейността си с поръчка за милиони без конкурс. А направеното от парламента доминиран от ГЕРБ.. Да добре си свърши работата. Я колко лобистки закона изкова.

  Така че г-н Петров, гледайте отвъд семантичния смисъл на казаното от Барозу, съпоставяйте казаното с действителността и слушайте между редовете!

 11. Св. Наум

  Къде изчезна спирка “Св. Наум” на метрото? В Европейския съюз ли? Ако не беше решено да се покани Барозу щеше ли да остане спирката с име “Св. Наум”. Самият Барозу с усмивка прие че спирката се казва така. Пълен цирк! Името “Св. Наум” определя мястото на спирката в града – до ул “Св. Наум”, а и Св. Наум е свята личност в българската история.
  Едва ли в друга европейска страна има метроспирка с такова наименование. Предлагам, преди посещението да ръководителите на други международни организации, да се прекръстят спирки и улици на: НАТО, ООН, ЮНЕСКО и т.п.

 12. Георги Павлов

  temerut,

  казано по-просто, според теб Барозу не е казал това, което е казъл, а това, което ти предполагаш, че е имал предвид.

  много странно понятие за истина…

 13. temerut

  Дипломатично говорене, г-н Павлов, дипломатично говорене. Хората в голямата политика гледат да казват лошите неща завоалирано, да пазят достойнството на другите. Това позволява на нашите управляващи и на техните симпатизанти да виждат похвали, където има критики. Ако не сте от тях, още веднъж – слушайте между редовете.

  П.П. Познаваме ли се?

 14. Към Георги Павлов,
  Господине за да тълкувате казаното първо трябва да го разберете. А за да го разберете трябва да знаете езика, на който е казано. Вие очевидно не знаете езика на дипломацията. Много особена граматика има и корените на думите са съвсем другаде в сравнение на което си мислите. Все едно дфа се опитвате да преведете мведите, които са написани на санскрит с помоща на хинду! И когато се казва, че нещата трябва да стават отвътре, от гражданското общество това всъщност означава критика към политиците и законите на страната (конституциуята) които са „изковани“ така, че гражданското общество у нас е с вързани ръци и (все едно) го няма! Вместо да се впускате в иезуитски каламбури и да „четет ежангелието като дявола“ да бяхте се замислили затова каква е реалната ваша възможност да повлияете на избора за ВСС.

 15. Георги Павлов

  Толкова дипломати на едно място.. притесних се 🙂

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *