НЯКОИ МИСЛИ И ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ НЕЩА

Журналисти искат среща с еврокомисар Нели Крус

Група български журналисти решихме да изпратим отворено писмо до заместник-председателя на Европейската комисия Нели Крус. Наскоро тя каза, че свободата на медиите в България за нея е личен приоритет и че ще следи ситуацията отблизо. И понеже г-жа Крус идва в София на 19-ти септември, решихме да поискаме среща с нея. Все пак трябва да говори с някого, ако наистина се интересува от свободата на словото в България. Следва пълния текст на писмото и имената на колегите, които го подписахме.

До Заместник-председателя

на Европейската комисия

г-жа Нели Крус

Отворено писмо от български журналисти

Уважаема, г-жо Крус,

ние, група български журналисти, очакваме с надежда Вашето посещение в София. Приехме с надежда и думите ви, че свободата на медиите в България е личен приоритет за Вас, както и заявлението Ви, че внимателно ще следите ситуацията у нас. Смятаме, че е изключително важно да получите информация от първа ръка за истинските условия, при които работят българските журналисти. Затова искаме публична среща с вас и се надяваме да успеете да вместите в натоварената си програма такъв ангажимент.

Смятаме, че от срещите ви с представители на институциите или на двата издателски съюза, няма да научите достатъчно за политическата зависимост, корпоративния и политически контрол над информацията, както и за случаите на физическо насилие над журналисти, които властите на практика не разследват.

Българският печат е заложник на войната между двата издателски съюза. Голяма част от анализите, коментарите и разследванията целят единствено да разобличат другата страна и не служат на интересите на читателите. Епизодичните случаи на смели позиции също често са в контекста на тази война. Независими гласове извън тази схема пък попадат под ударите и на двете страни. В същото време концентрацията на собственост в медиите чрез поставени лица заема застрашителни размери.

И това не е просто субективно усещане на журналистите. През 2011 и 2012 г. редица авторитетни международни институции и организации отправиха изключително сериозни критики към медийната среда у нас: IREX, Freedom House, Репортери без граници, SEEMO, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, Държавният департамент на САЩ, Прозрачност без граници. В доклада „Застрашените свобода и плурализъм на медиите” фондация „Медийна демокрация” картографира проблемите на българските медии като постави политическата зависимост на първо място, следвана от ограничен плурализъм, икономически зависимости, насилие над журналисти, влошаване на качеството на медийното съдържание и наличие на твърде ниски професионални стандарти.

Това не е просто проблем на българското общество, а на целия Европейски съюз, защото са поставени под въпрос не само европейските ценности, а и европейските пари. Последният пример е случаят с 25-годишна бивша служителка на Министерството на земеделието, която получава 50 хил.евро, за да създаде Facebook и Twitter профили на Програмата за развитие на селските райони. Обичайна практика не само на това ведомство е да използват парите за популяризиране на оперативните програми като начин да си купят медиен комфорт, тъй като в условията на криза и намаляващи приходи от реклама, институционалните рекламодатели са основен източник на приходи за големите медии.

Уважаема, г-жо Крус,

ние, група утвърдени български журналисти, искаме да се срещнем с Вас, за да получите достоверна информация за положението на журналистите в България, да предложим решения и да чуем Вашата позиция. Ситуацията на медиите у нас е заплаха не само за българското общество, но и за целия Европейски съюз. Ситуацията в България заслужава не по малко внимание от тази в Унгария, когато ЕС (и лично Вие) се намеси и изрази позиция против опитите за ограничаване на медийната свобода. Разчитаме това да се случи и у нас.

С уважение:

(по азбучен ред)

Аделина Марини

Антоанета Цонева

Асен Генов

Асен Йорданов

Асоциация на европейските журналисти – България

Атанас Чобанов

Владимир Йончев

Даниела Горчева

Едвин Сугарев

Иван Бакалов

Иван Бедров

Иво Инджев

Ирен Филева

Ирина Недева

Константин Павлов

Лидия Павлова

Лили Маринкова

Мирела Веселинова

Петьо Цеков

Пламен Даракчиев

Полина Паунова

Ралица Ковачева

Росен Босев

Румяна Червенкова

Силвия Великова

Стояна Георгиева

Тони Филипов, Д-р

Цветозар Томов

Център за развитие на медиите

Юлияна Методиева

Ясен Бояджиев14 коментара

 1. Много интересно, но половината подписали се не са журналисти, за сметка на това липсват доста имена, които не се притесняват да говорят смело дори в мейнстрийм медиите?

  На какъв принцип подбирахте поканените?

 2. Това не е представителен списък. Принципът беше максимално бързо да изпратим писмо. Разбира се, че има колеги извън списъка, които също споделят идеята

 3. Явор Атанасов

  Журналист е професия, която не зависи само от образованието ти.

 4. мариян иванов

  до j.
  АКО НЕ Е ЖУРНАЛИСТ НЯМА ЛИ ПРАВО ДА ЗАЩИТАВА СВОБОДАТА НА СЛОВОТО
  И КАТО ТИ Е ТОЛКОВА ИНТЕРЕСНО НАПИШИ СИ ИМЕТО И КАЖИ ПОЗИЦИЯТА СИ

 5. Людмила Виденова

  Всеки има право да защитава свободата на словото, разбира се, но журналистите са в кухнята на свободата или несвободата. Браво на инициативата. По-важно е не кой е в списъка, а да стане срещата и г-жа Крус да има поглед за свръхконцентрацията на медийния пазар от самите журналисти. В противен случай информацията й няма да е обективна.

 6. Веселка Венкова

  Искрено се надявам, че не разчитате на г-жа Нели Крус. Всичко е в наши ръце, а свободата е усещане. Тя не си дава, нито „отпуска“, нито подарява.

 7. Когато свраката решила да използва свободата насловото, изпуснала сиренцето…

 8. Дано да има някакъв ефект!

 9. Анонимен

  Какво очаквате да направи Нели Крус за свободата на медиите у нас? Спасението на давещите се нали знаете в чии ръце е? Най-много да размаха пръст за схемата с КТБ. И да се заям надребно, че сърце юнашко не трае вече, бива ли толкова много коскоджамити журналисти да пишете „Уважаема, г-жо Еди-коя си“? Тая запетайка за разкош ли я слагате, що ли?

 10. Ирен Пеевски

  Владимир Йончев не беше ли допреди скоро, но пък хич не за малко време, главен редактор на в-к „Телеграф“?
  Да, да, същия, на Кръстева и прочие.
  Изведнъж обаче – хоп, след някоя друга годинка с напускането взел, че прогледнал…
  А Тошо Тошев и Мадам В. от „Преса“, примерно, подкрепят ли и те?

  Нищо де, да викнем всички Не(во)ля Крус да помага…

 11. С предишния си коментар исках да кажа, че пожелавам успех на начинанието!

 12. Добави ме в списъка, ако все още е отворен!

 13. Снежана Кметова

  Уважаемите журналисти много закъсняха да бият тъпана. Това писмо хем е закъсняло, хем не е достатъчно. Тяхно професионално задължение е да не се примиряват с цензура, манипулация и клакьорство. За съжаление, обаче в много случаи кариерата е по-важна от чистотата на професията. Те сами си знаят кой какъв е. Но слава Богу, че все пак са предприели нещо, дано да има полза.

 14. ники

  ПОДКРЕПЯМ,И НАЙ НАСТОЯТЕЛНО ВИ МОЛЯ,СА КАТО ВИ ПОЧНЕ С ЕСЕМЕСИТЕ ТИКВАТА,ДА ГИ ПУБЛИКУВАТЕ

Споменавания

 1. Свободата на медиите, Нели Крус и апел на родни журналисти | Блогът на Юруков - [...] целия текст на писмото. Може да го намерите и при Бедров, В AEJ и Offnews. До…

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *