НЯКОИ МИСЛИ И ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ НЕЩА

Гласовете на гласовитите

Единият краде автомобил, за да защити правдата, такава каквато я вижда. Другият пее химни, на които танцуват балетисти, преоблечени като полицаи. Трети се показва гол по телевизора, за да иска това, което сме му били отнели. Няколко тунинговани красавици носят дини, пъпеши, ракия и мастика по плажа, а една отдавна наложила се певица протестира срещу високите сметки за парно. За съжаление, това са случаите, в които чуваме гласа на българските певци и певици извън сцената. Сигурно има и изключения, но те са толкова незабележими, че все едно ги няма. Каузите на българските изпълнители се ограничават до няколко лева. Когато участват в кампания, те най-често си искат парите, които свободното споделяне на съдържание в интернет им е отнело. Когато участват в реклами, поне е по-честно – там всеки знае, че става дума за няколко лева.

След като момичетата от руската пънк група Pussy Riot бяха осъдени на по 2 години затвор в Москва, редица музиканти, писатели и актьори се обявиха в тяхна защита. Мадона и Пол Макартни са само върха на айсберга, много повече бяха в самата Русия. Защото всички те ясно осъзнават, че сега не е времето да обсъждаме качествата на тази пънк група или пък уместността на тяхната провокация. И на мен тези момичета не ми харесват като музика и стил на поведение, но сега става дума за свободата на изразяване и всеки, който се мисли за демократ, трябва да застане в защита на принципа. Българските музиканти проспаха тази случка. Изглежда свободата за тях приключва там, където са границите на личните им права – когато Бойко Борисов в качеството си на кмет сваляше билборда с разголените Азис и Китаеца от кръстовището на паметника Левски в София, тогава това беше посегателство срещу свободата на изразяване. Когато твои колеги влизат за две години в затвора заради малко по-смела провокация, тогава ти пееш пред потни мутри на морето и не се интересуваш от новините.

А какво става с всички тези музиканти, които преди 22 години се снимаха пред храм-паметника Св.Александър Невски“, а над главите им пишеше „Времето е наше“? Нали всички те искаха свобода, искаха премахване на цензурата, искаха въздух. За съжаление единственото, което може да мотивира популярните изпълнители да участват в кампания, е заблудата, че ще печелят повече пари утре, ако днес застанат публично срещу младежите, които точат филми и музика от мрежата. Отново стигаме до няколкото лева. Това нерадостно положение има поне няколко обяснения и самите музиканти не могат да бъдат единствени укорявани за безразличието си. Малцина са тези, които успяват да работят добре без близостта си до властта. Която и да е тя. Празници на градове, европейски инициативи, турнета… Т.е. зависимост от кметове, министри и шефове на държавни фирми, които спонсорират турнетата и юбилейните концерти в зала номер 1 на НДК. Е, може да пеят и по частни партита на големи компании, но пък и големите компании са само няколко и са толкова големи, защото са близки до властта. Която и да е тя. Както в много други сектори, свободният пазар и при музикантите е толкова свободен, че най-големият играч в него остава държавата.

И ако съдбата на пънкарките в Русия е нещо далечно за българските музиканти, те не реагират дори срещу очевадните несправедливости сред тях самите. Любимият певец и най-добър приятел на вътрешния министър организира турнето за 50-годишния си юбилей с парите на една държавна фирма. Сигналът е ясен – първо пееш за полицията, а после държавата ти плаща концертите. Някой от другите музиканти надигна ли глас срещу това? Отново мълчание. Защо да се навираме между шамарите, казват си сигурно те, нали утре и аз ще чакам спонсорство от държавата. Затова хайде да демонстрираме нещо, ама ако може да е заедно с държавата – за безопасност по пътищата, за профилактика на някое заболяване, за мир по целия свят… И пак срещу пиратството, разбира се.

Никой не даде гласа си в подкрепа на свободата на изразяване в Русия заради страха от конфронтацията с властта – руската, българската, всяка власт. Утре може и никой да не забележи, ако „Концертна дирекция“ бъде възстановена, а всички текстове на песни отново трябва да минават за одобрение през кабинета на партийния секретар на Министерството на културата.

Пиша този текст със съчувствие и разбиране към прекрасните български музиканти. Те се намират в унизителното положение като преди 1989г., когато ги имаше, само ако властта допусне това. Още по-лошо е, че това започва да важи и за професията на журналистите. Затова в България нямаше уважавани гласове, които публично да назоват това, което се случи в Москва, с истинското му име – потисничество. И когато в обществото няма такива гласове, тогава и управляващите не усещат натиска върху себе си, за да демонстрират принципност и да защитят публично ценностите на свободата. Тогава стигаме до лаконичното „Разочаровани сме от непропорционалната по тежест присъда“. И после пак тишина.

П.П. Тъкмо препрочитах написаното и научих, че не съм съвсем прав. Един български музикант е реагирал. И то как! Светльо Витков, който беше и кандидат-президент, написа в профила си във Facebook, че „все пак сме останали българи заради Вярата си!“ и с този мотив анатемоса пънкарките и на практика ръкопляска на диктатурата. С две думи Светльо Витков каза: „Боли ме гъза за свободата“. По-добре да си беше мълчал.37 коментара

 1. Тоз бил голям келеш, витков.

 2. Emiliana

  Нима се учудвате, че Светльо Витков реагира така? Лично аз, изобщо не се учудвам – нали все пак и той е проектче на ДС!

 3. чичака

  Изненадани?
  Не.
  Особено пък за Витков!
  Този дребен хитрец започна отсега да се подготвя за изборите догодина, и гаджето му, а.к.а дъщеря на Бригадир Аспарухов, вероятно го е посъветвала след съвет от баща си да вземе няколко точки преднина в полето на феновете на футболните агитки, където дребният хитрец и менторите му се надяват да имат добра електорална реколта през 2013г.
  Така че, това е положението, Миме…

  Патриот за избори се стяга,
  мята православието на рамО,
  хелоу Бриго, хелоу Батко,
  сбогом Истино, сестрице.

 4. Браво на Витков, останали са и достойни българи в тая държава, които могат да мислят сами вместо като другите да рупат какво каквото им сервират

 5. Не съм съгласен либерастите да имат монопол върху понятието за свобода. Свободата не я е измислил Джордж Сорос, нито е патентована в „Отворено общество“!

 6. Мен ме бОли фара!

  Аз пък съм съгласна с Витков – никой нямаше да им каже нищо на госпожиците, ако бяха направили „протеста“ си на улицата, в магазина (както са правили), на стадиона, или където и да било другаде. Ама замислете се – в ХРАМ, където, между другото, рускините ходят само с покрити глави и от уважение към Бога не си позволяват провокативни дрехи – уместно ли е да се шуми, да се хули църквата и т.н.
  Присъдата може и да е по-сурова от обичайното, но имайте предвид, че тези момичета имат и предишни провинения и хулигански прояви. На вас ще ви хареса ли, ако няк’ва леля тръгне пред вашето дете в магазина да се самозадоволява със замразено пиле, а? Пък било то и в името на свободата на словото… Аман от политически провокации! Ако в САЩ или във Великобритания беше се случило такова нещо (а подобни присъди за такива прояви е имало и там мнооооого), всички щяхте да припявате доволно „Уууу, справедливи власти“ и т.н.

 7. Васил

  Абе хора престанете вече с тия плоски съмнения за конспирация. Какъв бриго ви брига?!?!? Светльо беше алтернатива на политическата клика, единствения, който не е нито мафиот, нито агент. Обаче някви кухи лейки тук, а и на други места се опитват да го изкарат агент и него. Спрете се вече с тия глупости, главите ви са пълни с лайна!!!
  Що се касае до мнението му относно рускинчетата- всеки има право на мнение, той казва, че не му харесва начина, по който тези мацки си играят в църквата и от определена гледна точка е прав, все пак всеки човек би трябвало да има някакъв елементарен морал и ценностна система. Той не се противопоставя на свободата, а на крайното поведение на девойките и не разбирам защо анатемосвате всеки, който оплюе групата като противник на свободата?

 8. Павел

  Айде стига сте коментирали тези малки алчни същества. Те всичко дават за да са известни. Първо си новирот замразено пили в пусито, после правят ебане на живо в музея / и двете може да го видите в ната/ и накрая се гаврят с Православието…. За никаква демокрация не става дума а за добиване на популярност и печелена на пари. Браво на Светльоо, че има доблестта да го каже.

 9. BadApple

  Слаб текст. Много слаб. Имал си много по-добри.

 10. казано с прости думи- витков се осра. надървени въглища е голям албум в българската музика.сигурно не помни

 11. Реалист

  Светльо Витков е абсолютно прав. А иначе пънкарките си регистрираха търговската марка и сега ще си продават тениски, сувенири и т.н. Май ще се окаже, че не са протестирали срещу диктатурата, а са си правели реклама в християнския храм.

 12. Пламен

  Когато не успеем да вникнем в доводите на другия (или просто не сме съгласни с него по някаква причина), по български вадим бодро храчките. Как звучи „да си беше мълчал, Иване“? Също толкова тъпо и недемократично, нали?

 13. Пънко нема умре!

  Абе, да ви кажа нито присъдата е присъда, нито деянието – деяние. И двете са кофти. Всеки сам избира какво да защитава. За мен е безсмислено да вземам страна, тъй като това не е моята битка. Аз живея в България и ме интересува случващото се тук, а не в Русия. Русия да си я мислят живеещите там…

 14. 10 стинки

  Не сме яли дървото скоро за туй имаме сто вида мнения… Кат ни джасне един голям ГЛАД и ще ни се изясни къде са границите на свободата.

 15. Най-забавно ми беше откровението на Сугарев, че на президентските избори е гласувал за Витков. От злоба към Костов дори не си бе направил труда да разбере кой стои зад неговата кандидатура. Смях!

 16. ве той пънка за тва е пънк,щот се подиграва с всичко…

 17. Всеки има право на мнение. Това, че в медиите се тиражира позицията че постъпката на пъситата е правилна не значи, че всички трябва да са съгласни с нея. Изказвания в стил „По-добре да си беше мълчал.“ са по-демократични нали?

 18. Хайде сега, Светльо Витков виновен за всичко, май ?

 19. dee.aa tia marli kolko para sha izkarat sega ! bravo svetlio ! bravo vitkov!iz4adia adovi !!!!!!!!!! anatemaaaaa!!!!!!!!!!!

 20. Ето поредният колумнист за когото пуси райът са знаме и верую в битката срещу манталитетни извращения у нас и глобалните неправди по света. Някой да посмее да каже, че го е гнус от пилци в интимните части? Няма начин многомерното мислене на колумнистите веднага да не го засече като антидемократ и селянин, който „ръкопляска на диктатурите“. И така трябва! Ние сме демократи и искаме въдуха, който дишаме да е прилежно вентилиран в съответните места.

 21. Снежана Кметова

  Не само музикантите и певците са безразлични, даже и безлични. Ами интелектуалците? Ами журналистите?… На кого му пука за свободата, за правата, за самочувствието на граждани? Целият ни живот е жалка пародия, една кръчмарска чалга. Защо ли стана така? Нека да помислим как да си отговорим на този въпрос. Ако не го направим последствията ще са ужасяващи и то за много, много дълго време.

 22. Tochno kym tezi momicheta ne izpitvam nikakvo systradanie, ne mi haresva, che sa pravili koncert v cyrkva, ima si nachin da si izrazish mnenieto bez da naranqvash chuvstvata na vqrvashtite, kakvo obshto ima Putin s Gospod, mojeha da protestirat drugade! I tova si e rabota na ruskiq syd! kato si svoboden, pokaji go inteligentno, a ne po nai-grozniq i brutalen nachin! Tochno s tova te ne mogat da spechelqt simpatii, osobeno ot hora, koito uvajavat religiqta si, sorry, tova moga da kaja. Nqmam nishto protiv jurnalisti, koito razsledvat, komentirat, razkrivat, prtiv horata, koito kazvat svobodno mnenieto si, ama kogato uvajavat drugite. Inache shte sme v juglata, nali shte se otlichavame ot jivotnite!

 23. Беров,ти си беше и си оставаш слугинаш на властта.Лижеше гъза на Тато ,за да обикаляш чужбината.Не си се спирал.Та сега на Бойко -същият си .Кой крив,кой прав не е важно.Ти като продажен журналист,щеше да си първи,ако тези моми бяха запяли в синагога,например.Какво се правиш на утрепана лисица.Не е заради песента,Беров.Знаеш го добре.Много хубава характеристика са ти изпраскали във Фейсбука,Да четат младите и да се учат,кой е истински журналист и кой е вечен ЛИЗАЧ.

 24. градинко

  Азис подкрепи Пуси райът във фейсбук, сложи си и снимка с качулка. Много се изкефи, че са сложили негов клип на хакнатия съдийски сайт.

  А според скорошните изказвания на местната църква Витков е с гарантирано място в ада като прелюбодеец; не знам какво се натяга на христосаджиите.

 25. @Мен ме бОли фара!- ми те са били с прикрити глави бре – с качулки :p

  Един вид – с фереджета 😀

  Баси – 21- век сме, а говорим за „храмове“, „оскверняване“ и подобна средновековна бълвоч!

 26. Не мога да повярвам колко много хора подкрепят присъдата. И всички: ‘а няма ли да ти е гадно да го гледаш ти?’. Не ми харесва това, което са направили, изобщо не подкрепям изпълнението им, но да ги затворят за години е немислимо! Църквата били обидили. Колко хора обиждат църквата и вярващите всеки ден.

  Ами да не са ги пускали в свещения храм, а ако християните са обидени, да си ги порицават и възмущават, но да не се затваряме. Откога раздават присъди за ‘обида на вярващите’? Ако даваха, Ричард Докинс отдавна да е осъден на смърт…

 27. che ven gur

  Защо всички се изхвърлят предварително,само трябва да изчакаме да видим какво ще се случи…да ама тогава никой няма да го инте-
  ресува, така че и аз ще се пробвам сега.
  Путин великодушно помилва децата. Мужиците в Чукотка които работят за „Челси“ пълнят стадионите на концертите на групата.Едната изпълнителка се омъжва за свещеник от КГБ, другата за депутат от „Единна Русия“, а третата за бивше гадже на някоя от „Тату“.

 28. Има малка разлика между свобода и анархия, не мислиш ли ? 🙂

 29. Маркуча

  Няма лошо да плюете по Pussy Riot, ама първо прочетете какво са казали:
  http://nplusonemag.com/pussy-riot-closing-statements

 30. Бедров, не си прав……Свободно изразяване, не означава да оскверняваш храмове на която и да било религия. Излез пред храма, както ти сам казваш за нашите творци преди 22 години……Протестирали и пели, но отвън, а не вътре в „Александър Невски“…..И аз не харесвам Путин, но не какво са пели е важното, а къде са го правили начина по който са „поднесли“ свободното си слово…..

 31. Истината, че музиката на Pussy Riot ще е в пъти по-стойностна, защото зад нея има идеология, позиция и емоции. Не куп неадекватни текстописци, архаични членове на композиторски съюзи или който там им пише шлагерите. А този/тези с вярата, на които са им е нужни институции или храмове, за да им я осигуряват – моите съболезнования.

 32. Мнението (на) @Пънко нема умре! е най-близо до моето по случая Пусин. Колкото до Витков, те другите добре са го разказали 🙂

 33. Интересно е армията от платени анонимни коментатори каква теза защитава. По това винаги може да се правят изводи за бъдещето на държавата.

 34. Точно обратното е – „мейнстрийма“ подкрепя девойчетата. По-вероятно е
  да те оплюят ако не ги защитиш. Така, че тоя път Бедров се е пуснал по течението и не е никакъв бунтар…

 35. Може на втора инстанция да минат с условна присъда , страстите са успокоени.Да де но, и един фас да хвърлиш и си вътре после .

 36. Веско

  Не съм съгласен с обидата към Витков!
  Не се поддавайте на антипутиновски манипулации, защото …пуситата са си долни и безмозъчни, и не е само замазеното пиле-заместител на …храна за „гладни котета“….
  Дано и на следващите избори Светльо бъде кандидат…защото той поне официално заяви, че е СЪБИРАТЕЛ НА ГЛАСОВЕТЕ НА НЕДОВОЛНИТЕ от мафио-олигарсите!

 37. Ганьо Б.

  Е, да се подиграваш с човек, който вместо „скакалец“ казва „скакауец“ е далеч по-мъжествено, отколкото да се бъзикаш с Путин и всичките му слагачи.

Споменавания

 1. Гласовете на гласовитите | СВОБОДНО СЛОВО - [...] TweetСтатията е видяна 1 пъти!Коментар на Иван Бедров в блога му  Снимка: [...]

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *