НЯКОИ МИСЛИ И ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ НЕЩА

Помощ насила (видео)

Реших да отида до село Юруково. Журналистическият ми рефлекс ме заведе там по време на ваканцията. Хората още оплакват техния Мустафа Кьосов, който беше убит в терористичния атентат на летището в Бургас. На погребението му не се появи нито един представител на държавната власт. Местните са обидени – след като никой не е тук, значи ни подозирате, казват там. Правителството реши да отпусне 10 хиляди лева на семейството на жертвата. Случайно бях там, когато областният управител на Благоевград Костадин Хаджигаев трябваше да връчи документите за помощта. Никой в селото не знаеше. Кметицата Емине Еланска научи от кореспондентите на националните медии в Благоевград, които бяха строени да отразяват връчването на помощта. Картината беше ужасяваща. Тъстът на Мустафа Кьосов не искаше изобщо публичност, но никой не го попита. Областният управител си беше поръчал медии. Вижте този кратък репортаж от случката, който ще ви покаже много за манталитета на хората, които ни управляват.

На снимката е тъстът на Мустафа Кьосов, който не издържа на нахалството на властта и на нас, журналистите.

По-рано приятелите от Vesti.bg публикуваха първия ми коментар за тях. По същата тема. Над 80 хиляди прочитания само в рамките на деня!!! Ще се срещаме там все по-често. Ето и пълния текст:

И вие ли го подозирате?

Помните ли кой е Мустафа Кьосов, откъде е, как изглеждат роднините му? И ако сега това име все още ви говори нещо, съвсем скоро ще го забравим. Както го забравиха българските държавници само миг, след като съобщиха името му като загинал в терористичния атентат на 18 юли 2012 г. на летището в Бургас.

В първите часове след взрива медиите се надпреварваха да задават въпроса „Има ли български жертви?“ Малко по-късно разбрахме, че все пак има българска жертва и това се превърна във водеща новина, но съвсем за кратко. Още малко по-късно се оказа, че българската жертва се казва Мустафа и това спря да бъде най-важното.

На погребението в село Юруково присъстваха главният мюфтия, кметът на общината, близки на Мустафа Кьосов и двама депутати от ДПС. После останалите политици изобщо да не се правят на изненадани от политическия монопол на тази партия над мюсюлманите в България, защото този монопол е резултат от пренебрежението на всички останали.

Израел прибра веднага телата на своите жертви, посрещна ковчезите с правителствена церемония, защото това са техните, израелските жертви на тероризма. В същото време Мустафа Кьосов беше погребан в родното си Юруково, община Якоруда, без държавна церемония. Все едно той не е българската жертва на тероризма.

Мустафа стана веднъж жертва на неизвестните терористи и още веднъж – на неприкритото незачитане на различния. Ако Мустафа се казваше Михаил, щеше да е друго, нали? Нека бъдем докрай откровени – със сигурност има хора, които са реагирали на името на българската жертва и са допуснали, че щом се казва Мустафа, значи може и… Точно затова съдбата на Мустафа от Юруково е много, много тъжна. Не само за близките му, но и за всички българи мюсюлмани, които получиха поредния знак, че хем държавата ги приема за свои, хем не съвсем.

Мюсюлманите в тази част на страната са свикнали да чуват за себе си, че са радикални, че някакви хора от арабския свят ги дирижират, че приютяват терористи. Истина е, че в някои райони се е появявало напрежение – по-млади момчета, които са завършили университети в арабски държави, се опитват да убеждават бащите си, че не практикуват правилно религията си. Някои ги наричат по-радикални. Но трябва да си ужасно невеж, за да асоциираш това явление с думата „тероризъм“. За съжаление и медии, и публични говорители в продължение на години правят точно това.

Отношението към паметта на Мустафа не е резултат на обмислена стратегия, а на неосъзнаване на сложността на отношенията между различните хора. И това не е патент на управляващите днес, защото подобно отношение демонстрираха и почти всички предишни. Изпратените по административен път 10 хиляди лева на семейството на Мустафа не могат да прикрият пренебрежението. Тъжно, но факт.36 коментара

 1. ако бяха отишли „видни“ гербери пак щеше да го изкараш пиар

 2. Нищо не изкарвам. Виж сам и прецени

 3. Горките хора 🙁

 4. Павел Кънев

  „видните гербери“ ги е страх да ходят, където и да било… след шамарите които им зашиха

 5. ida-w/o-flowers

  колко грозно, какъв срам! 🙁

  дано времето облекчи мъката на тези хора по-бързо.

  благодаря Иван Бедров – за това, че не се свениш да удряш шамари на заспалото ни общество, нещастници сме големи!:(

 6. бат' Любо

  Това сегашното е пи-ар!Ако някой управник беше отишъл на погребението-това щеше да е уважение.

 7. Belomore

  Мдам.
  Още когато гледах снимки от погребението на Мустафа (Бог да го прости!) си рекох – после никой никак да не смее да обвини помаците, че вярват единствено на ходжата (там беше главният мюфтия!) и ДПС.
  Само те бяха до семейството и близките на Мустафа.
  И аз да съм на тяхно място, и аз само на тях ще вярвам. Каквито и да са.

  Тъжна работа…

  В този ред – някой помни ли шофьора на камион, който Струма отнесе при спешни нощни работи за укрепване на пътя София – Кулата.
  Беше също помак, от същите села (някъде до Якоруда, не помня точно). Бяха го дигнали посред нощ с камиона да ходи да спасява основна държавна артерия…
  Дали някой (работодателят, държавата, собственик на пътя) се сети да даде и един лев на децата му???

 8. @voxy, проблемът е, че няма реални управляващи, а само някакви второстепенни фигури. Също така е проблем, че родните журналисти ровят в раните на хората, когато има подобни трагедии. Ако нещата се случваха нормално на погребението щеше да има премиер и президент, медиите щяха да отбележат събитието с репортаж, в който да почетат паметта на Мустафа Кьосов, като щеше да има и кадри на съболезнование от управляващите.
  По време на връчването на едни мизерни 10 бона, с които държавата си измива ръцете не би трябвало да има парадност, защото е грозно.
  Въпрос на принципи е. При така случилите се неща явно е важен принципа за PR, защото средно статистическия човек ще каже „Браво, Бойко, даваш пари на страдащите“, а пък всички знаем, че парите са основната движеща сила за повечето хора, особено в по-бедните райони на страната.

 9. Пише го в края на текста – „Тъжно, но факт“, отвратителна ситуация.

 10. Горкият човек и от вашата камера не може да се скрие…

 11. Пламен

  Просто трябваше да отидат всички по-„големи“ в държавата и НИКОЙ от медиите. Но разбира се, стана точно обратното.

 12. Пред ,,само“ 5-6 камери гербера казва, че не обичал медийните изяви. Представете си ако ги обичаше…Тъпо, гаев.
  Бог /единствения, независимо от имената, които Му даваме/ да прости Мустафа.

 13. @soregashi, премиерът и президентът да почнат да ходят на всички погребения направо, убитият Мустафа не е с нищо повече от всеки умишлено убит гражданин на България.
  „родните журналисти ровят в раните на хората, когато има подобни трагедии“
  а кои журналисти по света не го правят? на Мърдок в Англия ли ако си спомняш скандала или в щатите сега покрай батман

 14. Много грозна картинка! Аман от PR! Едно нещо не можаха да направят тихо, човешки, без много шум! Живеем в абсурдна държава!!!

 15. „сигурно е нормално“…

  Тия са за убиване с камъни

 16. Петър

  Малко офтопик: Има вече „донос“ за статията: http://www.eurotopics.net/en/home/presseschau/archiv/article/ARTICLE108937-Bulgaria-mourns-no-Mustafa И малко ирония: както социалният ни президент Първанов би се изразил: „тази статия не е писана с любов към България“

 17. „…Мустафа стана веднъж жертва на неизвестните терористи и още веднъж – на неприкритото незачитане на различния. Ако Мустафа се казваше Михаил, щеше да е друго, нали? Нека бъдем докрай откровени – със сигурност има хора, които са реагирали на името на българската жертва и са допуснали, че щом се казва Мустафа, значи може и…“

  Интересува ме продължението на незавършената мисъл по-горе. Много моля, че не ми стана ясно каква е идеята на Иван Бедров. Като ще се казват нещата, поне да се казват докрай!

 18. благодаря Иван Бедров… finalmente un giornalista che porta questo nome con onore

 19. Ако искате да помогнете, ето как: има дарителска кампания на община Якоруда чрез смс-и с ключова дума DMS MUSTAFA на 17777. Ние от ФПББ гарантираме, че парите ще стигнат до семейството. Отделно от това има сметка на името на вдовицата на Мустафа, която е открита от работодателя му, която бТВ обявиха:
  УниКредит Булбанк
  IBAN: BG89UNCR70001520661066
  BIC/SWIFT: UNCRBGSF

 20. Людмила Атанасова

  Ако искате да помогнете, ето как – има дарителска кампания на община Якоруда чрез смс-и с ключова дума DMS MUSTAFA на 17777. Ние от ФПББ гарантираме, че парите ще стигнат до семейството. Отделно от това има сметка на името на вдовицата на Мустафа, която е открита от работодателя му, която бТВ обявиха:
  УниКредит Булбанк
  IBAN: BG89UNCR70001520661066
  BIC/SWIFT: UNCRBGSF

 21. Borislav Mishev

  Това е истината, дори и тъжна. И все пак отвътре винаги е напирал един въпрос към журналистите, който отдавна искам да задам: вие, дами и господа, някога съобразявали ли сте се с мъката на хората? Един единствен път ми кажете! Никога! Оставете властта, хубава или лоша – има си избори за нея. Да, съгласен съм, че трябваше да почетат човека, но хората затова имат памет и един ден ще напомнят за това. Тъгата и мъката на хората никакви пари не могат да я заплатят, но факта, че дори и Вие господин Бедров сте там и сте един от стоте хиляди журналиста е достатъчно красноречив. А пишете статия, че имало много медии и хората били стъписани…Защо не останахте отвън на стълбите и не изчакахте областния управител да си връчи документите и след това да снимате? Не, Вие просто трябва да сте в навалицата…Виждал съм в новините фрапиращи случаи на нахални и нагли журналисти, несъобразяващи и невписващи се в никакъв морал. Нищо лично към Вас, говоря за гилдията Ви като цяло.

 22. Безумните новини… или концепционалното безмислие…

  Дочетете (ако имате време, любопитство и нерви) докрая репортажа на водещ телевизионер, когото често виждате на екран из популярните новинарски рубрики на въпросната „българска“ медия ьТВ, и пробвайте да си отговорите каква идея имал уважаемият*? Вж. http://forum.all.bg/showflat.php?Cat=0&Board=television&Number=2929457&Searchpage=1&Main=2929457&Words&topic=1&Search=true#Post2929457

 23. Венко

  Искам да отбележа, че когато израелците почетоха паметта на жертвите в атентата, те наред с имената на израелците, прочетоха името и на Мустафа. Чу се в репортажа.
  Добре, че поне те го направиха.

 24. krasimir

  Май ама дали.. Бях там снимах напраих си матрияла е малко беше гадно ама бех там напраих си матрияла и сега алооо политиците аз бех там ама вас оти ви немаше. Не мисля че причината е името и вероизповеданието айде стига сме търсили под вола теле просто няма лента за прерязване Факт и затова политичетата с купените гласове ги е нямало. Това е истината а не недомислици и хрумки!

 25. Иванчо

  Иване, големи групости си написал? Ама и ний сме още по-големи глупаци, че изчетохме това. Правиш се на умен, а май ежедневието ти манава в драскачество по някакъв сайт. Добре, че бе линк във вестник, че да стигна до тук. Осъзнай се, докато е време, изглеждаш млад. Стига си се перчил и надувал с някакви си драсканици. Ти май хич не си добре, а? Откъде те пуснаха да излезеш? Карлуково? По тъпо нещо не бях чел, ти изобщо не можеш да мислиш, да свързваш факти и правиш анализи. Защо се мъчиш изобщо? Докога?

 26. скара-бира

  Извинете, не разбирам, защо да не си правят PR някои хора?! Сигурно е, че в този момент на семейството тези пари са нужни. Бил главния мюфтия там, добре, но само с морална подкрепа не се живее. Да даде и ДПС 10 хил. лева, та и те да си направят PR. И нека да ви кажа, следях новините като всички останали и нито за миг не си помислих за участие на този човек в атентата, независимо от името му. Смятам тази гледна точка на автора, по повод на събитията, за доста тенденциозна, но предпочитам да го отдам на желанието му да бъде оригинален. Не ми се иска да си мисля, че това е поредния опит да се настройват хората в България едни срещу други

 27. ники

  на фона на селото,ЦЯЛАТА В БЯЛО, СЕ ОТКРОЯВАШЕ И ЛЪЩЕШЕ,ЦЯЛАТА В ПОЗЛАТА,ОГРОМНА НОВА ДЖАМИЯ.това видях господин бедров,когато чрез гугъл ърт ,реших и аз да посетя това място преди време,МНОГО ВЪПРОСИ СИ ЗАДАДОХ НЕГО МОМЕНТ,няма да е лошо и вие да си ги зададете.не казвам нищо,не искам да обидядя никого,но в това село има много неща, които нито вие, нито аз, знаеме защо се случват

 28. Имаше навремето един стил в изкуството (фотографията е също изкуство) , наречен „Социалистически реализъм“. Явно още го има! Фотографията на новата джамия в Юруково е постната в Google Earth от Стефка Горгорова. Явно е направена от пътя за Якоруда, селище отстоящо от Юруково само на няколко километра! Но тази снимка не се показва в репортажите по темата, защо ли? Да не говорим, че от там минава и теснолинейката, но не: „дотам можело да се стигне само по занемареното шосе от Велинград или от Банско“! Има и снимка в Google Earth на старата гара в Юруково. Може и да не спира влакът там сега, но в Якоруда сигурно спира. А тук в сайта на Едвин Сугарев е поместена и още една статия по въпроса: http://www.svobodata.com/page.php?pid=9730&rid=34 На снимките поместени там има една, показваща старата джамия в Юруково, подавща се иззад една барака на преден план, чието внушение точно показва що значи то „Социалистически реализъм“! А недовършените „бедни“ къщички с цветя мили без цветя са си направо прогимназии на фона на училището там. Същият стил се крие и зад многоточието на Г-н Бедров: „Нека бъдем докрай откровени – със сигурност има хора, които са реагирали на името на българската жертва и са допуснали, че щом се казва Мустафа, значи може и…“ Като гледаме какво излиза през обектива на фотоапарата не чудно, че можем да си помислим „значи може и…“, нали! Но трябва все пак да признем, ЧЕ ВСЕКИ Е НЕВИНЕН ДО ДОКАЗВАНЕ НА ПРОТИВНОТО!

 29. Янина Златкова

  Срамота! Човек трябва да има някакъв свян и задръжки! И от смърт да печелят …
  Кмета на селото – колко е потресена жената и колко се срамува заради чужди постъпки. Как да сме горди, че сме българи?
  Израелците почели човека, ние се наредихме да се снимаме …

 30. خرید پیچ و مهره ارزان قیمت

 31. واکسن hpv

  never give up

Споменавания

 1. Където няма музика | ИВАН БЕДРОВ - [...] управител ще дойде след два часа в селото, за да връчи на семейството на загиналия при терористичния акт в…
 2. Мисията е изпълнена | Your personal Jesus - [...] извадката става дума за репортажа от Юруково по повод атентата в Бургас и неадекватната реакция на [...]
 3. Мисията е изпълнена | К+ - [...] извадката става дума за репортажа от Юруково по повод атентата в Бургас и неадекватната реакция на [...]

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *