НЯКОИ МИСЛИ И ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ НЕЩА

Да уволниш Човека на годината

Т.нар. правителство на съдебната власт, Висшият съдебен съвет (ВСС), уволни съдия Мирослава Тодорова. Това ме прави още по-убеден като член на журито на наградите „Човек на годината“ на Българския хелзинкски комитет, че сме взели най-правилното решение. Наградата миналата година беше за Съюза на съдиите, а Мирослава Тодорова я получи като председател на организацията. Тогава тя каза:

Актуалната ситуация е такава – налага се съдът да се брани от външни нападки и вмешателства, не само на представители на изпълнителната власт; налага се съдът да се защитава от това, че е предаден и от вътре – от собствения си кадрови орган ВСС“.

Днес тази група от напълно изгубили обществено доверие и нормалност хора използва груба сила срещу своя най-сериозен критик. Тоталните наблюдатели и временно управляващи републиката мъже няма да вземат страна. Защото им е удобна зависима, неработеща и деморализирана съдебна система, която много добре се ориентира кой трябва да бъде закачан и кой не. Защото ако системата работи, утре част от тях трябва да са по затворите. Те няма да донесат промяната. Промяната могат да си я направят само гражданите. Когато на съдиите им се случи техният „Орлов мост“, единствено тогава мутрите с имунитет ще се изплашат.

А иначе Мирослава Тодорова била уволнена, защото забавила написването на мотивите по едно дело и заради това то било прекратено. Ако има нарушения, те трябва да бъдат санкционирани според правилата – справедливо и по еднакъв начин за всички. Не сте чули обаче други съдии или прокурори да са уволнени с подобни мотиви. Не сте чули да има уволнения и за връзки с мафията, и за съмнителни сделки, и за необяснимо богатство. Няма и да има. За разлика от уличните мутри, мутрите с имунитет отстраняват противниците си процедурно.40 коментара

 1. градинко

  Изводът от коментара ти – да, и тя е маскара, ама е от нашите маскари.

  Делото, което е забавила, не е за щайга зарзават, а за ОТВЛИЧАНЕ. Това, че има и други с подобни и по-тежки провинения никак не я оневинява.

 2. Не бих използвал думата маскара. Не познавам конкретния случай, цитирах официалните мотиви. Но сравнението се вижда много ясно – пиеш с Красьо, получаваш имоти без пари, няма уволнение. Критикуваш системата – има уволнение

 3. градинко

  А моят въпрос в случая е защо БХК е наградил съдийка, заради чието 5-ГОДИШНО туткане престъпници отвличали хора са си тръгнали с кеф?

 4. градинко

  Само дето не са я уволнили затова, че е критикувала системата, а за съвсем конкретно и сериозно нарушение. Като ще критикуваш системата, постарай се да си в позиция да го правиш.

 5. нищо не я оневинява за това безобразно забавяне, и това не е просто „едно дело“ и доста манипулативно сте посочили причините само защото не харесвате особено много ГЕРБ или заради невероятната чест оказана ви от БХК

 6. Май не се разбираме. Процедурни нарушения извършват много магистрати, но само някои са уволнявани дисциплинарно. Целенасоченият двоен стандарт е проблемът. А ако искаш да защитаваш ГЕРБ, много си се объркал. Тодорова не е уволнена от ГЕРБ, а от ВСС.

 7. да, аз четох на Дневник статията преди тази и там се акцентира върху Цветан Цветанов, извинявам се 😉
  но и двете страни са изцапани и за да сме коректни трябва да го отчетем, а не да омаловажаваме нарушението й. Утре някой друг като направи подобно ще може да се позоваваме на това уволнение /прецедент донякъде/ като причина да уволнят и него 😉

 8. ники

  Ще пусна един цитат от обясненията на съдия Тодорова относно коментираното дело…“Твърди се, че със забавянето на написването на мотивите съм създала „условия за избягване на наказателна отговорност от подсъдимия”.
  Този извод обективно не може да бъде верен, защото подсъдимият по делото е бил оправдан от председателствания от мен съдебен състав и присъдата е изцяло потвърдена от САС.
  Това означава, че подсъдимият е невинен и обективно не бих могла да създам условия той да не понесе наказателна отговорност, тъй като тя не е възникнала въобще.“ Сами преценете…

 9. Герберските плъхове са плъзнали из интернет.

 10. kremena jekova

  Уволнили са я за отвличане, защото това е престъпление срещу по-заможните хора. Не оневинявам никого, ясно е, че е жестоко престъпление. Ако беше занемарила преписките за изнасилване щяха ли да я уволнят? Защото аз съм чувала от познат адвокат как се губи доказано дело в съда срещу изнасилване, защото някой е бутнал рушвет на съдията. Аз не съм в тази професия и само питам.

  Поздрави

 11. Егати логиката на автора !!! Уникална. Като на Лилов от 90-те год.: „Били сме лоши , но трябва пак да управляваме, защото обещахме да сме социалисти и викаме за сполуката…“ Тази дамо е забавила с 4 г. и 8 м. написване на мотивите за дело за Отвличане, през което изтича абсолютната давност !!! /знае ли автора какво очначава това?/, после забавя още две дела, едното с 3.6 г. , другото с 2.9 г. като едното е за Изнасилване. В любимата му страна САЩ , ако съдия забави мотивирането на присъдата с 3 м. моментално щатския съд му отнема правата, а ако е любима Русия на автора би трябвало да знае , че дори там това се санкционира с … отнемане правата да правораздаваш.В същото време тя била казала нещо си, някъде си, демонстрирала позиция и т.н. Ама някак си забравила коя е основната и професия, т.е. да пише мотиви към присъдите си, за да влязат в сила…

 12. Димитров

  Абе Христо, абе Марков! Вас, герберите, не са ли ви учили да четете? Ясно и недвусмислено е казано: обвиняемите са били ОПРАВДАНИ! Като питаш автора, знае ли той, какво значи забавяне, да те питам аз: Знаеш ли ти, какво значи да си оправдан? И за какво възпрепятсване на правосъдието става въпрос?
  Иван Бедров ясно е написал – против двойния стандарт е. Един забавил 3 дела – уволнение. Друг забавил 44 дела – повишение. Е, питам те отново, ако причината за уволнението са забавените дела, какво правим с човека забавил 44 дела? Уволняваме го 10 пъти?
  Не Христо, Не Марков! Причината за уволнението не е забавянето на делата. Хайде да пробваме пак. Уволнение = 3 забавени дела или критика на ЦвЦв. Повишение = 44 забавени дела или семеен приятел на ЦвЦв. Изводът се набива сам – фактор „забавяне на дела“ – никаква връзка. Фактор „отношение към ЦвЦв“ – силна корелация.
  Аман от тъпи гербери със зелени чорапи!

 13. градинко

  аа, тя направо ги била обявила за невинни престъпниците, само не се била обяснила защо. Е сега вече я зауважавах

 14. Само дето се оказва, че МВР прецакало разследването като скрила, че имало замесен действаш полицай, а и нещо военната прокуратура не била предоставила навреме информация.

  Хайде, Градинко, фактите бяха до повръщане изяснени. Пък май сте пропуснали вчерашния доклад на прокуратурата кой проваля делата.

 15. Стоян Георгиев

  Г-н Иван Бедров,
  След прочетеното по-горе, очите ми се напълниха със сълзи!
  Свивам се в ъгъла и там тихичко ще хлипам и подсмърчам!
  Да ми услужите с кърпичка?!

 16. Писна ми!!!!

  Градинко, по поведението ти (и в други форуми, не само тук) съдя отдавна, макар да не съм съдия, че в душата ти се е загнездил Динко от село, а не от град, Динко, Градинко.

  Контра-модерно, анти-европейско, про-авторитарно, про-азиатско. Това дреме в душите на динковците от село, дето ги напъхаха преди време в град, и те, и техните отрочета по градинките, са формирали една такава свирепа ненавист към модерното и градското, към цивилизацията и прогреса, че Стамболийски (идеологическата еманация на динковците от село) би ги прегърнал с двете си ръце, ако можеше. Сега обаче ги пръгръща ласкаво, макар ида им се кара бащински по комсомолските сбирки, другарят Борисов. Любете се, плодете се, Гпадинко, но не пречете на другите да живеят честно и почтено. Именно това – да пречат на нормалния живот – правят Цветанов и подчинените му боклуци от ВСС. Хитро, но глупаво, защото динковците и цветановците са хитри селяни, но глупави хора. И не знаят, че това, което правят по този начин, води в крайна сметка само до едно – спринт срещу историята и ускорен сблъсък с нейната мощ. Тя, неуважаеми динковци и цветановци, в крайна сметка, ще е на страната на доброто.
  А ти, Градинко, пиле шарено, ти си от другата страна. Стой си оттатък. При милиционерите и физкултурниците, удряйте здраво с калъчката, вие само това можете!
  До скоро, на Орлов мост!

 17. паяка

  Била уволнена за нещо не кой знае какво, ама той и Ал Капоне е осъден за неплащане на данъци. Което можеш да докажеш, това посочваш.

 18. Утре се организира протест срещу това решение на ВСС, както и срещу съвета изобщо: http://www.facebook.com/events/116342865176098/?notif_t=plan_user_joined

 19. Съдията има право да отсъди „невинен“ на отявлен престъпник,без да се аргументира……,защото е съдия и никой не може да му каже „копче“……. Хайде стига
  Това ще рече, че съда е независим и това че не било морално…..им е през оная работа.
  Явно морала в съдебната система липсва, защото има врати и вратички
  във всеки закон, които го обезсмислят и това умело се използва от съдиите.
  Токова са свикнали с това , че го приемат за нормално,и даже се дрзнят че нкой е видял тяхната очевадна неспрведливост.
  Няма морал в съдебната система.

 20. Хайде това да им е за урок и друг път да не правят така, защото не е хубво. Все пак са съдии и се очаква те да бъдат за пример пред обществото със своята честност,морал,неподкупност.
  В момента това са най-корумпираните хора в България.
  Защо ли хорта не вярват на съдебната власт.

 21. томов

  След като БХК е ПРОТИВ ДВОЙНИЯТ СТАНДАРТ и за РАБОТЕЩА СЪДЕБНА СИСТЕМА да бъдат така добри да ИСКАТ ВСИЧКИ ПОДОБНИ СЛУЧАИ ДА СЕ РЕШАТ ПО ТОЗИ НАЧИН !!! а не да прощаваме на съдийката, дето за всички в системата е лице на корупцията

 22. томов

  и още нещо, малко по-глобално: как можем да говорим за журналисти и медии, когато за дадена статия и тезите които са застъпени в нея можеш да се досетиш по това, къде е публикувана, а ако видиш и името на автора – то спокойно можеш да я разкажеш без да си я чел. жалка работа…

 23. hanseatic

  Г-н Бедров, излишно е да обяснявате истината, тя се вижда от всички, без значение дали се признава или не! Забавените три дела са „голямо“ нарушение тогава, когато „нарушителят“ съди Цветанов за клевета. Нещата си идват на място! Не може един дисциплинарно уволнен съдия да съди министър, и то много вътрешен! Обикновенна „Милиционерщина без граници“ в границите на РъБъ. Ако Мирослава Тодорова не бъде защитена от обществото и колегите си, нещата отиват на по-зле, отколкото си мислим. Обръщението ми е към г-н Бедров, а не към герберчетата от градинките!

 24. Поздравявам Ви за смелостта да кажете нещата в прав текст, без заобикалки!

 25. За жалост няма да се променят нещата, качествените и можещите хора се махат защото пречат на некадърниците да си правят простотиите и мизериите, по цял ден го гледам това и в работата си!

 26. hanseatic

  Чета в Дневник: „Цветан Цветанов отрече да има конфликт с уволнената Мирослава Тодорова“. Ами щом отрича, няма да лъже я…

 27. Писна ми!!!!

  Иване, позволявам си да пре-постна следния текст, който намерих в мрежата.

  „Когато уволниш Човека на годината…“

  12 Юли 2012

  Полина Паунова

  Текстът е от блога “Печатни грешки” по повод уволнението от Висшия съдебен съвет на съдия Мирослава Тодорова, избрана за Човек на годината от Българския хелзинкски комитет.

  Когато уволниш Човека на годината, уволняваш държавата. Това е. Когато уволниш Човека на годината, признаваш, че не те интересуват хората. И в това няма спор. Когато уволниш Човека на годината, ебаваш майката на годината. Без извинение.

  Когато уволниш Човека на годината казваш, че искаш само свои хора. Когато уволниш Човека на годината всичките ти клетви в демократичност са само вкисналата гарнитура към милиционерската подметка, която сервираш като основно ястие в празната чиния на малоумния народ.

  Не знам дали сте наясно – съдия Мирослава Тодорова бе уволнена в четвъртък от ВСС. Заради забавени мотиви по дело. А другите уволнения къде са?

  Къде е оставката на Владимира Янева?

  Къде е “уволнението” на Цеко?

  Защо Емо Фаса не е извън парламента?

  Защо в Народното събрание има депутат от ГЕРБ с прякор Мафчо (защото бил хем мъничък на ръст, хем от мафията)?

  Защо премиерът ни има прякор Тиквата?

  Защо немските медии пишат за връзките на оня с прякора с мафията?

  Защо Мафчо, Емо Фаса и Тиквата определят живота ми? Защо Мафчо, Емо Фаса и Тиквата са недокоснати? Защо те “уволняват”? Какво е това, бе?! Не виждате ли в какво живеем?!

  Живеем в един кенеф, в помийната яма на който, изсипваме всичко качествено, за да клекне над него някое държавно величие със съмнителни умствени и морални качества и да “снесе” поредната доза медийни указания. Указания към ВСС, към главните редактори на големите медии, към опозицията и Бог знае още какво.

  Когато уволниш Човека на годината уволняваш човека. Това е.

  Публикувам този текст тук, тъй като блогът ми systemoferrors.blogspot.com е блокиран във ФБ от добри хора.

  От pechatnigreshki.wordpress.com

 28. Съгласен съм теб, че не е само тази съдийка за уволнение. Абсолютно съм съгласен и с това, че ако уволнението на съдия Тодорова е резултат от политически натсик и/или в него има пръст който и да е от изпълнителната власт, това е изключително страшно и опасно!

  Но не мога да приема, че трябва да я съжаляваме (съдия Тодорова) за това, че се е оказала изкупителна жертва. Ако е вярно, че един съдия от този ранг, и с нейния опит си позволява да отлага да си свърши работата за пове

 29. –предния коментар нещо се загуби, моля изтрий го.–
  Съгласен съм теб, че не е само тази съдийка за уволнение. Абсолютно съм съгласен и с това, че ако уволнението на съдия Тодорова е резултат от политически натсик и/или в него има пръст който и да е от изпълнителната власт, това е изключително страшно и опасно!

  Но не мога да приема, че трябва да я съжаляваме (съдия Тодорова) за това, че се е оказала изкупителна жертва. Ако е вярно, че един съдия от този ранг, и с нейния опит си позволява да отлага да си свърши работата за повече от 4 години, и това освен всичко води и до освобождаване на ДОКАЗАН престъпник- ами малко и е уволнението! Освен това дело, което е забатачила 4 год и 8 мес., висят без мотиви и още две други, НАКАЗАТЕЛНИ от общ характер дела. Да се надяваме, че поне осъдените по тези две дела няма да избегнат по същия начин наказанието си.

 30. ники

  ПРОСТО ВЪРВИМЕ КЪМ ДИКТАТУРА

 31. Крис

  А защо не уволниха прокурора, който толкова време бави разследването за имотите на Цветан Цветанов? Или депутатите, които не намериха конфликт на интереси в хонорара на Ахмед Доган? Или разследващите скандалното предоставяне на морската градина във Варна на мутрите? Или съдиите оправдали или пуснали на свобода най-известните престъпници в БГ?

  Ясно е, че става дума за саморазправа с критик на властта и по-специално на престъпната група около Цветан Цветанов. Подкрепям протеста!

 32. Аман Вече

  @ Oleg
  13 юли 2012

  „… и това освен всичко води и до освобождаване на ДОКАЗАН престъпник …“

  КЪДЕ е доказан бре мама?
  Дай нещо цитат, линк, снимка?
  Ти къде го прочете/чу/видя?
  Щото аз за сестра ти също мога да говоря някакви неща нали…

 33. Да видим какво ще стане след протеста… или пак един не чул друг не видял…

 34. Тя го е оправдала на първа инстанция, доколкото разбирам. Откога първа инстанция е последна? САС може и да е потвърдил присъдата, но какво става с триинстанционното производство и възможността на прокуратурата да протестира оправдателната присъда?
  Всички съдии имат просрочени дела. Всички! Това е дефект на системата.
  Наказинето е тенденциозно, мотивите за налагането му според мен са други, а не изложените в решението на ВСС.
  И накрая, премиерът явно смята, че народът е съставен от шизофреници. Това е обидно, но още по-обидно е, че го заявява публично и смята, че някой му вярва. Аз не желая да ме наричат глупак!

 35. Стойчо

  Уважавам много Иван Бедров, но мисля че в този случай не е напълно прав или поне трябва да се проверят добре фактите. Ако може да се вярва на медиите и на сълзите на пострадалата, уволнената съдийска бави 4 години дело за изнасилване на 2 деца пред майки им от група въоръжени в дома им. Единият е полицай. Видели са лицата им. На четвъртата година препраща делото на вонен съд. Разкрит е защитен свидетел. И следва давност. Съгласете се, че ако това е вярно, то случаят не е обикновен и ако наказанията в съдебната система трябва да започнат от някой случай, този е подходящ.

 36. градинко

  Сред процесите, забавени от шефката на съюза на съдиите Мирослава Тодорова, е дело за грабеж на мъж и жена и бруталното изнасилване на двете им деца. Близо 4 години тя бави делото срещу седмината бандити, гаврили се със семейство Анчови, като накрая го прекратява с мотив, който е трябвало да обяви още при започването на процеса. През това време бандитите продължават да са на свобода и извършват още 43 престъпления.

  ”14 години чакахме възмездие от съда”, проплака пред в. “Телеграф” майката на двете, изнасилени на двете момиченца от “помилваните” от съдия Тодорова седмина мъже. Трагедията се случва пред очите на родителите на двете деца – Веско Анчов и съпругата му. Драмата се случва на 31 януари 1998 година в дома им в софийското село Чепинци. Тогава въоръжените мъже, единият от които действащ полицай – Димчо Димов, нахлуват в къщата на Анчови, за да ги оберат. Когато влизат вътре и виждат, че родителите се опитват да окажат съпротива, започват да се гаврят с децата им. Тогава двете момиченца са били на 11 и 16 години. Бандитите първо пребиват Веско, след което се насочват към съпругата му. “Накараха ме да се съблека, свалих си блузата и бельото и тогава с един нож, опирайки го по тялото ми, да ми казват: ”Къде са парите, иначе ще те убия, нали знаеш, че мога да те убия.” После последвала и гаврата с момичетата.

  Вуйчото на Азис Христо Върбанов – Ицо папата е човекът , поръчал обира в семейство Анчови, твърди майката на двете изнасилени деца, пред „Телеграф“. Тя разкри, че той е знаел за заема, който са изтеглили малко преди нападението, и затова е поръчал грабежа.

  В друг случай тя буквално смачква дело срещу похитител, като по този начин мъжът се отървава от правосъдието заради изтекла давност. На 16 юни 2006 г. тя осъжда Стоян Петров, който през 1996 година отвлякъл заедно с неколцина други бандити мъж и жена и ги държал като заложници. Тодорова обаче бави в продължение на 4 години и 8 месеца мотивите към присъдата, като през това време изтича абсолютната давност на делото. Сред друг от скандалните случаи в досието на Тодорова е и процесът срещу наркобоса Васил Маникатов- Маниката. Тя го осъжда, но забавя мотивите си и присъдата му не успява да влезе в сила.

 37. Преобладават мненията, че разправата с М. Тодорава е спрведлива, с цел да се сложи ред в системата. Не може да им се отрече на здравото ядро на ВСС, че са заложили имено на този ефект. Нека приемем, че М.Т. наистина е виновна за това, за което казват, че е виновна. Въпреки тази вина, аз лично смятам, че истинската причина за това показно, безпрецедентно уволнение е, че тя единсвена дръзна да заведе дело за клевета срещу Ц.Ц., министър на ВЪТРЕШНИТЕ работи и ПЪРВИ ВИЦЕпремиер на Р. България. Нали разбирате какво означава това – ако нещо, не дай боже, му се случи на премиера-слънце, Ц.Ц. става МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ на Р.България.
  Нека не се заблуждаваме, че на ВСС му пука за забавените и прекратени дела. Оказва се, че М.Т. не е единствената с прекратени по давност дела. Да изнесат списък на всички съдии с прекратени дела и срещу името на всеки колко бройки му се водят. Това за начало стига, да разберем за какви киличества става въпрос, после ще говорим за качеството. Дали М.Т. е съдията с най-много прекратени по давност дела, какво правим тогава. Общественото внимание е насочено към едно дело за грабеж и изнасилване, описано по покъртителен начин в един от коментарите тук и в няколко други блога. В същия коментар се казва, че въпросната банда, в която има и полицай, е извършила още 43 престъпления. Поради липса на подробности, мога да предположа, че тази банда е влизала в съда още 43 пъти, иначе как ще е доказано, че тези ппестъпления са извършени. И всичките тези 43 пъти, все М.Т. им прекрти делата. Как пък все на нея се паднаха да ги гледа тези дела, тя забави мотивите и готово, делата прекратени. А може и наистина да е така, не казват. От информацията, изнесена в медиите излиза, че М.Т. е наказана два пъти за едно и също провинение. Веднъж с 15% намаление на заплата. Обаче сега се сетили, че първия път като я наказали, пропуснали да включат 3 (три) дела и за тия 3 дела – бум, дисциплинарно наказание. Какви са тези три дела, пак не казват. Не станаха ли много неказаните неща за една публична разправа. И обществото вместо да пита, се дърли колко справедливо било да се накаже един съдия, дето не си гледал работата. ВСС да не би да си я гледа. Главният прокурор гледа ли си работата? В същност кой в тази държава си гледа, в смисъл върши, работата?
  Все отнякъде трябва да се почне, но не съм съгласна, че трябва да се почне точно с тази, дето събра кураж да заведе дело срещу министъра на вътрешните работи.
  Ако имаха малко повече ум в главата си, щяха малко да я поизпипат работата; да кажат, днеска уволняваме дисциплинарно всички съдии, които имат повече от 40 прекратени дела, например. Или да започнат от бройката на М.Т. Много са бързали и много им е съшита работата с бели конци. Явно са разчитали на ефекта, на който сме свидетели тук – гневят се хората на лошите резултати от работата на съда, липсата на справедливост и безграничната наглост на властимащите. И вместо да се насочи гневът към тези наглеци (Цв.Цв., Пангезов, Главния прокурор,….и още хиляди, дето им плащаме заплатите) във форумите ще си извадим очите кое е правилно и кое не е…ами нали те това искат!)
  Заставам на страната на М.Т. с пълното убеждение, че истинската причина за нейното уволнение е делото срещу Цветанов. Имам и още един много силен мотив – едно нездраво любопитство ми е пътеводна светлина – искам да видя как ще протече в съда делото срещу Цветанов. Това дело трябва да бъде публично, при отворени врати, да се предава по националната телевизия, която ние издържаме с парите си за да ни информира за безобразията на управляващите. Освен това, в този ден, всеки на който му е мил живота трябва да бъде на улицата и да иска справедливост. Нека Цв.Цв. докаже в съда, че М.Т. обслужва прстъпниците. И като го докаже, ще поискам за нея най-строгото накзание. Но дотогава, аз съм на нейна страна и искам справедливост.
  Вижте какво казва по случая Галин Костов, бивш съдия от Варна, който прекара няколко години в ареста по недоказани обвинения – http://afera.bg/pozitsiaетанов/26655.html
  Работата май е по-дебела отколкото изглежда на пръв поглед.

 38. It’s the best time to make some plans for the future and it is time to be happy. I have read this post and if I could I desire to suggest you some interesting things or suggestions. Maybe you could write next articles referring to this article. I want to read even more things about it!

 39. След години ще се разбере истината.

Споменавания

 1. Донос | ИВАН БЕДРОВ - [...] превод на голяма част от поста „Да уволниш Човека на годината“ по повод уволнението на съдия Мирослава Тодорова. [...]
 2. Донос | К+ - [...] превод на голяма част от поста „Да уволниш Човека на годината“ по повод уволнението на съдия Мирослава Тодорова. [...]

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *