НЯКОИ МИСЛИ И ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ НЕЩА

ACTA умря в Страсбург (видео)

Мараба, европейци! 🙂 Знаем си каква селяния има в душите ни, но все пак тези дни имаме право да се чувстваме европейци. Отхвърлянето на ACTA от Европейския парламент е същото като оттеглянето на Закона за горите. Гражданското недоволство постига резултати. Нито тук някой щеше да се трогне, нито мнозинството евродепутати щяха да променят позицията си, ако недоволството не беше изпълнило улиците. Системата работи, стига да не го забравим скоро.

А иначе днес 478 евродепутати отхвърлиха Международното търговско споразумение за борба с фалшифицирането (АСТА). Само 39 открито го подкрепиха. В това видео ще видите част от основните изказвания (на английски) За и Против ACTA. Ще видите и реакцията на част от членовете на Европейския парламент, които издигнаха лозунги „Hello democracy, Goodbye ACTA“.

Представителите на Европейската народна партия, която е мнозинство, поискаха Европарламентът да не се произнася още днес и да изчака позицията на Европейския съд, който беше запитан от Комисията. Представителите на левицата и зелените поискаха отхвърлянето да стане още днес. Така и стана, защото повечето десни депутати се въздържаха.

Говорителите са:

Christofer FJELLNER – Европейска народна партия, Швеция

David MARTIN – Социалисти и демократи, Обединено кралство

Maroš ŠEFČOVIČ – Зам.-председател на Европейската комисияЕдин коментар

  1. Светослав Бацоев

    Сори за офтопика ама след промените в блога (SimplePress ?) когато селектирам текст, в Google Chrome се вижда размазано (в другите браузъри е ОК). Само при мен ли е така?

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *