НЯКОИ МИСЛИ И ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ НЕЩА

Писмо от едно куче

image_1484631Преди известен брой години бившият министър-председател Симеон Сакскобургготски предложи на българите да си сменят чипа. Реакцията беше бурна и масова – колеги се възмущаваха, задаваха му въпроси, опозицията веднага се възползва от това непремерено изказване.

Няколко години по-късно премиерът Сергей Станишев попита публично: „Кой нормален човек се интересува от досиетата?“ Реакцията не беше толкова бурна и масова, но все пак я имаше. Граждани заведоха дело срещу Станишев, защото се интересуват от досиетата, но не се приемат за ненормални. Онзи ден настоящият министър-председател Бойко Борисов каза: „Моите кучета са страхотни, но са точно като българите – здраво трябва да се държат.“ Тишина.

Това, че премиерът се държи невъзпитано и обидно, си е основно негов проблем. Това, че следващите го журналисти приемат това за нормално, вече е и наш проблем. Бойко Борисов вече е свикнал никой да не го репликира, когато изрича откровени глупости. Като например съкратените разходи от Барак Обама, които според Борисов били няколко хиляди милиарда долара. Разбира се, че вярното число е стотина пъти по-малко, но никой не посмя да реагира на самонадеяното изказване на премиера. През изминалия уикенд треньорът по карате на Бойко Борисов се появи по телевизията и няколко пъти обясни, че българският премиер е бил администратор на националния отбор, а не треньор. Години преди това чувахме самохвалното твърдение на Борисов как е тренирал отбора. Тази поредица е безкрайна. Фриволният изказ и незачитането на фактите вече са официална политика. Официална политика е и отказът на журналистите не само да задават логичните въпроси към премиера, но и изобщо да се съмняват в неговите думи. След като го е казал, така е. Като онези два и половина милиарда долара, които Борисов обеща от транзит на руски газ. Този път вярното число беше само 10 пъти по-малко от изреченото. Но пак никой не задава въпроси.

В нормалните общества на политиците не е позволено да лъжат открито. Тук това вече е нормално. В нормалните общества не е позволено на медиите да препредават папагалски всяка глупост, без да се опитват дори да се доближат до здравия разум. Тук това не само че вече е нормално, но и когато Бойко Борисов се направи на обиден за пореден път и обърне гръб на журналистите, чуваме пискливия глас на притеснена репортерка: „Слушаме ви, слушаме ви, господин премиер!“ И той се смилява и изрича още някоя умност, която никой после не поставя под въпрос.

Вероятно повечето хора в подобно обкръжение биха се самозабравили. Затова Бойко Борисов не е единствено виновен, че е такъв. Ако имаше и най-малък знак за достойна реакция, той щеше да се промени. Просто е такъв – оценката на околните е важна за него. Но когато е обграден от умилителни и немислещи погледи, тогава няма как да бъде различен. Тогава картината става още по-комична и той напълно убедено иска от търговците да му се извинят за думите си, че затварянето на „Ломско шосе“ в София щяло да ги доведе до фалит. И нищо чудно някой да му се извини. А вчера Бойко Борисов информирал репортерите, че повече ще говори само по темата на деня и няма да отговаря на други въпроси. Нищо чудно и някой колега да му се извини. А на една стена в София видях надпис: „Там, където няма роби, няма господари.“ Без извинение.

коментар от в.Пари

снимка: Боби Тошев30 коментара

 1. Гери

  Сещам се за финала на един стар виц: „Всичко в името на Човека, всичко за благото на Човека! Другарко, да кажа ли и името на човека?“

 2. Събитие във „Фейсбук“ призовава обществото и медиите поне за ден да не бъде споменавано името на премиера Бойко Борисов. Авторите на инициативата „Ден без Бойко Борисов“ обаче са определили датата 5 юли заради това, че на същия ден през 2009 г. бяха парламентарните избори,които ГЕРБ спечели.

 3. Михайлов

  А с Картаген к`во стана?

 4. Михайлов

  Сори,объркал съм блога.

 5. Също така при откриването на Ломско шосе, каза, че бил построил (кирка и лопата и с двете си ръце?) 31 километра метро.
  Можеше и една нула отзад за по убедително да сложи, щеше да е същата лъжа, както и сега.
  Но това само по форумите се пише. Опозицията си мълчи, все едно всички са на една лодка и не искат да се (из)клатят, абе е**ло си е майката

 6. Bloodymirova

  „В нормалните общества на политиците не е позволено да лъжат открито. Тук това вече е нормално. В нормалните общества не е позволено на медиите да препредават папагалски всяка глупост, без да се опитват дори да се доближат до здравия разум.“

  В Щатите значи също са ненормалници, ако се съди по Fox News 🙂

 7. 10 стинки

  Е е?

 8. Зелен Бетон

  Имаше по байтошово време една ъндърграунд песничка, в която се пееше:
  „Човек излезе от народа
  и повече не се прибра…“

  Историята се повтаря. Историята на бай Тошо. Този път – като фарс. За щастие, бойкоборисовият ГЕРБ няма нито време, нито вътък да стане партия-държава. Това поне добре.

  Един политик може да бъде полезен само до момента, в който си повярва прекалено. Оттам нататък не знаеш какво можеш да очакваш от него – просто защото връзката му с реалността вече я няма. Накрая всичките тия отиват във восъчния музей на Жорж Ганчев (който е първият му обитател, защото си вярваше безкрайно още при самото си появяване). Надявах се Борисов да устои по-дълго, но цък. За тая работа освен фотогеничност трябва и достатъчно акъл.

  За жалост, лисиците от БСП и Доган се оказаха прави: пуснаха го да управлява, за да им оправи бакиите и да прекара страната през трудния период, и после да му гледат сеира как се самоунищожава и им освобождава властта без съпротива.

  Единственият вариант Борисов да се освести е да бъде стреснат сериозно. Което значи цялата страна да ревне в един глас срещу изцепките му. Но не вярвам да се случи: в сапунените сериали и риалити форматите не се случват такива неща, така че драгата аудитория няма откъде да ги види. А да ги измисли не може – защото е спряла да мисли.

  Накрая пак опираме до неприятно вярната истина, че всеки народ си заслужава управниците. Гответе се за БСП и Доган.

 9. Д.Кърпачев

  Писмо от едно куче (помияр)!?

 10. ivelina

  Омръзна ми да се срамувам заради други хора(Б.Б.),които не си знаят мястото,нивото на компетентност и плещят наляво и надясно, без никакви задръжки.Пълен потрес! Защо да чакаме 5-ти юли. Може ли от днес? Всъщност кой избра Б.Б. и ГЕРБ? Накрая никой няма да си признае.

 11. Maybe Lline

  🙂

 12. Maybe Lline

  браво, г-н Бедров!

 13. By Maybe Lline2

  А, стига лайте , бе…!

 14. Зелен Бетон

  Явно някаква медийна ешерихия коли върлува сред управляващите. Ей го и другия микрофон-бабаит, да не би случайно да остане назад:

  „Сърцето ми се преизпълва с радост и гордост, че в центъра на Скопие е вдигнат паметник на един велик български цар, на един достоен български владетел, коментира директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров.

  Божидар Димитров похвали усилието на македонските власти и специално на правителството „Груевски“, че вдига паметници на български национални герои.“

  http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3922871

  Между другото, директорът Димитров се изцепва в подозрително подходящ момент и с подозрително подходяща сила – така, че онова на Борисов за кучетата по-бързо да потъне на заден план. Питам се – дали е просто самоинициатива на жертвоготовен приятел, решил да „привлече огъня“ върху себе си, или е предварително съгласуван и пресметнат ход? Или пък е обикновена глупост?

  Не им ли е ясно на главните герои, че рискуват цял дипломатически скандал, само и само защото любимият на цял народ премиер не благоволява да се извини за хлевоустието си?

  Нещата отиват не към скандал или фарс, а направо към театър на абсурда.

 15. Бедров,омръзна ми да се правите на интересен!!!Напълно съм съгласена с мнението на един от коментатаорите и понеже не бих се изразила по-точно,цитирам:“… Не мога да разбера, дали някои журналисти наистина не могат да възприемат преносен смисъл или нарочно демонстрират такова невъзприемане?!
  Не че съм фен на Симеон…но беше прекрасно ясно какво искаше да каже с фразата си за смяната на чипа – просто менталитетът трябва да се промени….
  Аналогично сега – ББ – българският народ е прекрасен – но му липсва дисциплина и организация и …трябва здраво да се държи ~организира и т.н….
  Кога е наричал народа кучета?!Къде?!
  Но и някои журналисти са като пропадащи политици – вземат някаква фраза от този, който е медийна звезда, пофризират я – според нивото на собствената си компетентност, и почнат да атакуват – дано някой да ги забележи и тях.. „

 16. Н. Тенев

  До: Georg, 29.06.2011 @ 9:15

  Пише се манталитет,а не „менталитет“.

 17. Писмо от едно куче
  Г-н Борисов,
  Решително протестирам срещу думите ви „Моите кучета са страхотни, но са точно като българите – здраво трябва да се държат.“ Така вие накърнявате кучешкото ми достойнство и ме оприличавате на българин! Извинете се и върнете думите си назад! В противен случай ще бъда принуден да захапя дирника ви!

 18. след изборите-след кои-?-зависи от скоростта на поумняване на българина,а тя понякога едоста бърза-справка-дали можете да намерите някой гласувал за Симеон??? след време ще търсите и някой да си прзнае,че егласувал за бойко!!!!!!!

 19. Какъв е смисълът от демокрацията, след като свободата на словото е ограничена в рамките на собствената си некомпетентност и тиха уплаха!?

 20. Най-добре е да си провери как вървят картофите , за да се похвали и за тях.

 21. Стефан П. Петров

  По повод на: (цитат)…Като например съкратените разходи от Барак Обама, които според Борисов били няколко хиляди милиарда долара. Разбира се, че вярното число е стотина пъти по-малко, но никой не посмя да реагира на самонадеяното изказване на премиера… – преведено на български, това означава „няколко трилиона“ – Господин Бедров, към момента националният дълг на Щатите е 14.3 трилиона. 1000 милиарда = 1 трилион (1 трилион = 1 000 000 000 000). Гн Обама е принуден да прави икономии, ако не за друго, то поне за политическото си оцеляване. Правят се съкращения в много от перата на бюджета, така че какво точно не сте разбрали, че „компетентно“ се опитвате да го разяснявате?

 22. Съгласен съм с посоката на статията, но конкретно репликите на тримата премиери ми действат по различен начин.
  Царчето каза да си сменим чипа и не ме обиди. Има стотици, хиляди хора, на които трябва да им сменят много неща, и всичко това съпроводено с бой – хубав, напоителен, традиционен.
  ББ каза „А, много хубаво куче („И вашите са хубави!“), Е, хубави са, ама са като българите, трябва да се държат здраво; това тук е кротко, моите хапят..“ Пак не ме обиди. Някой каза, че българите все пак не меки зомбита и можели да ухапят някой, ако той има неблагоразумието да му изпусне края. По-добре от лабрадора на госпожата.
  Виж, Станишевото ми бръкна в здравето. Дълбоко. Другарят реши, че всичко вече е минало.

 23. Едно друго куче

  Очилата, които си си сложил, Иване, ти пречат да видиш ИСТИНАТА! Това, което ти казвам, е доста иносказателно, но за човек с интелектуални претенции би трябвало да е разбираемо! Е, ще трябва малко да се понапънеш, но знае ли човек от коя шумка ще изскочи заекът…?

 24. metalikus

  леле костов ли ти я поръча тази статия или сам се сети

 25. anelia atanasova

  Ako vsichki si biahme dali smetka kakvo ni ochakva sled simeon i proslovutata troina koalizia nestata stiaha da izgglejdat po drug nachin,Simeon go rasbirat po zial sviat samo v Balgaria tarpi uprezi,na vsiakade e saprovojdan s interes ot chujdite medii i e otraziavan i razbipane, tuk ne.Zasto togava da se sardim i na kogo? Naroda si go izbra mediite mu se vashistavat mnogo riadko ste se chue kritika,imame si muskuli chalga i kupon e tova mu e dostatachno na veche bezchipniat balgarin.Toi veche niama kakvo da smenia.,,Hliab i zrelista,, zrelicta da no hliab ne i pak e stastliv zastoto otnovo se varna tam kadeto go kani nosttalgiata,ostava samo da razdadat kuponite.Pojelavam ti zdrave i uspeh,Anelia

 26. Жеко

  Братя, тежко живеем, не се търпи вече това тегло! Само Царят може да ни спаси, но трябва да го повикаме. Искаме си Царя! Искаме хляб и народни правдини и само Царят ще ни ги даде! Той вече ни спаси от Драгалевския Безродник преди 10 години, ще ни спаси и сега, стига ние да пожелаем това.

  Искаме Цар, хляб и народни правдини!!! Щом Негово Величество Царя застава зад г-жа Кунева, то и аз ще гласувам за нея! Царят най-добре знае кой е читав и кой не. Благодарение на него преди 10 години българоубиецът Костов беше изритан от властта, не забравяйте това. Царят ни спаси тогава от гладна и позорна смърт – вечно ще сме му благодарни!!! Затова да гласуваме всички като един за г-жа Кунева, защото иначе Драгалевското Чудовище отново ще дойде да ни пие кръвта.

  Братя, аз вече твърдо съм решил. Ще гласувам за г-жа Кунева! Щом Негово Величество застава зад нея, значи тя е най-достойната. Да, аз вярвам на нашия Цар. Той е мъдър, благороден и добър. Царят е светлината, която все още грее над нас, Царят е надеждата ни, последната надежда . . . Царю, ще гласувам за г-жа Кунева, заедно с целия си род! Да, всички ние те обичаме и ти вярваме. Само ти ще ни спасиш от злото, тъй както ни отърва от Драгалевския Българомразец преди 10 години. Само Ти, Царю!!!

  Ваше Величество, не издържаме вече на тези мъки! Плачем, плачем горчиво, о Царю наш, но самите ние сме си виновни. Защото който не почита своя Цар, все едно се отрича от баща си. Виновни сме, Царю, не те защитихме от лумпени и безродници, които те обругаха. Отрекохме се от Теб и затова сега страдаме. И още по-големи мъки ни очакват, ако не се покаем. Царю, прости ни и ни помогни. Спаси ни, както ни спаси от Костов преди 10 години! Молим се, Царю наш!!!

  Който не почита своя Цар, все едно се отрича от баща си!!! Да живее Царя!!! Да живее Отечеството!!!

 27. Румен Бърцов

  Царюто вика :грешка в чипа.Разбира му главата.Каде тоа чип бе?!Нема никкъв чип.Има българска универсална скоба – три букви -„тел“.Чипове разни.Адде моля.

 28. Румен Бърцов

  Лааш по Костов – получаваш Доган ,не от към муцунката.
  И бат ви Бойко не е прав.На куче,което си лае по опашката за какво му е наморник.
  Ет ви и збръкани буквици да имате за лаене.

Споменавания

 1. Ново 20 - Писмо от едно куче... В нормалните общества на политиците не е позволено да лъжат открито. Тук това вече е…

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *