НЯКОИ МИСЛИ И ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ НЕЩА

Яйца по съветски

hanna-sinkovaПърженето на яйца на публично място може да изглежда като весела шега. В нормалните държави. В Украйна обаче това не е толкова безопасно – на 29 март полицията в Киев е нахлула в дома на Хана Синкова и оттогава тя е в ареста с обвинение за непристойно поведение, което според украинския Наказателен кодекс може да й донесе от 3 до 5 години затвор.

Хана е член на украинската партия „Братство“, чиято позиция е против руското влияние в страната и останките от съветския режим. На 16 декември миналата година заедно с други момичета Хана организира протест пред паметника на Съветската армия в Киев „Вечния огън“ – пържат яйца и наденици. Хана трябва да бъде освободена и ако имате възможност пишете на западни политици, дипломати или журналисти.17 коментара

 1. Абе комунистите не обичат яйца?

 2. Украинския Наказателен кодекс може да й донесе от 3 до 5 години затвор.
  Демокрация по Янукович-ски! А по нашият кодекс, Ковашки получи 3 год. условно за укриване на 10 000 000 данъци! За справка, бащата на Щефи Граф(тенис легенда), лежа 7 години ефективно, за укриване на 7 милиона марки(на времето). Дано се намесят западни посланици, за да не гние свободолюбивото момиче в затвора!

 3. Добре де, ако Вечният огън не стига човек едни яйца да си опържи, язък … Я виж ти: вечната дружба не допуска похапването на никакви наденички и яйца! Сигурна съм, че на руските солдати пържените яйца и наденичките са им се понравили повече и са им се видели по-братски жест от вечната слава, на която са ги обрекли под купища грозни бетонно-железни паметници.

 4. наско

  И все пак си е гавра с паметник.

 5. Вижте хора!
  Това е жестока гавра с паметта на загиналите войници и всички онези 15-16 годишни момченца, които направо от училищната скамейка са били изпращани на фронта. Според мен момичето може да показва анти-руските си убеждения по някакъв друг начин.

 6. Maks, така е! Ама пък от 3 до 5 години за едните яйца! Пък били те и на вечния паметник! Айде стига!

 7. Светослав Бацоев

  Ебаси. И аз си мислех, че тук положението е зле.

 8. Гавра с паметник не може да има, защото паметникът няма душа. Изобщо не може да има гавра с неодушевени неща. Чист фетишизъм е да се твърди че има гавра с паметник или със знаме, например. Ако някой използва един сутиен за гнездо на пиленца, това гавра с жените ли е? Не. Предмети, сгради или паметници и проче материални неща могат да бъдат рушени, крадени, повреждани, но не и да бъде извършвана гавра с тях. А видно е, че девойките нито са разрушили,нито са повредили паметника, нито са загасили вечния му огън. Изпържили са си яйца. Нито е забранено,нито е нарушение,нито може да става дума за гавра. Но в тоталитарните държави много обичат да промиват мозъците на хората и да обявяват всеки човешки жест за или акт за опасен. Кактос е казва- от сянката си се страхуват и има защо.

 9. Виж, гавра с паметта на загиналите – и то ЧУДОВИЩНА гавра са лъжите на Кремъл и преиначаването на историята. Руската държава не цени живота на гражданите си, открай време ги изпраща на смърт заради идиотските си империалистически стремежи, а сетне лицемерно рони сълзи и им строи бетонни паметници. Хайде, няма нужда! Да си беше оставила момчетата у дома, че да им се радват майките им, жените им, децата им и любимите им,а не да ги праща да гинат по чуждите държави заради московските апетити.

 10. Какъв е проблема

  Горби Горби.. Защо ни предаде?! Да знам че те първо те заплашиха като блокираха тока и електрониката в Чернобил-АЕЦ после разрушиха Армения със земетресение.. Но Горби това щеше да е по лесно от сегашното положение! Горби.. Горби.. Не трябваше да отстъпваш.. Знам че блокираха всички атомни ракети.. Знам.. Горби.. Но знаш ли как се издържа тази пропаганда на чикагската школа.. Знаеш ли.. Горби.. Знаеш ли как лъжат.. Всеки ден.. Всеки ден.. Горби.. Защоо? Горби.. Само да знаеха как стоят нещата.. Само да знаеха че световната олигархия и сега заплашва Япония и Китай.. С онова оръжие.. Знам че са много зли.. Знам.. Горби.. Първо се усъмних когато беше земетресението в Бам.. Сега знам всичко.. Горби.. Те са толкова зли!

 11. Абе от по- предното изказване някой видя ли къде е смисъла? То от поста не се разбира мъж ли е жена влюбена в Горбачов ли е, или дядо който се е надявал на по-добра пенсийка от войната.
  Ако една проява бъде счетена за някакъв вид на неуважение да се стигне до някаква глоба,но в случая това си е прекалено. Съгласен съм с Даниела Горчева но не на 100 процента. Има закон който не позволява гавра с държавни символи които са ЗНАМЕТО,ГЕРБЪТ И ХИМНА.Колкото за паметниците те не са символи,но и не са за подигравка защото са спомени. В този си ред на мисли искам да кажа че и самите протести по закон се предизвестяват и разбира се трябва да не нарушават законите на дадена страна. Аз съм за това да пуснат момичето,но и справедливо да си понесе отговорноста. Незнанието на законите не оневинява

 12. Е тея се уливат. За пържене на яйца, непристойно поведение 🙁

 13. И за по-малко убиват в СССР. Там, каза ми го с усмивка един „съветски“ човек през 1988 година, ЕДНА ПРОСТА ЗАПАЛКА ИМА ЦЕНА, ЧОВЕШКИЯТ ЖИВОТ НЯМА ТАКАВА. НИЩО НЕ СТРУВА.От времето преди Иван Грозни е така по тези земи. Девойчето ще лежи в затвора, пред който нашите затвори са Шератон, за да я пречупят.Отвратена съм, както винаги от всяка проява на комунизъм и метастазите му в света.

 14. Не знам дали е факт или по скоро слух, но се мълви че през 80те студент тайно е осъден на смърт за оскверняване на гроба на Л. Живкова.

  Аз съм по скоро склонен да вярвам на този слух.

  Да се радваме, че все пак сме постигнали напредък от онези години…сега тайни осъждания на смърт поне няма, всичко е прозрачно.

  Журналист говори много – пребиват го; Писател пише неудобни неща – застрелват го; ТВ водещ задави неудобни въпроси – уволняват го. И всичко това ясно и прозрачно. Направо сме построили демокрацията два пъти.

 15. Хаплю

  Разбира се, присъдата е напълно недопустима. С това започвам, понеже другото едва ли ще се хареса на редовно четящите тук. А то е, че Синкова изповядва откровено нацистки идеи. Т.нар. партия „Братство“ ужасно прилича на нашенските Атака, БНС, БНРП, МВРО и т.н. Не че тая информация е абсолютно свързана с тоталитарната присъда, просто смятам, че е нужно да се знае и тоя контекст. В известен смисъл не съм склонен да лея крокодилски сълзи са „свободолюбивото момиче“, макар да е осъдено несправедливо.

 16. Хаплю

  Снощи написах и втори коментар, в който казвах, че съм в известна грешка с първия. А именно – неонацистката формация „Братство“ не прилича на нашенските десни екстремисти от изброение организации. Тя напомня много повече на сръбскатаклерофашистка формация „Образ“ – крайно консервативна, религиозна неонацистка организация. Бях пуснал и линкове от сайта им, за даподкрепя думите си, но не ми се рови отново. Не зная защо се е затрил коментара.

 17. Бистра

  браво това се казват патриоти. Украинците са достойни хора. Но между тях има и предатели като сегашният им мин. председател Кучма.

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *