НЯКОИ МИСЛИ И ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ НЕЩА

Защо Турция ни трябва в ЕС

istanbul2010-026Искате ли да станете особено популярен в интернет? Направете форум или кауза във Facebook срещу Турция, турците, турския език, Турция в ЕС… Ще се изненадате от огромния брой последователи, които ще привлечете. И затова не се изненадахте от все по-настойчивите и шумни предложения за провеждане на референдум За и Против присъединяването на Турция към Европейския съюз. А той е излишен.

Приемането на Турция в Европейския съюз е полезно за България, за целия Европейски съюз и за един дори по-широк регион. И това, че една голяма група хора мисли обратното, изобщо не е гаранция, че това е разумната позиция. Присъединяването на Турция към Европейския съюз ще донесе много повече инвестиции в България, ще създаде нови възможности за българския бизнес, ще добави още един двигател на растежа в съюза. В същото време някои бизнеси за краткo ще бъдат притиснати от конкуренцията. Извън числата – България ще има демократична и свободна държава за съсед, а Европейският съюз ще се отърси от имиджа си на ксенофобски клуб, запазен само за християни.

Рецепта срещу кризата

„Влезе ли Турция в ЕС, инвестициите в България ще се увеличат 10 пъти, дори 100 пъти“, прогнозира главният оперативен директор на Smart Group Халил Демирдаг. От 14 години той развива различни бизнеси в България и партнира с фирми от целия регион. Оптимизмът му е споделян и от икономиста Красен Станчев от KC2 LTD, според когото възможностите за инвестиции и дългосрочен растеж са сигурни и очевидни, защото икономиките на двете страни са силно свързани. „Освен това България ще спести бюджетни средства от опазване на външната митница и граница на съюза“, допълва Станчев.

Един конкретен проект показва посоката, в която може да се развие бизнес партньорството между български и турски компании. Smart Group вече изгражда логистичен център, чиято цел е да привлече турски фирми да изберат София като свое представителство за Балканите. „Оттук с помощта на транспорта за няколко часа стоките ще стигат до 72-милионен пазар. България вече няма да е малък пазар от 8 милиона, а център на много по-голям пазар,“ планира Халил Демирдаг. Неговата рецепта звучи така: Ако България иска да излезе от кризата, просто трябва да премахне визите за турските бизнесмени.

Не всичко е пари все пак

Преговорите на Турция с Европейския съюз са полезният натиск, с чиято помощ страната може да стане по-демократична и по-свободна. Ограничаването на властта на военните и стъпките към гарантиране правата на малцинствата и свободата на словото са безспорно добри новини за Турция. Тя обаче нямаше да тръгне по този път, ако не беше принудена от Европа. Ключовите проблеми остават непризнаването на Кипър и на арменския геноцид от 1915 г. Турците са изключително чувствителни по тези теми и едва ли скоро ще има правителство в Анкара, което да направи такива компромиси и да рискува да загуби сериозна подкрепа от избирателите. Това прави евентуалното приемане на Турция в ЕС твърде отдалечено във времето.

Страховете

„При всички положения турските компании ще могат да си позволят да диктуват цените на една малка територия като нашата,“ казва Тошко Тотев, управител на Български строителни маркети. „Сега, дали ще има чак фалирали фирми, не знам. Но ще бъде трудно за известен период от време. Турските колеги имат много по-големи възможности за инвестиции. Но заради тези страхове да затваряме границата, не си струва,“ смята Тотев. Според Красен Станчев, силен натиск от турската конкуренция ще усетят транспортът и логистиката, текстилната промишленост и пазарът на квалифициран труд. „В дългосрочен план обаче българските фирми ще спечелят от конкурентния натиск,“ прогнозира Станчев.

Турция като лекарство за Европа

„Без сътрудничество от страна на Турция е много трудно да си представим енергийната диверсификация и сигурност в региона на Европа,“ казва анализаторът Владимир Шопов от Sophia Analytica.  „Турция ще обезсмисли субсидиите от Брюксел“, прогнозира Красен Станчев. По думите му с приемането на Турция Европейският съюз по-лесно ще се освободи от скъпоструващия протекционизъм и ще се превърне в зона за свободна търговия с водеща пазарна позиция в света. Това според Станчев ще освободи 150 млрд. EUR годишно, които вместо за субсидии ще отиват за потребление и инвестиции.

Изгодна сделка и за двете страни

Процесът на преговори между ЕС и Турция, колкото и дълго да продължи, със сигурност ще промени и двете страни. Повече пазар в Европа, повече демокрация в Турция – сделката е изгодна. Силните гласове Против обаче не затихват. Страх от 80 милиона нови европейци със средна възраст 28 години, страх от конкуренцията на турските компании, страх от… различните. Докато преговорите се протакат, подкрепящите присъединяването в Турция също намаляват и от над 60% преди години вече са под половината избиратели.

В тази история България има много ясен интерес и е време да го заяви. Това звучи неразбираемо за хората, за които думата Турция предизвиква асоциации само с баташкото клане. И докато има такива избиратели, ще има и политици, които ще бягат от разумния разговор за Турция.

целите мнения на цитираните по-горе вижте тук

още данни тук

публикация от днешния брой на в.Пари118 коментара

 1. Александър

  Френски депутати вчера поставиха искане пред Националното събрание Франция следващата година да не изплаща на Турция средства, предвидени за присъединяването към Европейския съюз (ЕС), съобщи френския всекидневник „Льо Монд“, цитиран от EUobserver.

  Мисля, че „Льо Монд“ е малко по-авторитетна медия от блога на г-н Бедров.

 2. „Жалко“, че не отговарят на Копенхагенските критерии – нито сега, нито след 20г. Когато Ердоан прокара идеята си за президентска република, а Давутоглу развие визията за „стратегическа дълбочина“ на територията на бившите османски провинции ще стане ясно дали Турция има място в ЕС.

  П.С. Няма нищо ксенофобско в това един клуб (бил той и на държави) да се основава на християнските ценности.

 3. Чавдар Балинов

  Пред държавите в съвременния свят, интеграцията няма алтернатива. Турция има две възможности – интеграция с Европа, или интеграция с мюсюлмански държави. Ония българи, които се противопоставят на Турция в опитите и за интеграция с Европа и я тласкат към ислямизация, не са никакви патриоти, а противници на интересите на България. Антипатриоти, безродници!

 4. Watmark

  Има някакъв странен народ, наричащ себе си икономисти, който на базата на некакви измислици, наречени от тях “ наука“ правят пргнози, които никога не се сбъдват. Някой би ли заложил мило и драго, че влизаки в EU турците ще допринесат за икономическото ни съвземане? Едва ли. Европа не може да се справи с 40М не европеци ( за Балканите иде реч). А чакат още 20М. И турците 76М. 160М бедни, не цивилизовани, балкански субекти просто ще взривят съюза. Тогава защо да не поискаме в EU и другия азиатски народ -Русия? А Бедров? Ще стане много популярно в страничката. Екстравагантните икономически глупости винаги са носили беди на Европа. Последната – неолибералзма още я гладуваме. Така че хайде да не се упражняваме “ на живо“.

 5. Чавдар Балинов

  Фатмак, в момента гладуваме Реалния социализъм. За неолиберализма можем само да мечтаем.

 6. КРАИНИЦИ

  Понеже българина по всички въпроси от ежеднавието е компетентен, затова сме на това дераже като държава, ако може да се каже че има такава.Не случайно Стамболов навремето е прозрял какво представлява българина,та е довел Фердинанд и въпроса го е решил години напред.

 7. И аз да се намеся в спора.
  Аз съм привърженик на това Турция да стане част от Европа. Само човек който не е стъпвал там може да говори колко е не европейска! Пътища – слънце, персонал учтив, обслужване – да не говорим. На границата войниците дойдоха да се снимат с нас, митничаря ни донесе паспортите в колата защото имаше опашка и ги обработваха на пункта! Никой не ни се скара! А да кажа ли че в магазините приемаха всякаква валута! Колкото до фереджетата и шалварите, то това е като да осъждаш анцузите в България! Традиция, няма какво да се прави дори и да не е съвсем европейско!
  Колкото до икономика – има много да учим от тях! Да не говорим за това, че само да споменеш Полиция и веднага почват да ти се извиняват и да те питат какво не са направили като хората!
  Я ми кажете от какво толкова ви е страх? Какво ще стане, ще дойдат големите лоши турци, ще ви накарат да си пуснете мустаци и да обуете шалвари ли?
  Как мислите че ще стане това?
  Изобщо колко трябва да ти е акъла, за да си мислиш че 16тата икономика в света, която някъде до 2020 ще стане може би 10тата и трябва физическа сила да те окупира?
  Не си ми мислите, че ако имаха такива претенции, просто щяха да построят 30 завода да наемат хора, да им плащат заплатите, осигуровките и т.н. като на хората а не като на някой балкански тарикати и лека полека да ви убеждават колко е хубава Турция, като ви подаряват по една екскурзия в Анталия всяко лято!
  Я да питам колко от вас щяха тогава да разправят, че Турция няма място в ЕС?
  Хайде моите уважение, но лаенето срещу Турция от страна на ВМРО е по скоро изтупване на праха на по изгубилата блясък партия а не реално убеждение! По скоро бих приел „Атака“ за създатели на тази подписка а не ПР акцията на Воеводите!

 8. Нямало значение географското положение. Тоалетните били чисти, хората учтиви, а пътищата – слънце. Не били крайни ислямисти. Ами добре. На абсолютно същите условия не отговаря ли и Нова Зеландия? Какви изобщо са критериите тогава? Според мен е важно не само кой е в ЕС, но и кой няма да бъде. В противен случай да вземат и Русия и да се свършва.

 9. това за групите в фейсбук е вярно, доста бързо се събират хората…

 10. Спас

  (Вече го споделих)
  Единственото, което харесвам в тази статия:
  „И това, че една голяма група хора мисли обратното, изобщо не е гаранция, че това е разумната позиция.“

  Ако обаче трябва да отговоря на въпрос „Защо Турция ни трябва в ЕС“ бих казъл: защото Турция е била и мисля, че ще си остане, естествен враг на руската имперска политика.

  От дуга страна обаче, не мисля, че такъв въпрос е коректен. Нещо повече, мисля, че Турция не е необходима на ЕС. ЕС очевидно се мисли, че е необходим на Турция, но обратнотното изобщо не е вярно.

 11. sanvien

  В този казус се вкарват много тънки сметки без кръчмар.Истината е че Европа си мисли че ще опитоми исляма но за съжаление не познава тактиките и доктрините му и тук е заровено кучето.

 12. към Георги Момчилов
  Това, че Турция е в НАТО означава само едно- трябва на съюза. Местоположението и е такова, че Америка не би се отказала.Освен това притежава най-голямата армия.

 13. ники

  некакви дребни нашенски човечета оправят вътрешнопартийните си неуредици повдигайки го тоя въпрос,затова е целата дандания,никой няма да ни пита по темата,ще ни разпоредят как да гласуваме и толкова.

 14. watmark

  @ Чавдар Балинов

  Гладувай си каквото си искаш…

 15. голям въртоп ги върти некои хора. Дилмана била ограничена, защото й прави впечатление липсата на хигиена у нас. А Въртоп бил европеец – защото си му било кеф в мърлявите бг кенефи.

 16. След като голяма част от Европа вече е била в Турция, защо и Турция да не влезе сега в Европа :-)))))

 17. 10 стинки

  Кото стане… Само не ми пипайте лозето и прасенцето, щото ще бия!

 18. Калина Малина

  Лесно е да се критикарства за и против Турция в ЕС, но да погледнем обективно: истината е, че Турция има ОГРОМНО влияние върху българската икономика и политика (за справка – най-големия завод за стъкло в България, Мапа Дженгиз, ДПС и вноса на гласове с автобуси по изборите).
  За разлика от българското правителство, Турция СУБСИДИРА умните си хора (независимо какъв паспорт имат) и ги праща да учат в много добри университети. България гони най-умните си хора в чужбина и те не се завръщат повече.
  За разлика от България, Турция има ИКОНОМИКА. Работеща при това. Имат тежка индустрия, имат лека индустрия, имат туризъм.
  За разлика от България, Турция обръща внимание на религиозното образование на хората (както сами знаем, не само на тяхна територия), а религията прави хората единни, но и податливи на всякакви манипулации, което е безкрайно удобно на управляващите.
  За разлика от българското правителство, турското правителство защитава интересите на Турция, не на Русия, на Щатите или нечии други.

  Имаме какво да научим от турците. Ние за сметка на това си имаме едно продажно правителство и един мързелив и продажен народ. Да ви припомня за паметника, който гордо се извисява в градинката пред американското посолство; за неизгодните договори за строителство на пътища; за гаранциите за печалба на ЕРП-тата; за субсидираните банки в началото на кризата; за лекарите, бягащи в чужбина; за корупцията в болниците, и съда, и полицията; за договора с Газпром; за мръсните и разбити улици; за продаващите гласа си срещу 20 лева или кебапчета; за укритите данъци и осигуровки; за мизерните входове на блоковете……………

  Мръсните тоалетни, разбитите пътища, небръснатите смрадливи гранични служители, студения терминал и невъзпитаните таксиджии на летището са представителна извадка за „магията“, която живее в България. Замислете се колко държави от ЕС позволяват такова нагло, безочливо и открито вмешателство в политиката им от страна на Русия, Турция, САЩ или някой друг?

  При все това, не смятам, че Турция има място в ЕС. Не и при тази агресивна политика за мюсюлманизация на всички групи хора, до които се докопа. Вярно е, политиката за подкрепа на икономиката им заслужава овации, но докато не се научат да бъдат истинска светска държава, могат да си стоят в Азия.

  Една хипотеза: да приемем, че населението на Родопите реши да се отцепи в автономна република, тъй като в региона живее повече мюсюлманско (или турско) население, отколкото християнско, както стана в Косово. Турция естествено ще подкрепи една такава държавица, върху която ще има пълна власт, подобно на Албания. А как ще гласуват държавите от ЕС? Я си спомнете каква позиция заеха нашите евро-братя по Косовския въпрос? Я си спомнете как гласува България по Косовския въпрос???

  Как бихте приели едно евентуално отцепване на Родопите, дами и господа?

 19. Рони

  Този път автора прекали!!! И то много.

  Първо с какво право говори от името на „НАС“??? Може да си изказва мнението, но НЕ може да дава оценки какво и защо било полезно за … НАС!!!

  Второ: дори аргументите му за са всъщност най-силните аргументи ПРОТИВ:
  „България вече няма да е малък пазар от 8 милиона, а център на много по-голям пазар,” планира Халил Демирдаг.
  Хм, какво излиза? Този Демираг май планира България да стане част от Турция?

  По каква извратена логика присъединяването на Турция с 5% БНП от този на ЕС ще вдигне инвестициите 10, че дори 100 пъти???

  И защо 70 милионния турски пазар (достъпен и сега) да е толкова по важен от 520 милионния Европейски такъв?

  Едно е сигурно: Влезе ли Турция в ЕС, ТОВА ЩЕ Е КРАЯТ НА БЪЛГАРИЯ!!!

 20. Плюсовете и минусите от влизането на Турция са много, и аз за момента клоня към позицията „За“. Само че този спор в България е излишен, защото дори ние да се съгласим Турция да влезе в ЕС, Гърция и Кипър НИКОГА (повтарям НИКОГА) няма да се съгласят. Така че този спор и въпрос тотално се обезмисля и можем да минем на следващия – За или против Украйна в ЕС?

 21. А и още нещо – по-добре Турция в ЕС, отколкото в комбина с Иран, Ирак, Афганистан, Либия, Сирия и другите от тая банда.

 22. sanvien

  Само преди няколко седмици бившият централен банкер Тило Саразин в книгата си каза ясно нелицеприятните истини за превземането на германия от емигранти – мюсюлмани, които не само че не се превръщат в германци, а все по-агресивно рушат устоите на германското общество. Разбира се мощна вълна на левичари го заля с крясъци и се опита да го представо като „нацист“. Онези кресливи западни хора, които зад привидно справедливи клаузи разбиват собствените си общества Ленин наричаше „полезните идиоти“ и им отреждаше важна роля в световната пролетарска революция.

 23. Геостратегически наблюдател

  Всъщност главният инициатор на идеята „Турция в ЕС” е САЩ. Европейските политици са само хористи, които припяват къде вярно, къде фалшиво на Чичо Сам. А ние пък, отново заради прословутия мързел на Аспарух да поязди малко по на запад, пак сме яхнали бурето с барут, докато други държат и фитила, и кибрита…
  Нека погледнем малко по-широко, демек по-геополитически на нещата, и може би ще се изясни защо хАмерика ни иска в един кюп с комшиите. Според геостратегически анализатори основният сблъсък на 21 век няма да е Ислям vs Християнство, а Изток vs Запад. Под Изток разбирайте тези, които цял живот са набивали по купичка ориз на ден и едва напоследък осъзнават, че в менюто на западняка той /оризът/ е само гарнитура към основното ядене. Та няма начин същият този Изток, демек китайците, да не поискат и те дял от мръвката. А мръвката е толкова близо, особено ако имаш една модернизираща се действаща двумилионна армия с мултимегатонен ядрен потенциал, която за една нощ може да мобилизира още около 600-700 млн. обучени бойци. Това, че медиите не обелват и дума за ежедневните инциденти между американския и китайския флот в Южнокитайско море, съвсем не значи, че там няма потопени катери и кораби, повредени подводници, свалени самолети… Засега мълчанието е злато, но рано или късно златото се вади на бял свят и с него се купува общественото мнение! Това че САЩ започва да променя политиката си към Иран и търси сътрудничеството дори и на Русия за привличането на персите към Запада вече не е тайна за никого. А пътят най-прекият път за Персия винаги е бил през Мала Азия. Така че на САЩ им е нужна Турция както в НАТО, така и в ЕС. Русия също ще бъде привлечена на по-късен етап. Решението вече е взето, колкото и да си протестираме, и да си чешем езиците. Най-късно до 2020-та г. Турция ще е пълноправен член на ЕС, а Русия до 2025-та.
  А въпросът за сблъсъка Изток vs Запад не е „Дали?”, а „Кога?”. И колкото да не ми се ще да го изричам – по-добре да учим турски, отколкото китайски…

 24. Григор

  Иване, Иване… Защо така бе млади момко?
  Умно моче си, пишеш красиво, ще добавя талантливо, защо обаче залиташ така?
  Я потърси причините за падането на Византия, по-скоро за предаването и, и направи съпоставки. Ами, че тя историята се повтаря, играчите са пак същите, е така ли не се научихме джанъм.
  Турция може да е буферна зона, но не и член на ЕС.

 25. Алабалов

  Всеки има кирия от богат съсед. Ползите ще са огромни. Накои като се вторачили в някаква си религия, не могат да вдянат, че в съвременния свят сме повечето атеисти. Приписват някакъв мним ислямизъм на закоравели атеисти, като бошняци, албанци или нашите турци тука. Може и да има тук таме, като защитна реакция, желание да си различен. Май най-религиозни се правят именно българските помаци, а не турците ни.
  А най-големите българомразци, са най-тачени от нашите пишман-патриоти – гърци, сърби и руснаци. Дето за хора не ни броят, а ние им слушаме кирливата музика под път и над път. Дето са ни клали и гаврили с нас, несравнимо повече от турците. Но понеже пишман-патриотичните партийки са с московски рубли захранвани, дума не обелват срещу руските енергийни проекти, даеба патриотите им.
  Да и аз съм расист. И ще бъда. Спрямо тия, дето ни имат за говеда. Желанието да владееш друг, е признак на средновековно мислене. Типично за гърци, сърби и руснаци.

 26. Сегашните препирни у нас на тема Турция в ЕС обслужват само комунягите и не случайно се предизвикват и провеждат от техните креатури. Неудобно е все пак това да прави „сериозна“ партия, като БСП или о, бозе президента от Сирищник. Проблемът с членството на Турция не е верски, а етнически. Проблем с манталитета на турското общество, като цяло. И ако е верно това, както по-горе пише Daniel, че неграмотното и безпросветно население на Турция, съставлява над 75% от жителите и, в което малко се съмнявам, то след едно-две поколения този процент няма да надвишава 10%! Това поне е абсолютно сигурно. Това иска още около 20 години. Това е времето, когато реално Турция, че може да се присъедини към ЕС със всички позитиви и за ЕС, като цяло и в частност за нас. И тогава трябва да се провежда референдум, ако все още мислим, че е нужно. А по въпроса за географското положение бих казал, че не само Кипър (малко спорно), но и островите Майорка никак не са в Европа, но това не им пречи да са в ЕС. И Гренландия не е в Европа, но след откритите огромни петролни запаси там никой не би се противопоставил да стане член на ЕС!

 27. основните причини по-голямата част от българите да са против членството на Турция е ЕС са две – първо, тези, които са ходили в Турция, знаят за каква работоспособност става въпрос там и това ги плаши; второ, тези, които не са ходили, са подвластни на комплекса на роба

 28. milennko

  Тук можем да дадем само мнение относно дали българите са за членство на Турция в ЕС. Какво ще направят европейските държави не е на дневен ред. Както и да уточнм, че всеки българин има право на мнение по въпроса. Но само референдум ще реши дали българите са за или против Турция в ЕС. Тук има доста мнения по този въпрос, но нека не забравяме че Европейската държава Турция следва да си оправи проблемите със съседите. Ние сме едни от тях и имаме проблем – имотите на българите в Турция. Така че нека този въпрос се разреши в полза на сключените договори

 29. milennko

  и после коментираме икономическите ползи.

 30. SILANCE

  До Чавдар Балинов.А ти си един мърляч и нищо повече!Как-
  то,впрочем,и юначните пътешественици,които се възмущават
  от вида на митничарите ни,но не са се оплакали официално
  и от тоалетните,но тихичко са се изпишкали и изакали /без извинение/ единствено в … сайта!

 31. Колкото и да спорите, не ние решаваме,кой да бъде член на EU , а мисля, че Те са го решили, т.е.независимо от географското положение, религия и т.н. Турция ще стане член – това са икономически интереси, а и нека не забравяме, че може би ние ще сме тези,които ще интегрират турците в Европа, а не самата Европа. Културата, манталитета, кухнята ни са много,много близки…нека не забравяме, че дълго време сми били едно цяло с тях.

 32. Dilmana е права за тоалетните. Защото точно тия (противниците – хайдутите и комитаджиите) на Турция в ЕС не ги интересуват тоалетните. Точно тия за 500 години османлиите не са успели да ги научат как да ползват кенефите. Сега държавните служители с кирливи и потни потници – нищо не се е променило. Подиграват се с турците че са ибрикчии, кой освен хайдутите и комитите може да се подиграва с хигиената ?!
  Gradinko, Dilmana, hinkoff, Здравко, и др. като пишите истините ЗА Турците, ползвайте хайдушки и комитаджийски имена. Щото тия хайдути и комити живи ще ви изядат, на лофови де. Иначи са страхливи гьотверени. Един ден ако дойдат турците, те и нас ще ни изпреварят да ги посрещат с цветя. Tака пишат във форумите, ама иначе хич не се притесняват да сядат на масата на турчина. Щото знаят че турчина ще черпи. Aма не знаят че турчина черпи защото е добродушен, а не е будала както те си мислят. Ааа и не пропускат като станат от масата да го напсуват – като ….. майка ти турска…..
  Страх ги е щото така са ги накърмили, като са разправяли дедите им колко турчина са заколили, че брадвата с която са колели турците ощи сиди в дранголника.
  За жалост Вие демократичните българи сте по малко от 50 %, а тия хайдути и комити са болшинството. За това в тая страна има такива атакаджииски партии и е заприличала на кенеф.
  Относно статията – хайдутите и комаджиите знаят ли че 80 % от турците не щът в ЕС ?!

 33. Рони

  ЗА влизането на Турция в ЕС са тези които искат да го унищожат!
  Ислямът е абсолютно несъвместим със ценностите върху които е изграден Европейският съюз.

  Аргументът, че виждате ли Турция доказвала как може да се съвмести исляма и демокрацията е кух отвсякъде!
  1. „Демокрацията“ в Турция е доста, ама доста НЕ Европейска;
  2. Дори и тези малки напъни на демокрация в Турция са постигнати чрез де-факто забраната на исляма от Аттатюрк.

  Т.е. самият Ататтюрк е разбирал че няма как Турция да стане модерна и демократична държава и едновременно с това да остане ислямска страна!

  А днес всички сме свидетели за постепенната реислямизация на Турция, а това неизбежно ще я отдалечава все повече и повече от ценностите и традициите на Европа!

 34. Наскоро говорих с един италианец от Бреша. Там мюсюлманите настояват да се свалят всички кръстове от държавните учреждения и училища, а всъщото време сестра му била в Иран и не я пуснали да слезе от самолета докато не си покрие главата. Интересно как биха реагирали турците, ако българската общност в Истанбул поиска от ходжите да спрат да викат от минаретата защото това накърнява вярата им. От друга страна на Европа и трябва работна ръка и Турция със средна възраст 28г. (40 в повечето развити Европейски страни) е много привлекателна държава.
  Що се касае до инвестициите които ще нараснат 100 пъти това е просто несериозно. България има $12 500 доход на глава от населението, а Турция $11 400 (Справка https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/index.html).

 35. За тези, дето са забравили историята.

  Даваш ли, даваш, Балканджи Йово?

  – Даваш ли, даваш, Балканджи Йово,
  хубава Яна на турска вяра?
  – Море, войводо, глава си давам,
  Яна не давам на турска вяра! –

  Отсякоха му и двете ръце,
  та пак го питат и го разпитват:
  – Даваш ли, даваш, Балканджи Йово,
  хубава Яна на турска вяра?
  – Море, войводо, глава си давам,
  Яна не давам на турска вяра! –

  Отсякоха му и двете нозе,
  та пак го питат, разпитват:
  – Даваш ли, даваш, Балканджи Йово,
  хубава Яна на турска вяра?
  – Море, войводо, глава си давам,
  Яна не давам на турска вяра! –

  Избодоха му и двете очи,
  и го не питат, нито разпитват,
  току си взеха хубава Яна,
  та я качиха на бърза коня
  да я откарат долу в полето,
  долу полето, татарско село.

  Яна Йовану тихом говори:
  – Остани сбогом, брате Йоване!
  – Хайде със здраве, хубава Яно!
  Очи си нямам аз да те видя,
  ръце си нямам да те прегърна,
  нозе си нямам да те изпратя!

 36. Росен

  Турция е само 3% в Европа. А можеше да е само 1%, ако през 1913 не бяхме почнали идиотската Междусъюзническа война и бяхме отстояли линията Мидия-Енос. Всичко е по вина на Фердинанд. И нямаше да има 50 000 изклани българи от Странджанско и източна Тракия. Иване, Турция ни дължи поне 10 млрд. евро по силата на Ангорския договор от 1925, която е подписала официално! Забрави ли го това нещо?

 37. Аз съм твърдо ЗА Турция в ЕС. Учудвам се колко силна омраза към един народ е могло да изфабрикува БКП! Не мога да си обясня на какво се дължи това. На комплекси? На глупост? Наистина нямам обяснение…

 38. @всички „за“ приемането на Турция в ЕС
  О, люде, нямам думи!
  Въобще замисляли ли сте се какви други последствия освен непосредствените икономически облаги /ако такива изобщо има../ би донесло на културата и обществото ни съседството ни с една Турция в ЕС?

  Дали след 20-30 години би могло изобщо да се говори за българска държава, или ще се претопим в онези 80 млн новоизцюпили се ЕС граждани?

  Изобщо виждал ли сте турци /не някакво рафинирано малцинство от Истанбул, ами онези, идващи от дълбоката Анталия или там където?/ 70 млнна Германия има достатъчно проблеми с 8 млноото си турско малцинство. Какво ще стане с 7милинна България когато останалите 80 млн започнат да циркулират в региона?

  Разб се, съм против да се прави референдум или там квото на темата за или против. А и честно казано, едва ли някой ще ни пита. Достатъчно е, че в обозримото столетие вс разумни европейски страни ще продължават да разтакават това невъзможно членство./ защото то е НЕВЪЗМОЖНО: културно, исторически, географски, морално и както и да др погледнато/

  Нямам нищо против турци, иранци, азербейджанци, сенегалци и каквито и да е народи по света. Просто няма как всички да влязат с ЕС, просто защото не им е мястото там. Спорно е доколко нашето също е…:Д Но това е др тематика:Д

  Изобщо, нямам думи. Такива „освободени“ мислители като Вас тр да ги бесят на език. /шега, разбира се, ама осъзнайте се все пак/

 39. офф все тая, прощавайте туркофили….
  аз ще гласувам против, ако се стигне дотам, но се пак, моабет да става :Д

 40. Рони

  Исляма няма място в ЕС!!!
  Това е било 500г. в България и това ни чака отново ако не спрем ислямизацията:
  http://www.youtube.com/watch?v=T5TJ962yi7w&feature=player_embedded

 41. Знам и мога

  Леле, наскочиха правоверни християни, истински патриоти-родолюбци, все баш-комити юнаци, да бранят българската (и европейска) чест от турско поругаване!

  Изглежда, че гнилото ни иначе образование си е свършило работата в тази насока – да ни насъска срещу съседна държава, с която си нямаме никакви проблеми последните 100-на години.

  Същевременно го няма този плам, когато сърбите претопяват българите от Западните покрайнини, нито когато СеСеСеРе / Русия изтри Волжка България от родовата памет…

 42. Абсолютно „за“, трябваше и преди България да влязат. Ако сте ходили до там на разходка, ще видите коя държава е по-цивилизована – нашата или Турция.

  По въпроса за екстремисти и корупция – Българските екстремисти червени или националистични са много по гадни. А корпуцията ни – няма какво да говорим там.

  Какво ви е страх от „исляма“, след като има много по-големи и страшни неща в България (мафия, корупция), само дето е изгодно да си мълчите и кротувате, защото ви е страх да излезете да потърсите сметка на тези дето сте избрали.

 43. Стоян

  Абсолютно съм съгласен, че да се прави референдум за влизането на Турция в ЕС е тъпо. Нещо повече дори е расистко. Единствените ни претенции би трябвало да бъдат Турция да изпълни всички изисквания на Европа и съседите си. Това е доста трудна задача, но се надявам да успее, защото ЕС има нужда от една толкова силна страна. Още повече, че е крайно време мюсюлманска държава да стане част от европейското семейство.

 44. Стоян

  Александра, не се обиждай, но аман от тази параноя, която е обхванала повечето българи! За какво претопяване говориш?!!! И не давай за пример Германия! Първо, немците не са ги претопили и второ, там има много турци по простата причина, че държавата е много богата. Ако Турция влезе в ЕС, с нищо няма да се промени статуквото в България. Освен това, аз например, не съм „туркофил“, но признавам правото на всяка държава да се развива в посоката, която сама е избрала. Никой няма право да пречи на никого, само защото не го кефи. Да не говорим, че една Гърция или Сърбия са вредили на България много повече през последните 100 години отколкото Турция.

 45. Мария

  Именно защото сега живея в Германия и виждам отблизо как туурското население се „интегрира“ от 30г тук , съм твърдо против Търция в ЕС. Причините са много , човек трябва да дойде да поживее месец във Франция или в Германия в турски квартал , ако е За Турция в ЕС и гарантирам на 1-та седмица ще си промени мнението.

 46. Стоян

  Мария, по този начин отричаш правото на България да е в ЕС! Поживей в някой български квартал в България и после говори! Че ние не сме готови за ЕС – то е ясно, но тогава за какъв референдум говорим?!!!

 47. Аналитик

  Разбирам икономическите аргументи в подкрепа на членството, но те нещо не се връзват с реалността.Идете на сайта STRATFOR и прочетете анализа за региона в 5 части на някой си Friedman.Интересни неща има.Като например България не е дори разгледана.За Турция – 12% икономически растеж за първото полугодие на тази година.В други източници можете да намерите обяснението за икономическия възход на тази страна, а именно това, че тя се обърна към съседите които доскоро загърбваше – Ирак, Иран, Сирия.Тази година износа към ЕС за първи път е под 50% от общия износ.Евентуално влизане на страната в ЕС ще ликвидира част от преимуществата, икон. термин е „сравнителните предимства“, които тя има понеже ще трябва да се съобразява с купища регулации и бюрокращини.На практика икономическият и растеж ще спадне.Що се отнася до ползите за турската икономика – те са силно преувеличени.Така или иначе споразумението за безмитна търговия ЕС-Турция е факт.Да се твърди че едни визи са пречка е несериозно.С едно изречение – Ако допреди едно-две десетилетия стремежът на Турция към Евросъюза е имал икономически мотиви, то днес те просто не съществуват.Единствените мотиви днес за членство на Турция в ЕС са ПОЛИТИЧЕСКИ – засилване влиянието и международната роля на страната, която се превръща в регионална суперсила.Между другото икономическото и обръщане към доскоро загърбваните съседи влече след себе си и политическо такова.Спомнете си как армията на САЩ не бе допусната да навлезе в Ирак от север и скарването с Израел напоследък.И разберете най-сетне че Европа е не просто общ пазар а и културно пространство.Тук няма достатъчно място да кажа всичко.

 48. agabaga

  Аз пък искам Китай в ЕС!

Споменавания

 1. Турция и ЕС | NiCodile - [...] за приемането на Турция в ЕС са много – препоръчвам много силна статия на Иван Бедров. Съгласен съм, че…

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *