НЯКОИ МИСЛИ И ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ НЕЩА

Защо Турция ни трябва в ЕС

istanbul2010-026Искате ли да станете особено популярен в интернет? Направете форум или кауза във Facebook срещу Турция, турците, турския език, Турция в ЕС… Ще се изненадате от огромния брой последователи, които ще привлечете. И затова не се изненадахте от все по-настойчивите и шумни предложения за провеждане на референдум За и Против присъединяването на Турция към Европейския съюз. А той е излишен.

Приемането на Турция в Европейския съюз е полезно за България, за целия Европейски съюз и за един дори по-широк регион. И това, че една голяма група хора мисли обратното, изобщо не е гаранция, че това е разумната позиция. Присъединяването на Турция към Европейския съюз ще донесе много повече инвестиции в България, ще създаде нови възможности за българския бизнес, ще добави още един двигател на растежа в съюза. В същото време някои бизнеси за краткo ще бъдат притиснати от конкуренцията. Извън числата – България ще има демократична и свободна държава за съсед, а Европейският съюз ще се отърси от имиджа си на ксенофобски клуб, запазен само за християни.

Рецепта срещу кризата

„Влезе ли Турция в ЕС, инвестициите в България ще се увеличат 10 пъти, дори 100 пъти“, прогнозира главният оперативен директор на Smart Group Халил Демирдаг. От 14 години той развива различни бизнеси в България и партнира с фирми от целия регион. Оптимизмът му е споделян и от икономиста Красен Станчев от KC2 LTD, според когото възможностите за инвестиции и дългосрочен растеж са сигурни и очевидни, защото икономиките на двете страни са силно свързани. „Освен това България ще спести бюджетни средства от опазване на външната митница и граница на съюза“, допълва Станчев.

Един конкретен проект показва посоката, в която може да се развие бизнес партньорството между български и турски компании. Smart Group вече изгражда логистичен център, чиято цел е да привлече турски фирми да изберат София като свое представителство за Балканите. „Оттук с помощта на транспорта за няколко часа стоките ще стигат до 72-милионен пазар. България вече няма да е малък пазар от 8 милиона, а център на много по-голям пазар,“ планира Халил Демирдаг. Неговата рецепта звучи така: Ако България иска да излезе от кризата, просто трябва да премахне визите за турските бизнесмени.

Не всичко е пари все пак

Преговорите на Турция с Европейския съюз са полезният натиск, с чиято помощ страната може да стане по-демократична и по-свободна. Ограничаването на властта на военните и стъпките към гарантиране правата на малцинствата и свободата на словото са безспорно добри новини за Турция. Тя обаче нямаше да тръгне по този път, ако не беше принудена от Европа. Ключовите проблеми остават непризнаването на Кипър и на арменския геноцид от 1915 г. Турците са изключително чувствителни по тези теми и едва ли скоро ще има правителство в Анкара, което да направи такива компромиси и да рискува да загуби сериозна подкрепа от избирателите. Това прави евентуалното приемане на Турция в ЕС твърде отдалечено във времето.

Страховете

„При всички положения турските компании ще могат да си позволят да диктуват цените на една малка територия като нашата,“ казва Тошко Тотев, управител на Български строителни маркети. „Сега, дали ще има чак фалирали фирми, не знам. Но ще бъде трудно за известен период от време. Турските колеги имат много по-големи възможности за инвестиции. Но заради тези страхове да затваряме границата, не си струва,“ смята Тотев. Според Красен Станчев, силен натиск от турската конкуренция ще усетят транспортът и логистиката, текстилната промишленост и пазарът на квалифициран труд. „В дългосрочен план обаче българските фирми ще спечелят от конкурентния натиск,“ прогнозира Станчев.

Турция като лекарство за Европа

„Без сътрудничество от страна на Турция е много трудно да си представим енергийната диверсификация и сигурност в региона на Европа,“ казва анализаторът Владимир Шопов от Sophia Analytica.  „Турция ще обезсмисли субсидиите от Брюксел“, прогнозира Красен Станчев. По думите му с приемането на Турция Европейският съюз по-лесно ще се освободи от скъпоструващия протекционизъм и ще се превърне в зона за свободна търговия с водеща пазарна позиция в света. Това според Станчев ще освободи 150 млрд. EUR годишно, които вместо за субсидии ще отиват за потребление и инвестиции.

Изгодна сделка и за двете страни

Процесът на преговори между ЕС и Турция, колкото и дълго да продължи, със сигурност ще промени и двете страни. Повече пазар в Европа, повече демокрация в Турция – сделката е изгодна. Силните гласове Против обаче не затихват. Страх от 80 милиона нови европейци със средна възраст 28 години, страх от конкуренцията на турските компании, страх от… различните. Докато преговорите се протакат, подкрепящите присъединяването в Турция също намаляват и от над 60% преди години вече са под половината избиратели.

В тази история България има много ясен интерес и е време да го заяви. Това звучи неразбираемо за хората, за които думата Турция предизвиква асоциации само с баташкото клане. И докато има такива избиратели, ще има и политици, които ще бягат от разумния разговор за Турция.

целите мнения на цитираните по-горе вижте тук

още данни тук

публикация от днешния брой на в.Пари118 коментара

 1. Ако бъде приета в ЕС Турция ще е втората по население страна в ЕС след Германия. При настоящото управление в тази само привидно „светска“ мюсюлманска държава много трудно ще я допуснат християн-демократическите партии на старите демокрации в Западна Европа. Практически – никога.

 2. Като се има предвид, че дори и самия Европейска парламент се ситуира на своеобразен квотен принцип – това означава, че турците ще са ВТОРИ по брой депутати в Евро парламента. Кога ще стане това, според вас?

 3. Буряна

  Турските манафи са много надарени ,любвеобвилни и всеотдайни към нас ,гяурските педерасти от ДСБ!!!

 4. Антибедров

  Турция и сега си инвестира свободно в България. Турски фирми участват и печелят търгове. Като гледам събитията около „Шишеджам“ , Захарния Завод Девня, някои строежи на магистрали и водни каскади се чудя дали турските инвестиции са полезни или вредни за България. Освен това освен с инвестиции България ще бъде залята с евтина ( и спорно качествена) стока произведена в Турция, което ще доведе до фалита на доста български предприятия. И ще имаме евтини стоки, ама никакви пари с които да ги купим. Вредата която и сега нанася куфарната търговия и контрабандата на българската икономика е доста по-голяма от ползата, че кецовете на пазара са с няколко лева по-евтини. Ходя с удоволствие на екскурзии до Турция, но винаги се питам откъде имат толкова пари за инвестиции. Ако са обаче пари от доста по-фундаменталистки настроени държави няма ли това да е един голям бумеранг след време? Турция не е турските сериали.

 5. Да, тази тема привлича много реакции, вярно е 🙂 Опитвам се да търся най-обективната гледна точка винаги, когато сформирам мнения и заемам позиции. Статията е интересна, навярно, присъединяването на Турция към ЕС ще донесе нови бизнес възможности и ще привлече инвестиции. Но има я и другата страна на този спорен казус. А именно културната, културния ефект в по-дългосрочен план. Като оставим религията настрана, „цивилизованата“ част на Турция е само Босфора, останалата огромна територия се населява от нискообразовани и нискокултурни хора, които ще имат свободен достъп до нашата държава. Не можем да сложим ограничение колко много от тях могат да дойдат тук. Така, можем да се окажем в ситуация на културно деградиране, когато по-ниската култура се превърне в мнозинство по улиците.. същия проблем има и Германия в момента, а ние сме много по-малка страна. Ако у нас се пренесат да живеят 2 млн. анадолци, те ще съставляват близо 1/3 от българското население … така, че, сценария с културната деградация е силно вероятен.

  Това е проблема, културните различия, различните нива на нашите култури, като развитие и напредък. Надали анадолците третират жените си със същите права, каквито българските жени са извоювали у нас.. и т.н.

  Това ме притеснява мен, не турцие от Босфора. Макар, че Ердоган имаше някои доста смущаващи изказвания по повод на възприятията му за България и българите.

 6. Нека не забравяме, ако не сте наясно с този факт, че в Турция съществува активна анти-българска пропаганда, която сформира негативни възприятия за нас и така, поради тези насадени възприятия самите турци ще гледат на нас като на хора, които трябва да се мамят, експлоатират и т.н. .. няма да са искрени, ще има много лицемерие, както е в момента, всъщност.

 7. Nikson

  Турция няма място в ЕС и в тази теза няма място за география.Да си член на ЕС е цивилизационен избор на държави сформирани,укрепнали и обединени от общия си христиански корен ,който е в основата на всичките и ценности.Той е много повече от политически амбиций и икономически интереси.На хартия Турция може много да се промени (като нас)за да отговори на евроизискванията, но главния проблем ще е манталитета на тази огромна държава с възродени имперски амбиций и 70 мил. ,население в болшинството си силно изостанало.Като цяло Турция съвсем не е това ,за което опитва да се представя в сериалите и уредените курорти.Верно е ,че за простия българин ,като види чиста тоалетна и хубави пътища веднага ги асоциира с „европейското“.Да те са факт – но никой не се и замисля защо са факт.Просто защото са направени,европееца да му е добре и да дойде пак на почивка.Европейска Турция е това което е заради едно нещо – туризма(и приходите от него).Това по никакъв начин не променя факта ,че същия,оставящ приветливо впечатление, турски митничар се държи като анадолски феодал в къщи.Само трябва да стъпиш в азиатската част и това добро впечатление мигом се изпарява.Вярно е че е икономически могъща,но това опредлено е заплаха за нашата прохождаща икономика.Ако границите и митата паднат,край с леката промишленост на България,туризма също ще пострада(той и сега страда),Ще работим всички за турските фирми, които или ще изкупят нашенските си конкуренти или просто ще ги съсипят с дъмпингови цени.Кое ви кара ,да мислите че комшийте ,които толкоз дружелюбно ни викат на „комшо“,няма да ни затрият икономически,политически и културно.Какво би спряло 2,3 милиона анадолски турци да решат(или доброзорно), да се заселят примерно в България и да отцепят законно след референдум за самоопределение,Родопска турска автономна област(или“Пловдивски автономен вилает“).От това ще има не само икономически последици….нали.Политически ,те биха се превърнали в незаобиколим фактор на всякакви избори.Така само след 20,30 години(с оглед на естествения им прираст) ,ще се налага ние българите в собствената си държава да се „интегрираме“към новотурското „българско“общество.Очевидно е ,че Турция желае да се превърне в основен политически и икономически играч в региона и следва неотклонно дългосрочни цели,активно подкрепяна от САЩ
  (който отчаяно се нуждае от ислямски съюзник в региона).Политическо късогледство е да не видим какви ,ще са последствията за нас ,като малка и бедна нация от развихрянето на големия южен съсед.Сега само „чужди инвестиций“са ни в мечтите,но трябва да осъзнаем ,че това в дългосрочен план ще е края на нацията ни ,а защо не и на християнска Европа с ценностната и система.Асимилацията и икономическото ни превземане са неизбежни,ако отпадне „европейската ограда“,която ни пази завет от юг .Наистина народ който не се учи от грешките си (няколкото национални катастрофи) , е осъден да ги повтори.

 8. Марио

  Трябва да влезат !

 9. Голямо разочарование е тази статия за мен . Слагам под въпрос и другите публикации на този журналист, защото е явно че навежда пред някого глава и толерира небългарски интереси.

 10. Живях 3 години в Турция. Искам да споделя следното. Процеса с присъединяването към ЕС вълнува само политиците и крупните бизнесмени в Турция, но не и обикновените хора. Ако ги питате, те дори не искат да влизат в ЕС. Не виждат смисъла и с какво това ще промени живота им. Даже разбират по-добре и от нас, че това ще означава обезличаване на нацията им и националните им интереси и идеали. А те са така възпитани – Турция преди всичко и са наясно, че дори да ги примет по политически причини, те няма да бъдат приет никога като равноправни от англичани, французи, германци…А какво ще стане с България – ще бъдем турцизирани. Г-н Бедров, разходете се надолу към Харманли и Хасково. Ами дори да спрете някъде ще чуете…турска реч, ще видите турска телевизия…Докато работих в Турция вярно че се отнасяха добронамерено, но…защото те и сега продължават да си ги учат в училище, че България си е тяхна извечна територия. Преди 2 години в Истанбул бяха издадени учебници, в които уж случайно беше объркана картата на Турция като в пределите и бяха включени значителни български територии. Те все още жалят за загубеното през войните. И ще си го получат. Няма да е далеч времето. След като ние направихме грешката да изгоним турско говрящите от България, те сега ще ни го върнат като се почва с турските сериали. Сега всички поддръжници на БСП, т.е. пенсионерското войнство се е прехласнало по тези сериали. Само че живота, който показват не е истински, не са реални и семейните взаимоотношения там…но рекламата прави всичко. И още нещо върху което турските политици със сигурност се замислят – досега турските синдикати успяваха да надигнат глас само на 1 май – а какъв кютек става на площад Таксим в Истанбул – виждали ли сте го – не? ами то е защото турските власти забраняват ютюуб в Турция, и не само този сайт, ама това е тема на друг разговор. Та след като ги примем в ЕС – първо – всички европейски фирми ще си загубят ефтината работна ръка там, второ – синдикатите ще се борят за правата на работниците и за по-добри условия на труд ежедневно, а не само на 1 май. Та това са някои мои скромни размисли и бих заключил, не те нямат място в ЕС.

 11. ще спрат да говорят за Б-я, а ще почнат за Турция :))

 12. Ще говоря от името на бивш военен.
  За нас до преди 10-на години турците бяха врагове. Имахме офицери разузнавачи които изучаваха турски. Имахме 1-ва,2-ра и 3-та армия и строяхме язовирни стени с детонатори за да плашим гаргите. Сега вече не се пазим от никой и какво нахлуване ви дразни. Те които искат да отидат някъде вече са там. Питали ли сте се защо нас взеха в съюза? Ами стратегически сме най-източна граница с Румъния,а Турция държи Босфора. Защо да не дойде. Колкото до изброените по-горе държави като Германия и Франция, на мен ми е чудно за тях защо няма санкции като те най много изискват а тяхната къщичка е пълна с безпорядък. Във Франция живеят много Араби и Бербери от Алжир и Мароко които са френско говорящи и преди година-две едвам овладя конфликт заради пожар в трафопост. Турция е мюсюлманска държава,но е демократична. Бях в Ирак и знам какво е закона на Шириатът. Ако Турция желае да влезе кой съм аз и ти да казваме на нас какво ни харесва и какво не. Всичко е изгода и ако има шанс и Китай ще приемем в съюза какво като не е в Европа? 🙂

 13. Лично до ВМ който цитира Балканджи Йово. Много си далеч от ситуацията човече. Аз съм родом от Карлово градът на Апостола който обесиха турците.Който се е борил за освобождението от игото за да се наакаме сегашното си иго нашенското си. Как свърши филма на Николай Хайтов за капитан Петко войвода? Турците не успяха да го убият за всички серии,но Турчев и компания го свалиха от покрива в една единствена. Та тези родолюбци които УВАЖАВАМ искрено май се потрошиха на празно. Трябва ли да таим тази вековна омраза към тези хора сега? Ние се освободихме от османското иго но не се освободихме от апашите и хайдуЦите.Сега падайки шенгенските граници все по-често хората ще се извръщават. Бели се женят за черни,мюсюлмани за християни, педерастията вече е хомосексуализъм който наричаме нормален,младите искат легализация на марихуаната а ние цитираме баланджи Йово и обсъждаме как турция ще навреди на нашата култура която и без това е в петите ни а не виздаме влиянието на другите западни колтури.Теб какво те топли че избодоха очите на човека и ръцете му та и Янето отиде зян когато моята Яна в къщи е робиня на държавата и ако не са турските дънки няма какво да облече.Какво те топли че имаш двете си ръце но не прегръщаш и детето си от мизерията в която живееш,и ако си с двата си крака на кой си отишъл/а/ на гости да поискаш прошка?

 14. Иванов

  Турция и сега активно търгува с ЕС. Защо й е пълно членство, към което на практика се стреми само част от политическия й елит, докато среща много слаба подкрепа от населението. Не съм чул нито един разумен аргумент, изказан от турски политик, в полза на членството им в ЕС.
  Това ни кара да се замислим за реалните движещи сили на тази турска политика. Де факто, Ердоган вече за втори път си показа рогата и подлуди германците при визитите си в Германия, откъдето стават пределно прозрачни корените на тази политика – стремеж за бъдещо политическо доминиране над Европа чрез демографски фактори. Това е все по-зле прикритият мотив, който определя стремежа на Турция към Европа.
  Впрочем, така или иначе българската територия ще бъде опразнена поради демографски проблеми за други народи. Въпросът е, защо да са именно племена с култура и обичаи, които за враждебни на християнските?!

 15. No PASARAN

  Абе те и проститутките „печелят“ пари, въпросът е колко и докога????

 16. ave mangali turcite k1de k1de mn po napred sa ot vas ve mangali grozni

 17. S4etovoditel

  Темата е голяма и много сложна. Но ми се струва, че всеки един от нас си я разглежда доста опростено. Един на основа само на икономическите изгоди (при това злободневно текущи), друг на база исторически факти. Някой се позовава на спомени от екскурзия, а други определено си избиват комплексите. Та реших и аз да се поупражня по темата ;). За мен това е въпрос на цялостна оценка и план за начина ми на живот, моя и на другата страна. А тази друга страна има много различно виждане за ценности, начин на организация на този живот, на позволено и не позволено. При една такава симбиоза (ако въобще се осъществи) кой ще трябва да отстъпи, чии ценности, така да се каже ще се претопят и изчезнат. Нито една от страните, не мисля, че е склонна да отстъпи каквито и икономически изгоди да има. Та ние имаме диаметрално противоположни виждания за основополагащи ценности в живота. Да не говорим, че и в двете страни текат вътрешни процеси, които разслояват и противопоставят мненията вътре в групата. Затова според мен трябва време, за да изкристализира това, което би ни приближило. Въобще на този етап не може да се говори за свързване. Да в исторически план, в бъдеще това е възможно да стане. Но прибързването и още повече, решения на база текуща конюнктура са пагубни за каквото и да било обединение.

 18. Пиша специално за статията и хората, който са я е написали…Не знам какво си мислят с тези думи тези хора, ама айде да си вземат разбирането и политиката и да си я приберат на място където слънце не огрява.Турция е заплаха за България…Да не ми се правят, че сме били със старо разбиране, защето точно нашите деди са били с набивани на кол глави едно време от държавата с големите инвестиции …..

 19. Реалист

  За да бъде приета в ЕС Турция ще трябва да отговаря на условията на ЕС, а това не може да стане скоро. Ако Турция приеме всички условия, то тя ще бъде съвсем друга. Да не забравяме, че гърците също трябва да се съгласят. Т.е. ЕС е мираж за Турция и удобна тема за някои популистки партии в България. Нали сме дебили.

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *