НЯКОИ МИСЛИ И ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ НЕЩА

Когато неграмотните управляват

chitankaНе съм от ученолюбивите и може би затова не бях използвал виртуалната библиотека chitanka.info. Както вече знаете, няма да имам втори шанс. (а защо в момента линкът препраща към ThePirateBay.org, е също неизвестно за мен и отново доказва моето невежество)

Първата ми реакция, когато научих тази топ-новина, беше да напиша в Twitter: „Отдавна подозирах, че книгите без права са много по-опасни от цигарите без бандероли.“ Разбира се, че не бях прав. Престъпленията не могат да бъдат класирани. Както продажбата на цигари без бандероли е престъпление, така има и престъпления срещу интелектуалната собственост. И ние плащаме данъци на полицията, за да санкционира всяко едно нарушение на закона, а не за да класира престъпленията по важност и да си избира кои да преследва.

А да публикуваш в интернет изучаваните в училище български писатели и поети престъпление ли е? Дори и специалистите да решат, че е така, това си остава едно заслужаващо похвала начинание. Спомням си колко трудно беше преди години да намираме „произведенията, включени в учебния план“. Сега учениците са имали всичко на едно място. Вече го нямат.

И тук стигам до политиката. Този случай изобщо не ми е интересен откъм юридическата си страна. Нека специалистите да пишат. Но политическият извод от случката е, че ни управляват неграмотни хора. Политиката означава да имаш визия за бъдещето. Предлагам им безплатно моя вариант:

Полезно ли е учениците да имат такава виртуална библиотека? Полезно е.

Затова правителството трябва да спонсорира авторите на този сайт, да уреди авторските права и да инвестира още в развитието на тази виртуална библиотека. Съмнявам се уреждането на авторските права на писани преди стотина години разкази да е някаква умопомрачителна сума. Могат да вземат една стотна от бюджета на държавните медии и да спонсорират няколко подобни сайта. Стига да преценят, че това е важно. Грамотните хора биха преценили, че е важно.

И съвсем между другото: България вероятно е единствената претендираща да е развита държава, която няма онлайн речник. Няма къде да проверите значението, правописа, правоговора и етимологията на някоя дума. Доколкото знам, БАН била издала подобен подробен речник на хартия до едикоя си буква. След няколко години сигурно ще стигнат до Я. На хартия обаче, нали обърнахте внимание. След много години може и да си изберем някой грамотен, който да реши да похарчи малко пари за онлайн библиотека и речник.

П.П. обърнете внимание на човека в съседната стая (над белия монитор). Докато служителите на ГДБОП обискират и снимат помещението, той се е хванал за главата и вероятно си мисли част от нещата, които и аз си мисля.

снимка: МВР44 коментара

 1. Ето тук, като коментар, е мнението на собственика на печатницата, в която се развива действието:

  http://bg.time.mk/read/7449e99047/62e40f6fca/index.html

  Колкото до онлайн речник + енциклопедия (нещо като речник, определено без произход на думата и другата информация, характерна за истински речник) – има и е направен от Труд и Сирма медия – знам.бг.

  Мисля че правната страна също е важна – в случая акцията е в полза на частни монополни права върху национална собственост (изтекли авторски права на български класици). Освен това е превишаване на права – въпросите за търговски и други загуби се решават първо от съд и то по граждански и търговски закони, а не по НК. Срещу ясно предявен иск. Допълнително в Читанка има и публикувани от самите автори произведения (без значение какво е качеството им) и с действията си боп-аджийте нарушават техните права.

 2. http://thepiratebay.org/torrent/5642424/Static_version_of_chitanka.info_as_of_2010-05-24

  Тук е архива на Читанка.инфо от миналия месец. За да го свалиш натисни малкия бутон за даунлоуд 🙂

 3. Георги

  Винаги има втори шанс-http://chitanka.ebni.me/,и трети-http://chitanka.gdbop.com/и т.н.

 4. В Читанка определено имаше неща, които нарушаваха нечии права. Така е. Но не е в това въпросът. Въпросът е че за това икономическо престъпление, извършено от изключително алтруистични мотиви без никаква печалба, тези хора бяха опреличени като „шестчленна престъпна група“, която действала от различни градове в България“. Проблем е че МВР направиха за тях „акция“, сякаш са търговци на органи, най-малко. Проблем е също, че тази акция определено не се е провела поради неистовото желание на НСБОП да защитава до последна капка кръв авторското право, а е насъскана от „Труд“, които в момента със пълно съдействие от страна на държавата се опитват да си извоюват монопол. Държавата е толкова възрадвана от просветителската дейност на „Труд“, че дори им е продала пълните права върху класик като Каралийчев.

 5. Конституция на Република България

  Чл. 23. Държавата създава условия за свободно развитие на науката, образованието и изкуствата и ги подпомага. Тя се грижи за опазване на националното историческо и културно наследство.

  С какво право държавата ПРОДАВА права върху националното историческо и културно наследство??? Дори нещо такова да се е случило, а доказателства за това никой не е представил досега, то е невалидно.

  Доказателствата се представят пред СЪД, не пред ГДБОП, които пък нямат никакви права да решават дали са валидни или не.

  Историята се повтаря няколко кратно през последните 5-6 години (хронология: http://narodnabiblioteka.info/index.php/trud_scandal) по един и същи начин.

  Време е за сериозно журналистическо разследване на зависимостта между акциите на ГДБОП и частните (и монополни) интереси за заявителите!

 6. Гери

  Доколкото знам, авторските права се пазят до 70 години след смъртта на съответния поет/писател, така че творбите на голяма част от класиците отдавна са публична собственост.

  Иначе и аз се шокирах вчера от новината, че изкарват собствениците на сайта най-големите престъпници и ходят да им конфискуват сървърите по покривите…

 7. Само да вметна, че в дейността на Читанка нямаше нищо незаконно (защото, ако е така, трябва да затворим всяка библиотека в страната): http://e-lect.net/?p=1104.

  А за произведения, писани преди 100-ина години няма авторски права – поне не в нормалните правни системи. Не съм се интересувал как е в България.

  Впрочем ето една страхотна статия по темата: http://www.gatchev.info/blog/?p=979.

 8. Аз също съм теглила два – три пъти.Читанката беше страхотно начинание. Не може да се сравни с истинска книга, но не може и да се сравни 300 лв заплата и 15 -20 лв за книга. Какво да се прави, живеем в държава – инкубатор за овце.

 9. Книгите в България и книгите в Германия в общия случай са със сходни цени. Аз си купувам немските, защото са по-добре подвързани и изобщо изглеждат по-добре. От друга страна доходите в Германия и България никак не са сходни, да не говорим че почти всичко в Германия може да се намери по тамошните библиотеки. Ако не се лъжа, данъкът върху книгите в Германия е 7%. В България няма разлика дали купуваш газов пистолет или книга – облагат се по същия начин. Изобщо държавата полага похвални усилия за пълното изтъпяване на нацията. Не е нарочно – по-скоро от пълна некомпетентност.

 10. Евала. Забранен достъп до книги и образование, свободен достъп до порно в Zamunda и ArenaBG. Вижда се май как обичат да си прекарват свободното време господата от ГДБОП.

 11. Всички книги от chitanka.info може да намерите на сървъра на ГДБОП, Абсолютно безплатно.

  http://chitanka.gdbop.com/

 12. ники

  неистовите напъни за контрол над интернет пространството нищо добро няма да донесат в тая държава.КАТО ДАНЪКОПЛАТЕЦ НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН ПАРИТЕ МИ ДА БЪДАТ ХАРЧЕНИ ПО ТАКЪВ НАЧИН,ТИЯ СЛУЖБИ ИЛИ ДА ЗАРАБОТЯТ ПО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ,ИЛИ…ЩЕ МИ ГОНЯТ ХУДОЖНИЦИ, ПРОСВЕТИТЕЛИ,ЩЕ ГИ ДОКАРВАТ ДО ИНФАРКТИ,СПРЕТЕ СЕ БЕ!!!

 13. Г-н Бедров, има една латинска сентенция относно това с какво трябва да се занимават правозащитните органи: De minimis non curat pretor. Престъпленията трябва да бъдат класифицирани и спрямо тях трябва да има внимание, което да съответства на обществената им опасност. В крайна сметка държавното управление е като тиган с врящо олио, където се пържат най-различни по големина рибки и за всяка рибка трябва отделно, различно по обем внимание. Както казваше един професор по конституционно право: Ужасявам се от конституция, която прогласява и закриля правото на живот. Сега можем да перифразираме този преподавател и на свой ред да кажем: Ужасяваме се от правозащитни органи, които „охраняват“ изконното ни право да бъдем просветени и които в крайна сметка се занимават с малкото…
  Гери, не си съвсем права за авторските права. 70 г. след смъртта на автора се погасяват само имуществените права в авторското право, но за век и веков остава задъжението да се споменава кой е авторът на дадено произведение, винаги, когато то е използвано пред публика.

 14. Гери

  Не съм конкретизирала, но в случая с „читанка“ е видно, че се касае за имуществени претенции. Сметнах, че няма нужда от изличшни разяснения. Все пак не съм юрист.

 15. Най-нагло е твърдението, че са „нанесени щети на българската култура“ за милиони левове.

 16. Тъжна българка

  Защо се изненадвате,преди време министър Дянков се изказа,че по време на криза пари за образование няма!
  На властимащите им трябва необразовано стадо овце,защото те самите са такива-ако някой им зададе неподходящ въпрос ,а те не знаят отговора пред медиите,нали ще се изложат…..Явно ГДБОП вече излови другите престъпници-бравос!

 17. Тъжно, но факт: в България безплатна е единствено „чалга-културата“

 18. Евгени

  И ГДБОП и цялата държава са инструмент в ръцете на едрия монопол. Свободен достъп само до чалгата, призвана да унищожи мисленето у човека

 19. Ако по закон авторските права след 70 години или колко там са собственост на държавата, тя не би следвало да ги препродава монополно, а просто предоставянето им срещу такса да е разрешителна мярка, свързана с публикуването на оригинали, а не интерпретации на съответното издателство.

  Има нещо сбъркано тука.

  А то ще стане май като „451 градуса по Фаренхайт“ – или чети монополно скъпи книги.

 20. Галина

  „Читанката“ беше много полезна и на детето ми, 7 клас.Нямаме гражданско общество, властимащите имат задача да бранят лобистки интереси.Милиционери = масони, за какво им е да мислят за децата? Бездруго техните си ги пращат в сигурните западни държави.

 21. Пламен

  „Не се гаси туй, що не гасне!“ господа/другари.Духът, наречен интернет е изтърван от бутилката. Този сайт ще го има, независимо от жалките Ви опити да го спрете. Без значение, къде ще бъде разположен сървъра. И тези „листопадчета“, дето разигравате, вече омръзнаха на всички… А, да не забравя, иде видовден…още на следващите избори ще берете плодовете на управлението си. И никой няма да Ви е виновен за това, никой.

 22. Гледах филмчето. Ако не беше, толкова зле положението, щеше да е просто жалко и смешно.

 23. Чудесна публикация, хубаво е, че цялата ситуация предизвика реакция.
  Просто не мога да си намеря място от кеф, как всички книги могат да бъдат намерени на сайта на гдбоп. Просто е прекалено хубаво, за да се подмине, едно от онези успешни попадения, в които искаш просто да се смее, докато те заболи коремът от смях и отмие малко горчилката от причината за ситуацията.

  Дори да приемем, че законът е неясен и спорен, първо съд трябва да се произнесе нарушава ли виртуалната библиотека нечии права и ако да, как.
  Много ме съмнява да е имало съдебно дело (нищо, никъде не се е чувало), а този рейд, е най-малкото нелеп.

  Какви са тия разбивания на престъпни онлайн книжарници, при положение, че имената на поддържащите библиотеката си ги пишеше на страничката about?
  Милите ГДБОПджии правят ли разлика между книжарница и библиотека, в едното купуваш книги, в другото четеш книги безплатно.

  Изобщо, шоуто е уникално по всички линии.

  Най ми е смешно как се аргументират с авторски права и милиони загуби, но ако се поинтересуваме как изглежда книжния пазар, тия милиони ако добутат до хиляда лева на година, в най-добрия случай, ако приемем, че никой от читателите не си е купил книга, която е харесал/прочел в читанката. Което е нелепо, защото аз лично съм си купила 15 книги до този момент.

  Вече го казах, но пак ще го повторя, онлайн книги издателствата не предлагат, съответно те губят пари от много хора, които не могат да си позволят хартиени издания, от хора, които не са в България, от хора, които не обичат да четат на хартия. Иначе казано, губят много, но от собствената си глупост, не от друго.

  Книжния пазар е адски свит и основно се предлагат глупости. Червената серия на Бард ми беше любимата серия, чела съм абсолютно всичко тяхно, имам огромен процент от тях у дома, много от книгите съм подарила или дала на приятели, заела и пр. Споменатата поредица вече не става за нищо, защото от „многократни награди хюго и неблюла“ автори, стигнахме до „номинирани за“, което показва колко е спаднало нивото.

  Преводите на много книги са трагични (искам да си поговоря лично с г-жата превела последния Пратчет, няма такава некадърност просто, а ако направим сайт за идиотски преводи, грешки и гафове на издателства, сигурно ще бъде в гигабайти съдържанието.

  Просто два примера за идиотски преводи: http://whatsthatcrap.blogspot.com/2010/03/rage-2.html
  и
  http://whatsthatcrap.blogspot.com/2010/02/rage.html

  Книгата се казва „Гняв“ и е на Стивън Кинг, погледнете какво точно представлява и колко идиотски е преведена. И това със сигурност не е единствения пример.

  Загубите на издателствата са защото предлагат боклуци и прехвърлянето на отговорността върху библиотеки е абсурдно, защото не отговаря на истината.

 24. Мария

  Да уточним. Има много виртуални библиотеки. В slovo.bg можете да намерите произведенията само на български автори, включително и тези, които са задължителни за изучаване в училище. Наличието на виртуални библиотеки спестява ходенето до градската библиотека, където ти казват „Няма“ или „Само за тук“. Да но на мен ми е удобно да си чета у дома на дивана с музика.

 25. „Чл. 24. Без съгласието на носителя на авторското право и без заплащане на възнаграждение е допустимо:

  9. възпроизвеждането на вече публикувани произведения от общодостъпни библиотеки, учебни или други образователни заведения, музеи и архивни учреждения, с учебна цел или с цел съхраняване на произведението, ако това не служи за търговски цели.“

 26. Пикар

  By N, 23.06.2010 @ 9:33 „….Изобщо държавата полага похвални усилия за пълното изтъпяване на нацията. Не е нарочно – по-скоро от пълна некомпетентност.”
  Това:”Не е нарочно ” считам за много грешно определение!Усилията за изтъпяване на нацията се внушават много лесно /от където и да е/, когато се „изберат” или назначат във властта напълно некомпетентни тъпоидиоти.След това по веригата „надолу” се назначават тъпоидиоти по техният образ и подобие и въпросът е решен.Когато е осигурено тъпите да са във властта и чинията им е пълна,те не се спират пред нищо и тази нация няма шанс.Независимо колко на брой са умните в такава нация!У нас никога не е имало проблем с определящо присъствие на тъпите във властта.В борбата за подбор на тези тъпи във властта за които след това има предостатъчно гласоподаватели /независимо какъв е предложеният им некомпетентен/, нашата държава е уникален феномен.

 27. paragraf.22

  дедо е вазмутен и угорчен.
  аз сам стар човек и чета книги на хартия (не мога да свикна да неси плюнча пръста)в момента чета солженицин и правя някои много странни аналогии.ало .извинете коя година сме а

 28. извършено е покушение върху проф.янко янков-четете в едноименния сайт.

 29. Престъпната група от Читанка сигурно ще бъде осъдена по-бързо от Крокодили, Октоподи и т.п. Крупен успех за МВР и правосъдието…А какво ще кажете за ИК „Труд“? Гадост!

 30. Алабалов

  Авторските права са 50-годишни. Преводаческите – също. След това, всичко е безплатно.
  Виртуални речници, енциклопедии и книги рядко търся. От първите две, ми се намират достатъчно в книжен вид, в домашната библиотека, а и в главата ми. Електронните са на жалко ниво, доколкото ги има.
  Наскоро търсих една бг архаична дума, нямаше я в е-речниците, в моите книжни също(издадени преди 40 г), разгеле, че имам издадени преди 80, та я открих.
  На световното, чух един химн, много позната и хубава песен. Сетих се кой е композиторът, минах през гугъл, та в уикипедията влязох(с извинение). В българския и вариант. Там не пише годините през които е живял, родното му място, националноста му!!! Еееее, това не е енциклопедия, това е на ниво комикс.
  Лошото на електронните е, че някой трябва първо да ВКАРА инфото, та после да се ползва. Ама как да го вкара, като е полуграмотен, само дето разбира от програмиране. Той не предполага САМОТО СЪЩЕСТВУВАНЕ на инфото, за да го издири и качи в нета.
  99,99% от написаното от човека, все още е на хартиен носител. (Егаси израза за книга, ама карай).

 31. Тия от издателска къща Труд се изкарват много печеливши. Били изгубили милиони лева? Смях.А иначе книгите са сканирани и пуснати съвсем безплатно и без никаква реклама на сайта.

 32. ИЗВЪРШЕНО Е ПОКУШЕНИЕ ВЪРХУ ПРОФ. ЯНКО ЯНКОВ-ЧЕТЕТЕ В ЕДНОИМЕННИЯ САЙТ.

 33. „Всички знаем,че книгите горят,но знаем също,че не се унищожават с огън“.Знаете ли чия е тази мисъл?Мисълта принадлежи на Франклин Рузвелт.Но явно в ГДБОП не са и чували за Франклин Рузвелт и за нещата,които е казал.

 34. ентропия

  Авторските права ли?
  Много е спорно.

  Вижте в саита на вашият приятел.

 35. Това вече е върха на безобразието! Не само, че господата от ГДБОП отново се проявиха с обичайната си некомпетентност, но вече не само могат да четат личната ни поща което би трябвало да е забранено по закон ами и почнаха да затварят библиотеки.
  Това вече е върха на безобразието! Не само, че господата от ГДБОП отново се проявиха с обичайната си некомпетентност, но вече не само могат да четат личната ни поща което би трябвало да е забранено по закон ами и почнаха да затварят библиотеки.
  Сега мога с чиста съвест да отговоря на Паисиевия въпрос “О Неразумни Юроде, поради що се срамиш ти да се наречеш Българин”?! и това в никак не ме радва.
  Надявам от ГДБОП да не ме арестуват заради цитата, но вече всичко очаквам в тези абсурдни времена.

 36. Кина Андреева

  Връщам се от командировка от Прага. Там една неправителствена организация е откупила авторските права на документални и игрални филми за периода на комунизма и ги показва в чешките училища. За 5 години са посетилри 800 чешки училища. Когато филмът се излъчва в клас, децата го гледат, а след това задават въпроси на очевидец на събитията, който е поканен и който разказва своите преживявания. Ако децата са поканени в киносалон и са повече, тогава обикновено има историк, на когото те задават въпроси. Аз присъствах на прожекция, на която бяха поканени деца от английски колеж в Прага, както ми казаха едно от най-скъпите частни училища в Чехия. Децата изгледаха едночасовия филм за д-р Милада Хоракова. Нямаше хихикания, нямаше признаци на отегчение и досада.Тя е осъдена на смърт от комунистическия режим и присъдата и е изпълнена през 1950 г. Преди това е била осъдена на смърт от националсоциалистите, но в последния момент присъдата й е била заменена с концентрационен лагер и тя е оцеляла там, а комунистите са я убили. След филма децата задаваха много въпроси, а младият историк, когото бяха поканили им беше донесъл копия от автентични документи, които показваха как ученици са изпращали телеграми до правителството с искане Милада Хоракова да бъде осъдена на смърт. Децата в залата недоумяваха, защо ученици ще искат някой да бъде убит. Обясниха им. Ето един прекрасен начин да се използват авторските права. Може би това не е съвсем в тона на статията, но бях толкова впечатлена, че имах нужда да го споделя. Иска ми се и ние да успеем тук и да покажем на следващите поколения истинското лице на комунизма.

 37. Гледам тука всякакви хора коментират, възмущават се, призовават да се направи това или онова – без изобщо да са запознати за какво точно става въпрос.
  Въпросът не опира само по пари (които някой печели или не успява да спечели) – това е въпрос и на права. Правата на създателите на литературни произведения са не по-малко важни от всички останали права, които имаме. Нищо не може да отмени правото на авторите да определят как, къде и в какъв вид да се разпространява едно тяхно произведение. Ако не признаваме това право, рискуваме и на нас самите в други случаи да не ни бъдат признати аналогични съвсем елементарни права.

 38. Вижте този справочен сайт, никак не е зле като начало – http://ask4word.com/

 39. Единственото което постигнаха със закриването на сайта е, че всъщност го умножиха поне по 10 и му направиха невероятна реклама!

 40. Единственото което постигнаха със закриването на сайта е, че всъщност го умножиха поне по 10 и му направиха невероятна реклама!

  1. chitanka.ebni.me
  2. chitanka.gdbop.com
  3. Изтеглете го thepiratebay.org/torrent/5642424/Static_version_of_chitanka.info_as_of_2010-05-24
  4. myschoolbel.info/Books.html
  5. Тук пък аз лично съм направил портал в който една голяма секция е само за българските виртуални библиотеки:
  moodle.org/course/view.php?id=43
  Него няма как да го закрият защото сървъра му не е в България. Така че КАЧУЛКИТЕ ги съжалявам направо…
  На последният линк може да се намери на едно място доста. Ако си мислят него да затварят, ще трябва пак да помислят

 41. Енея

  Освен че му направиха реклама, го опреличиха на „забранения плод“. А всички знаем колко по-сладък е! От там и по-търсен. Според мен нещата са простички: щом сеществува „моята библиотека“, значи е имало нужда от нея. Нормално е да има информация под формата на книги в електронен вид и за тези, които не могат да отделят средства от ежемесечния си бюджет за да си ги купят. От там следва въпроса: кои сме ние да осъждаме онези, които се трудят (за да го има)и съхраняват това национално богатство? Защото книгите са знание, а то е богатство. И кои сме ние, че да спираме достъпа на хората до това знание?

 42. Алабалов
  фани научи един език, че само с тоя бг за никъде не си
  Wikipedia е само толкова добра, колкото са авторите
  Юлиян Попов поде инициатива, анти интернет бг батковина не му подаде ръка. Е, ще ползваме викито на други езици, кво се праи..на езици, на които няма речници от тоз на бг.

 43. I enjoy reading a post that will make people think. Also, thanks for allowing me to comment!

Споменавания

 1. 451° по Фаренхайт « Размисли и страсти на Маркуча - [...] Енея, Григор, Дани, Калин, Божо, Николай Теллалов, Иван Бедров. Явно «451° по Фаренхайт» е първата асоциация, която [...]
 2. Акция „Читанка“ « Xquisite’s blog - [...] Иван Бедров [...]
 3. Дайджест на интересни коментари по повод затварянето на chitanka.info « Versus – блог за различно мнение - [...] В България вече има пазар на електронни четци и потребителите се увеличават. От къде да си купим книгите ви,…
 4. Нападение срещу форума на Читанка « Блог на Димитър Вичев - [...] Когато неграмотните управляват (Иван Бедров) [...]
 5. Ако библиотеките бяха създадени днес… « Кътчето на Селин - [...] престъпления ~ Енея 451 по Фаренхайт ~ Григор Гачев Когато неграмотните управляват ~ Иван Бедров “Героичната” акция на ГДБОП…
 6. Интернет отвръща на удара - [...] книжни престъпници”), небезизвестният Иван Бедров („Когато неграмотните управляват”) и много много други блогъри, както и – не бива да…

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *