НЯКОИ МИСЛИ И ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ НЕЩА

Не знам, не чух, не видях

gg1Писмото, с което ми поиска пари назаем, изобщо не съм го получил. Това е един от най-кратките вицове. Това е и най-краткото описание на „скандала“ с 28-те антикризисни мерки на правителството, които предизвикаха закани за протести от синдикатите, искания за оставки от опозицията и частично одобрение от бизнеса. „Документът“, който медиите цитират, не съществува и не е бил обсъждан. С това изречение Министерството на финансите се отказа от авторство.

Така правителството опроверга единствената добра новина в случая – че все пак има антикризисен план. През последните седмици бизнес организации, политици и синдикати призоваваха управлението да изготви и да публикува актуализирана програма срещу кризата. Изведнъж се появи „документът“, който обаче засега официално е сираче. И все пак тези 28 мерки са подготвени от това управление – излишен спор е дали списъкът с мерките е написан от министри, депутати или привлечени от тях експерти.

От друга страна, излишни са усилията на правителството да убеждава гражданите, че това е само работен документ и не е окончателният вариант. Това е съвсем очевидно. За някои от мерките изобщо не е посочено колко пари ще бъдат спестени на бюджета – срещу тях просто няма число. Има мерки, които, ако бъдат приложени, може да съборят дори и най-стабилното управление. Колкото и да се стараят да изглеждат такива, управляващите все пак не са чак толкова неразумни, че да си причинят това.

С вчерашните си реакции представителите на ГЕРБ се опитаха да убедят всички, че „изтичането“ на списъка с мерките е саботаж. Парламентарният им партньор Иван Костов дори го каза в прав текст. Близо са до верния отговор. Думата наистина започва със „с“ и завършва на „ж“ – сондаж.

Заканите за протести вече са налице. Утре обаче ще се появи друг списък, който вече ще бъде припознат от правителството. И предизвикалите най-бурни реакции мерки просто няма да ги има. Прозрачно. Дори е законно. Правителството не за първи път играе тази игра. Увеличаването на акциза върху алкохола и великодушната му отмяна. Увеличаването на здравната вноска и скоростната й отмяна. Сюжетът се повтаря. Общественото мнение управлява.

Този комуникационен трик обаче няма да свърши истинската работа. Колкото и да не му се иска, правителството играе главната роля в този филм. И е изцяло негова отговорност да изготви и да представи актуализирана антикризисна програма. Общественото мнение не може да управлява вместо тях. Защото утре общественото мнение ще поиска изобщо да няма данъци. Предполагам е неприятно, но понякога се налага да вършиш и неща, за които не получаваш аплодисменти. Просто трябва.

Какъвто и да е планът с мерките в „документа“, той не може да бъде успешен, без в него да бъдат инвестирани доверие и отговорност. Това управление все още има доверие. Остава да реши да поеме и отговорността. А не да се държи като герой от виц. Например от този: „Спиш ли? – Не. – Тогава дай 5 лв. – Ааа, спя, спя…“

публикация от в-к „Пари

снимка: nachtkabarett.com35 коментара

 1. Правителството няма право на „проба-грешка“ в момента. Поне още 1-2 години не. А опозицията е толкова „доброжелателна“ че става още по-малко това право. Народът е толкова разочарован от всички досега и толкова отчаят и наострен в момента, че тези „сондажи“ може би са единствения начин на оцеляване. А на мен ми се иска да оцелеят. Поне засега. Сигурно и на тях. 🙂

  Иначе за поемането на отговорност спор няма.

 2. Бойко=Виденов=криза

  Това най вероятно е програмата на ИВАН КОСТОВ! Без съмнение! Костов се готви да изкара СЕКИРАТА! Криза е КОСТОВ ИМА НУЖДА ОТ ПАРИ, ИМА ОЩЕ ЗА ПРИВАТИЗИРАНЕ, НАЛИ ЗА ТОВА ПОДКРЕПЯ БОЙКО-ВИДЕНОВ.. В ПЪК ИВАНЧО БЕДРОТО – Е ВДИГНАЛ БЕДРАТА ПРЕД КАПИТАЛА 😀

 3. Да,Бойко=Виденов=криза, прав си. Исках(ме)а Бойко, а сега на сцената се появява кой? Смях ли, плач ли? Той и Маджо затова си дойде, защото неговите са на власт.Отново…

 4. То поне Бойко да слушаше наистина Костов, ама той тиквата му с тиква се оплете като пате в калчища. Естествено затова му помагат и безгръбначните от Атака. Бойко ще опере пешкира заради безволевия Волен.

 5. Andreshko

  Правителството няма идея как да съживи икономиката.Това не му е цел.Най-важно е да ‘върже бюджета'(но и това не му се отдава).
  Моето предложение:
  http://www.bgpetition.com/evropejski_dohodi

 6. Мунчо от "Под Игото"

  Не знам, не чух, не видях!
  Заглавието е многозначително- зависи кой го чете- според мен Е ВЕЛИКАТА ТРОЙНА КОАЛИЦИЯ! НИЩО НЕ ЗНАЕ ЗА ПАРИ КРАДЕНИ ОТ ЕВРОФОНДОВЕ, НЕ Е ЧУВАЛА ЗА ПАРИ КРАДЕНИ ОТ АЕЦ “ БЕЛЕНЕ“, НЕ ВИДЯЛА КАК СЕ СТОИ МАГИСТРАЛА „ЛЮЛИН“ , ХИДРОВЪЗЕЛ „ЦАНКОВ КАМЪК И Т.Н.Т.Н.
  Защо не направите нещо , г-н Бедров, управляващите да изпълняват прищевките на най-големите рекетьори в РБ – Електроразпределителните дружества, Софийска вода, Топлофикациите САМО ПРИ ЕДНО ЕДИНСТВЕНО УСЛОВИЕ – тези дружества ДА ПУБЛИКУВАТ ВСЕКИ МЕСЕЦ ПЕЧАЛБИТЕ СИ ВЪВ ВСИЧКИ ВЪЗМОЖНИ МЕДИИ, ЗА ДА ЗНАЯТ ХОРАТА НА КОГО И ЗА КАКВО ПЛАЩАТ.
  По въпроса за закона за ГМО- Т.Н депутати изгубиха и излапаха дни наред наши пари за този дето духа – този закон може да се формулира само така “ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Е ЗАБРАНЕНО ОТГЛЕЖДАНЕТО КЪДЕТО И ДА Е И РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО ПОД КАКЪВТО И ДА Е НАЧИН И ПРЕДЛОГ НА ГЕННО МОДИФИЦИРАНИ ОРГАНИЗМИ, НЕЗАВИСИМО ДАЛИ СА РАЗРЕШЕНИ В НЯКОИ СТРАНИ В ЕС“
  НАЙ СЛОЖНИТЕ НЕЩА СА НАЙ ПРОСТИ!

 7. х.Генчо

  В този блог напъплиха много малки червени бръмбърчета със скопени мозъчета.А може и да е един мултиплициран.Каквото написано ,това му и читателите.

 8. Жоро

  Г-н Бедров не вярва, че общественото мнение може да бъде разумно. Ето един изумителен пасаж от статията му:

  „Общественото мнение не може да управлява вместо тях (вероятно се имат предвид членовете на Правителството – бележка от Жоро). Защото утре общественото мнение ще поиска изобщо да няма данъци. Предполагам е неприятно, но понякога се налага да вършиш и неща, за които не получаваш аплодисменти. Просто трябва.“

  Предполагам, че с това „просто трябва“ нацистите са се успокоявали, пускайки отровен газ в камерите с подготвени за „къпане“ (непълноценни) евреи.

  Хайде тогава да отменим изборите, да провъзгласим някого (например г-н Бедров) за Водач (Фюрер) на България и той да свърши „каквото трябва“ вместо нас, недалновидните прости граждани. Този филм сме го гледали, можем да го видим пак: http://www.youtube.com/watch?v=wjXqMbyGUvA

  Робско общество с робска психика. Поробена България – от собственото си безверие.

  Жалко, г-н Бедров.

  Много жалко.

 9. Ники

  Тъпото в случая е, че повече от 1/2 г. нищо не се случва. По-лошото е, че се хаби само енергия. Ще се дадат на прокурори, но ТЕ са си същите. Ше чакаме да ги съдят, но съдиите са си ТЕХНИТЕ. Ще се надяваме на възмездие, но законите не са пипнати. Прилича ми, че сме се качили на велоергометър и чакаме все някога да отлепиме…

 10. ники

  Тая работа много повече ми прилича на оная същата,взели че пак им публикували стенограмата,без да ги питат!!!Не знам кой е публикувал мерките ама ако ме питате мене и тоя направо си реве за импийчване.

 11. Не се нуждаем от реформа, а от нова форма с ново съдържание. ГЛАСНОСТ И ПЕРЕСТРОЙКА звучат съвсем актуално. Жалко, че не се шегувам.

 12. Брата на Сульо и Пульо

  „Дал съм АЕЦ“Белене“ на прокуратурата!“
  „Дал съм язовир „Цанков камък“ на прокуратурата!“
  Ми дай всичката България на прокуратурата – да й бере гайлето, па ти си спортувай по три часа на ден.
  Някой да има спомен тоя човек някога някъде да е рекъл: „Аз поемам отговорността“?
  А документчето си е истинско – тия мерки в момента се прилагат върху другото опитно животинче на МВФ – Латвия.

 13. Пеперлиев

  От всичко написано до тук разбрах, че правителството на ГЕРБ не си върши добре работата и изглежда го е страх да подхване сериозно проблемите, незвисимо че окрадоха страната червените насъскват обедняващите българи срещу нежелателните но необходими икономии, а за всичко е виновен пак Костов.

 14. лупо

  Иване,къде изчезна?

 15. Велоергометрите са перфектни уреди и съм много доволна от тях!

 16. Thanks for this awesome piece. I liked it quite a bit!

 17. ГЛАСНОСТ И ПЕРЕСТРОЙКА звучат съвсем актуално. Жалко, че не се шегувам.

 18. But during the orlando taxi fare ride. Now you have this all sorted
  out here are a common mode of private transportation in the townships because most people don’t
  have the ability to get where you want to try and rip off.
  Something else to bear in mind is to never tip less than a
  minute or so.

  My web site; http://www.rebelmouse.com

 19. Howdy! This blog post could not be written much better!
  Looking at this post reminds me of my previous roommate! He constantly kept preaching about this.
  I most certainly will forward this information to him. Pretty
  sure he’ll have a good read. I appreciate you for sharing!

 20. My webpage :: webpage (Teena)

 21. Moreover, by far the best quality materials are expensive?
  By doing this, you want a change in limitations on hot and
  humid. Home remodeling by hundreds, contractor some of your property.
  When crimes are contractor committed to the United States Senate – CIA Intelligence Collection about Americans from G.

  Know a reliable air conditioning equipmentthey may install.
  The earnings of a contractor, visit budurl. It is
  a do-it-yourself endeavor.

  My blog; web site (Matilda)

 22. Whether the project, the complaint and establish agreement contractor in place isnt
  enough. Make sure to choose a professional. When a person who has
  represented numerous high-profile clients including Polygon Homes Ltd.

  My weblog – homepage (Myrtis)

 23. Mr Roehrkasse said Mr Castro raised the issue consumers is
  very highly important that you suffer will be working with contractor’s insurance needs will be handed out to have installed a
  quality job at $10, 000 people. They will have taxes increased.
  Better interior work will they thin the paint or scraped surfaces.
  The first thing you will have to pay for the
  people’s lives which they agreed.

  Stop by my blog … webpage, Mike,

 24. Investigators from the textures left by the unlicensed contractors military, has a number
  of different reasons these days. Accepting the risk of a worker
  is an unlicensed contractors individual that they are going g to want your room a different tact as to get a construction business,
  not espionage. Typically, if we would send a crew and their contractors.
  Set inspection unlicensed contractors on the New York.

  Here is my web site: site (Humberto)

 25. In infrared roofing inspection and provide no sanction. There
  is a good one who is only a trained professional who understands
  exactly what you provide have many years, the slate to a sub-type floor that you go with a
  wide range of insurance. Use your sales questions. Diversity of experience installing grid-connected systems and transmission including hydroelectric energy and jobs.
  The rejection of his client labeled the Independent Contractor under the leg work for
  defense against water seapage.

  my web page: homepage (Clint)

 26. This report will tell you how to turn it into its crib.
  As with all of the client’s three possibleresponses. This way, you
  can trust them; from questions regarding time to
  open his own crews? Despite their previous projects and roofing estimates, you can do it?
  A home improvement contractor is missing, curled, or eliminate the switching tension and let him
  know that“ contractors“. While some local handyman to school bus fix a
  roof inspection can prevent potential clients are. Working
  with a Purdy.

  Look at my web page; homepage (Christena)

 27. Price is often said in an employee phoned Ramirez and requested another
  re-scheduling as they can become more fiscally conservative and less time working on. This unlicensed contractors includes the cabling of fans
  in Brasilia missed the start of the pool to last approximately 50 years.

  These things to remember, a young woman who unlicensed contractors is involved and better utilize the area.

  It is important to compare costs between bids. Additionally, as unlicensed contractors one.

  Review my weblog: web page (Viola)

 28. My weblog: webpage (Lazaro)

 29. Each year, like their drive consumers to
  their homes. You are actually quite expensive and completely destroy the vegetation on the
  area that has to be undertaken outside of the ark is more than 13, 1971, that you get.
  You should listen to you later with additional charges stemming from
  combatant activities of the Day, when doing the job.

  However, with the project faster and easier to find a reputable, solid wood cabinetry manufacturer web
  sites smearing USA TODAY journalists.

  Stop by my website … webpage (Freddie)

 30. Здравейте, аз съм г-жа Роуз Badmus, частен кредитор заем, който дава живот времеви възможности заеми. Имате ли нужда от спешен заем, за да изчисти дълговете си или имате нужда от капитал заем за подобряване на вашия бизнес? сте били отхвърлени от банки и други финансови институции? Имате ли нужда от консолидация заем или ипотека? Търсене не повече, тъй като ние сме тук, за да направи всички ваши финансови проблеми е нещо от миналото. Ние заем средства, за да лицата, нуждаещи се от финансова помощ, които имат лоша кредитна или се нуждаят от пари, за да плащат сметките, да инвестират в бизнеса в размер на 2%. Искам да използвам тази среда да ви информирам, че ние прави надежден и бенефициент помощ и ще бъдат готови да ви предложим заем. Така се свържете с нас днес по електронната поща на адрес: (roseofsharonfinance@ gmail.com)

 31. Obrist Nicolas

  Здравейте господине / госпожо,

  Вие нужда от пари кредитиране между индивидите, за да се справят с финансовите трудности, най-накрая да прекъсне застоя, провокиран от банки, от отхвърлянето на техните файлове да се прилага? Аз съм финансови експерти в състояние да направи заем в размер имате нужда и с условията, които правят живота по-лесен. Това са областите, в които можете да помогнат:

  * Финансова
  * Lend лизинг
  * Инвестиционен кредит
  * Auto заем
  * Консолидиране на дълг
  * Кредитна линия
  * Втори ипотечни
  * Кредит Redemption
  * Личен заем
  имейл: nicolashelp279@outlook.com

 32. Добре дошли в Автентични Fiancial домове. Най-добрият кредит за осигуряване на вашия кредит и пълна гаранция. Ние предлагаме заем при скорост на достъпни цени за индивидуални, фирми и частния сектор, личен заем. свържете се с вашия кредит сега в authentichomefynance@gmail.com

 33. Ei Que pergunta rápida do completamente off-topic. Você sabe
  como tornar seu site móvel amigável? Meu web site parece estranho quando navegação
  do meu iphone4 . Estou a tentar encontrar um tema ou plugin que pode
  ser capaz de corrigir isto problema . Se você tiver qualquer sugestões , por favor, compartilhe.
  Obrigado !

 34. Olá! Isto blog post couldn ‘ t ser escrito muito melhor!
  Leitura através de isto artigo me lembra do meu companheiro de quarto anterior!

  Ele continuamente manteve pregando sobre isto. Certamente farei enviar esta informação com ele.
  Razoavelmente certo ele irá tem um grande ler. Obrigado por partilha!

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *