НЯКОИ МИСЛИ И ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ НЕЩА

Последно: яйцето е преди кокошката

broken_egg400x300Край на задаването на вечния въпрос: Кое е първото, яйцето или кокошката? Вече имаме отговор и на този въпрос.

Както се случва и в много вицове, достижението е на анонимния милиционер. В случая – не толкова анонимен. И от Стара Загора.

Колегата Генади от Стара Загора е привикан в МВР и разпитан за това, че е публикувал информация за протеста срещу замърсяването на въздуха, при който министрите на околната среда и на отбраната Нона Караджова и Николай Младенов бяха освиркани и замеряни с яйца.

Изводи: 1.В МВР четат блогове и форуми. 2.Не могат да опазят двама министри от няколко яйца

Разследването на яйчената афера продължава. Разследването на хилядите кокошкарски кражби – не. Почти всеки обиран е получавал писмо от районната прокуратура, че няма как и спират да работят по вашия случай.

Последен извод: яйцето е по-важно от кокошката.

А сега сериозно: от години въздухът над Стара Загора е редовно замърсяван. Контролните институции не дават ясен отговор на въпроса Кой е причинителят. Голяма част от местните хора мислят, че причинителят е военният полигон край близкото село Змейово. Друга голяма част мислят, че причинителите са ТЕЦ-овете Марица-Изток. Според контролните институции, виновна е уникалната комбинация от ветрове и течения над Стара Загора. И докато властта не отговори ясно кой е виновен и не спре тази практика, ще има протести и замеряне на министри с яйца. Но следващия път да се пазят не от кокоши, а от щраусови яйца.

снимка: Virginmedia

видеоспомен от събитието:33 коментара

 1. Астор

  Не видях яйцата,но като гледам физиономиите на протестиращите-ясно кой ги организира.Не,че те нямат право на чист въздух,но ми се чини,че „обгазяването“ е целево предизвикано за привличане на вниманието.То,за тази цел,ТЕ взривяваха и цели църкви,барабар с хората,да не забравяме….Та някакво обгазяване-фасулска работа…

 2. NPaine

  Естествено че обгазяванията идват от полигона.
  Двама министри да са седнали да се червят като ученички и да обясняват глупости от сорта, че уникалните ветрове над Стара Загора са виновни – това означава че те много добре знаят че военните са виновни, но не могат да го кажат. Някой военен гениий преди време е засекретил договорите за утилизация и сега ще е сериозно нарушение на закона (издаване на военна тайна) ако министърът кажа „Да, обгазяването идва от утилизация на боеприпаси“. Както се казва под фуражка акъл не вирее (разбира се има изключения, но за съжаление малко).

  И не знам защо ми хрумна за въпросът на Орешарски към Дянков преди време. Тогава той (Орешарски) си мислеше че може направи скандал, разчитайки че Дянков няма да изнесе засекретена информация.
  А в случая със С.Загора почерка е същ…

 3. В понеделник ще го избложа-всички заралийски медии са спонсорирани от ТЕЦ-овете. Полигона е абсолютна лъжа, за да не се накърняват интересите на ел. мафията. И в учебниците по химия за 10 клас си пише-при изгаряне на въглища се отделят серни и азотни оксиди

 4. Генади казва че разговора с ченгето което го е извикало за „справка„ е продължил около час. Запис на разговора и подпис. След това щели да бъдат привикани още няколко дущи писали по форумите по същата тема от СЗ. Така че едно яйце хвърлено по политици, които в случая категорично лъжат по проблема с обгазяването ще отнеме една работна седмица на едно ченге. Разпити,справки, документиране, доклад и т.н.
  В крайна сметка нали за това хората плащат данъци и на полицията това и е работата, да пази политиците да не ги удари някое яйце т.е. не и да ги пази. А ако ги удари яйце да намерят не този който го е хвърлил, а този който е писал, казал, рекъл, коментирал и помислил че някой ще хвърли яйце.

 5. Генади, по същата причина няма да прочетеш никъде за Пещерска гроздова и т.н. Да живее рекламата!

 6. Кирил Кирилов

  Това е почти същата случка от юли 2007, както се казва déjà-vu.

  http://www.youtube.com/watch?v=rx1NrUmd_Pw

  http://dni.li/2007/07/13/gdbopmafia/

  http://www.dnevnik.bg/dnevnikplus/2007/07/13/359239_policiiata_privikva_bloguri_zaradi_protestite_za/

  Само, че тогава имаше доста по-голямо отразявате от медиите и най-вече от блоговета. Каква ли е причината сега да има такива вели отзиви?

 7. Кирил Кирилов

  А какво ли ще стане ако приемат новият ЗЕС и полицията има достъп до IP адресите на всички коментирали по блогове и форуми?

 8. не знам дали има статистика за страдащите от респираторни заболявания в Стара Загора, но ако има, сравнете я с тази на някой град със същата големина. нещо ужасно се случва в този град

 9. Като старозагорец, макар и от години да не живея в СЗ ще си кажа мнението за обгазяванията.
  ТЕЦ-овете съществуват и бълват пушек вече повече от 40г. Ако приемем че те са причината за проблема на Ст. Загора като по права линия ТЕЦ-2 например отстои от града на може би 40км. то логично е да приемем че градове като Раднево и особенно Гълъбово, което буквално граничи с ТЕЦ–1 най-старият от трите и Брикетна фабрика, трябваше до сега да са обезлюдени поради високата смъртност от респираторни заболявания. Но не са, а и май не се и оплакват от такива проблеми.А може и да се оплакват , но няма кой да им обърне внимание. Аз съм израснал в този град и навремето този проблем не съществуваше.Съществуваше проблема с Азотно-торовия завод, който понякога покриваше града с похлупак от оранжеви серни изпарения, красиво изглеждаше, колкото рентгенова снимка на болен от рак бял дроб. Но АТЗ-то не работи поне от 15г. и този проблем се реши от само себе си.
  Според мен колкото и да е зависим медийния местен пазар от енергийната мафия, да закарш на 40-50км. пушек със серен диоксид почти ежедневно не е толкоз просто.
  Оплакванията от обгазяванията започнаха последните 5-6г. ако не греша. И според мен по логичната връзка е с полигона в Змеево. Някъде тогава Бг. беше приета и в НАТО. Може би някога, тогава или преди това е бил заложен анонс към някой договор, че на този полигон ще се унищожават еди какви си боеприпаси, които не са чак толкоз безобидни както са си мислилеи някой бг. другари подписващи договора или проста са им затворили очите с дебела пачка или нещо друго.
  Според мен истината за обгазяванията се крие на полигона в Змеево.

 10. И според мене яйцето е преди кокошката. Революционна статия!

 11. Аз не знам някога официално да има признато и едно обгазяване от АТЗ. Тогава откъде знаеш, че от 40 г. Стара Загора не е била обгазявана и от двете?
  Версията с полигона е малоумна сама по себе си- колко мат’риал трябва да се взриви за да се покрие 10х15 км град? Как град със изложение на южен планински склон може да се обгазява от север?
  Интересите на ТЕЦ-овете са огромни. Възможностите им-също. Малограмотността на българина-безкрайна.
  Резултата е манипулация.

 12. А в Гълъбово и Раднево и хората, и кучетата са собственост на Х.К. Това се видя ясно и на парламентарните избори. Държава в държавата. Затова протестите са само в Зара.

 13. NPaine

  Генади абе и ти си прав за енергийната мафия, великия физик и т.н Аз лично не съм влизал през живота си в Стара Загора и реално нямам никаква представа от ситуацията. Но пък съм повече от убеден, че в случая е възможно военните да ни ебават а не Ковачки. Не че не е възможно и общ, съвместен вариант на ебаване..
  Аргументът ти че трябва много материал да се взриви за да покрие С.Загора не 100% правилен. По следния текст
  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2008/07/15/526284_voenni_dimki_stresnaha_burgas/
  се разбира че няколко военни димки са „обгазили“ Бургас дотолкова че хората да носят маски на лицето.
  Другото е че има буквално планини от неизползвани боеприпаси в България, които фуражките се чудят къде да ги дянат. Взривовете в Челопечене разтърсиха цяла София, демек матриал за гърмене очевидно се намира. А и да не забравяме че в Змейево унищожиха СС-23.

  Понеже не съм запознат, какво показва анализа на замърсения въздух? Толкова ли не може да се разбере по него какъв е проблемът. Така или иначе вариантите са два: замърсяване от изгаряне на въглища или замърсяване от избухнали боеприси. Надали е толкова трудно да се изключи едното, или?

 14. А след Челопечене в София имаше ли мъгла и бедствено положение заради замърсяване на въздуха?

 15. NPaine

  Не, имаше осколки. А и да е имало замърсяване на въздуха, не се е усетило, на фона на обичайния смог е било като глътка свеж въздух.
  Пуснал съм линк за ефекта на, както се твърди, „няколко димки“.
  Иначе толкова застъпвам обяснението със Змейово , защото темата се позабрави а утилизацията на боеприпаси, на практика следва да е нещо изключително актуално в момента…Трупали сме камари с оръжие, а сега е логично да се замислим какво да ги правим.

 16. Гледай Lord of war с Ники Кейдж и си отговори сам, къде е огромния ни запас с оръжие

 17. Ашко

  Спомням се,че неотдавна няколко граждански сдружения от Стара Загора организираха денонощни постове около полигона.Интересно каква е статистиката от тези наблюдения.Също така е интересно да се узнае каква е розата на ветровете в района,тя също има отношение към случващото се.
  По принцип тезата на Генади изглежда убедителна.Достатъчно е да се намери информация за количествата въглища,които изгарят централите,и оттам да се преизчисли на какво количество „утилизирани“/еба ти думичката са измислили тия кретени!/боеприпаси отговаря.Да не вземе да се окаже,че конвоите със снаряди и бомби би трябвало денонощно да прииждат в Змеево,за да осигурят тези количества вредни газове.
  А привикването на Генади/съшият от постингите ли е?/в милицията слага точка на съмненията около ЗЕС,добронамерените началници и т.д.Поне моите.И съжалявам,че в началото приемах аргументите им.Очевадно е,че от милиционер полицай трудно става.Жалко е,че главният секретар на МВР правеше добро впечатление,американски възпитаник,в едно интервю говореше,че иска да изкорени милиционерщината,а сега „снемат показания“ за най-обикновени писания.А за безумията,ежедневно заливащи жълтата преса/т.е.почти цялата,щото нежълтата е малко/,дали са привикали някога някого?
  Да не забравя:някой няма ли да се сети да напише нещо за новия закон за протестите и шествията,или както там се нарича,гласуван май единодушно още на 21,ето вече 3 дена оттогава?В блоговете на хората от или около ДСБ също няма нищо,неква омерта ли,що ли?А миналата година,когато предишните го внесоха,имаше сериозни протести.Ако някой реши да ги организира,ще дойда твърдо.

 18. Напълно е възможно и ТЕЦ-вете да имат участие с обгазяването на СЗ, но ако човек се поразрови нетенденциозно около въпроса се оказва че от подобно обгазяване се оплакават и селата около полигона от към Казанлък и самият Казанлък, вече от другата страна на Средна гора, където обгазяването от ТЕЦ-ве „Марица изток„ изглежда поне леко абсурдно. Ще цитирам и разследваме на списание „Тема„.
  „Има договори, по силата на които 14 български фирми вършат нещо през последните две години на Централния армейски изпитателен полигон край Змейово. Според доклада на временната анкетна парламентарна комисия по обгазяването с председател проф. Владимир Дамгов, правен през лятото на 2005-а, това са: “Аркус” АД, “Стройпроект” ЕООД, “Инуша” ООД, “Дунарит” АД, “Джамбо СВ” ООД, “Спелмаш” ООД, “Рипелон” ООД и др…10 фирми са спечелили конкурса на Министерството на отбраната за “оползотворяване” на огромно количество стари армейски боеприпаси: 330 тона авиационни управляеми ракети, 269 т боеприпаси за военноморските сили, 420 т неуправляеми авиационни ракети, 12 730 т артилерийски снаряди, 13 480 т танкови гранати, 5000 т минохвъргачни боеприпаси, 4.5 т противотанкови гранати, 4.5 т ръчни гранати, 10 т стрелкови боеприпаси, 278 т барут.
  Или общо
  32 526 ТОНА СТАРИ БОЕПРИПАСИ! унищожаването на тези десетки хиляди тонове снаряди и ракети става в изпълнение на специална национална програма, приета от Министерския съвет през март 2004 г/същата година на 2.06. са регистрирани официално и първите обгазявания в СЗ и селата в Казанлъшко-Бузовград, Розово,Ръжена, Кънчево и самият Казанлък/ За нейното изпълнение приоритетно са били насочени близо 60 милиона евро!
  Но според злите езици нещата край Змейово вече са станали интернационални и на полигона се унищожават и стари боеприпаси на натовските армии…„
  Така че Генади, възможно е да има и битка между енергийното и военното лоби. Може и двата отрасъла да са замърсители едновременно. Но аз пак твърдя, че е много по вероятно е на полигона в Змеево да се вършат някакви „секретни„ безобразия.
  http://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=129&aid=3331
  Това е линка към споменатата статия.

 19. И докато в Стара Загора се чудят откъде идва обгазяването, то ние в Пещера много добре знаем откъде идва нашето такова – от Биовет. Но ние не правим нищо по въпроса. И защо ли да правим нещо? Кой в 21-ви век може да се похвали с химически завод в центъра на града?

 20. Ашко

  hinkof,може и да си прав,но имам една забележка:взривното вещество в тези 32к тона боеприпаси е твърде малка част,не се наемам да твърдя колко,защото списъкът е разнообразен,пък и не ми достигат познания в областта.Но не е повече от 15-тина процента от общото тегло.И пак да попитам:как боеприпасите достигат до полигона,има ли ж.п.линия или по шосе?Вероятно не би било трудно да се установи какви количества постъпват,примерно месечно?Това не би трябвало да е военна тайна,не ли?

 21. старозагорец

  В годината, когато се заговориза обгазяванията, през есента за две седмици от пневмония боледуваха двете ми деца, жена ми и майка ми. И някои познати. От години респираторните заболявания в региона са два пъти повече от останалата част на Бг. Исках тогава да потърся от здравната каса данни за заболеваемостта през въпросните месеци – не дават информация. Пак тези месеци тогавашния министър на здравеопазването Гайдарски отговаря на въпрос в парламента за заболеваемостта в Гълъбово. О данните му ясно се виждаше, че там хоспитализираните деца са в пъти повече (доколкото помня 10 пъти) от средното за Бг. И тоя наглец каза тогава, че това не било показателно, защото ги хоспитализирали заради пътеките. Като че ли дори да е така, само там го правят.
  Ето и малко данни, които тогава намерих из интернет:
  10 % от ветровете духат на север, т.е. от от ТЕЦ-овете към Стара Загора;
  всеки един ТЕЦ по това време изхвърляше 40-50 пъти повече прах и горе-долу толкова серен диоксид над нормите.
  Лично аз смятам, че обгазяванията са основно от ТЕЦ.
  Това обаче всъщност е подробност. ТЕЦ или полигон, държавата трябва да го спре.
  Така че яйца, яйца и яйца …

  Ето и още два факта:
  1. В закона за въздуха е ясно казано, че разпоредбите му на практика не важат за енергийните предприятия.
  2. На сайта на община Стара Загора от години публикуваха ежедневно сателитни снимки на региона. На тях много добре се виждаше, кога има обгазяване и как идва от юг. От средата на юли тази години спряха да ги публикуват …

 22. старозагорец

  Стара изпитана практика е, един проблем вместо да се реши, да се затрупва с друг. „Гражданските сдружения контрирали, че обгазяванията са от Змеево“. И какво – вместо да караме властта да оправя проблема, ние спорим с тях дали лъжат. Дори и да лъжат, нека да си сърбат попарата – дайте да им търсим отговорност защо оставят ТЕЦ-овете да ни обгазяват.

 23. Да ви светна ли аз. БьеСьеПьету решава да организира протест. Купуват се 10 кг. сяра от някоя селскостопанска аптека, изпушва се една цигара за да се види откъде духа вятъра, и тия 10 кила се запалват в покрайнините на града. После – кеф ти Змеево, кеф ти Младенов… И за азотния оксид има чалъм, ама няма да ви светкам и за него 🙂

 24. Да, четат, само да пускат и по някой глас в Svejo, че и ние сме хора!

 25. Здравейте, колеги,
  И аз съм от Зара, и аз като колегата Хинков отдавна не живея там, но родителите ми, баба ми и двамата ми братя + бивши съученици, приятели и т.н. са там.
  Вече толкова години виждам, че както и във всичко останало, политическите пристрастия предопределят мненията.
  Никакви факти не могат да убедят хората, които си тъгуват по соца, че ТЕЦ-овете мърсят най-много, и обратно, никакви факти не могат да убедят хората, които не си спомнят с добро соца, че и на полигона в Змеево/Змейово може да се вършат неща, опасни за здравето на хората в района.
  Според мен, замърсяването може би не е само от „Марица-Изток“, но е преди всичко и най-вече от там.
  1. Преди време, както е написал Росен Хинков, когато още работеше Азотно-торовият завод, понякога пак имаше обгазявания, при духане на вятъра от изток на запад.
  И все пак, тогава това бяха наистина обгазявания с азотни газове.
  При сегашните обгазявания има много прах, пепел и миниатюрни прахови частици.
  Те не са само обгазявания.
  Едно време АТЗ-то обгазяваше с азотни газове, а най-тежките обгазявания сега са със серни газове.
  2. Освен това, „розата на ветровете“, за която са писали колеги по-горе.
  3. Най-важното: нали си спомняте, че в училище сме учили, че въглищата биват:
  а)1-во качество – антрацитни;
  б)2-ро качество – черни;
  в)3-то качество – кафяви;
  Е, може би си спомнихте.
  Въглищата, с които се работи в ТЕЦ-овете на „Марица-Изток“ са ЛИГНИТНИ.
  Лигнитни идва от латинското lignum, което ще рече дърво.
  Лигнитните въглища са 4-то качество и са си буквално преведено „дървени въглища“.
  От тяхното изгаряне остава най-много пепел, сгур и прочие боклуци.
  Мините „Марица-Изток“ всъщност не са никакви мини, защото в тях няма забои дълбоко под земята, а всичко се рие направо от повърхността.
  Тези въглищни пластове са на най-плиткото и близкото до повърхността на земята място от всички залежи в Европа – и затова са и най-бедните на гориво и енергия, но за сметка на това са най-замърсяващи.
  С една дума, така както Кремиковци е съсипало Софийското поле, така и тези „мини“ с лигнитни, демек четвъртокласни въглища са съсипали Тракия.
  Соц-мегаломания и съсипия.
  ***
  А що се отнася до основната тема на поста на колегата Бедров за привикването на колегата Генади на разпит: еми така е, управлява ни една мутромилиционерска сбирщина, която ни връща към милиционерското соц битие.

 26. С нетърпение очаквам мига, в който някой симпатяга ще им тресне един- два чепика в муцуните…

 27. watmark

  Добре де. Ами ако е виновно геогравското разположение? Когато хората са убедени в нещо, каквото и да им обясняваш, те няма да повярват. Битката с кретените е загубена предварително. Аргументите са им яйцата. Разбира се българинът започва да ги усвоява плахо, аргументите де и често ги използва не където трябва. На пример, никой не е замерял с яйца онова животно Първанова… В същност може би е хуваво да се забрани хора с такава фамилия да се подвизават като политици у нас. Както и да е.
  А що се отнася до старозагорци, ако искат да се спасят от онзи въздух, да избягат в София. Да дойдат да видят буквално, ние какво дишаме….

 28. Не искам да споря за това откъде идва обгазяването на града ни-факт е, че го има. Обаче си задавам един въпрос-като не е от Змеево, защо сдружението на специалистите по боеприпаси се опълчи против затварянето на полигона и излезнаха с декларация? http://asabulgaria.com/modules/news/index.php?storytopic=0&start=10 Какви интереси защитават те? И няма ли връзка тази декларация с една статия, публикувана на техния сайт, че в България имало 40 000 тона боеприпаси, които подлежат на утилизация: http://asabulgaria.com/modules/news/index.php?storytopic=0&start=10 Къде са утилизирани? Защо е забранено да се прави космическо наблюдение над полигона? Някой дава ли си сметка, че полигона е с площ 86 000 дка и както е посочено в самата декларация, има съоръжения, които не могат да се преместват? Говори се дори за два тунела и т.н.
  Мисля, че не бива спорим откъде идва обгазяването, а да накараме отговорните хора да си свършат работата това да спре, за да дишаме чист въздух!

 29. Мдам, определено не са се променили за 3 години. Ама щом за Мишел излязохме, пак ще излизаме. Дано най-накрая помогне!

 30. Смях

  Астор, бива ли да си толкова прост бе. Организирал ги бил някой… Кой имаш предвид БСП, АТАКА, ДПС. Имаш ли представа, че ако имаше и най-малка политическа намеса нямаше да има 200 души на площада.
  Дано изгниеш някъде, овчедушен педерас такъв !

 31. NPaine, каква е тая „утилизация“? Нямаме ли си български думи? И като е утилизация, защо не са сключили конктракт за утилизация? На въпросните договори ми е чудно дали пише употреба или утилизация. А колкото до яйцата, и с кокошки да ги замерят, сякаш нещо ще се промени…

 32. *контракт

 33. Колкото и жестоко да Ви звучи, малко им е на Старозагорчани това обгазяване. Човек просто недоумява. Толкова години хора които си пълнят гушките, тровят както възрастни така и децата Ви. Не ви ли е срам и жал, да оставяте така безнаказано да тровят вашите деца. Толкова ли е трудно, след като сте 150,000 хиляди, поне 50,000 хиляди да излязат на един протест, така както се правят протести в света. Колко години още трябва да Ви тровят децата за да поумнеят вашите глави. Кога ще осъзнаете силата на своето хилядно присъствие на улици и площади. С свойте махленски демонстраций от всякакъв вид само демонктрираме че сме душевни кекаквци и не виждаме по далече от носа си. Толкова ли е трудно да се разбере, че управници и мафиоти са силни с свойте банковни сметки, но народа е силен и по силен с СВОЕТО ХИЛЯДНО ДАЖЕ МИЛИОННО ПРИСЪСТВИЕ ПО УЛИЦИ И ПЛОЩАДИ. Само когато се осъзнае тази действителност, само тогава може нещо да се промени към по добро. Петров.

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *