НЯКОИ МИСЛИ И ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ НЕЩА

Катастрофата

r1671131767Не са важни фирмите на Румяна Желева. Не е толкова важно къде е Аденският залив. Важно е друго:

Румяна Желева е социолог, университетски преподавател, политик, министър… Този профил подсказва някакво привличане между Желева и публичния живот. Археолозите обаче още копаят, за да открият доказателства за това.

Политическата кариера на Желева започва през 2007 година с частичните избори за членове на Европейския парламент. Тогава Желева е на 38 години и заявява: „Аз имам политически позиции!“

Да, бе! На 38 години, социолог, университетски преподавател, с политически позиции… Вие познавахте ли този човек? Да сте я виждали някъде, по някакъв повод, за някаква кауза? Не може зрял човек, работещ в тази сфера, който има ясни политически позиции, да остане скрит за обществото. Просто не може. Малко хора сме.

После тръгна с мръсна газ. Евродепутат. Натисна още до 100 и без да спира прелетя през вторите европейски избори, изпреварвайки безспорния авторитет в своята политическа група. На завоя натисна още малко и със 130 стана външен министър. Дори не забеляза кога е подминала спирката „Зам.-председател на Европейската народна партия“. После по пътя се появиха знаци, но тя продължи да натиска педала и със 160 се приближи към Европейската комисия. Газ!

Тогава вместо път видя стена. с 200!

Ще попитате дали опитният шофьор няма също да се разбие в стената. Няма да се разбие, защото опитният шофьор никога няма да тръгне по този път.

П.П. – не знам окончателния резултат от Брюксел, но пък вече и не ме интересува

П.П. 2 – вече знам

снимка: Yves Herman, REUTERS43 коментара

 1. 100% съм съгласна с мнението ви, г-н Бедров. Нещо интересно – Калин Рогачев е бил основателя на Глобал Консулт заедно със съпруга на г-жа Желева и какато стана ясно фирмата е имала участие 40% в „Източни имоти“ – фирма, която се е занимавала с недвижими имоти. Етко-Шнайдерс също се е занимавала с недвижими имоти. От в-к 19 мин. разбрах, че след като е станала външен министър, г-жа Желева е назначила Калин Рогачев като зам-шеф на подопечната й фирма АДИС, която оперира с дипломатическите имоти. Мирише на нещо повече от конфликт на интереси!

 2. Продължавайте да пишете, за да има какво да четем.

 3. лупо

  Да я посипем с пепел и да я забравим!Ами бат Бойко?Него какво да правим?НАКЪДЕ???

 4. Веселина

  Интересен синтез на една обречена политическа свръх амбиция. Само ще добавя, че откакто я видяхме, беше ясно, че е жена без харизма и по-важното – без съответна подготвеност и класа. Защото цензът впечатлява единствено когато създава и подава качествени идеи, когато тези идеи намират израз в конкретни и смислени действия и резултати. Жалко, че пак някой ни посрами и унизи.

 5. „П.П. не знам окончателния резултат от Брюксел, но пък вече и не ме интересува“

 6. NPaine

  Без да искам да коментирам качествата на Желева, особено притеснителен е начинът по който се разви кампанията срещу нея. Изобщо няма значение кой е потърпевш, важното е че се вижда типичния комунистически-комсомоло-партиен манталитет и „ноу хау“ за саздаване на интриги и натопяване на другарчето. Казано по друг начин, класически апаратни игри.
  По перфектно не можеше да бъде изпипана атаката:
  Член на десните либерали е мобилизиран (ако идваше от ляво, нещата може би нямаха да имат достоверен вид), полу-вярна , полу-невярна информация е донесена и снесена, след което за още по голяма достоверност се атакува и компетентноста на човека. Ако не и беше излязло име на сестрата на Желева, никога нямаше да може да се атакува като некомпетентна – аз лично не мога да коментирам нейното предствяне и дали Нели Крус и британския съблезъб тигър Аштън се били представила по зле от нашия съблезъб тигър, ама има и такива приказки сред евродепутатите нали?
  Та почнах да обяснявам защо е толкова добра атаката:
  Ако не бъде избрана за комисар, Желева много трудно ще може да остане начело на външно, тъй като както обясних, за сестра и са излезнали много неща наяве. Дори и да остане ще даде повод на разни леви паразитни елементи, да закрякат че не бивало така, демек ще има повод за първата по сериозна и реално погледнато обоснована нападка срещу правителството.
  А и язък за военните ако Н.Младенов отиде в Брюксел, тъкмо изглеждаше най-накрая да са случили на министър. Лично за мен човека си го кефи да бъде военнен министър и според мен има желанието да промени статуквото към добро (предлаганият нов военнен закон е пример за това, да не вземе ме обвини някой в пристрастност).

  И все пак атаката срещу Желева не контрастира ли с почти безмълвно преминалото избиране на комунистическата щерка Бокова? Толково много неща се изписаха и съчиниха за Желева, а за всекимуизвестните факти около Бокова малко хора посмяха да повишат глас.

 7. Вие не разбирате, Иван Бедров се занимава с антибългарски атаки 🙂

 8. Деница

  Страхотно, Иване – както винаги! Голата амбиция е погубила не един и двама.Така и не се научиха тия хора, че това, което мислиш, говориш и правиш трябва да е в хармония. В днешно време с тази динамика кармата се връща обратно доста по-бързо отколкото в Средните векове.

 9. Иво Трайков

  Някои медии вече отбелязаха, че освен в „Глобал Консулт“, Румяна Желева е управител и във фирмата „ЕТКО-ШНАЙДЕРС“, създадена през 1996 г. Фирмата не е пререгистрирана в търговския регистър, но липсват и данни, че е прекратила дейността си. Видно от Булстат „ЕТКО-ШНАЙДЕРС“ е съсобственост на „ЕТКО-ДУНАВИЯ“, представлявана от Николай Беров и „НИФ Труд“, представляван от Желева. Впоследствие, на 03.06.2005 г. Николай Беров е заличен като управител, а на 04.11.2005 ЕТКО-ДУНАВИЯ е заличена като съдружник в ЕТКО-ШНАЙДЕРС. Историята на „ЕТКО-ДУНАВИЯ“ е изключително любопитна. Тя е регистрирана през далечната 1990 г. като филиал на лихтенщайнската фирма „ЕТКО ЮРОПИЪН ТРЕЙДИНГ ЕСТАБЛИШМЪНТ“. В молбата за регистрация до съда пише, че разрешението за регистрация на филиала е от Министерството на икономиката и планирането в Заповед N°28 от 26.07.1989. Фирмата „ЕТКО ЮРОПИЪН ТРЕЙДИНГ ЕСТАБЛИШМЪНТ“ е регистрирана във Вадуц на 12.10.1988, има капитал от 30000 швейцарски франка и се представлява от адв. Иво Бек. В изследване на журналиста Христо Христов за задграничните търговски дружества е разказана подробно историята на Георги Найденов от ПУ на ДС, създател на първите задгранични дружества, като най-първото е „Имекстраком“ регистрирана също в Лихтенщайн.

  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2008/02/17/460016_imperiiata_na_zadgranichnite_firmi/

 10. КУЛТОВ АНАЛИЗ!!!

 11. Не сте прав г-н Бедров, че „политическата кариера на Желева започва през 2007 година с частичните избори за членове на Европейския парламент.“

  Първите видими политически занимания на Йелева са в партията на ченгето Кръстьо Петков „Обединен блок на труда” (ОБТ), регистрирана през май 1997 г, където Желева е изпълнителен секретар. Тогава е била на 28 – добра възраст за започване на полит-кариера (и то не като редови партиен член, а направо като ШЕФ, ехааа), особено ако си е мислила (и не само тя, да започнем с Кръстьо), че се отваря страхотна възможност за дълга ЛЯВА полит-кариера с идея да се запълни вакуума вляво след фиаското на БСП (януари-февруари 1997г)…

  Прав сте обаче по отношение на публичността – както се вижда, Йелева има определено привличане с публичния живот, но по начин, различен от това, което Вие и аз разбираме под това. Тя просто е част от ариегарда на ДКМС/БКП, имащ ясни политически поз.., амбиции – да обвърже в едно труда и капитала зад гърба на публичността, като остави труда на другите, а се концентрира върху капитала (същата Йелева, както вече знаем, е ШЕФ на фамозния приват-фонд „Труд и капитал“, на крехката възраст от 26 години – справка ДВ). А публичният живот се схваща така както го схваща и патронът й – присъствие в подвластни медии, манипулации, промиване на мозъци, ПР…

  Както би казал някой – твърде закономерно ПОЛИТИЧЕСКО присътствие, съдържащо генетичния код на „прехода“ (вж. по-горе)…

 12. гражданин

  Желева се оттегля и като министър на външните работи.

  http://www.neurope.eu/articles/98621.php

 13. „Край, свърши се!“ би възкликвал някой (оттеглиха я).

  Ами не – едва сега се започва (проблемът на Боко с ЕС и в БГ)…

  Да му мислим ние, които все още сме тук, а алтернатива липсва…

 14. @\lexo Алтернатива винаги има. не все е готов да поеме риска и да я гони.

 15. Два пропуска в поста, ако ми позволиш. Първо, не казваш марката на колата, чийто педал е натискала. И втората, че тази примка е от фабриката за въжета на фамилията! Поздрави!

 16. Plamen Slavov

  Браво за статията, г-н Бедров. Отличен – за снимката!

 17. nabljudatel

  Iskam da znam kakvo misli pisateljat Ilija Trojanov za kazusa JELAVA, zastoto samo toj se izkaza kakto trjabva za kazusa BOKOVA – sram za BG.

 18. NPaine

  @наблюдател

  Аз лично шапка свалям на г-н Троянов, да прочета неговата позиция за Бокова в ФАЦ, един от еталоните на свободния печат, беше колкото гордост толкова и радост за мен. Особено на фона на раболепието и мълачнието на журналистите в България.

 19. agabaga

  Предлагам, да я забравим! Стига сме коментирали някой който не съществува.

 20. Black Wolf

  Някой който не съществува?!?… О не, все още (поне) 4 год. ще ни бъде външен министър… 😛

 21. …………………./´¯/)
  ………………..,/¯../
  ………………./…./
  …………./´¯/’…’/´¯¯`·¸
  ………./’/…/…./……./¨¯\
  ……..(‘(…´…´…. ¯~/’…’)
  ………\……………..’…../
  ……….“…\………. _.·´
  …………\…………..(
  …………..\………….\…

  е такъв ни го показаха от ЕС, с въпроса Would you like a nice, warm cup of FU with that?

 22. Borislava

  Както винаги И. Бедров, кратък, точен и верен. Но очевидно трясъкът от разбиването на кратуна не стигна до ушите на ББ.

 23. Nachev

  Браво, господин Бедров! Директно, много презицно и кратко!

 24. Мда, тази снимка приляга най-добре на събитията!

 25. Газ,мръсна газ ама накрая…Откъде и дойде на акъла на тази клета женица,че може така да се юрка..?Що не и подсказаха,че нестава!?

 26. Да видим какво се получава в кабинета!
  Бойко Борисов ще заеме трети пост в правителството.
  Премиер, неформален министър на МВР /защото Цецко,нали знаете/ и сега МВнР. Евалла, би казал Доган! Да се готвят и следващите министерства! Внимавайте г-да министри, защото сгафите ли, от министри се превръщате в царедворци или в наместници на Господа! Това зависи от решението на Б.Борисов какъв иска да бъде! Господ или Цар! А, защо не и двете!

 27. watmark

  Интересна тема. Подхваната добре… но как ли ще завърши? Не виждам проблем в това някой да има политическа позиция дори и да не е публична личност. И то на 38 годинки. Другото е към Алипиевците от коментарите. Каквато и инвентаризация да правите на фирмите резултата ще е един и същи – неприятен. Просто в криминална страна с криминални елити не съществуват чисти фирми. Още повече, че за да станеш публичен човек трябва да се понацапаш. Мръсните няма как да пуснат чисти пред публика. Много си личи. Резултатът е, за който и да почнем да ровим все ще изкараме мърсотия. Така беше. Дано и да не бъде. Иначе за утеха на мърморковците ще им призная – имате позиции.
  По въпросът с голата амбиция. Този сорт хора са адски виролентни. Има ги на всякъде. Просто у нас няма обществена лимит за напастта им. Примерно такава е Надка Михайлова. С гола амбиция видате до къде докра. Таква е и палачът на Желева – Антония Фарма. Не е ли евродепутат?
  Да не мърморим за нашите си грешки.

 28. krlkirilov

  Бог да ни пази от такъв външен министър на Р. България! Срам ме е от нея.

 29. И ти ли Иване стана комунистическа подлога.Чао.П……със.

 30. plankov

  Господ се смили над нас, Господи, Благодаря ТИ!

 31. staroto

  Дааа!Сложно стана с Румито!
  Но всеки народ си заслужава съдбата и управниците…
  Ивместо да си крием главата като щрауси по време на избори, да гледаме кого и какво избираме…
  От година на година все по-гладни и нагли влизат в депутатското лоно-ще дойде време да се учим от Сомалия на глад…Не, че сега сме преяли особено…
  А за румито ми е жал, просто по човешки…
  Фармата така размириса в Европа, че дълго време ще смърди на бог знае какво…
  Бойко е прав за казана-няма дяволи край него да натискат грешните, ние сами се топим…
  Но всеки народ си заслужава съдбата и управниците…

 32. jestoko Ivan Bedrov,

  samo che poveche bastuni triabva da chetat tvoite pisania.

 33. do om

  ne rzbrah shto Bedrov da e stanal kom podloga?

 34. O'Connor

  Г-н Бедров, простете недискретния въпрос, някакъв личен конфликт ли имате с г-жа Желева? Няколко статии виждам все срещу нея, та се замислих. Откъде това желание да я докажете колко е „неподходяща и недобра“ за каквото и да е? След като толкова се е изложила на „шофьорския“, кому е нужно толкова да се дебатира около нейната личност? Че си беше издънка- няма спор, но тя ли е единствената? Познаваме и по-тежки примери от нея. Или ги забравихме? Толкова бързо ли забравяме огромните издънки не на коя да е личност, а на цели правителства? След като сте отделил цяла статия, за да проследите на г-жа Желева делата, отделете си малко повече за анализ на големите грешки в хронологичен ред за последните (нека са само 10) години. И нека видим имената, които стоят зад тези грешки. После ни посочете и партийната принадлежност на тези имена. И да дръпнем чертата тогава.
  Със здраве!

 35. mammahalla

  Унажаеми г-н Бедров!Целия този детайлен анализ на бизнеса на Желева и хората в него и около него, и политическото й гушкане в комунистическия скут на Кръстьо Петков,пръкнало стремителния й полет във висшата лига-защо всико това, мили люде, не го извикахте на висок глас когато му беше времето? А времето му беше в първия миг, в който името й и образа й се появиха в медийните дебри! Сега не се правете на умни и компетентни. Августин Блажени е казал нещо кратко и семпло- „Не е грях ако не си знаел-грях е ако си знаел и не си казал!“ Къде бяхте всички вкупом до сега с гениалните си прозрения, словесни кавалкади, ченгеджийски постижения? И е толкова истерично и тъпо да коментирате кой колко е красив или грозен-моля поотгърнете Йовков, може пък да ви светне колко сте жалки с манекенските си представи как трябва да изглежда един човек, пък и бил той случайник/според вас/ в политика. То щото Антония Първанова като е красива като росна капка, та толкова ни заслепява с постижения на политическия хоризонт , та няма накъде.
  Чудя се симпатичната иначе физиономия на Кристалина Георгиева, дали не се блъска зловещо със селския й стайлинг-това в клюкарския дух на коментарите за стойностните параметри на физиономията на Желева…Чудя се и колко боклук може да измекнем от биографията на хардпрофито от Любимец, но когато му дойде времето-при първия гаф, например ако се появи на публично място с бримка на чорапа.

 36. mammahalla

  До staroto,Всеки народ, преди всичко, САМ СИ ПРАВИ СЪДБАТА, ПОЛИТИЦИТЕ И УПРАВЛЕНЦИТЕ И ПОСЛЕ СИ ГИ ЗАСЛУЖАВА!И ние като народ не сме си изработили нищо по-добро от това, което сме заслужили. И затова само плюем и се жалваме, за жалост.

 37. Доре

  Някой знае ли какво е завършила Р.Ж. в СУ? Не е точно социология. Специалността е била слята със социологията в началото на 90те.

 38. mammahalla

  до Доре-Кому е нужно да знаем и това?Грозна, проста, с кофти инглиш- нали ни запълни времето, през което упражняваме на неин гръб своята праведност, прелестност,справедливост и гениалност…

 39. glacata

  Иване,почваш да ми падаш в очите!Не се вади нож на умряло куче.По-гадно е,че атаката е от българка,и то от коя?За Тони фарма много има да се пише,ама не си струва да си моря пръстите и да си хабя клавиатураталС две думи-курва с амбиции!Напоследък ги има много.Даже не смея да ги псувам,щото след това се размножават…

 40. Не се ли преекспонират много нещата. Понякога нещата просто се случват.

 41. Защо ли нямаме нищо против, между нас – гражданите на тази България и Европа, да стоят ей таквиз хора! Защо ли нямаме нищо против таквиз да са нашите политици! Как не се уморихме да бъдем зрители! как не се уморихме да им гледаме сеира! Да, нямам въпросителни. Само удивителни.

 42. DJ 4i4o pej

  Погледнете снимката. Ако има психолози или психиатри, моля да опишат какво изразява този поглед и да предложат диагноза. Мисля си, че това е объркан човек без реална самооценка на собствените качества. Повярва си че ЕК и е махалата или незнайния университет, в който преподава, или пък някой и е внушил, че щом тренера (ББ)е казал „гътай“ това значи, че може да „гъта“. Само, че Европа не е мутренско-милиционерска организация и там хората такива ги надушват. Пък и то не е много трудно да разпознаеш първосигналната реакция от класата. И да не изкарват, че някои им е крив, защото тази песен я слушаме от ББ от как се е пръкнал пред очите ни. Ама хак да ни е…Ние си ги избрахме тези „ракети“ дето все „космоса им крив“

 43. DJ 4i4o pej

  Лошото е, че не след много време, така добре описания от Иван Бедров вече изигран сценарии леко ще се преработи, ще се смени името на Румяна Желева с Това на ББ-и пак удар в стената. Само че всички ние ще сме в колата. Левски е казал: „Ако спечеля-печеля за цял народ. Ако загубя-губя само мене си“. За ББ се отнася точно обратното-АКО СПЕЧЕЛИ-ПЕЧЕЛИ ЗА СЕБЕ СИ. АКО ЗАГУБИ-ГУБИ ЗА ЦЯЛ НАРОД. А после накъде? Поредните години отишли на халост. Само, че сега цената е огромна.

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *