НЯКОИ МИСЛИ И ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ НЕЩА

Протестът „България не е Биг Брадър“ в чуждите медии

r2468795566Докато колегите тук се надпреварват да броят протестиращите пред парламента, колегите по света просто си вършат работата. Да, важно е колко хора има. Но присъствието или отсъствието на огромно количество хора на площада не променя темата по никакъв начин. Протест имаше. Малко хора заявиха своето несъгласие с намерението на МВР да има пряк и на практика неконтролируем достъп до данните от интернет и телефонния трафик на всеки един от нас.

Euronews замениха темата за резила с Румяна Желева и тази вечер показаха протеста в София в емисията си. BBC избра снимка от протеста в София, за да я включи в рубриката „Day in pictures“. Reuters предава кратко и ясно за протеста и за повода за протеста, така че всеки да разбере – затова са Reuters.

Може и да се чудите – как така някакъв малоброен протест, на някакви вечно мрънкащи хора, получава такова внимание от световните медии. И как в българските медии това е нещо между другото с наблягане на малкия брой хора, политизирането /тази страшна дума/ на протеста и чуденето „А бе, кво пък искат тия!“.

Ако сте гледали последния епизод на турския сериал „Перла“, може и да знаете какво се случва с Инджи и Мехмед. Но не знаете отговора на горния въпрос.

снимка: Стоян Ненов, Reuters20 коментара

 1. Аз гледах откъсачни моменти от емисиите на про-бг, бтв, нтв – всяка от тях по над 50% но никоя на 100%. За протест не можах да чуя в никоя от тях. Нито пък той да бъде споменаван като основна тема. А бе тея телевизии въобще от България или от Марс излъчват или направо си живеят в някаква тяхна измислена-паралелна България. В Китай цензурата сигурно е по-малка. Как така ще обявиш че Борисов се канел да се откаже от интерфейса и после няма да покажеш причината да го направи. Пръдльовци. Всичко се връща. Тея журналя место сериозни, интелигентни хора с амбиции и възможности си ги представям като квартални лелки чийто основни проблеми са качествата на чушкопека и рецептите зз разните видове туршии и консерви.

 2. Приближавайки се към мястото на протеста, аз преброих три тъмносини микробуса на жандармерията (бяха с отворени задни врати, на пейките вътре плътно едно до друго седяха униформени момчета), един бял полицейски микробус и две полицейски коли – леки. Някой знае ли защо бе нужно това засилено полицейско и жандармерийско присъствие? Имаше ли сред протестиращите въоръжени хора? – Не, нямаше. Имаше ли сред протестиращите хора с екзалтираво поведение (под въздействие на алкохол, дроги или лабилни по друга причина)? – Не, нямаше. Тогава?

 3. Страхотен коментар Иване!

 4. И какво стана с Перла в крайна сметка… 🙁 Аз пак съм си останала дезинформирана.

 5. Константин Куцков

  Мен пък ме хвана срам по едно време да стоя на този протест. Имаше и интелигентни хора, предимно познати лица от екрана на РеТВ, но преобладаваха Йоло-Деневци, нацисти и анархисти, НДСВ активисти. Едни вееха знамето на ЕС, други го бяха задраскали с червен кръст, трети се бореха за западните покрайнини. От трибуната се чуваха какви ли не глупости, мустакат националист се пенявеше, а някакъв некадърен бард стихоплетстваше в дух на толернатност със строфи като: „Ще станат скоро етносите сто, а българите малцинство.“ Както каза братовчедка ми по едно време: „Леле, щом Мария Силвестър е дошла да взима интервюта, явно само откачалки има тук, дай да си ходим по-бързо да не влезем и ние в кадър.“

  Разбира се, че не искам да обвинявам организаторите в каквото и да е. Напротив, поздравявам ги за инициативата и отново бих отишъл на подобен протест въпреки всичко. Но е абсурдно да оправдаваме вчерашния жалък цирк със снимка в „Ройтерс“. Колкото и да е тъжно, очевидно, че гражданското общество в България не успява да се състои офлайн. И една снимка, пък била тя и в „Ройтерс“, не може да скрие този факт.

 6. NPaine

  Перла май свърши, ама за сметка на това в Неделя вечер към 8:00 вечерта (демек най гледаното време, преди няколко години в този час пускаха т.нар блокбастъри)
  пуснаха някаква нова турска боза със сходен сюжет. Гаврата е пълна…

 7. Ето още един материал:
  http://www.primatv.ro/stiri-focus/proteste-la-sofia.html

  Бяха специално изпратили корепсондент !

 8. Хари Селдън

  Като стана дума за Перла…, вчера беше „ФИНАЛЪТ“ на този кух сериал. В един момент като гледах новините по БТВ и всички анонси за края на сериала, се зачудих всъщност да не би да дават финала на световното първенство? На Шампионска лига? Някоя олимпиада? Не, просто това е края на ефтин сериал, който е омагьосал една част от населението.
  То не бяха деца в училище играят „Перла“, цели семейства сядат вечер пред телевизора и гледат филма…
  еееееееее започвам да мисля че новините на турски са много полезни и образователни в сравнение с това „явление“ (цитат на БТВ).

 9. Знаеш ли, точно днес размишлявах над този проблем. Изпревари ме във формулировката и затова вместо това ще ти отговоря утре на въпроса в края на статията.

 10. Belomore

  Бъдете честни – нали не си мислите, че интересът към протеста е автентичен?
  Който е пратил екип тук или е снимал, го е правил за пълнеж на времето, докато са чакали новините от Румбата. За нея са тук екипите и за да не скучаят са отметнали един репортаж на небезинтересна в европейски и дори световен мащаб тема.

  Следва втори въпрос – ако не бяха всички лоши (НДСВ, Йоло, Ст. д-р Чолаков и т.н.), а бяха само истинските организатори, щеше ли да има какво да бъде снимано?!
  Никой нямаше да хаби въобще „лента“, ако не се беше събрал точно този състав.

  В крайна сметка – лошо няма. По стечение на обстоятелствата новината е факт, въпреки усилията на организаторите и това е добре.

 11. българин

  българите са тъпи!

 12. 10 стинки

  🙂 Темата е безинтересна само за високопланинските чобани и таксиджиите. Пояснение за всеки кух неразбрал: темата не е кой е бил там, а защо са там тия хора.

 13. uadjet

  Чудесна статия!Кратка,точна и много ВЯРНА!
  Освен това смятам,че е дебилно да се броят хората в такъв момент.Много сме в провинцията,невъзможно е да се явим по ред причини.Много,ама страшно много голяма част от качествения народ е още по-далече.Зад всеки един от присъствалите на митинга стоят поне още десет души.Всички го знаят,но платените клакьори в гадните официози/май вече всички са такива/не го споменават.

 14. Камертон

  Опитах се първо да погледна на протестта като страничен, случаен човек, който да приемем, въобще не е чул за него…..

  Някаква сцена?, ориентирана не към Парламента, а към клона на ПИБ в ляво на площада. На сцената нямаше никакъв транспарант за повода на протестта, видим от Парламента да речем и въобще нямаше нищо написано и ВИДИМО за преминаващите. Пред сцената – дузина жълти знамена на НДСВ, буквално повече от хората, скупчени хорица със жълти шапки, носещи плакати на прътове – кои местни структури на НДСВ представляват – НДСВ Враца, София и тн. Няколко знамена на ЕС и нито помен от протестни послания.

  Около и сред тях бяха сигналните жилетки на блогърите от незнам си коя вече партия, граница и тн. Ако си късоглед ще ти е трудно да прочетеш ситните, изписани буквички за какво са там. Първо помислих, че са охранители-коменданти или нещо подобно.

  В един момент се задава рехавата групичка на фашизоидите от БНРП, с партийна табела и знамена.

  Малко по-късно идват и оранжевите знамена и табели на земеделците от версия Y.

  Транспаранта на Зелените е ниско долу и от страничен наблюдател, какъвто съм аз, дори не се вижда.

  Журналисти се щурат и се чудят как да „онагледят“ темата на протеста, защото малките лепенчици по дрехите на някои участници се виждат само с помощни, оптични средства.

  Въобще от 100 метра, всичко изглежда като рехава, партийна сбирка на неуспели кандидати за властта, прителска среща за лафче и цигара…и нищо повече.

  И тук някъде се появява ТОЙ – лицето на днешния протест – Др. Стефан Чолаков – Чоли, който носи огромна раница със закачени на прът българско и шведско! знаме, стара, военна шапка, тип „въшкарник“ и най-адекватното нещо до момента – закачен през шията транспарант – „Подслушването е държавен тероризъм“ – Чоли веднага беше заобиколен от ВСИЧКИ фотографи и ослепен от снимане.

  Хващам се на бас, кой ще бъде утре по страниците на вестниците като „лицето на протестта“.

  Никаква енергия, никакво послание, никаква креативност (с няколко изключения, сред които едни големи, картонени уши), никакъв „шум“, никакво предизвикателство с/у властта.

  Явно все още за българските „активисти“ е по-важно да покажат с кой са и какви са, а не защо са там и какво искат.

  PS Що се отнася до „анархистите“, на които симпатизирам – тези шепа хора се опитват от 2004 да вдигат шум и да информират още когато се монтираха първите камери по Орлов Мост. Писаха статии и лепиха листовки. Тогава обаче елитните ни блогъри явно са варили ошав и са кълцали кисело зеле.

 15. Камертон2

  И още нещо….

  Все още не мога да проумея как „Зелените“ влизат в „организационен комитет“ с НДСВ и как конкретно намират общ език и цели с г-н Милен Велчев? Милен и Георги Велчеви са едни от основните играчи при унищожаването на черноморското крайбрежие и това е ясно. Георги Велчев и фирмата му „Сигма Кепитъл“ са включени и в черния спикък на унищожаващите природата у нас. За снимките на Велчев в Монако с Иван Тодоров – Доктора, за продажбата на БТК, за неговия приятел Красьо Черничкия, за сделката с външния дълг, за договора с „Краун Ейджънтс“………..въобще НДСВ и Милен Велчев в частност са достоен партньор на българските „Зелени“.

  Как се прави такава коалиция? И ако приемем, че не можеш да забраниш на Милен Велчев да дойде и протестира като гражданин – то можеш да откажеш помощ от НДСВ и съответно не желаеш партийно присъствие на протестта. Ако не можеш да ги „изгониш“ с други средства (работата е там, че нашите „еко-активисти“ в голямата си част дори не виждат проблема), то можеш да вземеш думата от сцената и да обясниш на хората твоята позиция спрямо НДСВ в случая.

  Няма как да има негативно отношение и спонтаннна реакция против партийното „обсебване“ на един протест в България поради няколко причини:
  – няма никакви традиции и политическа контра-култура
  – няма общност, която да вижда решения извън партийно-представителната система
  – самите еко-активисти виждат партията като връхна точка и решение на организирането за дадена кауза
  – принципни сдружавания носят повече доверие от кратковременни изгоди
  – всичко е „пакетирано“ със солидна националистическа реторика и символика, нещо което няма да видите на подобни протести в други страни
  – тоталната неразпознаваемост и липсата на реакция срещу всякакви неонацистки, фашизоидни и расистки групи и организации

  Въобще по мое мнение още много години, всеки един „масов“ протест, целящ обща мобилизация ще изглежда по абсолютно същият начин както този. Вината не е само на организаторите, а и на всички нас.

 16. Освен, че едва се споменаваше, се натъртваше на миналогодишните „сцени“ с полицията…

 17. Нота

  Камертон, кой си сверява инструмента по теб? 🙂
  Да поясня – коментара ти не само ми хареса, но и е вярен…верен :-)))

 18. Нота

  Какво искаш от бедните еко-активисти – на такива протести би трябвало да се събират хора от различните партии и фракции, защото това не ти е опазване на шумата, а опазване на някакво си безвъздушно пространство..

 19. Камертон3

  Нота, ами в такъв случай „бедните еко-активисти“ да седят и да се занимават със шумата, а не да правят „национален“ (wtf??) протест?

  Липсата на политическа култура и опит, няма нищо общо с липсата на здрав разум, образование, логическо мислене и най-важното – ПРИНЦИПИ.

 20. И аз слушах новините по Нова и ьTV, но не чух нищо за протеста. Най-вероятно са го отразили, но в някоя провинциална телевизия… Жалко!

Споменавания

 1. ИВАН БЕДРОВ » И Чаушеску на протеста - [...] НЯКОИ МИСЛИ И ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ НЕЩА « « Протестът “България не е Биг Брадър”…
 2. Павета, барикади и защо размера няма значение | Блогът на Юруков - [...] Бедров зададе един много коректен въпрос „Как така някакъв [...]
 3. И аз това се чудя « полетът на костенурката - [...] полицията, появили ли са се политици и т.н.  На 15 януари Иван Бедров писа за това как чуждестранните медии…
 4. Свободата, Санчо… | Apeiron Blog - [...] За сметка на българските журналисти, чуждестранните колеги отдават доста повече внимание. Ето някои от материалите, изловени и предоставени от…
 5. Протестът “България не е Биг Брадър” в чуждите медии | ЗЕЛЕНИТЕ - [...] Още четете тук [...]

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *