НЯКОИ МИСЛИ И ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ НЕЩА

Тони Филипов, Д-р: А бе…А де!

3Тони Филипов, Д-р го е написал прекрасно – за промените в Закона за електронните съобщения и за протеста на 14 януари. Мога само да ви предложа неговия текст:

„А бе… А де!

През 2005 година премиерът Борисов, тогава главен секретар на МВР, беше попитан „На четири очи”:
– Упрекват ви, че не познавате добре конституцията.
– Да, не я познавам конституцията добре и… Ще намеря време да се запозная по-добре, за тяхно успокоение.

Жалко, явно не е намерил време. Ама то от толкова работи за запознаване, кое по-напред… „Бездни от наука”, както казва Волтер. Ако човек е чел Волтер, поне би се замислил върху „великото правило: по-добре е да рискуваш да остане ненаказан един виновен, отколкото да осъдиш един невинен.” Опа, размечтах се…

Нашият премиер не е Задиг и подозирам, че никога няма да стане… Но, ако поне беше прелистил конституцията, без да иска щеше да се натъкне на чл. Чл. 32. (1) Личният живот на гражданите е неприкосновен. Всеки има право на защита срещу незаконна намеса в личния и семейния му живот и срещу посегателство върху неговата чест, достойнство и добро име.” А също и на Чл. 34. (1) Свободата и тайната на кореспонденцията и на другите съобщения са неприкосновени.”

И нямаше да иска промените в Закона за електронните съобщения (ЗЕС!), които съдържат реална заплаха от нарушаването на конституционно закрепените ни права.

Убеждават ни, че ни отнемат малко от свободата, за да ни върнат изгубения ред и законност. Трудно ми е да преценя дали това е лицемерие, или неграмотност. Юристката Цецка Цачева нямала нищо против да се наруши свободата й на кореспонденция, ако това щяло да даде сигурност на нейното семейство. Да пази Господ от такива демагогски неостроумия! „Този, който е готов да смени част от свободата си срещу сигурност, не заслужава да има нито свобода, нито сигурност.” Не помня кой го беше казал. Възможно е и аз да съм го казал и да съм забравил…

Опечален съм, но не съм изненадан. Винаги го очаквам от случайно случили се политици. А те у нас са все такива… Иво Беров имаше някакъв израз за ваксинираната кокошка, но и него съм забравил… Между другото чел съм, че кокошката можела да живее дълго време без глава. Една изкарала шест месеца. В древността са гадаели по вътрешностите на кокошките, а в наше време по външностите, но не винаги… Изобщо чак се учудвам колко работи знам за кокошките…

Но съм чел и някои некокоши работи: „Ако всички последствия от едно действие падаха върху автора му, нашето обучение щеше да бъде много кратко. Но това не е така.” (Фредерик Бастия, „Държавата”)
Затова ние се учим толкова бързо, а политиците никога не се научават! Разгеле таман споменахме Бастия. В друг свой труд, Законът, той пише: „Навсякъде, където ограбването изисква по-малко усилия от труда, то преобладава и никаква религия или морал не е в състояние да го спре. Кога спира ограбването? Когато се окаже по-скъпо и опасно от труда.”

Има достатъчно доказателства, че българската правоохранителна система прави каквото може да стане ограбването по-скъпо, но не и по-опасно. Полицаи-бизнесмени информират и охраняват престъпните групи. Прокурори-хотелиери обвиняват, съдии-рекетьори раздават правосъдие, бизнесмени с ланци кадруват… О.з. генерали пушат пури по 3000 лв. и пазаруват в скъпите столични бутици… Това са обобщения, не просто отделни примери. Как ще бъдат наказани магистратите, контактували с Крьсьо Черния? Няма да получат премии!

Не несъвършенството на закона е пречката за борбата с престъпността, а липсата на воля за приложението му и повсеместната корупция.

Щяло да има строг контрол кой кога и защо има достъп до кореспонденцията ни. Да, да! Лисицата, като влезе в кокошарник, и избира само неваксинираните кокошки… Никой не може да ме убеди, че безконтролното надничане в тайните на нашата кореспонденция няма да се превърне в доходоносен бизнес за някои полицаи, а защо не и съдии! Никой не е в състояние да ме убеди, че офертите на всеки бизнесмен не могат да бъдат прочетени и продадени на конкуренцията. Претекст винаги ще се намери. Журналистите ще продължат да имат право да пазят в тайна своите източници, но ще си пазят това право като сувенир, като спомен… Адвокатската тайна? Лекарската тайна? Тайните ни на обикновени, тоест грешни люде? Всеки заинтересован може да ги научи. Вярвам, че вие сте много по-порядъчни, по-честни, по-безгрешни от мен. Но имате поне една, поне едничка тайна, от която мъничко се срамувате. Е, вече няма да я имате…

И ако при въздесъщата ДС казвахме „Не е за по телефона”, сега ще стане като в най-краткия соцвиц:
-Абе..
-А де!

На 14 януари граждански организации свикват пред НС митинг протест срещу промените в ЗЕС. Ще отида на този митинг, макар, че не съм ходил на такова мероприятие от времето, когато някакви малоумници крещяха по мегафона: „Кой не скача е червен!”. Пък други ме гледаха лошо, даже искаха да ме бият. А мен просто ме мързеше… Но този път ще отида и, ако кажат, ще скачам. Защото като журналист имам източници за пазене, а и като човек имам своите малки тайни, които искам да си останат такива…

Граждани, бъдете граждани, жертвайте една от безплатните си минути и звъннете на депутат от ГЕРБ и Атака и им кажете само пет думи: „Не на промените в ЗЕС!” А ако не искате да говорите с тях, което е разбираемо, пратете им го като SMS. Мобилни телефони на депутатите от ГЕРБ и атака можете да намерите натук. Звънете им, не ги жалете! Звънете вие, за да не ви звъни Народната милиция после!

Сега е моментът! Цецко започна да дава заден! Тази власт има едно достойнство, само едно! Страхува се от общественото мнение. Когато го научи, разбира се! Сведете мислите си до нейното знание.

А пък вие, о, възвишени и народолюбиви законодатели, бъдете любезни от време навреме да поглеждате в огледалото за задно виждане. Това ще ви помогне да запомните пътя, по който сте дошли, защото ще ви се наложи по него да се връщате по родните си села и паланки…“20 коментара

 1. Астор

  Всички на жълтите павета !!На трибуната-демократите Антон Кутев,Кирил Добрев,Ивелин Николов.Ръководител на подскоците и лозунгите-обичаната от всички ни мултимилионерка Курнелия!Кратко напътствено слово на забелижителния писател и мислител-Сергей Станишев!Носете си червени шапки или поне червени кърпички!Портрети-само на др.Путин,за да няма провокации!!ВПЕРЬОД !!

 2. @ Астор, 09.01.2010 @ 21:53:

  Ако се шегуваш – шегата ти е доста плоска. Ако си сериозен – на грешен път си.

  Поне ние, от „Зелените“ милиционерщина не толерираме, вкл. и червена такава, с каквато е пълно в ГЕРБ. И дано се сетиш, че пак ние (еко-организации, граждани, зараждащата се партия „Зелените“) бяхме за известно време ЕДИНСТВЕНАТА реална опозиция на кабинета на Станишев.

 3. Спас

  http://en.wikiquote.org/wiki/Benjamin_Franklin

  Benjamin Franklin:
  They who can give up essential liberty to obtain a little temporary safety, deserve neither liberty nor safety.

  or

  The saying has also appeared in many paraphrased forms.

  He who gives up freedom for safety deserves neither.

  Those who would trade in their freedom for their protection deserve neither.

  Those who give up their liberty for more security neither deserve liberty nor security.

 4. Benjamin Franklin

  „Този, който е готов да смени част от свободата си срещу сигурност, не заслужава да има нито свобода, нито сигурност.”

  Benjamin Franklin:
  They who can give up essential liberty to obtain a little temporary safety, deserve neither liberty nor safety.

  (http://en.wikiquote.org/wiki/Benjamin_Franklin)

 5. Dian Lane

  Е, и ние ще отидем на митинга, както на много други. Притеснява ме само, че и БСП ще са там.

 6. Ашко

  Astor е прав,доста ще е нелепо да застана до описаните граждани,само защото им паднала вълна за яхване.И да трябва да им слушам йеремиевите плачове по демокрацията,като че ли някой друг,а не те май на четири пъти се опитваха да прокарат къде по-драстични поправки на закона.
  Г-н Ковачев,вие като не „толерирате“,ще застанете ли заедно с горните другари?Които с радост ще превърнат вашия чист протест в антигербаджийски митинг,не че без основание,ама точно те ли?
  Впрочем,много по-срамно от това с нескачането беше една напориста другарка,която от време на време заставаше зад микрофона и с конармейски патос крещеше:“Сините в атака,в атака!“Ние с жена ми умирахме от срам и все гледахме да сме в края на площада,където и други явно умираха от срам,та така в компания на срамуващи се по се понасяше.

 7. Даниел Стоянов

  Пичове, ходете! Имате пълно право, а и основание. Но! But, както биха казали някои. Предполагам, че сте се запознали много добре и подробно с новите промени в ЗЕС, както Бойко се е запознал с конституцията. А?! Не сте ли? А с конституцията запознахте ли се също? Просто така от любопитство да ви питам… какво мислите за евентуалния „гол скенер“, който има вероятност да се сложи по летищата. Той няма ли да е в разрез с конституцията и с чл. 32(1) „Личния живот на гражданите е неприкосновен…“ Че по-лично от голия ми задник има ли бе? И тогава ли ще правим мероприятие? Ама въпросът е къде ще го правим мероприятието. Пред парламента, пред сградата на ЕК в Брюксел или пред Белия дом?
  Дано Кутев, Добрев, Корнелчето и компания не ви замаят главите, защото сте на път да ги допуснете да се изкефят на годишнината от събитията от 14.01.09, когато същите Зелени, студенти и други протестираха срещу тях. Направо не се побирам в кожата си като се замисля как са на път да се изпразнят самодоволно върху хората, само че този път не от горе (парламентарните прозорци), ами застанали рамо до рамо с вас.
  Успехв доброто начинание!

 8. Астор

  Г-н Стоянов,да ги оставим да направят червена чекия и да оближат КУрнелчето.Че може и Масларката да се яви!Да им е сладко!И силно да ръкопляскат на пламенните източнодемократични слова,които неминуемо ще ехтят!Ах,изправи се гора от стомана,насочете се бойни дула………Бедров да не се срамува,а да развее гордо червения байрак!

 9. Най-вероятно ще отида. А ако някой „протестиращ социалист“ посмее да ми каже дори една-едничка дума, директно го закопавам под жълтите павета. Ама директно! Никаква толерантност към обърни-плащове, „популисти на деня“ и своего рода морална сволоч!
  А „Зелените“ – по цял свят еко-партиите са традиционен съюзник със социалистите. Специално в България „Зелените“ нямат пари, а на „Червените“ само това им остана – време е да видим колко чините на дела!

 10. Относно Бенджамин Франклин: Ако неможеш сам да си овардиш задника и чакаш някой друг да го пази (че го държиш и отговорен даже), ще трябва да си събуеш гащите, поне да знае какво варди…

 11. NPaine

  Случвало ми се е искрено да се смея четейки Хрониките на един луд…Стойко Тонев има прекрасно чувство за хумор и ирония, а още повече не се плаши да казва истината в очите… нищо чудно че никой по голям вестник не го взима на работа…
  И какво стана, оказва се че журналистите пишещи най-интересни работи и ритащи срещу статуквото са безработни: Инджев, Бедров, Тонев.

 12. Аз съм съгласен с промените в Закона за електронните съобщения, които ГЕРБ подготвя! По принцип, крият се от останалите само срамните, престъпните неща. На който всичко му е наред – не би имало какво толкова да крие, нали? Пък и в крайна сметка, никой в България (особено сред тези с повече власт, правомощия и пари) не спазва законите, а още по-малко пък се спира пред личните права и свободите на останалите. Правата и свободите на другите ги спазват единствено тези, които технически не са в състояние да ги нарушават. Така с приемането на съответните промени в ЗЕС просто ще се легализират (и донякъде ще се облекчат) практиките, които се прилагат и сега, но нелегално.

  Аз обаче имам едно много важно условие, за да получат планираните промени в ЗЕС моето одобрение (в случай, разбира си, това мое одобрение имаше някакво значение). Условието ми е да получа неограничено право да следя комуникациите (може не само интернет-комуникациите) на Министър-председателя ни Борисов. Искам да правя това единствено в негова защита! Много се притеснявам за този човек! Така е затиснал мафия, злоупотребяващи бизнесмени и корумпирани политици, опозиция и всички други нездравословни кълнове в обществото ни, че като нищо могат да му организират някакви здравословни неприятности! Ужас! Чак изтръпвам, като си помисля! Аууууу!

  Затова, заради загрижеността ми към моя премиер Борисов и за да съм много сигурен, че не го грозят никакви заплахи вследствие на усилията му да се погрижи за добруването на нас, обикновените хора – много държа да разполагам с право и правомощия неограничено да следя (за заплахи срещу него, разбира се) неговите лични комуникации. Само при едно такова условие подобни промени на ЗЕС биха получили одобрението ми.

 13. Георги Антонов

  Айде дано дойде някой на 14-ти. По блоговете в коментарите все гледам големи закани.

 14. Към Георги Антонов:

  Само с протести няма да стане (аз например не съм в състояние да дойда, защото съм от Кюстендил). При липсата на друго и протестите са нещо, но единствения начин да се променят реално нещата преминава през легално движение, което в подходящ момент да се преобразува в партия и след влизането си в парламента ЛИЧНО да измени игнориращите правата ни закони. Всичко друго практически единствено отбива номера и дава повод на управляващите да твърдят, че в България уж имало „демокрация“.

 15. Пичове, стига сте философствали! Пратете смс-и на тъпаците, които ни управляват, за да видят, че работата на хора като Бедров води до реакция на хората и да се стреснат както от журналистите, така и от нас! Пратете смс-и на посочените в линка по-горе телефони, за да покажете, че имате позиция на свободни граждани, които не се страхуват и не дзяпат като телета в телевизорите!
  Винаги съм искал да имам телефона на някой от парламента – сега имам огромната част от тях. СМС ИЗПРАТИХ ЛИЧНО НА ВОЛЕН СИДЕРОВ току-що!

 16. Пичове, стига сте философствали! Пратете смс-и на тъпаците, които ни управляват, за да видят, че работата на хора като Бедров води до реакция на хората и да се стреснат както от журналистите, така и от нас! Пратете смс-и на посочените в линка по-горе телефони, за да покажете, че имате позиция на свободни граждани, които не се страхуват и не дзяпат като телета в телевизорите!
  Винаги съм искал да имам телефона на някой от парламента – сега имам огромната част от тях. СМС ИЗПРАТИХ ЛИЧНО НА ВОЛЕН СИДЕРОВ току-що! И си написах и името. Защото не съм роб!

 17. ДСБ студенски

  Властта се интересува от теб.
  Искаш ли да те подслушват?
  Една инициатива на ДСБ – Студентска, на която ще разясним позициите си по промените в Закона за електронните съобщения.
  Гост Иван Иванов депутат от СК.
  Студенскти град, Зимен дворец – конферентна зала.
  20.01.2010 г. /Сряда/ от 18 часа.

 18. Браво

  Много добра статия!
  Абе..оставете цветовете – станете Далтонисти – и пратете вашето Yes/No…Човека е грешен и всички имаме кирливи ризи, но…Начина да ги изпереш /ако имаш желание, де :-)/ е не да ги слошиш в пералнята в центрофугата, а да ги сортираш на бели и черни – поотделно…..хм, Всички вие, които делите хората по цвят /на партия, на кожа – все тая/ може ли да подредите парцалите на бели и черни, ако сте далтонисти?

 19. Браво

  Магистратите си взеха премиите – ВЪПРЕКИ ВСИЧКО!

 20. This is the best web blog I have read.

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *