НЯКОИ МИСЛИ И ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ НЕЩА

Очевидностите, конституцията и запалените фарове

59700487_8a56829bf6_oВече е 11 ноември и не трябва да забравяте да включвате късите светлини, когато шофирате. Ако беше 3 ноември, можеше и да забравите. Ако беше 7 ноември, пак можеше да забравите. Въпреки, че някои са включили фаровете в чест на Октомврийската революция. Но никой не ви глоби. Днес вече е задължително да включвате фаровете, за да не бъдете глобени от КАТ. Кое прави 11 ноември по-различен от 2 ноември?

Нищо, освен хрумването на някой анонимен милиционер на началнически пост. До 8 ноември предупреждаваха, а от 9 ноември вече глобяват. Законът за движение по пътищата обаче не предвижда подобна лежерно отношение към темата. В чл.70 има пределно ясен текст: „от 1 ноември до 1 март задължително се движат с включени светлини за движение през деня или с къси светлини.“ Т.е. в продължение на 8 дни полицаите не са прилагали закона. Да избираш дали да прилагаш или да не прилагаш закона, също си е беззаконие.

Да избираш кога да четеш конституцията и кога да не я четеш, пък е несериозно. Особено за политици. Как депутатите от „Атака“ чак сега видяха, че конституцията изисква от президента да „информира Народното събрание по основни въпроси в кръга на своите правомощия“. Така пише в чл.98, ал.1 на конституцията на република България. Нито президентът от вчера не информира парламента, нито конституцията е от вчера. Просто вчера някой реши да я прочете.

Но освен законите и конституцията, незабелижими вероятно са станали и такива очевидности като мутрите. След 8 години на власт президентът чак онзи ден забеляза, че правосъдието не е „така радикално спрямо символите на прехода – мутрите, босовете на организираната престъпност“. А пък след 2 години скандали и проблеми с усвояването на еврофондовете, чак в началото на септември президентът свика Консултативен съвет за национална сигурност по темата.

Очевидно забелязването на очевидностите не е сред силните национални спортове. Както и четенето на законите. На този фон своеволието на пътната полиция да решава кога да прилага закона и кога да не го прилага, изглежда съвсем на място.

снимка: http://inphotos.org/patrick-street-lights/29 коментара

 1. на това му се казва дребнавост г-н Бедров, излишна при това, ама нали трябва да се критикува, а този блог само по тази линия съществува

 2. 10 стинки

  Туй не е дребнавост. Туй са факти. Да станало е банално повтарянето, че тия факти трябва да се променят. Повтарянето ни кара да свикваме с нещата. И когато някой изрази недоволството си, някой друг пък мрънка, че било дребнавост…
  Не е дребнавост да искаш спазване на законите. Банално, изтъркано, старомодно, мухлясало… Като не свършиш една работа овреме, трябва да има някой да ти мели сол на главата, докато вземеш па да я свършиш. Много са ни дълги сроковете. За да няма баналности, трябва да ги съкратим. Като не се справиш в срока, работата се дава на следващия.

 3. Полицията е пълна БОЗА и нищо повече,г-н Бедров !!!…Днес присъствах на това,как журналист снима и пита полицаи ЗАЩО СА БЕЗ КОЛАНИ,минути след като същите са глобили шофьор за същото нарушение…Въртят се,мигат на парцали пред журналиста и казват:“И ние сме хора – всеки може да сгреши“ – на такива им викаме ние НАГЛЯРИ !!!

 4. Тони

  Аз не разбирам за какво е пушилката – за някаква си папка определени кръгове взели да дърпат Сергей, а вие за някакви си светлини – дали от първи,дали от осми…Айде де!

 5. Светлините. Глупости. Бедров не говори за тях, ама кой да стопли. 🙂

  Вокси, дяволът се крие в детайлите, които изобщо не правят дребна купчинка, ако се съберат на едно място. 🙂

 6. Seldunus

  Една голяма част от статията си е малко нещо дребнава. Имам предвид това за „своеволието“ на полицаите да глобяват „когато си искат“. Все пак е по-добре г-н Бедров, ако сте забравили да включите фаровете, някой да Ви напомни първо, а после да Ви глобява.
  Нещо като прехода. Не може изведнъж демокрация. Първо 20 години се подготвяме за нея и след като се обърнем назад и видим през какво сме минали…. абе направо си е оцеляване дотук.
  Ще видим занапред дали ще успеем.

 7. anti flu

  Това за светлините, че има толеранс от една седмица е нормално, ако нямаше такъв щяхме да ревем защо пък няма толеранс, все пак това правило е от 2 години. Иначе за информирането на президента всеки, който е учил конституционно право знае, че информирането на парламента е право, а не задължение на президента, така че хайде по-полека с правните въпроси. Пък за Атака, Бойко и импичмата пак се забъркахме с простотии, не че гоце не заслужава да го импичнат.

 8. Толкова ли сте промити мозъци вече, че наистина не можете да зацепите за какво пише Бедров.
  Докато опрадаваме тези „гратисни периоди“ никога няма да се промени много. Казва ли си някой от нас – днес забравих да нахраня детето – нищо утре – нали има гратисни периоди. Или пък…забравих да си избърша задника сутринта след това пияното лайно – е, нищо има гратисни периоди.

  Разбира се че сме хора и хора трябва да останем, но както искаме съд, полиция, прокуратура да са безпардонни към тези, които всички ги знаем, така и не можем да махваме с ръка и да казваме, е…в наручение съм, ама не е зле че не ме глобиха например. Защото това означава че НЯКОЙ НЕ СИ Е СВЪРШИЛ РАБОТАТА.

 9. Много е хубаво да има гратисни периоди! Дори е прекрасно. Само че в закона не пише така. Нека го напишат в закона и ще стане още по-прекрасно.

 10. Жоро

  Кое е нормално?? Да не спазваш законите???? И не става въпрос за светлините, а за законите. Никой няма право да прилага закона избирателно, щели да гловяват от следващата седмица. Ами утре на някой може да му хрумне да арестуват за изнасилване след една година, ами колко му е?????

 11. Stanley

  Пичове, има една фраза на Стинг – „Ти му сочиш луната, той ти гледа калта под ноктите“…Та така и некои от вас, да не цитирам кои, са разбрали коментара на Бедров…Що ли не се учудвам!?

 12. Do Voxy
  Ako smiatate che mnogo sme prokopsali shtoto imame mutri i e drebnavo da se kritikuvat – ashkolsum na vas.

  Osven ako vie ne ste ot tiah. Ili mutresa?…

  Da za farovete ima gratisen period ot 7 dni.
  Za mutrite – sashto. 20 (dvaiset godini).

  Taka che ai po-poleka s razbirachite na zakoni (anti fluENZA) koi kakvo ima pravo i koi kakvo niama.
  Edni vechno sa v pravoto a drugi – ne.
  Shtom si mutra – si OK. Shtom si prostosmarten – si kofti ako pradnesh na krivo.

  Ai merci ot takav gratisen period.
  I oshte neshto:
  мутрите, босовете на организираната престъпност
  Po-skoro te sa organiziranata prestapnost. Bossovete sa malko-po-visoko ot teh. Te sa na Dondukov, na ploshtad Nar Sabranie. I nai-veche v prokuraturata i DANS.
  Kakto i v restorant Monterei.

 13. Избирателното прилагане на законите в Държавата ни е вреден навик от социализъмът.След още 20 год.няма да го има-навикът де.

 14. watmark

  Смешен плач. Или как недоумението ви буди недоумение. Никое чевешко същество не спазава законите доброволно, с изключение на промитите мозъци. Но те са малцинство. Пример поведението на ордите германци, англичани и прочия измет, дерибействаща по плажовете ни. Друг пример – финансовият свят. И още един – западните собственици у нас. Тогава защо за българския зоокът това да е изключение. И понеже повечето от пишещите са без необходимият социялен опит бих искал да им светна, че същият този анимал по соцвремето не пресичаше на червено, използваше подлезите и не можеше да си вземе антибиотик от аптеката без рецепта. Защо сега не е така, чада? Да не ви мотая с фигуративности ще карам на право … инфорсване. Тогава имаше държава. Сега няма. Когато няма инфорсване дори и англичанинът е животно. Дали като обикновен турист или като собственик на водоснабдяване. Спазването на законите не е от добро желание. Спазването на законите е императивност подплатена с насилие. Естествено от когото трябва. Та защо е този смешен плач? Да е смешно пък макар и с плач? Диктатура, диктатура, диктатура и когато последната тарикатска глава на нашенското животно уври тогава чак демокрация. Дали има алтернативата? Готов съм да си водя записки….

 15. Петдесетте години диктатура явно са превърнали дебелоглавите селяндури в изнежени мазохисти. Искат си камшика, жестокия Господар им липсва. Само и само да не им се налага да мислят с дървените си глави… Добре, че младежта не чете извратените ни коментари. Добре, че изобщо не обича да чете.
  Аман от откриватели на топла вода.
  Вбесява ме час по час някой да ми пробутва жабясалото политологическо „откритие“ за силната ръка.
  Аман от словоблудстващи ръкоблудци.

 16. 10 стинки

  Диктатура, ама тия дето диктаторстват дали ще спазват законите? Кой ще упражни диктатура над тях?
  Колективната психика е това което води до инертност, а не промиването на мозъци. Хората да се срамуват, че не са спазили еди кое си правило, а не да се срамуват, че НЕ СА го спазили. В момента колективизмът ни насочва към неспазване на закона… Трябва да е обратното.
  Защо тоя гратисен период не е от 21 до 31 Октомври? Ей тъй полицаите да проверяват от по рано и да предупреждават. Без глоби. Не противоречи на закона, както това, което правят в момента. А и защо сами не започнем да си включваме фаровете от по-рано? Да не би да ги забравим включени като излезем от колата. Станали сме много вятърничави… Стегнете се хора!

 17. watmark

  Коланче, това че си вбесен си е лично твоя работа. Не ни пробутвай сантимента си. Кажи некаква алтернатива. Май няма да можеш? Май от това си вбесен….
  p.s. какъв жесток Господар, байно. Нашенският соц си беше пародя. Чисто по нашенски родово-битов…

 18. Жоро

  Кое бе многознайко червен беше пародия, лагерите, затворените граници, промиването на мозъци, борбата с идологическата диверсия,ДС, милицията, невъзможноста да работиш това което можеш и искаш,????????? Това твоето е рефлекса на дворното куче, цял живот вързано, и като го пуснеш, ако не го убие кола, ще се прибере и ще си подложи главата да го вържеш и нахраниш. А ако искаш, ела да ти избия зъбите от бой, а после кажи че е пародия. Пародия лииии, те това си беше социализъм.

 19. Астор

  На запад го правят далеч по-цивилизовано.Седмици преди дадената дата се разпространяват масово листовки директно по колите,поставят се инфо билбордове,а полицаите при всеки един СЛУЧАЕН контакт с шофьора подробно го информират за предстоящата кампания.Казвам СЛУЧАЕН,защото там никога не спират,защото му е скимнало на полицайчето.Ако ти НЕ си нарушител или преследван от закона,спирането се третира като нарушаване на човешките права.А там това е сериозно провинение.

 20. Астор

  Г-н Бедров,тъй като често не мога да гледам директно вашият „Булевард България“ това правя на запис от сайта на РЕ-ТВ.Но там излизат с много голямо закъснение,а някои/напр.за 09.11./въобще ги няма.Освен това в карето БЛОГ нищо не се отваря като текстова или видео информация.Може ли да помогнете за решаване на тези проблеми?Не може ли на вашият блог да прехвърляте видеозапис на предаването?

 21. Любо

  подкрепям Астор!!!12.11.2009 2:28

 22. .......@@@@@@@........

  ВИДЕО-БУЛЕВАРД БЪЛГАРИЯ.в няколко отметки е видеото от предаванията и като допълнителна информация – Предавания липсват,тъй като може би е нямало за дадения период за който питате…Лека вечер !!!

 23. ......@@@@@@@.......

  Любо и Астор – ако проследите хронологията по дни и дати на предаванията – Ще разберете,че този пропуск съвсем не е случаен….23.10 – 26.10 / 30.10 – 03.11..еми помислете малко бе хора или късният час ви пречи???

 24. Астор

  не става въпрос за дните в които няма предаване.Например на 09.11.пише в БЛОГ че гост е Св.Малинов,а въобще няма видео за 9,а има за 10-ти

 25. ......@@@@@@@.......

  НА 09.11.2009 Булевард България няма….Може със задна дата да проверите г-н Астор в програмата на телевизията..

 26. Re:TV неофициален архив

  http://retv.kaloyan.info/

 27. До посетителите на квартален клуб „Носталгия“

  Нови номинации за твърда лява/дясна ръка*:
  1.Николае Чаушеску
  2.Йосип Броз Тито
  3.Енвер Ходжа
  4.*Др.Тодор Живков, но той отпада, като недостатъчно твърд да изкара мандата си до край. /Същото не се отнася за електората му, който ще продължи д гласува за него, независимо какво си мисли Станишев./
  5.Колективна номинация: Хунтата на черните полковници (Гърция)
  6.Номинация на националното съгласие и междуетническия мир: Представител на турския генералитет – по избор

  Междинни резултати:
  Засега Йосиф Висарионович, Ким Ир Сен и Пол Пот оглавяват класацията

  Вътрешна информация:
  Спокойно. Накрая ще спечели Владимир Владимирович.

 28. watmark

  Пародия Жорко е нашенският соц спрямо съветския. Какво ми описваш лошотиите на тоталитарнита държава. Не си на изпит. България е победена държава и бе предадена на азятците. Избор не сме имали т.е. това беше наложено. Така че е глупаво да сравняваме запада с изтока. Както е глупаво да сравняваме живота тогава и сега. Кучета, дворове, хранене …. глупости Жорко. Индоктриниран си. Не ставаш за разговор.

 29. This is some reliable stuff. It took me some time to come across this site but it was worth the time. I noticed this website was buried in google and not the first spot. This internet site has a lot of respectable stuff and it doesnt deserve to be burried in the searches like that. By the way Im going to add this site to my list of favorites.

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *