НЯКОИ МИСЛИ И ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ НЕЩА

Да забраним незаконното със закон!

johnny_automatic_black_maskПопулярният кмет на руската столица Юрий Лужков забрани снега в Москва тази зима. Тази новина предизвика усмивки и надежди. Категоричният кмет предвижда специални мерки, за да разпръсва облаците и да лиши града си от сняг. Тази категоричност и бързина в решаването на проблемите прилича на най-новата идея на премиера Борисов – специален закон срещу отвличанията. След поредното отвличане, решението за ръководителя на изпълнителната власт в България изглежда така:

„Ще разговарям днес с юристите дали не трябва да направиме паралелно с това и един специален закон за отвличанията. От една страничка, но с изключително тежки санкции.“

Един закон за отвличанията може да забрани отвличанията. Те и сега са забранени. Може да предвиди тежки санкции в рамките на една страничка, както каза премиерът. Почти една страничка и сега е тази част от Наказателния кодекс, посветена на отвличанията. Санкции и сега има – до 6 години затвор за отвличане, а ако е използвано оръжие – до 10 години. Кратко и ясно. Някой вярва ли, че нов закон от една страничка с тежки санкции ще промени ситуацията?

Ами утре да вземат да приемат закон за кражбите, закон за изнасилванията, закон за корупцията… Все престъпления, които ги има в Наказателния кодекс. Най-добре е дори да има Закон, който забранява всичко незаконно.

Проблемът обаче е сериозен. И се надявам службите да си свършат работата. И заради отвлеченото момче и неговото семейство, и заради всички нас. Нека да хванат извършителите, нека да ги осъдят. И ако след като излежат присъдите си, отново започнат да отвличат, то чак тогава да си говорим за тежките и по-тежките санкции. Докато няма присъди, размерът на присъдите не може да бъде тема.12 коментара

 1. Seldunus

  Малко премиера се увлича по новините на деня, не мислите ли?

 2. Александър

  чудя се как ли ще протече разговора между ББ и юристите.. -_-

 3. БИВША КУРВА
  Весело

  19 окт, 2009

  Отговор

  Оня ден срещам Марго /кралицата/, тя е БИВША КУРВА, но вече страшно мрази курвите. Е бивша ама пак ходи на околовръстното по 1-2 пъти месечно. Та Марго ми разправя за един нейн приятел Майкъл, БИВШ НЕГЪР, който вече страшно мрази негрите (Izvinivam se no takav e vica). Абе бивш ама пак си е черен и си мирише на негър. Та Майкъл се запознал с Бойко Борисов, БИВШ КОМУНИСТ, който сега ама страшно мрази комунистите. Абе мрази, мрази ама си пази червения билет за сваки случай. Та по тоя повод се замислям, дали Марго е БИВША КУРВА, дали Майкъл е БИВШ НЕГЪР, дали Бойко Борисов е БИВШ КОМУНИСТ и дали това е възможно въобще????
  Ако некой ги разбира тея работи нека ме открехне?????

  * –
  * +
  * !

  Одобрение 21
  от 23 гласа

 4. Tрябва да се каже съвсем ясно – в нито една демократична държава няма специални наказателни закони и специални наказателни процедури за отделни видове престъпления. Изказването на Борисов е или неграмотно, или много опасно

  Или и двете.

 5. Абе, doko, как мислиш, дали има бившо ченге? А? Или май не си бившо…

 6. Бат Бойко греши,но после се корегира.Нищо лично.Ще го критикувам когато почне да се мисли/примерно за Александър Македонски/

 7. Ian Johnson

  Трябва да направят закона както в Калифорния – три престъпления и доживотен затвор без помилване.

 8. Минчо

  Има и чисто юридическа пречка за осъществяване идеята на Борисов. Не може да има наказателно правни норми извън НК. Иначе поздравления за г-н Бедров- ясно е схванал комичността на ситуацията. Но на обикновените хора им е по трудно да различат халосния патрон от истинския

 9. До 6 години за отвличане е изключително малко. Това е тежко посегателство. Неслучайно в САЩ често се наказва с доживотна.

 10. Petroff

  Не знам дали има друга страна в ЕС с толкова много „специални“ служби, колкото България. И с толкова полицаи на 1000 души население, Италия вероятно е близо до нас. Като прибавим и нещатните доносници, пардон информатори, които още „пеят“, се получава една внушителна цифра от хора, способни да събират информация от всякакъв вид и да противодействат на престъпниците от всякакъв вид. Значи проблемът не е в количеството.
  Досега не е повдигнато нито едно обвинение за показно убийство или отвличане, та да разберем в последвалия съдебен процес дали законът е добър. Значи проблемът не е и в закона.
  Години наред слушаме какви превъзходни професионалисти били нашите „разузнавачи“, „шестаци“ и „сътрудници“. Почти всички от тях продължават да работят в системата. Значи проблемът не е и в качеството на кадрите.
  Да кажем, че нашенските престъпници са някакви супермени, няма да е истина, защото като се опитат да действат в чужбина, ги хващат. Значи проблемът не е и в престъпниците.
  Оказва се, че всъщност няма проблем. Или аз греша в разсъжденията си?

 11. И смъртно наказание да въведат- все тая. По- друго би било, ако внесат една американска поправка в конституцията: „Народът има право да носи оръжие.“ Тогава айдучагите ще се позамислят. Защото „Бог създаде човека, а „Колт“ го направи свободен!“

 12. БББ (Бате Бойко Борисов) може да помисли и по други специализирани закони:

  Закон срещу Обири на СИ-Банк

  Закон за амнистия за несвършена работа от столичен кмет

  Закон за подпомагане на PR премиера на България

  Закон против оспорващите мнението на БББ

  Закон за приравняване на пожарникарското образование към докторат (по избор на клиента)

  Закон за амнистиране или поне пускане на свобода на заловени мафиоти ако са приятели, бизнес партньори или лични познати на БББ (съкращението да не се разбира като фирма за плодови сокове)

  както и

  Закон за амнистия на милиционери и полицаи изнасилили непълнолетна (при условие че докажат деянието с видео).

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *