НЯКОИ МИСЛИ И ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ НЕЩА

Радикално за радикалното невежество

86d3d42d7f58171acf47bf2eec5e2f5fПриберете децата, затворете прозорците, изключете електроуредите и внимавайте – радикалният Ислям идва. За пореден път. След толкова мощни предупреждения през последните години, той би трябвало отдавна да е тук. Но, както много добре виждате, хората от различни националности и религии продължават да живеят мирно в България. Някакви хора, в някакво село до Търговище, се нарекли партия „Мюсюлман-демократичен съюз“. И гледайте сега какво става – Яне Янев призовава ДАНС да разследва „радикалния Ислям“. Този филм много скоро го гледахме. И помним до какво доведе златният триъгълник Яне Янев – Мюсюлманска общност – ДАНС. Тези трите на едно място винаги предизвикват много врява и безумство.

Карикатурната акция на ДАНС в Рибново, при която барети изведоха посред нощ по пижами един кмет и един селски учител, все още не е забравена. И дежурният по т.нар. радикален Ислям призовава за нова подобна акция. Освен новината за новата партия, последните дни донесоха и продължение на историята в Рибново. Враждата между двата селски рода прерасна в масово сбиване. Ако селските интриги са в правомощията на ДАНС, да заповядат и в село Славяново, област Търговище.

А създаването на семейната партия „Мюсюлман-демократичен съюз“ безспорно е провокация, която може да се окаже полезна за обществото. Това е добър шанс гражданите да започнат разговора за двойните стандарти, за натрапването на страхове, за липсата на каквато и да е модерност в отношението на българските политици към различните. Конституцията забранява партии на етническа и верска основа. И затова тази партии не трябва да бъде регистрирана. Но в България има регистрирани Християн-демократически партии. Затова провокацията е изключително точно прицелена. Или има християн и мюсюлман-демократически партии или няма. Защото същата тази конституция гарантира равенство между вероизповеданията. Малко хладнокръвие тук не е излишно: Така както съществуването на Християн-демократическа партия не е довело до нов Кръстоносен поход, така и съществуването на Мюсюлман-демократическа партия няма да доведе самоубийствени атентати след себе си.

Член 11, ал.4 от Конституцията на република България е мъртъв текст. Очевидно е неговото неспазване. А работата на един текст в основния закон не е да служи за дъвка на суетни политици. Затова е време за този разговор – или тесктът се прилага еднакво за всички, или да бъде отменен. И настръхващите в момента от появата на тази селска партия ще бъдат приятно изненадани как избирателите ще свършат много по-успешно това, което те сега се опитват да направят.

снимка: БГНЕС27 коментара

 1. Ха, да си призная, хванахте ме! Наистина не се бях замислял за религиозния аспект на християн-партиите.

 2. Със съжаление трябва да признаем, че нашето общество си обича двойните стандарти и си живее според тях.

  Иначе браво за статията!

 3. Samurai Jack

  Необходимо е едно малко уточнение – кръстоносните походи са се състояли във време на мрак и безпросветност, докато исляма и до ден днешен е ретроградна, нетолерантна и войнствена религия. Безответното му толериране от западната цивилизация е стратегическа грешка. Дано греша, но словосъчетанието „ислям-демократична“ ми звучи като оксиморон.

  http://www.thereligionofpeace.com/Articles/Quran_Hate.htm

 4. ДПС изпада извън властта за пръв път от 15 години и веднага се появява радикална религиозна партия. Малко много очевидно е съвпадението.

  Тя е не само противоконституционна, но и се основава на брутално непознаване на Конституцията – според Юзеиров „в Конституцията на България е записано, че сме еднонационална държава.“

 5. Seldunus

  Аз по-скоро бих насочил вниманието Ви как изведнъж тази наистина малка, селска и т.н. „партия“, се превърна във водеща новина по медиите от няколко дни. Това е абсолютно умишлено и провокативно. Все още много хора искат да се говори за радикалния ислям и за това колко сме застрашени от тези хора – „мюслюманите“, че едва ли не ще ни превземат.
  Сценария по БТВ и Нова си върви отдавна. Дано и останалите медии не подхождат по този начин, че съвсем ще спра да гледам ТВ.

 6. hinkoff

  Хубаво, да се почне дебат по темата за „двойните стандарти, за натрапването на страхове, за липсата на каквато и да е модерност в отношението на българските политици към различните„!! Обаче съм съгурен че благодарение на ЯЯ, който за пореден път хфърля „кьор фишеци„ по темата за радикалния ислям, за да може после или даже веднага от дима на пушилката да изплува фигурата на колоса на мисълта и спасителя на етническия мир, агент Сава известен някъде с името Ахмед, а другаде като Доган. И както казва Пламен, а и самите членове на ДПС казват, че те за първи път от толкова години са не само извън властта , но и в политическа изолация, скандалите за радикализма които повдигане „дежурния по ДАНС Яне„ за тази партийка отново ще ги вкара ДПС в обръщение, като една умерена алтернатива за „етническия мир„.
  Готов съм да се хвана на бас, че така ще стане. А, понятието „етнически мир„ предполагам е измислено от Сава с което да плаши гаргите, а пък то гарги много. А пък журналистическите нямат брой….
  Каквито и етноси да има в тази страна, те всички са граждани на Република България, най напред, а сетне кой какъвто ще да е. Българин, турчин, циганин..и т.н.
  Просто нали?

 7. Просто сложно, но аз наистина мога смело да твърдя, че има известна доза истина в думите на ЯЯ.
  Глупавото:
  1. Мнозина от тези т.нар радикал-ислямисти, са такива на думи, но знае ли Бог в кое време, какво ще решат
  2. Да, факт е, че в редица села из Родината се появиха джамии, построени с капитали, чиито произход определено не е известен (или по-скоро е много известен, но неподкрепено с доказателства)
  3. По същата схема стана модерно да се учи ислямско вероучение в България и/или извън него (Сирия, Ливан, Йордания и тн), което образование е безплатно?!? като казвам безплатно, значи съвсем безплатно, с включени разходи за храна, включително – кой спонсорира това – аз не смея да твърдя нищо
  4. Превъзпитаните по т. 4 хора, след това се връщат тук и почват да ръсят едни неща от сорта на „Това е било турско и пак трябва да стане такова“, Слава Богу обикновените мюсюлмани в нашата страна не са податливи на такива призиви
  5. Но изобщо не е късно, да станат податливи, щото аз като бях малък и като съм ходил на едни сипове по едни майчини езици, ми обясняваха едни неща, дето аха, аха и всеки момент България стана ислямска страна
  6. и заради точка пет, много сънувах кошмари,
  7. Но е факт, че в редица села, около Попово – самите селяни се делят на „невярващи“, „умерено вярващи“ и … „талибани“ (демек по фанатизирани)…

 8. Prezidentski suvetnik e obeshtal podkrepa v polza na DPS i Vencislav Vurbanov za izborite v Ruse i Turciq sreshtu seriozna finansova injekciq !!!!

 9. Пешо

  паралели от сорта ‘християн-демократична’ – ‘мюсюлман-демократична’ са плиткоумна игра на думи. Християн-демократически партии има в цяла Европа, и в същото време партии на етническа/верска основа са забранени. Християн-демократическите партии не са на етническа или верска основа. Разсъждения ‘защо като го има едното да го няма другото’ са дебилни, защото едното и другото нямат нищо общо.
  Регистрацията на подобна глупост просто трябва да се откаже и с това въпроса да приключи без повече шум.

 10. Кирил

  Според мен тази „партия“ е в полза на Доган. Тя е идеална да отвлече вниманието от ДПС за няколко години.

  Друг е въпроса къде е държавата. Да съм честен, предпочитам на има пресилена реакция на държавните органи отколкото никаква или твърде малка…Няма никаква гаранция, че няма да видим няколко наистина луди ислямисти да подстрекават населението. За мен този паметник и тези речи са си чисто подстрекателство.Тогава нямам нищо против подстрекателите да ги извеждат в 3 сутринта с камионетките.В Гърция и Турция също се действа по този начин. Важното е държавата да наказва наистина виновните, а не да остава на Яне Янев да решава кой е виновен и кой не.

 11. Златина

  Много смешно име!Най-демократичното вероизповедание. Колкото и ГДР беше демократична държава. Или пък Демократична Република Конго.

 12. гергана

  Господин Бедров, едно малко уточнение, което може да звучи дребнаво – „ислям“, както и „християнство“ се пише с малка буква на български, с голяма е на АНГЛИЙСКИ. Извинявам се за дребнавостта, но правенето на качествена журналистика и сериозни анализи, според мен, включва високи критерии към всички аспекти на текста. Иначе – радвам се, че сте защитавате такава позиция по въпроса. С уважение, г

 13. За тези, които не четат внимателно – няма сравнения, няма мнения. Има само факти – законът е еднакъв за всички!!!

 14. КОСАН

  Само не ми правете паралел между християнска и мюсюлманска партия! Само това не!

 15. Българин

  Има една малка подробност. Председателя на партията говори за турското население като причина за създаването на партията. За пореден път тук се смесва етнос и религия. Ако става въпрос за религия то трябва да има свобода на вероизповеданието но когато председателя на партията заявява съставянето и възоснова на 15% турци, тогава влиза в ход горе цитирания член от конституцията. Ако някой иска да се бори за нещо въз основа на това че е от друг етнос е сбъркал държавата и по добре да го прави в Турция, хем ще се чувства по на място

 16. Spirographus

  До Косан,

  И защо не – и едното е религия, и другото. За тези, които си мислят, че ислямът е радикална (или по-скоро радикализираща) религия, а християнството- не, ще кажа само че много бъркате. Само защото самоубийствените атентати са на мода в близкия изток (главно в Израел, Ирак,Пакистан и Афганистан – в последните 3 заради Ал Каеда и талибаните) и ги показват по новините по цял свят не означава, че това е исляма и това проповядва. В допълнение, има изключително радикални клонове/секти на христианството (особено в Щатите, но не само) от сорта на Давид Кореш-овци, някои евангелисти, „White supremacists“ – сходни с Ку-Клукс-Клан и пр.
  А в България радикални мюсюлмани почти няма и ще е много трудно да се появят. Родом съм от Кърджали и мога да ви кажа, че турците в нашия край (имам много познати и дори приятели) са в голямото си мнозинство земни и трудолюбиви хора, същото важи и за помаците. И едните и другите не са свръх-религиозни (например доста от нашите турци и помаци си ядат свинско) – също като нас.

  Толкоз за радикалните глупости. Щото, много се ядосвам понякога като слушам някой Льольо, дето не е виждал български турчин или помак, камо ли да е живял или учил с тях да ми обяснява за радикални ислямисти в България. Запомнете – Доган и неговото ДПС не са типичен пример за Бг-турци, те са типичен пример за Бг-ДС мафиоти!

  Да си дойдем на думата, защото тука иде реч за някакъв патетичен напън да се създаде нова мюсюлманска партия. Патетичен, понеже за да си съберат хора за подписите е трябвало да организират концерт. Това са политически игри. Не знам дали на ДПС или на някой друг играч, но тая партия няма да я бъде. Нямат нито финансовия, нито кадровия, нито електоралния потенциал да направят нещо и колкото повече им обръщаме внимание и ги тиражираме по медиите, толкова повече наливаме вода в мелницата на ония, които стоят зад тях. И какво може да стане дори и да ги регистрират? Ще доведат Ал Каеда в България ли? Най много да отклонят няколкостотин гласа от тези дето биха отишли в ДПС и да спечелят някоя селска община на местните избори. Даже мисля, че трябва да им позволят да се регистрират. Не само заради двойните стандарти, които спомена г-н Бедров, но и защото иначе ще излезе, че някой горе го е страх от такава партия, а друг ще изплаче че репресират мюсюлманите и така мелницата ще продължава да се върти…

  Накрая, поздрав към г-н Бедров! Много силен материал. Напълно съвпадат възгледите ми с вашите, както за „радикалния ислям“, така и за равенството на религиите и гражданите пред конституцията.

 17. йордан

  Съгласно същият този чл.11 ал.3 дейността на партиите се урежда със закон. А съгласно закона за политическите партии чл.9 ал.4 учредителната декларация на ново учредената партия се публикува в най-малко един национален ежедневник. Публикувана ли е такава декларация към 28.09.09 ? Къде ? Ако не е публикувана, то само си упражняваме писането в медиите. Нека наистина се следва духа на закона и ако не е изпълнен – то няма партия или заявка за учредяване на партия.

  А правилното е да не се допуска регистрацията на тази партия. Тогава текстът в чл.11 ал.4 няма да е мъртъв.

  И да, живеем в свят с двойни стандарти. Ако на Вас, г-н Бедров, това не Ви се вярва, то опитайте да регистрирате Християн-Демократическа партия в някоя арабска държава. Ако смятате, че трябва де борите с тази несправедливост, то Йеменските граждани имат нужда от Вас – при тях първото изискване за една партия е да не противоречи на ислямските ценности и морал.
  А ние, в източно-православна християнска мулти-етническа България ще ръкопляскаме на всички тези усилия (ако и когато някой ги положи).

 18. Венко

  Според мен човекът просто се избъзика с нас, колкото да ни види акъла. И го видя. Веднага Яне скочи, Бойко прати ДАНС, тая сутрин докато прещраквах каналите гледам на БарЕкадата се качил и Сидеров.
  В Нова телевизия пък Милен Цветков и Лора бяха изправили на кръстосан разпит в стил „Питам и отговор не искам!“ един от учредителите на партията. Човекът в един момент се видя в чудо и почти в прав текст се опита да имк обясни, че е копирал устава на християндемократичнияа съюз като само е заменил „християн“ с „мюсюлман“, ама не го оставиха да се доизкаже. Цирк!
  А ако не им бяха обърнали явно умишлено търсеното внимание, всичко щеше да свърши в селската кръчма.
  Така че съм напълно съгласен, че „А създаването на семейната партия „Мюсюлман-демократичен съюз“ безспорно е провокация, която може да се окаже полезна за обществото. Това е добър шанс гражданите да започнат разговора за двойните стандарти, за натрапването на страхове, за липсата на каквато и да е модерност в отношението на българските политици към различните.“
  Но вече мога със сигурност да кажа, че и този шанс ще бъде пропилян. И по всичко личи, че няма да е за последен път. Щото не само политиците, а и огромното мнозинство от гражданите не са готови за подобен разговор. Вижте само какво става в мрежата.
  Жалко. И отчайващо.

 19. Хъш-хъш

  Мисля че сме голяма етническа бомба, ако спане конфликт- ще надминем Сърбите.
  Наистина българите са големи расисти и ксенофоби, и изобщо фоби. Етническата карта е последният коз на олигарсите да не загубят свободата си! Мисля че исляма е демократичен и способен да изгради добра дъждава -но олигархията пречи- в тези страни.. .. .. Имам преки наблюдения, че българите не са толерантни, защото през 88ма-година някакви щангисти бяха избягали в Австралия, и в час по География само аз мислех и казах че те все пак са хора(турците), но учителката и съучениците ми мислеха като фанатици, най-уважавната от мен учителка вече небеше никоя за мен…(верно че слушах DW и Св. Ев)
  ,. , …
  Вчера чух по един от турските сериали- една от героините каза че мрази българите и едвам се е отървала от куршумите..(без коментар)
  Но олигархията е всесилна и медиите са тяхни!- А е илюзия че българина е толерантен!

 20. Испа

  Защо всяка тема свързана с ислям, турци, помаци, Турция намира така голям обществен отзвук? Предполагам, че много хора са се питали както и аз, но до сега не съм чел анализ по тази тема.

 21. Кой този сериал

 22. @Samurai Jack, ислямът сам по себе си не е „ретроградна, нетолерантна и войнствена религия“, поне не повече от христянството. Само ще напомня, че на арабите дължим алгебрата и донасянето на китайските открития (да започнем с увеличителното стъкло, дало ни далекогледа и телескопа) в Европа.

 23. Патриот

  Поредната поръчково създадена партийка.Изпадналият в немилост Доганчо сега с нова стратегия стартира. Като взема кирката и отскоча до Славяново,че като замахам,ще им покажа как се срутва паметник на незнаен воин от знаен такъв.Писна ми от тея псевдо турчалаци.Ако ще 2-ро Косово да направим , то нека го.По добре от колкото да търпим тая сган необразована.Турчин -Демократ има колкото и негър скиор…

 24. Русев

  Г-н Бедров,
  малко смесвате „двата щата“. Кратко: християн-демоткрацията е политическа платформа основана на християнските ЦЕННОСТИ. Оксиморонът „ислям-демокрация“ се нарича простичко ХАЛИФАТ – теократичен политически организъм, „държава“ на правоверните, подчинена на Корана, оглавена от избран от умата (общината на правоверните) халиф.

 25. Маринов

  Според мен двоен стандарт има но не е там въпроса.В този случай няма какво да се коментира тази партия е противоконституционна и това е точно по този Чл.11,ал.4 а твърдението че е умрял този член не е напълно вярно може просто да се поправи малко но иначе все още върши работа.Относно този цитат на господин Бедров “ Конституцията забранява партии на етническа и верска основа. И затова тази партии не трябва да бъде регистрирана. Но в България има регистрирани Християн-демократически партии. Затова провокацията е изключително точно прицелена. Или има християн и мюсюлман-демократически партии или няма. Защото същата тази конституция гарантира равенство между вероизповеданията “ мисля че не е тълкувал правилно конституцията.Защото има и друг член от конституцията а това е чл.13,ал.3 които гласи “ Традиционна религия в Република България е източноправославното вероизповедание.“ от тук аз си правя извода че партии с името на християн и източноправославен може да съществуват и спазват християнските ценности,а чл.11 ал.4 е действащ за всички останали религии.Разбира се аз не съм експерт по право но мисля че и господин Бедров не е и за това изказвам моето собствено виждане по тази тема.Мисля че създателите на този член 13.ал.3 са имали в предвид че всяка страна има някакво водещо вероизповедание.Тоест всяка една държава се крепи на някаква характерна за нея и нейният народ водеща религия там би трябвало да са основите на дадената нация и когато някои се опита да размие или подправи тази религия с друга той заплашва нейната национална сигурност до толкова колкото би заплашвало ако се отнеме част от териториялната и цялост та даже първото мисля че е в пъти по голяма опасност от отнемането на част от територията на дадената държава.

 26. Petroff

  Далече съм от България и чета българските медии само като лекарство против носталгията (за удоволствие чета този блог и коментарите в него), но ако новината за тази „партия“ е била водеща и очевидно обстойно коментирана, това показва отново един от най-големите проблеми на Родината – информационнто безумие, да не кажа безхаберие.
  Появява се „партия“ с шепа членове – „Ислямът иде!“ Но след една седмица ислямът е забравен и идва ред на палмовото масло – „Изтровиха ни!“. После някой гръмва някого, става катастрофа, появяват се зимните неволи и т. н. Всичко това са, разбира се, новини. Проблемът е, че те се преекспонират и дотам! Като че ли основната цел на медията е да всява паника, страх и безпомощност у хората и най-вече да ги „разсейва“ от главните проблеми на деня – гарантирането на човешкия живот, свобода и инициатива, стабилизирането на българската икономика и законност, установяване на ред правосъдие, равни и справедливи за всеки. И какво правят (или не правят) отговорните за реформите. Стане ли това, ислямът няма да „дойде“. Не стане ли, няма да има никакво значение кой ще „дойде“ и кой – не. Хората гласуваха за промени и искат промени. Избраните обещаха промени, промени няма и не се виждат на хоризонта. Трябвало им време! Кризата не е време за толерантност, а толерантната медия е особено опасно зло за обществото. По-опасното зло е манипулиращата медия, а най-опасното – толерантната и манипулираща медия.
  Истерията с „Мюсюлман-демократичния съюз“ си е чиста проба манипулация. Създали го някакви хора и искат да го регистрират. ОК! Може ли да бъде законно регистриран? Не. Създават ли тези хора някаква пряка опасност? Не. Създават ли някаква бъдеща опасност? Едва ли, защото няма да бъдат регистрирани, а и службите вече би трябвало да ги следят (освен ако това не е техен проект, който също би трябвало да следят). Може ли да се обсъжда законността на християн-демократичните партии? Разбира се, както може да се обсъжда всичко остатало, НО след 22.30 или преди обед в специализирани предавания, защото не това е злобата на деня. Пукотевица като тази създава абсолютно ненужно напрежение, дава храна на широко ширещата се ксенофобия и създава комфорт на управляващите, които с удоволствие ще коментират всичко друго, встрани от тяхните преки задължения.
  А може би точно това е и целта на нашенските медии!

 27. Simply wish to say your own write-up can be as surprising. The actual lucidity within your publish is simply nice and will suppose you might be educated within this subject. Great along with your authorization i want to to be able to clutch i465 black the Feed to keep up-to-date with returning around near post. Many thanks millions of and also please proceed the gratifying function.

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *