НЯКОИ МИСЛИ И ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ НЕЩА

Т.нар. новини и т.нар. Дядо Николай

orig_180666_bgВ ден на национален траур най-важното нещо, за което трябва да внимаваме, е мярката. Мярката винаги е важна, но в дни като тези прекрачването й горчи. 15 души загубиха живота си при ужасно глупав инцидент. Останалите можем само да се молим за душите им и да се опитаме да разберем как точно се е стигнало до инцидента. И не от излишно любопитство, а от желание да направим така, че в бъдеще да не умират хора по толкова глупав начин. А мярката ни е необходима, за да спрем още преди да се качим на тази трагична сцена и преди да се опияним от собствената си неадекватност и глупост.

Мярката, както винаги се случва, беше изпусната. Някои публични фигури, в стремежа си да станат още по-забележими, забравиха какво е чувство за мярка, забравиха за това, че са хора. На фона на този глупав инцидент да търсиш кой колко е платил за екскурзията; да обвиняваш хората, че предпочитали по-евтиното пред по-скъпото; да правиш сметки колко пари са спестили от отстъпката в груповия билет – всичко това е крайно нехигиенично и самоцелно. Лесно можем да произведем някаква т.нар. Новина, но това не ни доближава до отговора на основния въпрос – Защо?

Техническо състояние, контрол при издаването на разрешителни, спасителна екипировка, инструктаж на пътниците – това са важните въпроси, които могат да ни доближат до избягването на подобни инциденти в бъдеще. За колко лева са спали туристите – това е жълт детайл, в който някои, за съжаление, откриват новина. Но това е нищо на фона на изказването на Пловдивския митрополит Николай. Само и единствено чувството ми за мярка в този траурен ден ме спира да кажа откровено какво мисля за този човек.

По неговата логика хората са загинали от Божия гняв, защото концертът на Мадона не бил отменен. Тези 15 човека от Антон и Пирдоп вероятно не са били на концерта. А онези 50 хиляди, които бяха на концерта какво да очакват? Да се сбогуват с роднините си? Но с подобно безумие едва ли има смисъл да се води спор. Остава въпросът дали след тази грозна постъпка гражданите и медиите ще продължават да гледат сериозно на подобни герои.

снимка: в-к „Стандарт58 коментара

 1. Струва ми се, че професионализмът се изразява в сдържаното показване на трагедията. Преди всичко важни са причините, реакциите и последствията до които медиите трябва да достигнат чрез различните гледни точки. Придържайки се към Етичния кодекс на електронните медии, който повечето от тях са приели. Ето защо, не бива толкова да се набляга на повърхностното, на самата събитийност. Страданието на хората и тяхната мъка са само следствие. Това е другата страна на въпроса – отразяването, псевдо новините с които медиите ни търсят повече сензационното, отколкото аналитичното.

 2. Наистина жестоко и неуместно бе изказването на този „благ Божий человек“. Хванах само моменти от изказването му, но от него лъхаше такова озлобление, че за пореден път ме накара да се замисля – в България дори и духовните лица страдат от бездушие.

 3. чичака

  Бог да прости загиналите!

  А руското мекере и любим на Гоце и прочие антихристи – т.нар. Николай едва ли ще получи Божията милост, защото Бог вижда и знае. Само дето повечето от свещениците, излизащи от негво име, не знаят, че Бог знае.

  Тоест, какви християни са тогава? Къде им е състраданието и милосърдието, любовта към ближния и богобоязливостта? Погребани са под земните им низки страсти – скъпи коли и вещи, суета и тщестлавие, властолюбие и възгордяване. А последното е най-големият грях към Бога. А те това го знаят, но делата им не отхвърлят греха.

  Тогава???

  Бог да ни пази от такива „пастири“!

 4. Observer

  Подобни приказки, от устата на представител на една институция, която няма нищо общо с година 2009 са не просто абсурдни. Те са вбесяващи. И до ден днешен не мога да разбера кому е нужно да слуша мнението на свещеници и църкви и разни подобни палячовци, които се месят без някой да желае „компетентното им мнение“. Жалко, наистина е жалко че именно те не плашат данъци, дебелеят не допринасят с нищо, а за капак и обаждат.

 5. Seldunus

  Ама какво се чудите, не мога да разбера. Винаги така се получава. Рейс убива 20 човека – ИМАМЕ НОВИНА!!! Рейсовете ни са стари и изгнили! Корабче потъва в Македония – ИМАМЕ НОВИНА!!! било е корито на 80 години.
  Нима БТВ или Бареков наистина ще отидат при новината??? Ще излъчат ли материал за изгнилите кораби на БМФ примерно, преди да е потънал някой. За изгнилите автобуси и трамваи преди да са блъснали някой на пътя?? Това новина ли е? Не. Но когато се случи то е устата на всички сутрешни блокове и влиятелни блогъри.
  Колкото до Дядо Николай….. нищо не мога да Ви кажа. Просто не мога.

  Адмирации на Капитал за „закачката“ с Бареков в последния брой 🙂

 6. Оставете го чичо Николай, него Божието наказание го е споходило вече. Ходи с черна рокля и му е наредено свисше да не обръсне тази грозна рунтава четина по лицето му.

 7. Тоя е наркоман, вижте му само погледа !

  А иначе снощи като го видях по новините щях да повърна и за разлика от теб му теглих една много звучна майна.

  Защо в тази трагедия трябва да пускат някакви нещастни хахавелници да говорят … не знам

 8. Преди да се коментира каквото и да било, е хубаво да се отчитат различията: Църквата винаги има свое обяснение на всяко събитие, но го прецежда през филтъра на канона, религията и християнските ценности. В крайна сметка, концерта на леля Мадона беше наистина в деня в който е отрязана главата на Йоан Кръстител и според църквата, в такъв ден според нея не трябва да има никакви празненства. Какво скачате срещу дядката какво е казал, след като всичките не сте влизали в църква и не сте запалили една свещ сигурно от както сте се родили? Всеки има право да мисли каквото си иска – Президента Гоце е решил да не ги посреща, македонците мислят че ние сме си виновни, някои мислят че те са виновни защото не можели да плуват, други – като Дянков, защото сме били бедни! Мнения хиляди, но това няма да върне хората, така че – няма смисъл от геройски коментари.

 9. Observer

  До Joro Pentagram
  „В крайна сметка, концерта на леля Мадона беше наистина в деня в който е отрязана главата на Йоан Кръстител и според църквата, в такъв ден според нея не трябва да има никакви празненства.“
  Уважаеми г-н Joro Pentagram,
  живеем в година 2009. Нали не смятате, че трябв да да се съобразяваме с подобни приказни герои като Йоан Кръстител, щото ако е така да проверим дали и Червената Шапчица няма случайно я имен я рожден ден. Нелепо е.

  Инак съм напълно съм съгласен че всеки има право да мисли каквото си иска и да изразява мнеието си стига това да не обижда околните.

 10. Ника

  Добре Иване ,БОГ да прости всички тези хора ,Едва ли те са най-големите грешници в тая държава.
  Но факт е ,че като цяло сме далеч от БОГ.
  Ето нека Светото писание говори само за себе си.
  Лука 13 глава 1 стих.
  Още веднъж ти казвам-Нека БОГ се смили над душите на загиналите и ги приюти в своето царство,където няма плач и скръб.
  Но ,ако не си чел Библията чуй ,моля това:
  1 И в това време дойдоха некои и му известиха за Галилеяните на които кръвта Пилат смесил със жертвите им.
  2 И Той в отговор им рече: Мислите ли, че тия галилеяни са били най-грешни от всичките галилеяни, понеже са пострадали така? 2 И отговори Исус и рече им: Мислите ли че тези Галилеяни за това що така пострадаха са били най-грешни от всичките Галилеяни?
  3 Казвам ви, не; но ако се не покаете, всички така ще загинете. 3 Казвам ви: не; но ако се не покаете, всинца така ще загинете.
  4 Или мислите ли, че ония осемнадесет души, върху които падна силоамската кула и ги уби, бяха престъпници повече от всички човеци, които живеят в Ерусалим? 4 Или осемнадесетте онези върх които падна стълпът Силоамски и ги уби, мислите ли че те беха най-грешни от всичките человеци които живеят в Ерусалим?
  5 Казвам ви, не; но ако не се покаете, всички така ще загинете. 5 Казвам ви: не; но ако се не покаете, всинца така ще загинете.

 11. Хриси

  До снощи намирах този дядо Николай за изключително смешен с неадекватните си изказвания и поведение, но снощното му изявление ме втрещи и вбеси до такава степен, че днес се чудех дали има начин официално да се „отпиша“ от паството на БПЦ. Определено не бих желала да имам абсолютно нищо общо с тази откачена шайка талибани.
  Не искам да се впускам в гневни разсъждения на тема БПЦ и това доколко тя си изпълнява функциите на „духовен пастир“, защото още си спомням кадрите на биещи се за свещоливницата попове и нахълтването в софийска черква с помощта на спецчасти. Само искам да посоча, че този владика Николай хич не се държи подобаващо на сана си и, вместо да се опита да утеши близките на загиналите с някакви думи, той дрънка нелепици и търси под вола теле.
  Да му мислят тези, които са ходили на концерта на Мадона!

 12. До снощи намирах този дядо Николай за изключително смешен с неадекватните си изказвания и поведение

  Блажена си, затова, че може да намираш за смешен човек, от когото зависи „спасението“ на редица души.

  Защото, ако сме християни, трябва да вярваме в Спасението. А с речи като на митрополита, мнозина ще се низвергнат от паството на БПЦ.

  Това няма значение, въпросът е, че не е смешно, а е трагично – говорител на една сериозна институция да бъде един неадекватен човек. Недопустимо е!

 13. @Ника, ти сериозно ли вярваш, че Бог ни наказа навръх „пресветото Съединение“, щото някак си не ми се връзва християнството със съединението?!?
  И дали сме далеч от Него, или не, в случая няма никакво значение, защото постъпката на митрополита не е благочестива.
  Ние не сме в 19 век, нито в 15 век, за да си разказваме приказки от 1005 нощи.
  Защо в Полша, например, нямаше наказание? Или в Румъния!
  Тези трагедии са само в резултат на нашата лична, собствена, българска немърливост – изконно качество на българина.
  http://blog.plankov.info/?p=195&cpage=1#comment-2683

 14. Всеки е свободен да вярва, в каквото си иска, това е изконно човешко право. Какво представлява днешния канон и църква? Нима смятате, че днешните проповеди са същите, както преди 2000 години? Както повечето от нас знаят, текстовете от светото писание са претърпели своето орязване и метаморфоза с цел запазване вярата на хората през вековете. Суеверно, дори богохулно звучи твърдението на един свещеник, че бог наказва някой заради друг. Не мога да изкажа на глас всичко, което бих искал, но когато някой говори от името на друг той трябва да поеме пълна отговорност за думите и твърденията си особено ако твърди, че това дело е следствие свише решение. В последно време българската църква се превърна в пълно отражение на модерното ни общество. Там ние можем да открием всичко друго, но не и вяра. Духовниците станаха брокери на имоти, хомосексуалисти и дори политици. В нито едно от тези действия няма духовност, любов и вяра. Някой от тях дори вече открито демонстрират верска нетърпимост. Ако това са божите служители, то бог да ни е на помощ.

 15. Opened_Eyes

  относно : „…Тези трагедии са само в резултат на нашата лична, собствена, българска немърливост – изконно качество на българина….“

  ре: Значи първо моите искрени съболезнования към близките на загиналите… А сега коментара.. Всичко стана в Македония и далеч не заради „българска немарливост“ – не виждам защо с такова озлобение трябва да се показва при всеки удобен случай липса на Българско самочуствие и самосъзнание! Вината не е в България – поне този път! Плюс това този който твърди че Българите изконно са немарливи не може да се нарече Българин! Моля отидете си в Бангладеш,Индия,Афганистан или тама където ще се чуствате на мястото си г-н Чист!
  Аз лично смтам станалото за една ужасна трегедия и смятам че това по никакъв начин не ни прави по-малко достойни като хора и народ.

  Колкото до поп Николай .. жалка мерзост е обхванала душата Ви щом така с настървение укорявате и съдите г-не! Жалко че не умеете да боравите с интернет за да прочетете редовете тук и още по-жалко че има кой да Ви слуша и да Ви Вярва когато е ясно че Вие отдавна сте изгубили Вяра и служите поради други нисши и недостойни цели но не на Бог.. Жалко че и носите името на Св.Николай Чудотворец – би трябвало да знаете на кой е покровител и как абсурдно звучи от човек с това име точно тези укори към Загиналите!
  Ако ме чувате г-н Николай (никакъв духовник не сте и съжелявам не мога да се обърна към Вас по друг начин освен с господин) – Вие Сте Долен Мерзавец! (само това за да не бъда крайно циничен и бездуховен като Вас)

 16. Ника

  Ох,бе Хриси.Нещата не опират ,толкова до владиката и поповете.Колкото до личната ни връзка с БОГ.Навсякъде хората показват много повече съпричастност към вярата си .Правят какви ли не мънички иконостасчета по улиците ,ходят на църква .
  Не е ли твърде кекаво да се обиждаме толкова импулсивно.
  Не е голяма беда ,че тоя така бил казал.
  Бедата е ,че душите ни са далеч от БОГ ,мила моя.

 17. Opened_Eyes

  относно: Бедата е ,че душите ни са далеч от БОГ ,мила моя.

  ре: (позволявам си да се намеся) Смятам че вярата в Бог е личен избор – никой не може да бъде упрекван в липсата на такава.. или в вярата в друг Бог.. Ника – явно е че сте християнка и че търсите помирение но запитвали ли сте се.. от морална гледна точка не е ли по-добре да отделяме повече време за хората които обичаме и по-малко за Бог – тогава според мен бихме имали силни духовно обвързани семейства и много повече Вяра в християнските ценности отколкото ако сляпо търсим душевна близост с Бог! Но отново да се върнем към дядо Николай – неговото изказване е адски важно тъй като той е духовен водач и представител на Господа Бог – нима не съм прав!? Ра от къде на къде ще се явява Съдник на пострадалите!? Би трябвало да бъде наказан публично – и 50 тояги са му малко!

  А аз съм Атеист – горко ми ако ме съди дядо Николай – този смирен християнин!

 18. Ника

  Рискувам да засвиря като развалена плоча.Но…човек ,който искрено обича БОГ ,няма как да не обича и близките си и да им дава време.

 19. Мирко

  Еми прав е владиката ама няма кой да го чуе няма ум няма дух нарада ни е труп… Ние сами се поругаваме и по-големи последици е нормално да има

 20. Мариян Дянков

  Този „дядо“, който надали има и 35 години не улучи времето да си прави реклама. То президентския пример май е заразителен…

 21. Ника

  Ние твърде много се ядосваме ,обиждаме ,дразним,уязвяваме ,нервираме.Ние искаме спокойствие за изтерзаните си души.Искаме бързо хапче против главоболие.Искаме някой бързо да ни каже ,че всичко това е кошмар и ей сега ще се събудим .Но уви ,всичко е реалност.Ужасна и черна реалност.
  И истината е ,че никой от нас няма да намери успокоение някъде другаде .А само в БОГ.

 22. Radostina

  Религията е неврологично заболяване, което уврежда мозъка и душата на човек

 23. Хриси

  @plankov: ако чакам точно този откаченяк Николай да ми спасява душата, по-добре да стана будистка.

  @Ника: Извинете, но живея в 21 век и ми е малко трудно да обичам бог. Независимо кой точно бог. Обичам близките си, обичам приятелите си, обичам домашния си любимец, обичам и себе си. Нямам нужда от бог, за да ги обичам и да се старая да бъда добър човек.
  Не смятам, че някой, който твърди, че вярва, обича или прави нещо в името на бог, е автоматично по-добър човек от мен. – Едни от най-големите кръвопролития в историята на човечеството са били извършени от любов към един или друг бог.
  Съвсем пък не смятам, че въпросното лице Николай, нищо, че може би обича неговия бог, обича другите хора. Не и след подобни човеконенавистни изказвания снощи.

 24. watmark

  Проблемът изцяло е в медиите. Пустото гонене но онова жълто, което декорира ъндъуеъра и изобличава стопанина. У нас има може би 5-6М идиота. Трябва ли да им чуем мнението на всичките? Баба Ноколай идиотства по тези земи от години. Защо медиите веднага се затичаха да му пропагандират глупостите? Този ли ще ни обяснява, какво е искал да направи Бог?
  Имено в трудни моменти медиите трябва да отсяват глупостта от правилното. Каква информация ни дава това, кой е организирал екскурзията? Или това, колко е струвала? Каква е стойността на пресилено наскърбените репортерки, които с гробовни гласове ни съобщават едни и същи дреболии през няколко минути? Низост и анимализъм. Божият гняв посипа върху ни медиината скудоумност. А причината? Анахронизмът и безхаберността на БПЦ. А и PR-ските му изцепки на Николая. Маркетьор в расо.
  p.s. И не ми излизайте с лафа, че зрителите искали да занят… НЕ искам да знам кой с какво е обут. Или кой какво е … на кого. Искам да знам какво е станало. И когато медиите не знаят това няма защо да го крият с breaking news-а какво са хапвали жертвите предишната вечер. Тук не става въпрос за мяра. Тук става въпрос за менталност.

 25. чичо Цурко

  Подобен случай преди години… Когато потъна ферибота в Балтийско море със стотици шведи и фини, много жертви, много скръб… Един от водачите на финската лютеранска църква имаше подобно изказване, разликата беше, че се е пииело много алкохол на кораба, било свърталище на разврата… бля, бля… Та после накараха църквата да се извини публично за изказването на въпросният господин, а той нещо изчезна от небосклона…

 26. Бе нещо, куца с вярата у българина. И май същата тази вяра, отдавна я няма. Факт е, че сякаш българинът никога не е бил привързан към собствената си църква… дори и през възраждането, факт е, че ние търсим уния с Рим, търсим това, търсим онова… и сякаш българинът никога не е бил и християнин, даже.
  Виждам го, по време на меса, и след нея, католици, които не би трябвало да имат много общо с „привичките на народа“, имат си ги Онова езическото, не-християнското си е останало у нас.
  И да не вземете сега да мислите, че съдя някого. Не, не съдя никого, просто констатирам.
  Всеки си има правото на избор. Въз основа на този избор, някой ден – НИЕ САМИ ще се съдим.

 27. Живеем в 21 век и не виждам кой нормален човек вярва в суеверия. „Кучето си лае, керванът си върви … “ – дано много хора не обръщат внимание на „кучето“, което лае 🙂 …

 28. Ника

  Вижте хора ,насила вяра не може да се насади у никого .Според Библията ,тоя свят е имал начало ,ще има и край.Независимо дали е 21 век или 31.И не разбирам с какво ви е завъртял акъла тоя 21 век?С това ,че имаме свръх мощни машини.Събудете се !Няма лекарство против много болести ,а и войната по пътищата е страховита.Нима мислите ,че някакви смотани джунджурии ви гарантират дълголетие и здраве и най-вече ви дават чувство за спокойствие?!
  Ние наистина сме безверници и се опитваме да се обършем на всеки друг ,но не и да идем в църквата да се помолим и да кажем „Прости ми Боже.“
  Лука 17 глава от 22 стих :
  22 И рече на учениците: Ще дойдат дни, когато ще пожелаете да видите поне един от дните на Човешкия Син, и няма да видите.
  23 И като ви рекат: Ето, тук е! да не отидете, нито да тичате подире им.
  24 Защото, както светкавицата, когато блесне от единия край на хоризонта, свети до другия край на хоризонта, така ще бъде и Човешкият Син в Своя ден.
  25 Но първо Той трябва да пострада много и да бъде отхвърлен от това поколение.
  26 И както стана в Ноевите дни, така ще бъде и в дните на Човешкия Син;
  27 ядяха, пиеха, женеха се и се омъжваха до деня, когато Ное влезе в ковчега, и дойде потопът и ги погуби всички.
  28 Така също, както стана в Лотовите дни; ядяха, пиеха, купуваха, продаваха, садяха и градяха,
  29 а в деня, когато Лот излезе от Содом, огън и сяра наваляха от небето и ги погубиха всички, –
  30 подобно на това ще бъде и в деня, когато Човешкият Син ще се яви.
  31 В оня ден, който се намери на къщния покрив, ако вещите му са в къщи, да не слиза да ги вземе; също и който е на нива да не се връща назад.
  32 Помнете Лотовата жена.
  33 Който иска да спечели живота си, ще го изгуби; а който го изгуби, ще го опази.
  34 Казвам ви, в онази нощ двама ще бъдат на едно легло; единият ще се вземе, а другият ще се остави.
  35 Две жени ще мелят заедно; едната ще се вземе, а другата ще се вземе, а другата ще се остави.
  36 [Двама ще бъдат на нива; единият ще се вземе, а другият ще се остави].
  37 Отговарят Му, казвайки: Къде, Господи? А Той им рече: Където е трупът, там ще се съберат и орлите.

 29. Гери

  Мен ме дразни тенденцията, че напоследък всички „новини“, свързани с БПЦ, са все негативни, хомо-, ксено- и т.н. фобски. Защо не се чува, например: „Църквата стартира благотворителна кампания“, „Църквата отвори кухня за бедни“, „Църквата организира часове по религия в домове за сираци“? Вместо това: „Църквата анатемоса гейовете“, „Църквата против концерта на Мадона“, сега и тази безподобна изцепка… Така ли смятат да ни възпитават за обичаме ближния и да вършим добри дела? Очевидно тези хора са още в Средновековието и познават само средновековните методи за сплашване на безпросветните маси. За тяхно нещастие обаче, в момента нивото на грамотност е над 90%, а не 0,9%, както вероятно им се иска…

 30. Малко по-различно звучи..

  Пловдив. Пловдивският митрополит Николай отслужи панихидата за българите, загиналите при трагичния инцидент в Охрид, предаде кореспондентът на Агенция ”Фокус”. Много са, които ме питат защо, които отправят този въпрос в душата и сърцето си, естествено защото днес е ден, в който всички ние изживяваме дълбоки чувства, каза митрополит Николай в Пловдив, след като отслужи панихидата. Този въпрос задават и към мен, и към Господа Исуса Христа, и към Светата църква, каза дядо Николай и отговори, че преди всичко трябва да попитаме съвестта си защо. И когато спомняме всички, които са допринесли за освобождението и съединението на нашата страна и когато отправяме поглед към историческото минало, ние виждаме този въпрос, зададен и от Паисий Хилендарски „ О, неразумний юроде, поради що се срамиш да се наречеш българин?”, каза митрополит Николай. Има много какво да размислим, защото днес има силни поводи за духовни изживявания, смята пловдивският митрополит. Я да видим дали помним имената на знайни и незнайни герои, на онези герои, които положиха живота си, дали сме верни на заветите им, попита дядо Николай. След като продължи с въпросите „Дали това е онази България, чиста и свята, заради която млади и стари дадоха живота си? Дали и днес, както в миналото, България не е в кроежите на някои външни интереси?”, митрополит Николай каза, че всички тези знаци на скръб и тъга, които помрачават щастливи дни и поводи, са знаци за хората от Господ Бог. С тях Бог ни кара да се опомним и да се огледаме дали някъде не сме се отклонили от доброто и от верния път. Затова и светата църква е призовала към благоразумие и благочестивост, добродетели и свят живот, но нейният глас е останал глас в пустинята на бездуховността, каза митрополит Николай. После конкретизира, че апелът на църквата е бил да не се радват или призовават младите хора към кощунствена радост в Деня на посичането на главата на Свети Йоан кръстител – 29 август. На въпрос на журналисти можем ли да свържем тези знаци на Господ с концерта на Мадона, пловдивският митрополит отговори: ”Да, можем да свържем тези знаци с нашето човешко неразумие и отклоняване от верния път на църквата, който е вяра, надежда, любов, добродетели и спасение. Можем да свържем тези знаци, защото не е само тази трагедия в навечерието на светли празници. Аз виждам в тези знаци призив и грижа за вразумление на нашия народ”, каза митрополит Николай.
  Цветана ТОНЧЕВА

 31. Малко по-различно звучи..

  Във връзка с горния текст, мисля че Иван Бедров разглежда много тенденциозно изказването, че е настроен предварително негативно.

 32. смеещ се ... вече

  Тъкмо повод да кажа какво мисля за българската църква!
  Ако някой някъде в изстрадалата ни държава системно и с усърдие нарушава всички божии заповеди, то това са представителите на църковния клир (или както там се наричат на тайния им език)в огромното им мнозинство. Свещеници и духовници?! Масово българските попове и др. отдавна са се превърнали в крупни бизнесмени, чиито шкембета едва се побират в расо размер XXL.
  Дали са адекватни? Ооо, напълно. Българската църква е една от най-богатите фирми, при това официално ползваща се с държавни протекции.
  Оядени, опити и затънали в грехове, но ОФИЦИАЛНИ. Е, за какво им е тогава, питам аз, да се потят да работят за разпространение на християнството сред миряните си?! Или пък да вникват и да откликват на нуждите им?!
  Накратко: българската църква е една казионна и проядена от проблеми институция, която не играе никаква роля в живота на народа, но пък го подяжда, бидейки крупен собственик на недвижимости и друго имущество.
  Заявявайки горното, имам предвид, че съществуват и шепа истински божи служители,които са само изключение, доказващо общото правило.

 33. Просто беше много нетактично изказването, че прекалено много сме се веселили на деня на отсичане главата на Йоан Кръстител и затова е станало това нещастие. Това каза т.нар. Дядо Николай в църквата „Света Богородица“ в Пловдив пред всички граждани и официални лица. Не смятам, че някой го прие нормално. ОК съм Църквата да протестира срещу определени символи, показвани по време на концерта на Мадона, но да я обвиняват за това трагично събитие е просто смешно. смятам, че Църквата трябва по-често да се намесва и да защитава определени обществени настроения, но с мяра, тактично и без такива глупости.

 34. „Оптимистично за трагедията”
  Бог да прости загиналите във водите на Охридското езеро.
  Господ ще накаже виновните.
  Македонците, като хора, не трябва да изпитват вина, нито да почувстват укор от нас.
  Те са и ще си останат наши братя по кръв и по жална съдба.
  Македонското правителство реагира адекватно на случилото се, за съжаление, след като кораба потъна. Малко по български.

  Човекомразците и в Македония и в България пак дадоха воля на злобата си. Едни като злорадстват по най-животинския начин /не могли да плуват българските бъзрастни жени и мъже, и за това сами си били виновни, пишело в македонски вестник../, други с безмозъчния си лай срещу македонците като хора, а не срещу режима там, трети като потриват ръце и ползват случката за да заплюят правителството на Борисов, като пловдивския владика, свързал Мадона и трагедията, и президента Първанов, който, както винаги, няма чувство за мярка и задържа самолета с оцелелите, за да си прави PR, и подмятайки, съвсем не на място, че нямало „спец” звено за такива случай…

  /Ами защо след като толкова години е президент и главнокомандващ, държавата ни и армията ни нямат способности да помагат на гражданите си изпаднали в беда?…./

  Във втори подобен случай, от идването му на власт, реакцията на новото българското правителство и на премиера Борисов са бързи, адекватни и човешки.

  За кой ли пореден път, реакцията на президента ни е неадекватна и себична..

  10 хиляди лева, отпуснати на близките, не са нищо, но са категоричен знак на съпричастност.

  Ангажирането на институциите, може да е било над необходимото, но не е подценяването на човешката трагедия и човека, което се демонстрираше от предишните.

  Виновник номер едно е безспорно, собственика на кораба, наред с капитана, наред с контролните македонски органи, които не са си свършили работата, наред с организаторите от българска и македонска страна, които не са проявили нужната взискателност за спазване на мерките за опазване на живота и здравето на клиентите си.

  Сега следва се разплете кълбото на недобросъвестност и търговски измами и в двете държави, заради които хората заплатиха с живота си.

  Българската държава трябва да разнищи случая до дупка и виновните от двете страни да бъдат намерени и осъдени по бързата процедура и на максималното наказание.

  Българското правителство трябва да изиска македонските власти да сторят същото, при пълна взаимна откритост и сътрудничество, която до сега, както се вижда, е налице.

  В случая, македонското правителство носи отговорност за смъртта на невинните обикновени български хорица, доколкото неговите контролни органи не са били на мястото си за да упражнят превантивен контрол.

  В коментарите за тази му отговорност, неизбежно е да се вплетат и случаите с нарушаването на правата на Спаска Митрова, преследването на симпатиите към България, гаврата с българските военни гробища, нацисткото преиначаване на историята и съдбите на един цял народ, с нищо не предизвикваната, дългогодишна, злобна, антибългарска пропаганда в контролираните от македонските власти, медии.

  Това е свързано и с постигането от страна на Македония и на другите критерии за членство в ЕС, за което е неизбежно да стане дума при анализа на трагедията в Охридското езеро.

  На този фон, България има основание да повдигне въпроса за отговорността на македонската държава за всичко ненормално в поведението на властниците в Македония, и да ги свърже с бъдещето на македонското членство в Съюза.

  Но Българската държава трябва да погледне и себе си. В лова на „вещици“ правителството на Бойко Борисов, трябва да пусне кучетата и по „вещиците” около /не/защитата медицинските сестри в Либия, изгорелите хора при пожара във влака на гара Кардам, автобусната касапница на Бакаджика, удушаването на децата в дискотека „Индиго”, клането по пътищата заради откраднатия чакъл, асфалт, боя и пътни знаци и ограждения, и всички други диващини на корумпираната ни държава от последните десетилетия.

  Ако не формално наказание, „вещиците” и началниците им, следва поне да изпият до дъно чашата на моралната отговорност за неморалното си поведение в мига на трагедиите, та и до днес.

  Ревизията на днешните и предишните безобразия трябва да свали маските на крадците на животи и почернящите души, и да ги осъди.

  Тогава и решенията на новата власт ще се базират на изстъргана „до тухла” от лъжите, истина за състоянието на нещата в България, а международните реакции на правителството и политиците ни, ще се опират на силата на морала.

  Сега е малко лицемерно да виждаме сламките в очите на съседа, но да не виждаме треските в собствените си очи.

  При опустошителните земетресения в Турция, вековната вражда между гърци и турци бе разтопена от топлината на човешкото състрадание и политическата мъдрост на техните държавници.

  Ако са достатъчно мъдри, политиците на България и Македония, трябва да положат усилия и да превърнат трагедията в Охрид в повод за сближаване между двете държави и роднински народи..

  Любен Пандев

 35. „Оптимистично за трагедията”

  Бог да прости загиналите във водите на Охридското езеро.

  Господ ще накаже виновните.

  Македонците, като хора, не трябва да изпитват вина, нито да почувстват укор от нас.

  Те са и ще си останат наши братя по кръв и по жална съдба.

  Македонското правителство реагира адекватно на случилото се, за съжаление, след като кораба потъна. Малко по български.

  Човекомразците и в Македония и в България пак дадоха воля на злобата си. Едни като злорадстват по най-животинския начин /не могли да плуват българските бъзрастни жени и мъже, и за това сами си били виновни, пишело в македонски вестник../, други с безмозъчния си лай срещу македонците като хора, а не срещу режима там, трети като потриват ръце и ползват случката за да заплюят правителството на Борисов, като пловдивския владика, свързал Мадона и трагедията, и президента Първанов, който, както винаги, няма чувство за мярка и задържа самолета с оцелелите, за да си прави PR, и подмятайки, съвсем не на място, че нямало „спец” звено за такива случай…

  /Ами защо след като толкова години е президент и главнокомандващ, държавата ни и армията ни нямат способности да помагат на гражданите си изпаднали в беда?…./

  Във втори подобен случай, от идването му на власт, реакцията на новото българското правителство и на премиера Борисов са бързи, адекватни и човешки.

  За кой ли пореден път, реакцията на президента ни е неадекватна и себична..

  10 хиляди лева, отпуснати на близките, не са нищо, но са категоричен знак на съпричастност.

  Ангажирането на институциите, може да е било над необходимото, но не е подценяването на човешката трагедия и човека, което се демонстрираше от предишните.

  Виновник номер едно е безспорно, собственика на кораба, наред с капитана, наред с контролните македонски органи, които не са си свършили работата, наред с организаторите от българска и македонска страна, които не са проявили нужната взискателност за спазване на мерките за опазване на живота и здравето на клиентите си.

  Сега следва се разплете кълбото на недобросъвестност и търговски измами и в двете държави, заради които хората заплатиха с живота си.

  Българската държава трябва да разнищи случая до дупка и виновните от двете страни да бъдат намерени и осъдени по бързата процедура и на максималното наказание.

  Българското правителство трябва да изиска македонските власти да сторят същото, при пълна взаимна откритост и сътрудничество, която до сега, както се вижда, е налице.

  В случая, македонското правителство носи отговорност за смъртта на невинните обикновени български хорица, доколкото неговите контролни органи не са били на мястото си за да упражнят превантивен контрол.

  В коментарите за тази му отговорност, неизбежно е да се вплетат и случаите с нарушаването на правата на Спаска Митрова, преследването на симпатиите към България, гаврата с българските военни гробища, нацисткото преиначаване на историята и съдбите на един цял народ, с нищо не предизвикваната, дългогодишна, злобна, антибългарска пропаганда в контролираните от македонските власти, медии.

  Това е свързано и с постигането от страна на Македония и на другите критерии за членство в ЕС, за което е неизбежно да стане дума при анализа на трагедията в Охридското езеро.

  На този фон, България има основание да повдигне въпроса за отговорността на македонската държава за всичко ненормално в поведението на властниците в Македония, и да ги свърже с бъдещето на македонското членство в Съюза.

  Но Българската държава трябва да погледне и себе си. В лова на „вещици“ правителството на Бойко Борисов, трябва да пусне кучетата и по „вещиците” около /не/защитата медицинските сестри в Либия, изгорелите хора при пожара във влака на гара Кардам, автобусната касапница на Бакаджика, удушаването на децата в дискотека „Индиго”, клането по пътищата заради откраднатия чакъл, асфалт, боя и пътни знаци и ограждения, и всички други диващини на корумпираната ни държава от последните десетилетия.

  Ако не формално наказание, „вещиците” и началниците им, следва поне да изпият до дъно чашата на моралната отговорност за неморалното си поведение в мига на трагедиите, та и до днес.

  Ревизията на днешните и предишните безобразия трябва да свали маските на крадците на животи и почернящите души, и да ги осъди.

  Тогава и решенията на новата власт ще се базират на изстъргана „до тухла” от лъжите, истина за състоянието на нещата в България, а международните реакции на правителството и политиците ни, ще се опират на силата на морала.

  Сега е малко лицемерно да виждаме сламките в очите на съседа, но да не виждаме треските в собствените си очи.

  При опустошителните земетресения в Турция, вековната вражда между гърци и турци бе разтопена от топлината на човешкото състрадание и политическата мъдрост на техните държавници.

  Ако са достатъчно мъдри, политиците на България и Македония, трябва да положат усилия и да превърнат трагедията в Охрид в повод за сближаване между двете държави и роднински народи..

 36. Съжалявам за дубъла…

 37. Всички Вие се правите но мнаго морални свободолюбиви толерантни и модерни.Желаете да ме моделирате така както Вие мислите че е правилно спрямо вашите псевдо-демократични перврзно хуманни ценности.Аз не претендирам да съм много ентелигентен, ерудиран и изтънчен познавач на доброто и злото,красивото и грозното като вас.Не съм и праведник.Не познавам личността на Митрополит Николай но той според мен желае да каже в какви прасета сме се превърнали всички Ние псевдо-демократи модерно мислещи перверзни индивиди, които се радват на чекнещата се секси бабичка.После когато се случи нещо ужасно вместо да се замислим над нащият гнусен и безмислен живот и да си признаем че нямаме елементарни ценности, защото в главите ни са бедрата на Мадоня Ние не желаем да приемем изказванието на едно духовно лице Ние всичко знаем религията е за балъците как може той така да говори в какво сме виновни че се дървихме на бедрата на Мадоня тя е нашият идол, път и светлина.ГОВЕДА ЩЕ СИ ОСТАНЕМ ЖАЛКИ ПОХОТЛИВИ СЪЩЕСТВА С САМОЧУВСТВИЕ НА ПЕРВЕРЗНИ ДЕМОКРАТИ

 38. Тва последното определено кърти мивки 🙂

  Хе, дано не си прав

 39. Църквата няма ли да я закриват вече?
  Докато има хора да ходят на църква ,ще трябва да търпим и такива идиоти като николай.

 40. То бива, бива атеизъм, ама чак пък толкова…

  и кво ти пречи Църквата?

 41. Жалко, че се налага да търпим и такива идиоти като Ufff, но какво да се прави – свобода на словото..

 42. Бе жалко е, че ето – благодарение на такива като Николай – народа масово отхвърля православната църква, и търси алтернативи в други църкви (мормони, Свидетели на Йехова, Божия Църква, и тн)
  И аз между другото познавам хора, които са били атеисти и в един момент стават някви супер запалени християни, ама не са от лоното на православната църква
  заб. Аз също (ама не съм и протестант, или нещо от този род)

 43. Ника

  Всички сме ужасни и нагли прасета .С потребителско съзнание .Църквата трябва да ни прави дълбоки поклони да ни покани в своето лоно.Като идем там да ни сложи кебапчета и бира.да оплакнем окото с някоя силиконова помия.
  Хора ,това ли наистина искате?!До такава ли степен сме оскотяли ,че вечно някой ни е виновен .Че трябва да ни гъделичкат ушенцето и да ни казват ,какви сме готинки.
  Как ,като не сме?!

 44. Нужно ли е да отваряме темата за тъмното средновековие , светата инквизиция , за най – големия земевладелец в България, за агентите на държавна сигурност в църквата… и тн и тн.
  Или още по далеч – как е въведено християнството ?
  Вземете накрая осъзнайте , че това е начин да ни контролират и държат в страх.

  Ще ни представят господ като сърдито старче дето с калкулатора смята колко грехове имаме. И ни праща в казана..
  Айде стига..

 45. Ufff, не мога да не се намеся – следя глупостите, които бълваш.

  Инквизицията – какво общо има това с православието и още повече с БПЦ? Ти нямаш елементарно разбиране за понятията „православен“, „католик“, „протестант“, „секта“, „схизма“ и тн. Ако искаш да разсъждаваш на тема религия, трябва поне това да си изясниш – историята на Църквата.. щото иначе бълваш глупостите.

  За агентите на държавна сигурност.. – с две думи, то половин България, ако не и повече, са били членове на ОФ и то си е почти задължително. Да – БПЦ не е била подмината от комунистите.. Но не забравяй, че Църквата е била преследвана още в зачеването си преди 2000 години и това не и е попречило да посочи пътя към Христос. И комунистите са белязали и изменили курса на нашите съдби, но какво да се правим – това е миналото ни.

  А това, дето те контролират и държат в страх, просто е ала-бала. Вземи се стегни, че не звучиш никак като сериозен човек..

 46. Може би на теб не ти звуча сериозно…
  А забелязал ли си , че комунизма се появява малко след като в Европа са прогонили църквата от управлението на държавите? Много добре правя разлика между католици и православни. Знам и кой е Мартин Лутер.
  Ще ми кажеш ли каква е тази църква.. щом толерира робството? „Не пожелавай роба на ближния“. Ако не е била римската империя , сега едва ли щеше да си чувал за християнството , камо ли да ходиш на църква. Не бяха ли тия дето са ги гонили преди 2000 години??

  Христо Ботев много хубаво го е казал за православните скотове …

 47. “Не пожелавай роба на ближния“
  Първо, разбиранията на хората тогава са били едни, второ заповедите са давани при условията, в които са живяли – същите онези хора (Стар Завет).
  По правило – евреите са нямали роби, второ по правило пич – робството запада в Римската империя по време на християнството и се възражда през Средновековието и то не на КОнтинентална Европа, а само в Задморските й владения.
  Трето – само да вметна, че Ватикан има енциклика по въпроса с разкаяние за действията си през Средновековието, включително Инквизиция и тн, вкл е оттеглила обвиненията си към Галилео Галилеъ, и ако не се лъжа май даже го направиха Блажен (мързи ме да търся енцикликите на бл. папа Йоан Павел ІІ)
  Четвърто – много си неподготвен
  ПЕто- говориш тъпотии

 48. „Очевидно тези хора са още в Средновековието и познават само средновековните методи за сплашване на безпросветните“Не са в средновековието-по лошо-в комунизма са,не са излизали.Като партийни секретари се държат и говорят не като свщеници,пастири.Много ще е интересно като им извадят досиетата от ДС.

 49. E кво ще е интересното – то е ясно, сътрудници, докладвали са кой е ходил на църква, кво е правил там и тн
  Нищо интересно няма, гнусно, също… по-скоро отчайвайщо безпринципно, а за една духовна институция – пагубно…
  Което, пагубното, се наблюдава, всъщност

Споменавания

 1. КОМЕНТАТОР » “Малко по-различно звучи, нали..” - какво всъщност е казал митрополит Николай. - [...] на блога на Иван Бедров изпепеляваща критика срещу митрополит Николай. В коментар под подобна статия, но на друг сайт,…

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *