НЯКОИ МИСЛИ И ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ НЕЩА

Невидимите паметници на хан Аспарух

От блога на Боян Юруков научих за някаква дискусия по въпроса Защо няма паметник на хан Аспарух и кога и къде да бъде построен такъв. Учудващо е как се заформя дискусия върху нещо несъществуващо като проблем. Нямало паметник на хан Аспарух и хайде юруш да построим един. А сега малко факти:

Един от най-големите паметници в България се намира в центъра на град Исперих, област Разград и е на …………… хан Аспарух.

В огромната бетонна композиция „Създателите на Българската държава“ на платото над Шумен централно място заема отново хан Аспарух. А от снимката на в-к Сега научаваме, че и конят му се е сдобил с ново копито наскоро.
А ако тези паметници не са им достатъчни, могат могат да построят и някои от другите владетели на българската държава:


5 коментара

 1. Димитър

  Предида се строят нови паметници е добре да се разчистят недоразумения като „седмокрилия пето***“, паметниците на съветските окупатори и на комунистическите им протежета от БКП.

 2. Виктор Донков

  Агенция ЕЖКК* или еня ли го някой как да цитира в Интернет

  Уважаеми г-н Бедров,
  Журналист от Вашата класа не може да си позволи нехайното цитиране, което демонстрирате, при това без проверка на източниците.
  Първо, квалификацията „някаква“ дискусия я принизява.
  Второ, спорно е доколко това изобщо е „дискусия“ в класическия смисъл на думата („Обсъждане на спорен или конфликтен въпрос с цел да се реши правилно“ – СТБЕ, Габеров: 2001).
  Трето, въпросът не е „Защо няма паметник на хан Аспарух“, а защо няма в София. Ако си бяхте направили труда да слушате предаването (има го на запис, от 20.09.2007 г.) щяхте да чуете думите на Росен Петров [патетичнo] „…че в нашата столица […] няма паметник на основателя на българската държава!“ Росен Петров дори има наглостта да си привои идеята за построяването на паметник на хан Аспарух в София, като я обявява за идея на шоуто.
  Няколко месеца по-рано в. 24 часа публикува материал за скулптора Христо Танев и в каре има мнение на проф. Б. Димитров, в което последният казва: „София е единствената европейска столица без паметник на основателя на държавата“ (звучи познато, а). Но дори проф. Б. Димитров не е първият, заговорил за такъв паметник (поне засега не претендира за това). Конкурс за паметник на хан Аспарух в София има още през 1969 г.
  Моля да ме извините за педантичността, но – истината преди всичко.

  * ЕЖКК – Една жена каза, че й казали

 3. Симеонова

  Паметник на хан Аспарух има в Добрич! И то от доста години! Информирайте се, преди да пишете каквото и да било!

 4. Владо

  Първия паметник на хана е във Варна.

 5. Коко

  Симеонова, ти направи голямо откритие. Имало някъде паметник на Хан Аспарух. А колко паметника и улици има на комунистически престъпници по цяла България. Само на този родоотстъпник и московка подлога – Георги Димитров са хиляди по градове и села. Значи за Хан Аспарух 7/седем/ паметника са предостатъчно, така ли? Родоотстъпници сте вие, Симеонова.

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *