НЯКОИ МИСЛИ И ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ НЕЩА

Тактическото удобство изяде политическия смисъл

photo_verybig_297348Докато Бойко Борисов съобщава по един министър на ден, а днес – дори двама, докато Станишев се бетонира на върха в БСП и не дава дума да се продума за оставка, докато другите коментират меморандуми и декларации, един друг народен любимец успя да се измъкне от инфекциозното отделение. Там, където на вратата има червен кръст и написана диагноза, където не пускат никой да влиза, нито пускат обитателите да излизат. Защото е заразно. Дори много заразно. Волен Сидеров успя да избяга от изолатора и сега е залостил с гърба си вратата отвън и отблъсква всеки опит да бъде върнат обратно в изолатора.

Последната седмица е седмицата на Атака. Въпреки, че Волен Сидеров не е сред най-често показваните лица, последната седмица е неговата седмица. Той получи това, което 4 години не успя – Атака да бъде приемана като легитимна политическа сила наравно с всички останали. Волен Сидеров получи това, но не го постигна той. Постигна го Бойко Борисов. Как се случи това, знаете всички. Тактическите интереси на ГЕРБ и Атака съвпаднаха удивително. Бойко Борисов измъкна изпод „Синята коалиция“ килимчето на незаменимостта и съвсем обърка Яне Янев, който изобрети новия термин „опозиция, която подкрепя правителството“. Гласовете на Атака бяха основният инструмент в това упражнение. А самата Атака очевидно се харесва в ролята на този точно инструмент. Защото така беше извадена от изолатора.

Независимо дали на Бойко Борисов му харесва или не, новото мнозинство ще си спечели името „Мнозинството на ГЕРБ и Атака. И това ще бъде напълно коректно. Тази ситуация ще породи въпроси, на които засега няма разумни отговори. В основния документ на Атака, наречен „20 точки на партия Атака“, в точка 15 пише: Българската земеделска земя не се продава на чужденци при никакви условия. В точка 16 пък пише: Отмяна на договора за затваряне на АЕЦ Козлодуй. Този договор се нарича Договор за присъединяване и отмяната му означава напускане на Европейския съюз. Номерът със земята – също. Точка 13 пък казва кратко и пределно ясно: Напускане на НАТО.

ГЕРБ отсега ще трябва да си намери отговор на въпроса: Какво търси такава партия в тяхното управляващо мнозинство. Досега Атака беше в изолатора, защото има за какво. Защото все още не се е отказала от заразните точки. ГЕРБ отвори вратата на изолатора и ще си носи тази отговорност. Така става винаги, когато позволиш тактическото удобство да изяде политическия смисъл.

снимка: Дарикнюз52 коментара

 1. Мила

  Гениално точен и навременен коментар и точна диагноза на спечелилите „мнозинство“ партия ГЕРБ и най-вече Б.Борисов.

 2. Даниел Стоянов

  Нищо не разбирам, г-н Бедров. В коалиция ли са АТАКА и ГЕРБ и ще има ли участие АТАКА в правителството на ГЕРБ за да Ви притесняват тези точки от дневния ред на АТАКА? Ами ако БСП и ДПС вземат, че подкрепят някой добър законопроект на ГЕРБ или някоя тяхна добра инициатива, трябва ли г-н Бедров да се притесняваме за морала в политиката на ГЕРБ? Това са простички въпроси. Очаквам простички отговори.

 3. Герб опита да мине тънко с този „меморандум“ – не предлагайки нищо срещу подкрепа. Разпредели отговорността за бъдещи грешки, на партии, които не управляват заедно с тях. Или поне опита и само Атака видя ползва от това безсмислено действие.

  Накара и мен да пиша за меморандума. 🙂

 4. Май всички сме се замислили за това тези дни.
  Според мен пък подобна връзка (даже не е коалиция) ще е полезна и за Атака и за ГЕРБ. Атака ще може да се легитимира като полезна партия, даваща стабилност на управлението. В същото време ако на ГЕРБ не им харесва крайното националистическо говорене на Атака (което напоследък е доста умерено), винаги могат да ги отсвирят, тъй като имат под ръка Синята коалиция и РЗС. Това ще направи Атака далеч по-приемлива партия както пред Европа, така и вътре в страната.
  Та наречете ме прекален оптимист, но мисля че това не е чак толкова лош вариант.

 5. Кирчо

  Атака си е напълно законна българска партия точно толкова колкото и всички останали, да не говорим за ДПС. Защо смятате че РЗС са по добри от Атака? Защото те казват, че били демократи, и десни. Това тепърва ще видим, знаем ги как и от къде се появиха. Защо ви скандализира казаното от Волен, а не казвате нищо по повод публикациите в Капитал, където пише че застъпниците на ГЕРБ в Кържали не са ги пускали в секциите, защото там не е България, а Турция. Я някой да се изцепи във Франция, че там не е Франция, а нещо друго, да видите какво ще стане. Политиката е на възможностите, айде сега Бойко ще се остави Янето да му казва какво да прави. Да вкара Янето 116 депутата в парламента и да си направи каквото правителство си иска. Слушах го Волен на откриването на парламента и ми хареса. Все повече хора не искат Първанов за президент. СК и РЗС направиха подарък на Атака, но то е понеже са много умни. Макар че съм подръжник на СК, паднаха ми в очите, тъй като гледам не само на мен. надявам се Атака да използват подаръка в правилната посока.

 6. shivach

  Напоследък много греди , г-н Бедров ! Кой ви подтиква да ги пишете тия последните или на кого дължите нещо ?

 7. watmark

  Политиката беше изкуство на възможното. Излиза, че единственото възможно, е Атака да подкрепя ББ. Не говорим за коалиция. ББ ще управлява сам. Освен това Атака дава и най-много. Ами какво ще остане за Атака? Ще може да свети с отразена светлина. Като планета. Не. Не я обиждам. И другите се натискат за същото.
  Да видим невъзможните коалиции – с Яне. Той се страхува от храносмилателните сокове на ГЕРБ. ББ вече се опита да отхапе един от малкото ставащи за нещо. Яне се самосъхранява. Костов – другата невъзможност, колкото и на някои от пишещите тук, да им се иска да не е така. Парадоксално е но, коалиция с две слънца, ще е по-нестабилна от малцинствено правителство. Освен това днешния Костов много напомня за Доган – прекалено е малък и прекалено способен за да бъде пуснат на масата. Костов ще бабува на ново чудо – подкрепяща опозицията… Остава да видим дали е възможно ББ да бъде обречен да управява добре, за да може да получава подкрепа и от невъзможните.
  Другото… може би в своята битност на журналист г-н Бедров забелязва разни подробности, като програми и прочия. И то предизборни. Мисля, че всичко писано е забравено. В наш интерес. Перверзията е че, ако някой забелязваше програмите, то единствено г-н Костов не говореше неолиберални глупости за фискален излишък и намаляване на данъци в условие на криза. Говореше за широко балансиран бюджет. И получи 6%. Да. Възможнотото и политиката…. Или пък Дончева е права като казва, че политиката е състезание по харесване ….
  Увлякох се. Пърдон.

 8. semiramida

  Вероятно не всичко ми/ни е ясно,но се чудя защо след като всички твърдяха ,че ще подкрепят Герб,за да може да управлява по-лесно и няма да имат претенции към властта,сега очевидно ,забравят декларираните си обещания!Та Герб още не е започнал да управлява ,а вече има коментарии,че без подкрепа, няма да успее задълго да удържи управлението…Вярно,че сме в криза,но вместо да се обединяват,те-се разделят-в Атака,в СДС,май само в БСП,както винаги са в бетонно единство,дори и след провали!

 9. @ Shivach – за разлика от теб, аз заставам с името си зад всяка дума, която съм написал. Нормално е не всички да са съгласни. Не приемам махленското ти анонимно подмятане „Кой ви подтиква да ги пишете тия последните или на кого дължите нещо“. Бъди конкретен и застани с името си. Останалото е просташко оригиналнечене, което все още толерирам.

 10. Petroff

  Може ли някой да ми разясни, какъв точно е проблемът на ББ, като изключим простотията и безхаберието? Спечели изборите и има стабилната подкрепа на „Атака“ с желания от него подпис. Депутатите и на двете партии са от едно котило, т. е. командват се от едно и също място. Има необходимото мнозинство в парламента.Още две партии обещават да го подкрепят. Категорично не желае коалиция и има пълната възможност да ЗАПОЧНЕ да управлява, да съди, да спасява България – все неща, които се заканваше да направи. А той още не знае кои ще са му министрите! Ами не трябваше ли да е готов с поне 3 варианта на кабинет, при толкова деклерирани от него супер професионалисти? Ама не! Щял да им хвърли мандата и да ги прати на избори! А някой и друг шамар няма ли да забърше на калпазаните?
  Пак Костов и СК виновни! Ами нека приемем, че злият Костов е против интересите на България, респективно против националния спасител Бойко. Тогава нека го причисли към опозицията и да върви напред. Има целия ресурс да го направи и да покаже на хората кой крив и кой прав.
  Цялата игра е, да се подготви почвата за нова реставрация, за която отново „сините“ ще са „виновни“ и още отсега клакьори припяват. А с изкарването на „Атака“ от „изолатора“ (защото той наистина това прави), Бойко й подготвя още повече депутати в следващия Парламент. Жална ни Майка България!

 11. Aшко

  За мое огорчение засега май само Атака се държат достойно.Не е ясно дали това ще продължи.А Костов,след като няколко пъти повтори,че няма да искат постове,а нещо много повече от герберите – да изпълнят предизборната си програма,после започна да шикалкави,Мартин пък повтаря едно и също като курдисан,а аз се срамувам,след като досега винаги съм гласувал за тях,а след като Костов се отдели,за ДСБ.Това,което правят,не ми се струва почтено и е съвсем в духа на поведението на онези мръсници,които уж сме изгонили.Дори и допускайки,че Пожарникаря налага това фалшиво и неискрено говорене,като част от сложната си игра,не им прави чест.

 12. Petroff

  Между другото отново прочетох въпросния Меморандум. Ами че той прилича на План за работата на N-ската комсомолска организация. Липсват само срок, отговорник и наблюдаващ от Градския комитет на Партията.
  И нещо, което бях пропуснал. В последното изречение е казано: „Той трябва да се разглежда като основа …и на окончателния документ за деклариране на съгласие за политическо и парламентарно сътрудничество.“ Пропусната е думичката „вярност“, но вероятно е предвидена в „окончателния“ документ.

 13. Станков

  Ходовете на Б.Б. са гениални и не се разчитат с повърхностен анализ,уважаеми г-н Бедров.В момента цялата партийна система ,извън ГЕРБ е пълен аут и Борисов прекрасно вижда ,че никой няма ход,освен вдигане на ръка.БСП си замина поне за 12 год.,ДПС знае,че без техните подправяния на списъци няма да минат 300000гласа,а останалите се опасяват,че това е последния им парламент.Вие сте уважаван от мен журналист и не Ви отиват повърхности анализи тип Бареков и сие.

 14. Станков

  И още нещо г-н Бедров-аз никога не съм гласувал за Атака,но категорично съм против вашата квалификация,че те са в изолатара!!Що за глупост !!та те са в Европейския парламент,а това ,че Доган се усмилява да поддържа чрез тях етническа заплаха,това е защото няма прокурор у нас.Искали били нереалистични неща-АЕЦ и др. и какво от това?Не падайте на ниското ниво на крадците от БСП и ДПС иначе си закрийте блога.-

 15. Аз им повтарях преди време, че ще се получи нещо подобно, но бойковистите ме обявяваха за атакист, а атакистите за национален предател.

 16. Защо с такива нападки ?? Няма нищи аморално в това идеите на една партия да защитават интересите на България!! Както сам отбелязва автора , става въпрос за „земеделски земи „, а не за инвестиции в България. Кой от вас „начетени “ журналисти и „коментатори с предплатена услуга “ ви е грижа за „всичко българско и родно…“ ? Доган продаде де какво можа на „турски бизнесмени“ – на това ли казвате “ европейско поведение“ или “ присъединяване“ ще го наречете ??!! Да опитаха се И успяха до известна степен да “ присъединят към Истамбул , но тогава София ще е „гетото “ , а не луксозна вилна зона!!! О, неразумни юруде …

 17. Фугас

  Нима идеите на атакистите,да работят срещу интересите на България и българския народ?/, или лошо чета, или лошо разбирам И.Бедров./

 18. tsekata

  Коментиращите фенове на Атака толкова ли не разбрахте, че Атака са произведени и поддържани от Държавна Сигурност – имат агенти в парламента дори. За това трябва да са в изолатора, дори и с евродепутати! Бойко ако ги легитимира да си пише оставката направо.

 19. Иван

  ––––- Този коментар е изтрит, защото съдържа нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа, както и нападки и оскърбления към конкретни личности или участници във форума ––––

 20. @Aшко, само Атака се държали достойно??? Че те излезнаха най-големите к***и. Какво достойнство има в това да плюеш довчера ББ, а днес да си слагаш вазелина? Що за глупости? Партии като ДСП и Атака са вредни. И бас държа, че повечето тук го знаете, ама се правите чукове. Не виждате ли в какво чудовище се превръща Сидеров само при мириса на власт? Ако днес сутринта го бяхте гледали по НоваТВ, никой нямаше да го защитава. Представям си ако наистина се докопа до властта какво ще става…

 21. Христо

  Толкова глупости, че и на мене ми се преписа. ББ просто върви, а кучетата си лаят(и анализират). Ако не стане на неговото – нови избори. И тогава тези, които не бяха гласували за него първия път, сега ще гласуват. Даже и аз. Защото всички разбират, че за България най-страшното е да остане без правителство по време на криза. Като казвам всички, разбирам народа, не управляващите.

 22. Петко

  И какво за участието на Сидеров в Нова телевизия днес?
  Водещата се държеше особено неуважително с нейния гост – в случая Волен Сидеров – и той с пълно право я пресичаше на няколко пъти.
  Хубаво е, че зрителите после я насолиха и и казаха колко струва интервюто, което тя направи.
  А относно това, че се разминават някои от позициите на АТАКА с тези на ГЕРБ, това не пречи да бъде подкрепено новото правителство от АТАКА, но когато се стигне до подкрепа на определени законопроекти, тогава ще се разбере кой за каква кауза се бори и дали си отстоява принципите.

 23. By Georgi

  Е г-н Бедров, страшно Ви е яд, че не се сбъдна желанието на оня мухльо Мартин „Синята коалиция“ да има двуцифрен резултат на изборите и от нея да зависи нещо.Е, нищо не зависи от нея, колкото и да се напъват. За това ви е яд на Атака, че българите се довериха повече на нея, а не на мухльовци и стари влъхви като Костов.

 24. аполитичен

  Много правилно, Станков,си преценил Б.Б.Напълно споделям мнението ти за него,но от друга страна не мога да разбера тези вайкания-коалиция,та коалиция джанъм.Вярно,човешката глупост край няма,но този ластик да се разтяга от уважавани и доказани журналисти-почвам да се съмнявам дали няма нещо гнило в Дания.Нямам предвид г-н Бедров-неговата статия я приемам като един анализ на сегашната политическа обстановка. Плямпалата така и не разбраха,че баницата я опече българският избирател и на 5-ти юли я поднесе на тепсия на Б.Б.-само на него и на никой друг.Дали ГЕРБ и Атака са от едно котило предстои тепърва да видим/дълбоко се съмнявам/,а на др.Petroff ще кажа,че предпочитам глaс от Брюксел,а не от Москва

 25. Атака се оказаха единствените, които удържаха думата си да подкрепят безусловно ГЕРБ. А другите отново се пазарят….Стига политпазарлъци!!!

 26. @Петко, кой я е насолил? Няколко зомбирани и озлобени пенсионера? Интелигентните хора я защитиха. Поведението на Сидеров беше брутлано, грозно и лъхаше на ДИКТАТУРА отвсякъде. И Доган, и Волен са еднакво опасни и вредни. Те са двете страни на една и съща монета/клише но вярно клише/. Даже не знам ЕЗИ или ТУРА(разбирай Волен или Доган) е по-грозното и страшното.

  п.п. кой му е виновен на Сидеров, че бъкел нищо не разбира, та да прави сечено на въпроси поставени му на място??? Тая тиква ли ще вади България от кризата???

 27. Моето лично мнение е, че в политиката няма как да не играеш. И съм сигурен, че когато Борисов казва, че е имунизиран срещу предатели, има нещо по-дълбоко предвид. Освен това Борисов се харесва на немалко депутати от останалите парламентарно представени партии. И винаги ще се намерят хора, който да го подкрепят. И повярвайте ми, не мисля, че това мнозинство ще се запомни като „ГЕРБ + Атака“ или „ГЕРБ + еди-кой си“. Просто защото в момента едиснтвената сила в българския парламент е ГЕРБ. И доколкото не се даде шанс на ДПС да излязат от провала си, според мен това правителство ще повтори мандата си. Просто защото г-н Борисов се различава от всички други политици с личния си пример да действа, а не само да говори. Вижте уважението, което всички в неговата партия изпитват към него. Независимо от всичките хапливи коментари из медиите (които е редно да са коректор наистина), аз съм сигурен, че мнозинството от водещите журналисти с кеф следят и коментират действията и изказванията на Бойко Борисов. Един самоизградил се човек е редно да има голямо самочувствие, редно е да е „имунизиран“ срещу много болести на неопитността и най-вече е редно да е голям. Голям в онзи смисъл, който Акира Куросава влага в образа на генерал Рокурота Макабе от „Скритата крепост“. И Борисов това го знае много добре. Скоро ще го разберат всички.

 28. На този етап е предостатъчно, ДПС и БСП да са вън от властта, а НДСВ и от парламента. Ако Атака допринася за това, то коментара Ви, Бедров, е просто жалък. А, въпросът за Козлодуй не е толкова прост, както се опитвате да го представяте, очевидно много подценявате читателите си. Нито въпросът със земята. Накратко, лъхна ме на посредственост, та чак ми се доповръща – определено губя интереса си към писанията Ви, който никога не е бил голям и проявявам отскоро.
  Използвам случая да кажа, че в журналистиката, както в политиката и образованието и във всички значими сфери на обществения живот отдавна действа изкуствен подбор в полза на посредствеността, който ни доведе до чалгализиране. Вие не правите никакво изключени.

 29. shivach

  Г-н Бедров , попълнил съм всички задължителни полета за да пусна мнението си . Казвам се също като вас Иван . Не съм известен журналист и нямам четен от много хора блог или сайт . Дори да си напиша имената до пра пра дядовото това пак няма да промени кой знае какво . Просто си казах мнението , че напоследък много едностранчивост и нападателност в една посока усещам в написаното от вас . Чак ми е съмнително . Може да не съм прав .
  Ако несправедливо съм ви засегнал – моля извинете ! Не е било с цел просташки да оригиналнича и махленски да подмятам .
  А имате страхотни попадения , които с удоволствие съм чел и са ме замисляли и отваряли очите . Бъдете жив и здрав !

 30. Г-не, изявленията на М.Димитров и И.Костов, че няма да се пазарят (Циганят) за постове в същност означаваше обратното – Дайте ни постове, защото не можете без нас – ние сме автентичното дясно, ние сме сдс и т.н… А какъв е Волен Сидеров? Кой организира Народния парламент пред президенството и стои повече от година-две там? Кой организира подписка сврещу мегафоните на джамията в центъра на СФ. С какво ще навреди подкрепата на партия Атака на Герб??? Едно правителство на малцинството все пак трябва да има съюзник, без пазарлъци, без намеци и т.н. Иначе ще стане обратно на тройната коалиция – не се ли сещате??? Изборите ги спечели Герб, а до ББ ще се кипрят горепосочените М.Д. и И.К. Къде го има това??? Обяснете го с думи прости!

 31. И аз съм съгласен с г-н Станков.Доста повърхностен е анализа Ви,г-н Бедров.Ще ми кажете ли наприме какво спечелиха обикновените хора от възможността да продават земята си на чужденци?Ще ми кажете ли например какво спечелихме до момента от НАТО?И накрая,загуби ли България,или спечели,от затварянето на АЕЦ?

 32. @Shivach или Иван, съвсем нормално е да имаме различни позиции по различни въпроси. Точно за това са форумите под публикациите. Както написах – не приемам различието в мнението веднага да води до намеци за подтикване и издължаване. Приятен ден 🙂

 33. Seldunus

  Ама чакайте малко сега!
  Къде е написано че след като Атака си е написала основен документ (20те точки), в последствие някой трябва да го спазва, ако това не му отърва!
  Така че Атака са в коалицията при ББ, това е важното, 20те точки ще ги скатаем по назад за момента.

 34. Патилан

  Мисля си, че Бат Бойко си разбира от работата. Дали добре или по-недобре – не съм ченге, та да преценя. Путин добре ли води държавата? В Израел как е? А това със самостоятелното правителство беше гениален ход-който му е дал акъл, си е на мястото! Общо взето беше така:“Аз обещавам да изведа България от кризата, да уловя и осъдя грабителите, да върна фондовете! Вие с мен ли сте, за доброто на България?“ И какво се получи-някои веднага забравиха, че са обещавали на избирателите същото, и веднага започнаха да се пазарят за министерски кресла(Костов), а други декларираха пълна и безусловна подкрепа(Янев). Да ама на Янев никой не му вярва, защото той е троянския кон на комунистите и ще гласува против кабинета на първият вот на недоверие, който поискат СтаниШеф и Поган. И сега целият народ вижда кой иска промени, кой си плете кошницата и кой е мекере! Но това все още е на думи, с времето ще видим какво ще излезе и от това прасенце. Дай Боже да не е поредният кьорфишек, защото вече си мисля, че на следващите избори ще гласувам за Калашников!

 35. Сидеров е сменяем,но тези зад него не са и те са тези от инфекциозното ,които са навън вече и искат власт и прокарване на идеи,които слушаме вече толкова години из публичното пространство! Волен ще си отиде ,то е ясно вече си личи ,че се е укротил и не му се подскача така,кактопреди! Костов никога не се отказва от власт и ще я получи ! ТОЛКОВА !

 36. Асен

  Изглежда, че засега АТАКА е новия ‘балансьор’ поемайки щафетата от ДПС. Колко иронично

 37. Павел Х.

  АТАКА имат справедливи искания и за НАТО и за АЕЦ и ако щете за ЕС. Освен че сега имаме право да пътуваме навън, какво друго придобихме от НАТО и ЕС? Та хората си броят стотинките, когато искат да отидат от Владо Тричков до София, да речем. Много важно, че сега могат да пътуват примерно до Германия. НАТО пък сведе армията ни до една рота рейнджъри, които ще се бият за интересите на Америка. От затварянето на АЕЦ загубите са очевидни за всички. Но за мен управлението на Сините си остава най-национално-предателското за всички времена! Това, което тия хора начело с Костов направиха, никой друг не можа. Никога не бих гласувал повече за тях, както и не гласувам от години за тях. АТАКА досега нямаха шанс, но сега – имат. Дано успеят! Поне си личи, че хората там милеят за България за разлика от майкопродавците Костов, Димитров и компания.

 38. Керкенез

  Спокойно! Ще си имаме коалиция и тя ще се казва БЯС (Борисов, Янев, Сидеров). Чака ни успешно управление на държавата и всеобщо благоденствие.

 39. Зелен Бетон

  Аз пък си мисля точно обратното: че това е началото на края на „Атака“ като политическа формация.

  Нежелаейки да прави коалиция с никого, Борисов всъщност се стреми да разкара от политическото пространство и „Атака“, и РЗС, и СК. Засега само атакистите се хванаха на въдицата.

  По-точно е да се каже, че се хванаха за сламката. При очаквания залез на ДПС (при това не вследствие на атакистки инициативи, а вследствие на негодуванието на самите турци плюс очакваните действия на ДАНС и прокуратурата), „Атака“ губи смисъла на съществуването си. Следователно й е необходимо нещо по-голямо, към което да се присламчи, за да не последва НДСВ в небитието. И единственото такова нещо е ГЕРБ. На всичкото отгоре предизборната анти-ДПС риторика на Борисов кара „Атака“ да се чувства спокойна. Грешка. Борисов свали Доган от поста „раздаващ порциите“, но това не значи, че е брат-близнак на Сидеров.

  Очаквам, че Борисов с действията си постепенно ще привлече умерените атакисти – тези, на които Сидеров вече е започнал да им втръсва, и които искат да са представители и на градивни, а не само на антитурски/антицигански идеи. А остатъкът от „Атака“ ще се разпадне – защото тази формация не се отличава с кой знае каква партийна зрялост и организационен порядък.

  РЗС и СК засега предвидливо се дистанцираха, за да не се обезличат. Но схемата на Борисов най-вероятно е да отнеме по-центристки настроените им привърженици и на следващите избори да се яви заел цялото център-дясно пространство. При което втори пореден мандат не му мърда. При това – може би и в двупартийна конфигурация на парламента. Почти като Щатите (само дето нито халът ни, нито демократичната ни куптура имат нещо общо с техните).

  А ако БСП продължи да се мотае като пиле в кълчища и не се постарае да насели лявото пространство с нормални за XXI век леви идеи (или ако просто не е способна да го направи), в следващия парламент може и да видим уникалния прецедент как една партия има достатъчно гласове сама да променя Конституцията.

  Колкото и привлекателни да изглеждат тези хипотези на изтормозения от прехода и мечтаещ за ред българин, те имат и тревожна страна. Възможната безалтернативност в политиката винаги е, меко казано, подозрителна. Колкото и готин и свестен (засега) да изглежда бат’ Бойко.

  До половин година ще си проличи.

 40. Виждам, че Костов е много вреден за някои с тези си огромни до небесата половина от 6% 🙂
  А от сутринта и Мартин Димитров е вреден! Нали нищо не зависи от тях? Чета коментарите по-горе и се питам:

  Как Костов може да иска „много повече“ от ГЕРБ, без да знае какво върши ГЕРБ в детайли? Костов няма никой в организираните престъпни групи изплуващи във все повече и повече министерства – СИК, ТИМ, Мулти… А най-вероятно и във всичките…

  Как Костов може да гарантира и подкрепя управление, което заедно с БСП и ДПС завчера гласув’а отваряне на вратата към властта на бивши агенти на ДС. Против бяха само автентичните десни на Костов и на Димитров. Единствената грешка на Костов и Димитров е, че не обръщат достатъчно внимание на това.

  Ако Костов и Димитров продължават да подкрепят ГЕРБ, без да са критично нужни на ГЕРБ, т.е. да отговарят за политически срив във време на криза, те подменят моя вот за тях! И очаквам в най-скоро време да ми се отговори на въпроса защо това се реализира? Кой ги изигра? Или те самите се изиграха от жажда за власт? Или те мен ме изиграха? Ако пък аз им преча, ако мислят, че съм се объркал, гласувайки за тях – нека го кажат. Та да знам и аз да се поправя за следващия път!

  Не знам дали БСП си замина за поне 12 години, но знам, че от няколко дни БКП има премиер и председател на народно събрание в следващия мандат. Вероятно и няколко министри. Знам, че основните криминални групировки на прехода вече контролират доста министерски кресла, а най-важното е, че една от тях контролира има-няма и 12 депутата от ГЕРБ. Става въпрос за организираната престъпна група ТИМ. Те вече са във властта! Неотменимо!

  Патилане,
  ”Аз обещавам да изведа България от кризата, да уловя и осъдя грабителите, да върна фондовете! Вие с мен ли сте, за доброто на България?”
  За съжаление единственият неанонимен тук е домакинът. Ти няма как да понесеш отговорността за лъжите си, аз също. Бориосв излъга народа с етнически вот, с корпоративен натиск и със сериозно местене на електорат. Как се постига това ли? Единственият възможен отговор е с много пари и с погазване на всякакви морални граници! Всичкото това гарнира с обещания като горецитираното. Обещания, които, разбира се, няма да изпълни. Този филм сме го гледали с царя.

  А що се отнася до бъдещето на ГЕРБ, но и на страната(!), ще се съглася с коментара на Зелен Бетон:

  „До половин година ще си проличи.“

  Най-много до половин година!

 41. Петър Божилов

  Г-н Бедров,

  За съжаление коментарите към Вашата статия отразяват доста ясно моментните настроения на мнозинството българи, негласували за БСП&ДПС. Тъй като споделям основната част от Вашите изводи ще ми е интересно да публикувате същия текст след една година и да видим тогава каква ще е основната насока на коментарите! Иска ми се да съм оптимист, ама нещо не ми се получава като гледам последните изяви на Генерала!
  ;-))

 42. Зелен Бетон

  Добавка: като писах горе „До половин година ще си проличи“ имах предвид – АКО внимаваме в картинката и не се разсейваме.

  Защото ако има 15-20 показни акта (осъдени висши чиновници, разкрити поръчкови убийства, „метла“ в държавния апарат и т.н.) плюс няколко нови крупни инвеститора, размразяване на пари от ЕС и разумно говорещ Борисов в костюм – това за голямата част от народонаселението би означавало, че „нещата са тръгнали на добре“ и можем спокойно да се върнем към ракийката и салатката.

  А това въобще няма да е вярно.

  Надзорът над политиците трябва да е перманентен процес. Дори ако (дай боже) започнат да работят както трябва. Рецептата е профилактика и превенция нон-стоп.

  С това в нормалните демократични държави се занимават медиите. У нас е ясно, че те по-скоро биха пречили на процеса, отколкото да помагат. „Белите лястовици“ тук-там сред журналистическата гилдия са твърде малко, за да се справят. Тъй че тая работа трябва да си я свършим ние – няма кой друг.

  В противен случай рискуваме да си останем някаква карикатура на демокрация. И още по-зле: ДОВОЛНА карикатура на демокрация.

 43. Чета,чета…и се чудя.Защо никой не обърна внимание на думите на ГОЦЕ“А пък,можем да минем и без Костов……?На къде ли е тръгнал „БАТЕ ГбОЙКО?

 44. Натъжен

  Мисля, че е нормално Бойко да избира „офертите“ на трите малки партии срещу тройната коалиция и да избере тези, които дават най-много срещу най-малко искания. Това е партия „Атака“ с 21 депутата. Идейно съм по-близък до СК, отколкото до „Атака“, но като поведение Волен е класи над Костов, в момента. Що се отнася до Янев, той е фурнаджийска лопата, а изявите на РЗС са много по-крайни от тези на „Атака“, поне на тези избори.

 45. Да попитам само защо коментарите ми от известно време насам се трият?

 46. Petroff

  Аполитичен, като не искаш да слушаш Москва, защо подкрепяш „Атака“ и ченгетата на Борисов? А, и не съм ти другар, другарувам с хора, които мислят различно от тебе.
  Хей, JWU, и аз това казвам – Костов е вреден, а както виждам и Бедров също! А че има пазарлъци за министирски кресла, има, но те са си между мутрите, иначе досега кабинетът да беше готов и да е започнал да ни спасява. Ще си позволя само да уточня цитата на Зелен Бетон – „До половин година ще се почувства!“, защото, както е видно и от Вашия коментар, то вече си е проличало.
  Зелен Бетон, точно това е рецептата – „надзор над политиците“, „профилактика и превенция нон-стоп“. За съжаление обаче, „доволната карикатура на демокрация“ (много добре казано!) е вече отново на масата, сърба си ракийката и си боцка от салатката, коментирайки как Костов пречи на Бойко.

 47. Пешо

  Атака е „легитимна политическа сила“, колкото и това да не ни харесва – просто за тях гласуваха много хора, значи Атака представя техните интереси. Без значение какво другите мислят по въпроса.

  Изобщо всичко е доста преувеличено. Между Герб и Атака в момента няма нищо, освен декларирана подкрепа на вторите за правителството на първите.
  Подхода към Атака трябва да бъде не изолация, а премахване на причините за съществуването и. А тези причини са прости и в голямата си част съвсем реални. Една от тях е чувството за липса на справедливост. Ако това изчезне, на следващите избори ще изчезнат и Атака и РЗС

 48. КОСАН

  Вие представяте ли си в действителност коалицията ГЕРБ-АТАКА? Напомня ми една случка от Швейк. Съсухреният Волен Сидеров бута едвам инвалидната количка на храбрия войн ген. Борисов, който с превързан глезен с новобранска китка(или букет гербери) размахва патерица и вика „Към Цариград!“ „Към Цариград“

 49. С интерес прочетох всичко написано до тук, както от домакина, така и от коментиращите. Едно е ясно, всички сте доста развълнувани и от тук идва, и голямата степен на емоционалност в изказа. това е добре, защото е явно, че всички милеете и сте разтревожени за настоящето, и бъдещето на страната ни. Със всичките противоречиви чувства в мен, аз също живея с надеждата, нещо да се случи и България да тръгне напред. А за Иван Костов ще кажа, че за мен от наличния, публичен ресурс от политици и експерти/пак казвам-публичен/, за мен той е най-добрия. Нека си спомним какво каза Костов в края на миналата година за състоянието на държавата, при това правейки анализи и дали то не се сбъдна. Нека да подчертая, говоря за него като експерт. Недейте с лека ръка да зачертавате хората от нашия политическ елит. Нашата малка държава няма възможност да ражда и създава политици. не отричам грешките на неговото управление както на държавата, така и на СДС. В никакъв случай не намирам неговото управление като най-вреното за последните 20 години. Някак си клишетата, които бяха наложени за неговото управление, затъмниха всичко останало. Не би ми се искало с това, което пиша да предизвикам истерични опровержения. просто това е моето мнение. Към момента той мълчи, защото няма за какво да говори. Той поиска нещо-отказаха му. Всъщност има ли черно на бяло, какво е поискал? май няма. пак се говри, ей така. Не бил подписал меморандума на ГЕРБ! А защо да го подписва? Какво значи меморандум? Паметна бележка с определени виждания на определен субект. Но ако беше предложено Политическо споразумение, това би било друго-нещо сериозно и обвързващо. Споразумение с приоритети, обвързващи партии, единомислещи, партии с близки програми за управление. Надявам се, че ме разбирате правилно.

Споменавания

 1. Политика в България » България » Тактическото удобство изяде политическия смисъл - [...] Тактическото удобство изяде политическия смисъл [...]

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *