НЯКОИ МИСЛИ И ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ НЕЩА

По-добре вече беше

boiko_borisovЕдин от класическите вицове за радио Ереван звучи така: Попитали радиото – Кога ще стане по-добре?, радиото отговорило – По-добре вече беше. Ако говорим за спазване на нормалните демократични процедури, за прозрачност или за политическа отговорност, вицът е особено актуален. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов няма да се яви на изборите. Нито като водач на някоя от пропорционалните листи, нито като мажоритарен кандидат. Новината беше предизвестена, но това не я прави по-приемлива. Защото това е отстъпление. Не за него лично, а за демокрацията.

Преди 8 години Симеон Сакскобургготски не само спечели изборите, но отмени някои от правилата на политическия процес. До тогава, добри или лоши, политиците се явяваха на избори. Който бъде избран пък, се появяваше сравнително често в парламента. Решенията се взимаха от правителството, парламента, а преди това от ръководствата на управляващата партия. Все нормални демократични процедури, които са малката, но задължителна основа за едно демократично и прозрачно управление.

Царя не се яви на избори. Няколко месеца по-късно Георги Първанов се направи на Царя и не се яви на кандидат-президентските дебати. И както знаете – спечели изборите. Тогава не подозирахме колко заразителен ще се окаже примерът на бягство от демократичните правила. Преди 4 години Бойко Борисов поведе две от листите на НДСВ – в Благоевград и в Пловдив-област. И дори не стъпи в парламента. Просто се отказа. Последва правителството на БСП, НДСВ и ДПС, което въведе думата “тричленка” в речника на демократичните термини. И което решаваше важните неща някъде, в някакъв състав, неизвестен за публиката. Ахмед Доган пък премина в нелегалност и появата му в парламента е като минаването на Халеевата комета.

И така стигнахме до тази предизборна кампания, когато политиците плачат в т.нар. “риалити формати”, призовават ни да изпращаме SMS-и, отговарят на въпроси в телевизионни състезания, но избягват сериозните политически дебати. Дори и първият български еврокомисар Меглена Кунева не отговаря ясно на въпроса – Ще отиде или няма да отиде в Европарламента? След всичко това, никой не трябва да бъде изненадан, че Бойко Борисов няма да се яви на изборите. Голяма част от българските граждани обаче очакват от него да приближи държавата към нормалното. Можеше да започне още преди изборите. Можеше, но не го направи.

снимка: ГЕРБ42 коментара

 1. Таня

  Да не би пък Бойко да има причини да се страхува от нещо в миналото си и затова да не иска? Нещо като досие например?

 2. Той вече се е явявал на парламентарни избори, т.е. проверяван е. Два пъти спечели и кметските избори. Затова не намирам разумно обяснение

 3. шебек (демократ)

  Ми, казаха ви го снощи с цялата си присъща им наглост г-н Овчаров в студиото ви. По същото време днес излиза в Труд(п) същото. Пак от вчера – отказът от общи мажоритарни кандидати със СК.
  От днес – вижте само листите на ДПС (ако е вярно вече каченото във в.Сега) Речено иначе – до неделя „правителството ще е съставено“. Естествено – не е дясно-центристко. Мисля, че изборите свършиха, преди да са почнали. Тъжно ми е, гадно ми е, реве ми се, че пак ни прецакаха, нас, дето искаме друго бъдеще за децата си и за страната си. И може да са забранили митингите (не знам дали остана само проект), но поне границите още не са затворили.
  Според мен – колкото и да не го харесвам (този от снимката)- той самият не желае да влезе в капана, дето са му по приготвили (а май вече е и известен!), сиреч, не желае да е първи. Първи допълнителен индикатив – ако продължат така да нямат кампания, като за европейските.

 4. шебек

  Сори, вестникът е 24 часа. Другото е вярно – поне като факти

 5. ГЕРБ и БСП ще управляват ЗАЕДНО БЪЛГАРИЯ СЛЕД ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ!Самия Бойко Борисов е едно мюре за политически наивници!Въпросът е това да се разбере от колкото се може повече хора!А не както преди ЧЕТИРИ години с НДСВ.Който гласува за ГЕРБ-гласува и за Сергей Станишев и БСП!

 6. Да разочарованията ни от корумпирани и готвещи се да ни разочароват политици нямат край. Затова се питам дали зачеркнатата бюлетина не изход от безизходицата. Трябва ли за пореден път да бъдем разочаровани:
  http://www.macedoniainfo.com/Izbori2009.htm

 7. Шебек

  Ейй… много шебеци станахме на клона.

  Бойко Борисов е неформален лидер все пак, и така неформално ще участва в изборите. Бойко Борисов е мухоловката, крушкта в тъмното дето с магия привлича всичката летяща твар, той е сиренцето в капана, червейчето на кукичката. Кой ти знае, че Бойко Борисов не се е кандирал формално, важното е да гласуваш „за Бойко“, който с плътен глас ти гарантира, че „България може“… Да гласуваш за Бойко и да си туриш в гащите герои като Вежди Рашидов, Божидар Димитров… и кой ли още не.

 8. шебек 1

  Сори, че съм „гепнал“ ника на някого – беше спонтанно – ника, не кражбата:))) Просто така се чувствам от вчера на обяд, окончателно!!!

 9. watmark

  Писанието е добро. И защо става така. Защото от депутатите нищо не зависи. Като по времето на комунизъма. Някъде, някои решават какво да става и го свеждат до депутатите с помоща на фулмастери. Бойко е циничен и като поведение и като пропаганда и е хванал цаката. А и щеше да излезе че напуска кметството. Като Софянски. Незнам дали е добро поведението му или не. Поне не лъже. Голямата беда е, че не стана демокрация през тези 20г. Демокрацията не е свързана с формите на собственост или с господстващата либерална идеология. Демокрацията изисква нароно представителство, избрано и управляващо. И наказуемо. Огромната вина на Костовото управление, че не се постара дори да започне изграждането на демокрация. Стигна само до приватизацията. За другите правителства не мога да очаквам да правят демокрация. Иначе е весело – имаме сграда на парламент, заначи имаме демокрация.
  Иначе оправията е да гласуваме…. Какво ли оправяте?

 10. watmark

  Честит РД!

 11. Деян

  Еми.. То и хората няма да се явят на изборите..

 12. не му се кинсне по пленарни зали, той е „над тия неща“. ако не влезе в управлението не му се търка депутатската банка… по-добре да играе футбол и да дава интервюта, по-спокойничко е, отколкото да слуша трибуната… хем и половината думи ще са му нови

 13. Дани

  Боли го крачето, горкичкия, а вие се „ядете“ с него. Най-после баш-бабаитът реши да ни изиграе сценката „и аз мога да съм човек и да ме боли ,и аз понякога не съм само от желязо – тук-таме има и чугун“!

 14. иво тик так

  Смятам,че е крайно наложително синята коалиция да се разграничи от полицейската партия ГЕРБ.

 15. Това вече беше обяснено , няколко пъти – като се яви на избори, кметът ще бъде атакуван , че се прави на локомотив за съответната листа , освен това имат обосновано решение техни кметове да не влизат в изборните листи , Бойко си има истински слаби места , този казус обаче е ялов.

 16. Господин Бедров, знам, че е недопустимо това, което правя сега (граничи със спам), надявам се да ме разбереш, нямам нужда от самореклама. Но има връзка с твоята тема. А темата е и Бойко Борисов. А не единствено – „стълбовете на демокрацията“. Предстоящите изборни резултати са дотолкова предизвестени, доколкото той (Бойко) ще събере най-висок (недостатъчен за съставяне на негово правителство) процент гласове. Независимо от това, дали ще се кандидатира лично, дали ще участва в дебати и т.н. Не знам за теб, но аз не съм негов фен. И аз, и ти, нямаме друг избор, освен да приемем поредния „народен“ вот. Затова бих те помолил да коментираш написаното от мен тук:
  http://plamenbochev.blogspot.com/2009/06/blog-post_1659.html
  Твоето мнение има значение за мен. И, знаеш, не само за мен.

 17. КОСАН

  Борисов не е нито първото нито последното мюре готвено от олигархията.Първо беше фамозният Жорж,после Симеон,следва Бойко,да се готвят Волен,Яне и т.н.т.Използват ги като параван,когато не могат и не искат да управляват, а след това за 3-4 години и на боклука.Давай следващите!Бойко и антикомунизъм, десен център-хайде де.

 18. Hora otvorete si o4ite ne badete naivni.Bat Boiko e TROIANSKIA KON na BSP.

 19. Че какво му е на антикомунизма, правен от комунисти? Върши работа, нали? Хваща дикиш, ако го подправиш и с малко турско присъствие. И какво ли значение има с какъв цвят се облича олигархията?

 20. Бойко може да се яви на избори само в софия, а е наясно, че след няколко години провалено кметстване като нищо хората няма да го изберат. И с какви очи един не спечелил кандидат ще стане премиер?
  … не че му пука де, ама това е друг въпрос…

 21. Естествено , че ББ ще управлява с БСП, това го доказвам на секви суеци от сто години , но те не верват! Това е и самото желание и на ББ. В противен случай какво прави при него Божидар Димитров?
  Ееееееех неразумни юроде!!!!!!!!
  Ех народе!

 22. Прекаления свтец и богу не е драг. Това е хубава демонстрация на скромност, но неговото неучастие и влияние води до победа на лошите…

 23. G-n BEdrov,

  ima mnogo vaprosi, koito az iskam da zadam na hora ot upravlenieto. No niamam tai vazmojnost. Vie ia imate..

  Naprimer
  Zashto nishto ne se napravi za tova da se izkara poveche ot sivata ikonomika na svetlo? Zashto nisjto ne se napravi za da se plashtat realnite osiguritelni vnoski, a ne po-niski?
  V BG cenite goniat evropeiskite. A danacite sa balgarski. Kade otiva tazi razlika? Vse pak ne sme abloljutni idioti. Kak benzinat v Slovenia naprimer e po-evtin ot balgarskia pri zplati mnogokratno po-visoki?

  Popitaite vashite gosti za tezi neshta.
  S uvajenie

 24. i poneje s Vas sme sauchenici ot Angliiskata v Plovdiv, popitaite gi sashto kak tochno shte varnat desetkite kadarni mladi i veche ne tolkova mladi balgari, koito se izmaknaha ot tresavishteto v tarsene na po-dobro. Sigurno konkursite na drigarja Stanishev za popalvane na administraciata niama da dadat ochakvania rezultat.

  S uvajenie

 25. лупо

  Приятели,виждам и усещам,че пишещите тук,са хора умни,можещи,разбиращи,лъгани,наивни и по детски чисти,мразещи и искащи…Много определения мога да дам за вас,защото съм един от вас,но…бат’бойко не е един от нас!Уви…да плачем,да се смеем ли,но нищо хубаво не се е изправило пред нас.Всичко „е така равно,както е равен паважът пред Народното събрание…“(цитат не мой-вж.Г.Димитров),така чак ми се завива свят от това равно Нищо!И Starco,и Nicko,и Пламен Бочев-адски сте прави;браво и на теб,шебек!Усещате ли как всичко отново ни се излъзва между пръстите,като пясъка и водата…Въпросът е какво да правим и как да го направим?!Ето,вижте,Сините се събраха с бившите панайотки-баш айдуците на деди!!!А сега,де!!!Накъде,как,защо?Кажи,Бедров,кажи Иване!

 26. лупо

  Току-що погледнах кои са водачите на ГЕРБ по места:сринах се от това по отношение на водача на Плевенската листа-Цецка Цачева!Това творение на природата,това „издигане“ на мисълта,това обединение на напъните на плевенските гербери-те отново избраха губещата цеца-четвърта на последните местни избори.камелчето ще й скъса гъза,да не говорим за румито „баш бандито“!!!Ех,бойко,бойко,защо се доверяваш на ивелинчо?!И на лъчо?!…цеца и ивелинчо-заедно с комунистите срещу кмета на Плевен!А кажи нещо,бат’бойко!

 27. Няма значение кой

  Не е прост Бойко, не е прост. Ако влезе в листите, излиза от кметството. Ако бие с малко,както се очаква, (и за малко), няма да е премиер, ама май вече няма да е и кмет. И какво, прост депутат стои ли се…. Един от многото… Не е това за него, не е…

 28. Curious

  Защо да трябва да се явява в листа??! Особено като после е ясно, че депутат няма да стане! Или предпочитате номера като на Меглена Кунева, за която гласуваха 8% от хората, които не знаеха, че тя в ЕП няма да отиде!

 29. Rockbul

  Колкото по скоро се измъкнете от България, толкова повече време ще ви остане да живеете нормално.

 30. Сурсупудула

  Ситуацията е повече от прозрачна. Някои по-горе недоумявахте защо Бойко го няма в листите. Ами гласи се за президент, елементарно е. Така или иначе неговата партия ще командва България. При положение, че той стане президент колко ви е далеч от мислите положението в Русия? И защо не свикване на Велико народно събрание с цел промяна на структурата на държавното управление?

 31. maznislav

  Аз честно казано не виждам проблем за това, че не се явява на избори. Защо да напуска кметското място ако няма да става премиер, в смисъл разбирам гледната му точка.

 32. Г-н Бедров,

  насочете енергията си към пробуждане на народа, не към поредния анализ на този или онзи политик. Това за мен е най-важната цел за всеки общественик или публична личност в България.

  Революцията започва първо в главата, после на улицата и най-сетне в парламент и прочие.

  Народът трябва да излезе от летаргията и безразличието си и да започне да ИСКА да живее нормално, не само да го обявява оплаквайки се. Трябва всеки от нас да започне първо променяйки себе си. Например като направи забележка за боклук на земята, да не се поддаде на произвол на държавен или частен служител, т.н.

  Когато народът се стегне ще се стегнат и тия отгоре. Няма начин.

 33. гласувайте!

  Вижте резултатите в секции 58-63 в гр.Кюстендил и тези в 2030-2054 в Пловдив. Вижте и резултатите в Ротердам, Брюксел и Париж – добра екскурзия е била…Нима искате те да решават ВАШЕТО бъдеще? Ако гласуваме повече тяхната тежест намалява!
  ГЛАСУВАЙТЕ!!!

 34. Medius, напълно съм съгласенс теб. В моя сайт постоянно го повтарям и ще съм щастлив, ако убеди дори и 2ма негласуващи да го направят 🙂
  http://antibkp.blogspot.com/2009/06/blog-post.html

 35. Petroff

  Тъжната истина е, че българинът още вярва в Крали Марко, дето освободил трите синджира, Царо, който говорел на много езици (нищо, че не можел да мисли на нито един от тях), Бойко, дето можел да ги бие всичките, а турците – в Доган. А, и е против Костов, който откраднал де що имало, и „демокрацията“, при която се живеело по-лошо. Всичко се свежда до това, кой може да ни оправи. Всяка партия се отъждествява с лидера, останалите кандидати са пионки, пълнеж.
  СДС беше силно, когато в него имаше много силни и активни личности – и добри и лоши. Ние лошите ги разбрахме бързо. Сега опозициата се сви в рамките на Народното събрание и предизборните кампании, а така избори не се печелят.
  Българинът по принцип не знае кой е неговият депутат. Защо „нашите“ не му го показаха не само в Парламента, а и по места. Ами че това управление беше идеално за една стабилна опозиция! Нейните депутати и бъдещи кандидати трябваше постоянно да разобличават далаверите, да показват проблемите, да шетат из районите си. Медиите не ги канели – ами създайте медия, дето да ви кани или излезте с факт, който не може да бъде подминат! Какво стана с палатковите лагери, с гладните стачки, със свещите, с митингите – имаше толкова поводи, но опозицията някак си претръпна.
  Нека не звучи пресилено, но днес нещата са по-страшни от началото. Тогава ТЕ бяха уплашени, още деляха власт и пари. Днес са организирани и уверени в себе си, но все пак неспокойни. Затова след надцакването с Мадридския коз(ел), създадоха ново „СДС“ – това на Бойко Борисов. Легитимираха го като „дясно“, като го оставиха да ги плюе на воля. Утре ще направят трето, начело с някой футболист „и така, до края на света“.
  За да бъде убита ламята, хората трябва да видят и повярват в делата на юнаците, а това не става само в рамките на кампанията.

 36. Vazelin

  Борбата не е Бойко – БСП .Борбата е с Доган или без него !Който не гласува да си подготви вазалин !

 37. Веселина

  Мисля, че Бойко не се кандидатира, просто защото си дава сметка, че освен да отговори на някои нападки и да се изрепчи неподходящо, няма с какво друго да да застане пред хората и да ги накара да му повърват. Той толкова си може.

 38. Анонимен

  Много точно си се скатава Бойко. Бяга от прожекторите, защото срещу него има армия от купени медии, които са готови всяка дума да монтират и преиначават, освен това реториката на БСП и ДПС е не как ще се борят с корупцията, как ще върнат еврофондовете, а кой бил тиква, ряпа, бивш охранител, мафиот, пожарникар. Какво стана на прословутия дебат – от БСП само прекъсване, надприказване и надвикване. Що да се излага човекът?

 39. За царо съм напълно съгласен.

  За Б. Борисов има някакви оправдания: кмет е на София, което е значително повече от депутат; и забрани на кметовете от ГЕРБ да се кандидатират. Като знаем нашите пишман-политици колко са тънкообидни, евентуалното му кандидатиране би му създало проблеми.

  Мен много повече ме притесняват листите на ГЕРБ. Комай половината имена са „гледам и не вярвам на улите си“.

 40. Бойко се опитва да докаже, че партията му не е лидерска. И ще успее. Ще гласуват много хора за ГЕРБ. И какво му е лошото, че не участва. Доган като е депутат от както се помня някаква отговорност поел ли е, в парламента вясва ли се… НЕ. Не е важно как се кандидатираш, а какво правиш след това.
  Хора Моля ви гласувайте за ГЕРБ или Сините. Не забравяйте Как се подигра БСП с хората.

 41. Момчил Баджаков

  „ОТ МЕХИКО ДО ФИЛИПИНИТЕ – САМО „СИНИТЕ“!

 42. Недавно стала всё больше размышлять над такой ситуёвиной: а что если бы во всём мире исчез интернет. Я конечно понимаю, что инет сам по себе взять и исчезнуть не может, но всё-таки, если опустить все технические нюансы, и вообразить что такое возможно… Теперь не почитать новости, блоги, не найти нужную информацию в Яндексе, а самое страшное не выйти ни в аську, ни в контакт!
  И тут до меня дошло насколько я зависима от сети. Нет, вроде бы целыми днями перед компьютером не провожу, однако признаюсь, день начинаю и заканчиваю и менно компьютером. Хотя, если с другой стороны посмотреть, будет больше настоящего общения, и больше времени на реальные развлечения, на саморазвитие и т.п. Хотя опять же с другой стороны, с некоторыми друзьями связаться можно только через инет (кто живет в других городах и странах, телеон – дорого знаете ли), ну и дополн.инфо можно получить быстро, чем сидеть в библиотеках…
  А как вы, легко бы смогли перенести такую утрату?

Споменавания

 1. Политика в България » Blog Archive » По-добре вече беше - [...] По-добре вече беше [...]

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *